Latest News

UMK RAIH TIGA EMAS, 4 PERAK, 5 GANGSA DAN ANUGERAH KHAS DI MTE 2018

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat UMK & Nor Suzila Ramli             Foto : Al Azam Razi

MTE2018

MTE201814

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) berjaya memenangi, tiga emas, empat perak, lima gangsa dan tiga merit pada pertandingan Malaysia Technology Expo 2018 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, pada 22 hingga 24 Februari 2018.

Manakala produk inovasi VHySOL, yang dihasilkan oleh Penyelidik Fakulti Industri Asas Tani (FIAT), Dr. Krishna Veni A/P Veloo telah dipilih sebagai pemenang Anugerah Khas (Japan Intellectual Property Association Award) – Best Invention in Green Technology.

UMK melalui Pejabat Perundingan, Harta Intelek dan Pengkomersialan (CICO), Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) menghantar sebanyak 15 produk inovasi untuk menyertai pertandingan MTE 2018 kali ke 17 yang bertemakan Asia’s Inventions and Innovations Marketplace.

Majlis perasmian MTE 2018 yang dianjurkan bersama oleh PROTEMP Exhibitions and Conferences Sdn. Bhd dan Malaysian Association of ResearchScientists (MARS) telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor, Universiti Malaysia Pahang (UMP), Prof. Dato Dr. Mashitah Mohd Yusoff.

Turut hadir, Timbalan Pengarah Penyelidikan dan Inovasi, Universiti Islam Antarabangsa, Prof. Dr. Rahmah Othman, Pengarah Perundingan, Harta Intelek dan Pengkomersilan (CICO) UMK, Dr. Mohd Hafiz Jamaludin serta Timbalan Naib Canselor dan Pengarah Pusat Penyelidikan Universiti Awam.

MTE20186

Pertandingan MTE 2018 dibahagikan kepada tiga kategori iaitu Invention & Innovation Awards, Malaysia International Design Expo & Awards dan Asian Youth Innovation Awards & Expo dan Stem Mentor-Mentee Awards.

Sebanyak 54 pingat emas, 83 pingat perak, 116 pingat gangsa dan 42 anugerah khas disediakan pada MTE 2018.

Menurut Dr. Mohd Hafiz, penyertaan UMK ke MTE 2018 adalah langkah terbaik bagi para penyelidik untuk mendapat pengiktirafan, mempromosi serta mengkomersilkan teknologi dan inovasi terbaharu yang dihasilkan oleh para penyelidik dan ahli akademik untyuk tujuan pengkomersialan dan 

MTE20187

pasaran global.

Beliau berkata, secara keseluruhan produk inovasi yang dihasilkan oleh UMK berpotensi besar dan mampu dikomersialkan untuk manfaat bersama yang merupakan satu indikator kemampuan universiti terutamanya anugerah khas oleh JIPA.

“Pada MTE 2018 kali ini UMK berjaya meraih tiga emas menerusi kumpulan penyelidik Fakulti Keusahawanan Dan Perniagaan (FKP) yang menghasilkan projek bertajuk Pengajaran Dan Pembelajaran Inovatif Teknopreneurship berasaskan Teknologi Teknopreneurship.

MTE20185“Projek pengajaran dan pengajaran ini adalah hasil inovatif untuk tujuan kursus akademik berasaskan teknologi dianggap pragmatik kepada kecekapan pelajar dan daya tahan diri untuk melaksanakan proses pembangunan produk baru (terutamanya untuk produk berasaskan teknologi yang memenuhi piawaian antarabangsa),” katanya.

Tambah beliau, interaksi antara elemen keusahawanan, teknologi dan pelajar keupayaan muncul sebagai pertimbangan utama bagi pelajar untuk membangunkan produk yang boleh dipasarkan yang menonjolkan unsur berteknologi tinggi.

“Kursus akademik ini untuk menjelaskan dan memberi kesan kepada konteks kehidupan sebenar perniagaan berasaskan teknologi tinggi yang memerlukan inovasi berterusan dari ideasi sehingga pasaran antarabangsa.

MTE201811

Pingat emas kedua sebuah produk yang telah dihasilkan hasil daripada inovasi daripada Dr.Krishna Veni Veloo iaitu penyelidik daripada FIAT bertajuk V-HySol yang satu inovasi untuk menyediakan produk yang berkos rendah,” katanya.

Dr. Mohd Hafiz berkata, V-HySOL dihasilkan dalam prestasi pengeluaran ekstraksi (kos penjimatan), pendekatan mesra alam, hijau dan sangat bermanfaat untuk menangani pencemaran yang muncul dalam organik (EOPs).

Manakala pingat emas ketiga menerusi kategori perlindungan alam sekitar iaitu produk bertajuk AcBioC: All-Can Bio-Carbon yang dihasilkan oleh Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi Abdullah daripada FIAT yang menghasilkan satu produk bertujuan untuk membangunkan produk biookarbon berasaskan biomas disamping mengurangkan isu pembuangan sisa pepejal dan agrowaste.

“Produk ini bertujuan untuk mengurangkan pembakaran terbuka dan pembuangan terbuka agrowaste serta mengurangkan pencemaran air. AcBioC: All-can Bio-Carbon mampu menegakkan nilai estetik alam sekitar disamping mempromosikan aktiviti ekonomi masyarakat,” katanya.

MTE20183

Sementara itu, pingat perak disumbangkan menerusi produk E-siyahah : An Interactive Platform to Learn Arabic Language for Tourism Purpose Pusat Pengajian Bahasa Dan Pembangunan Insaniah dan projek MOOC : 2e Towards 2s In Learning; Enhancing And 9Engaging (2e) Students Towards Satisfaction And Self Directed, Access And Paced In Learning daripada Pusat Pengajaran Dan Pembelajaran.

Manakala, seterusnya pingat perak daripada produk Ergosof oleh penyelidik Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan, Prof. Madya Ir. Dr. Ahmad Rasdan Ismail dan produk My-Akti-