A- A A+
logoumkmerdeka2017

Oleh  : Pusat Hal Ehwal Korporat                   Foto  : Pusat Ko Kurikulum

UmkSkuasyjpg

ATLET Skuasy Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Tan Phooi Yee dan Joanne Santhia A/P Divid, meraih pingat emas dan gangsa dalam Kejohanan Skuasy Institusi Pengajian Tinggi Grand Finals 2017 anjuran Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT) yang berlangsung di Pusat Skuasy Nasional, Bukit Jalil, pada 30 November hingga 3 Disember 2017.

Tan Phuui Yee@Jasmine,  pelajar Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (Logistik) berjaya menepati ramalan untuk memenangi emas apabila mara ke peringkat akhir menerusi kategori Divisyen 2 Wanita dengan mempamerkan aksi cemerlang sebelum menewaskan Universiti Teknologi Mara (UiTM) 3-2.

Menerusi kejayaan itu, UMK meraih hadiah wang tunai RM150, medal serta sijil.

Selain itu, Jasmine turut membawa balik Hadiah Khas Juara Keseluruhan Divisyen Dua Wanita.

Manakala, Joanne Santhia turut memenangi pingat gangsa selepas berjaya menumbangkan pasukan daripada Politeknik Ungku Omar dengan keputusan 3-1 untuk kategori Divisyen 2 wanita.

Joanne membawa balik wang tunai RM90, medal dan sijil.

Menurut Pengurus Pasukan Skuasy UMK, Puan Nur Yuhanis Mat Yusoff, atlet wanita UMK mempamerkan saingan sengit pada peringkat awal lagi dan kedua-dua mereka  berjaya menepati ramalan skuad UMK untuk memenangi emas di peringkat Grand  Final IPT.

Katanya, misi UMK pada kejohanan ini ialah untuk mengekalkan Jasmine pada rangking nombor satu di peringkat Diviseyen 2 Wanita di peringkat IPT.

“Menerusi pencapaian ini, membolehkan salah seorang atlet pasukan skuasy wanita UMK beraksi untuk Divisyen 1 Wanita pada Kejohanan Skuasy IPT 2018.

“Selain itu, Jasmine dan Joanne adalah sasaran pasukan Skuasy UMK untuk menyumbang pingat pada kejohanan Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) yang bakal berlangsung pada 2 – 10 Februari 2018 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selaku tuan rumah,” katanya.

Kejohanan Skuasy IPT Grand Final mendapat penyertaan daripada Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaya (UM), UniversitiTeknologi MARA (UiTM), UniversitiPendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), UniversitiTeknologi Petronas (UTP), Sunway University, Tailors University, INTI University & College, Multimedia University (MMU), International Medical University, Asia Pacific University of Technology and Innovation (APU), Tunku Abdul Rahman University College UniversitiTunku Abdul Rahman (UTAR) dan UMK.

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                Foto : Al Azam Razi

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) dan NADICORP Holdings Sdn. Bhd bekerjasama memperkenalkan Program Endowmen Pembangunan Usahawan dengan menyediakan kemudahan pembiayaan perniagaan yang disasarkan kepada usahawan mikro untuk mendapat akses membiayai keperluan modal permulaan perniagaan.

Dana Endowmen ini adalah sumbangan daripada pihak NADICORP Holdings kepada UMK khususnya untuk memartabatkan agenda keusahawanan sekaligus membantu universiti dalam meningkatkan pengurusan dan pembangunan serta program lain seperti penyelidikan.

Program Endowmen Pembangunan Usahawan NADICORP – UMK Fasa pertama telah bermula pada 13 Februari 2017 yang disampaikan oleh Pengerusi dan Pengarah Urusan Nadicorp Holdings  Sdn Bhd., Tan Sri Dato’ Sri Dr.Nadzmi Mohd Salleh.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar berkata, melalui program ini UMK boleh menyediakan kemudahan pinjaman kepada usahawan dengan terma yang lebih mudah dan mendapat kelulusan pinjaman lebih pantas berbanding institusi kewangan kovensional.

Beliau berkata, dana endowmen itu adalah sumbangan NADICORP Holdings Sdn. Bhd dimana seramai 10 usahawan telah terpilih untuk menerima pembiayaan Fasa 1 pada Februari lalu.

“Usahawan yang layak mendapat pembiayaan pinjaman ini melalui syarat dan sesi temuduga yang telah diadakan pada 2 November 2017 bertempat di UMK Kampus Kota, baru-baru ini.

“Sejak diperkenalkan sebanyak 72 syarikat mikro yang telah dikenalpasti, di mana sebanyak 30 syarikat memohon dan 10 syarikat telah berjaya dipilih untuk peringkat pertama manakala untuk fasa kedua hari ini seramai tiga usahawan layak menerima pinjaman menerusi dana endowmen ini.

“Projek ini adalah bersifat microcredit dan usahawan-usahawan ini bukan sahaja diberi pembiayaan tetapi juga mendapat bimbingan dan latihan daripada UMK menerusi Pusat Penyelidikan Keusahawanan dan Inovasi Global (GERIC) UMK,” katanya pada Majlis Penyerahan Cek Program Endowmen Pembangunan Usahawan Fasa 2, di Galeri Pembangunan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 19 November 2017.

Turut hadir, Pengarah GERIC UMK, Prof. Dr. Nik Maheran Nik Muhammad.

Pada majlis itu, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim menyerahkan cek pembiayaan berjumlah RM5,000 setiap seorang kepada tiga penerima iaitu Mohd Yusri Mohamad, 42, yang merupakan pembekal ikan air tawar; Nik Mas Roslina Jaffar, 41, (pengusaha aiskrim) dan Junaida Abdul Aziz, 39 (perunding kewangan).

Tambah beliau, ketiga-tiga usahawan bukan sahaja menerima pinjaman mudah bahkan akan dipantau dan dibimbing melalui siri kursus dan sistem mentor termasuk mendapat peluang memasarkan produk mereka melalui rangkaian kerjasama UMK.

“Harapan saya juga agar projek ini dapat membantu usahawan bukan sahaja dari segi pembiayaan modal pusingan tetapi juga peningkatan pengetahuan usahawan melalui bimbuingan dan latihan yang akan diberi oleh UMK dari semasa ke semasa,” katanya.

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat              Foto : Al Azam Razi

HANYA dalam tempoh satu jam sahaja produk jualan amal secara percuma atau Free Market habis diagihkan kepada 85 penerima yang terdiri daripada 10 keluarga asnaf dan 35 anak-anak yatim termasuk 40 penuntut Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 21 November 2017.

Free Market merupakan program pertama anjuran penuntut tahun tiga Fakulti Hospitaliti Pelancongan dan Kesejahteraan (FHPK) dengan kerjasama dengan Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) Kelantan dan Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan bersempena Carnival FHPK 2017 yang berlangsung selama tiga minggu.

FreeMarket2-copy

Menurut Pensyarah FHPK, Puan Hazi Hafizah Usolludin, jualan amal Free market ini adalah berkonsepkan memberi dan menerima yang bertujuan meringankan beban golongan asnaf, anak yatim dan mereka yang kurang bernasib baik.

Beliau berkata, penganjuran program ini adalah ilham daripada Dekan FHPK iaitu Prof. Madya Dr. Ghazali Ahmad untuk mendekati komuniti dan masyarakat setempat datang ke kampus UMK.

“Konsep kami menerima bermaksud menerima sejumlah sumbangan wang dan barang-barang keperluan daripada masyarakat dan penaja untuk diberikan secara percuma kepada warga asnaf yang terdiri daripada warga UMK sendiri dan warga luar dari Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan.

“Alhamdullilah, walaupun ini adalah percubaan pertama program Free Market ini pasukan kami telah berjaya membuat kutipan dan sumbangan berjumlah RM40,000.00 selama tiga bulan dan kami berharap program ini menjadi inspirasi kepada pihak lain untuk diteruskan pada masa-masa akan datang,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Carnival FHPK, Hemaraj Ravintharan, berkata, Free Market adalah bertujuan untuk menghulurkan sumbangan atau sedekah berupa wang ringgit atau barang-barang keperluan untuk dapat mengurangkan bebanan penerima sekaligus menerbitkan rasa gembira di hati mereka.

FreeMarket3

Katanya, sumbangan ini adalah sebagai salah satu cara untuk menerapkan semangat saling tolong-menolong dan membantu golongan kurang bernasib baik.

“Saya amat berbangga kerana budaya prihatin ini dapat diterapkan dalam generasi muda ini. Ini akan membolehkan generasi kini atau generasi masa akan datang menjadikan perkara ini sebagai iktibar dan tauladan buat mereka.

“Sumbangan yang diberikan ini dapat meringankan beban golongan-golongan yang memerlukan ini, disamping menjadi contoh dan ikutan kepada institusi-institusi lain dalam memberi sumbangan dan bantuan kepada masyarakat,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi MAYC Kelantan, Ir Meor Shamsir Meor Zulkefli Auni, berkata, program ini akan lebih memberikan inspirasi kepada semua pihak yang terlibat dan sebagai medium untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan dan kurang bernasib baik.

“Harapan saya juga semoga penyumbang kepada program ini terdiri daripada pelajar-pelajar UMK sendiri supaya tarbiyah sifat 'memberi tanpa balasan' ini dapat disemai dalam diri mereka dan tidak menjadi 'self-centered semata-mata apabila mereka berkerjaya nanti,” katanya.

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat & Tuty Jusoh             Foto : Al Azam Razi

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) disarankan memainkan peranan penting dalam membantu membangkitkan semula warisan, budaya dan kesenian yang berakar umbi di negeri ini menerusi pemuafakatan antara penggiat dan aktivis seni serta masyarakat sejajar dengan slogan Soaring Upward.

Penasihat Sosio Budaya Kerajaan, Tan Sri Dato Seri Utama Dr. Rais Yatim berkata, universiti sewajarnya menjadi pemangkin dalam menyuarakan pandangan dan ilmu berkaitan kebudayaan kerana warisan serta budaya itu bermula daripada negeri Kelantan sendiri.

Beliau berkata, Kelantan memiliki keistimewaan tersendiri sehingga dikenali sebagai The Malay Interland of Culture dimana disinilah asalnya budaya yang unik seperti dikir barat, seni lukis, wayang kulit, silat dan banyak lagi.

“Pembudayaan warisan adalah tanggungjawab kita bersama kerana budaya bermaksud cara hidup yang mempunyai sifat kelestarian yang memberi penekanan kepada silibus dan kebudayaan yang perlu dipupuk bukan sahaja secara praktikal malah secara insaniah di kalangan masyarakat.

“Selain itu, pembudayaan adat tradisi dan budaya Melayu juga seharusnya dinaskahkan semula melalui kerjasama antara universiti demi menaikkan semula tradisi Melayu asal usul budaya bangsa,” katanya pada Program Ramah Mesra Pengiat Seni Budaya Kelantan Bersama Penasihat Sosio Budaya Malaysia di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 20 November 2017.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dato’ Abd. Aziz Ab. Latif dan Felo Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Dato’ Sayuti Mukhtar.

Pada majlis itu, lebih 200 penggiat dan aktivitis seni yang bergiat aktif dalam memartabatkan seni, budaya dan warisan hadir untuk menyuarakan pandangan serta pengalaman dalam lapangan seni.

Antara barisan yang hadir ialah Majlis Seni Rakyat Kelantan, Persatuan Seni Lukis (PESENI), Persatuan Layang Layang Kelantan (PELAYANG), Pertubuhan Kebudayaan Kesenian Dan Warisan Kelantan, Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayung , Persatuan Seni Fotografi dan Persatuan Dikir Barat Kelantan (PENDIKIR).

Turut hadir Persatuan Penulis-Penulis Tumpat (PESISIR), Gabungan Penulis Muda Kelantan (GEMA), Majlis Teater Kelantan (TEMA) dan Penyair Kelantan.

Dalam pada itu, Tan Sri Dato’ Seri Rais Yatim menggesa masyarakat mendalami asal usul bangsa dan bahasa Melayu kerana kita sebagai masyarakat Melayu perlu bangkit dalam mempertahankan bangsa Melayu.

Katanya, bahasa Melayu boleh dijadikan sebagai bahasa perantaraan ASEAN sekiranya negara-negara yang menggunakan bahasa Melayu seperti di Indonesia, Singapura, Brunei, selatan Thailand dan Malaysia bekerjasama.

“Malangnya, tidak ada satu pihak pun yang berani menyuarakan pendapat untuk menaikkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Asean sedangkan bahasa ini dituturkan lebih daripada 300 juta orang di serata dunia dan Malaysia adalah negara majoriti menggunakannya.

Pada majlis sama, Tan Sri Dato’ Seri Dr. Rais Yatim turut mengumumkan dana sebanyak RM100,000 kepada UMK sebagai suntikan awal dalam usaha memperkasakan budaya dan warisan negeri.

Sementara itu, Prof. Abd. Aziz berkata, pemberian dana permulaan sebanyak RM100,000 menunjukkan sokongan kerajaan untuk melihat UMK menjadi pemangkin kepada pemulihan dan kebangkitan semula pengembangan budaya dan warisan di negeri Kelantan.

Katanya, kerjasama ini juga untuk memperjuangkan topik serta ilmu pembudayaan sosio dan warisan yang menjadi tunjang kepada penubuhan khususnya subjek pengajian di Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW).

“Pada masa yang sama, himpunan bersama penggiat seni dapat seperti ini sangat penting supaya budaya dan kesenian di negeri ini terus hidup dan berkembang.

“Selain itu, penggiat seni ini juga boleh membantu memberi input kepada pelajar dan pensyarah untuk membuat penyelidikan dan kajian untuk proses pembelajaran,” katanya.

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat              Foto : Pejabat Pendaftar UMK

apc

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) melakar sejarah pada tahun ini apabila berjaya merangkul 10 kumpulan terbaik Team Excellence di peringkat sektor awam persekutuan dalam kategori pembudayaan kualiti dan produktiviti di Konvensyen Produktiviti dan Inovasi Kebangsaan Tahunan (APIC), yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Genting, Genting Highland, pada 14 hingga 16 November 2017.

Pencapaian terbaik itu adalah menerusi penyertaan Kumpulan Medixin yang mempertaruhkan kemudahan akses rawatan perubatan atau dikenali sebagai  sistem E-Medical iaitu inovasi baharu yang disediakan oleh Pejabat Pendaftar UMK bagi kemudahan kepada staf mendapatkan rawatan perubatan di klinik panel UMK yang berdaftar dibawah universiti.

Lebih membanggakan, Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) yang diwakili oleh kumpulan Ad Hoc turut mencipta kejayaan apabila meraih penarafan Emas atau tiga bintang pada konvensyen APIC 2017 tersebut.

Menurut Fasilitator Kumpulan Medixin, Dr Arbaiah Abdul Razak, pencapaian menempatkan diri dalam 10 kumpulan terbaik sektor awam persekutuan merupakan kejayaan manis bagi Kumpulan Medixin selepas penyertaan pertama pada pertandingan KIK di peringkat kebangsaan.

Beliau menyifatkan menerusi kejayaan menempatkan diri dalam 10 kumpulan terbaik itu sekaligus melayakkan diri untuk menyertai Konvensyen Team Eexcellence peringkat antarabangsa yang bakal berlangsung tidak lama lagi.

“Kami amat bersyukur dan berterima kasih kepada semua pihak kerana kemenangan ini adalah luarbiasa serta tidak diduga kerana ini adalah penyertaan  tahun pertama di  peringkat kebangsaan. 

“Kejayaan ini membuktikan bahawa UMK adalah setaraf dengan universiti lain dan sekaligus menjadi pemangkin kepada usaha pemantapan budaya pengurusan kualiti di UMK dan kami berharap pada tahun akan datang, lebih banyak kumpulan daripada UMK sertai konvensyen KIK di peringkat kebangsaan,” katanya.

Seramai 286 pasukan terdiri daripada pelbagai industri, swasta dan kerajaan bertanding dalam 6 sektor. Sektor yang dipertandingkan adalah Sektor Perkilangan, Elektronik dan Elektrikal, Perkhidmatan, Awam Persekutuan, Awam Negeri dan Quality Environment.

Antara universiti yang menyertai konvensyen tahunan anjuran MPC ini adalah UiTM, UTHM, USM, UMT, UniSZA, UKM, UMS, UTEM, UTM, UPSI.

Turut menyertai APIC tahun ini adalah Proton, Panasonic, Sime Darby, MAHB, Petronas, KPJ, INOKOM, Modenas, PLUS, FELDA,Telekom,Johor Corporation dan Perodua.

Pemenang Johan Keseluruhan Konvensyen Kebangsaan ini dimenangi oleh pasukan Sime Darby Plantation.

Sementara itu, Syarikat Multinasional Petronas berjaya dianugerahkan Anugerah Ketua Pengarah MPC diatas usaha mereka melibatkan banyak pasukan dalam team excellence ini.

Manakala, Kumpulan daripada Jabatan Perbendaharaan Negeri Sarawak pula berjaya dianugerahkan sebagai kumpulan yang paling tinggi mencatat jumlah penjimatan kos.

Secara keseluruhannya, dianggarkan sebanyak Rm180 juta penjimatan kos dicatatkan sepanjang konvensyen ini daripada 286 pasukan dengan lebih 1978 peserta mewakili 155 organisasi. 

الصفحة 1 من 64

HOT TOPIC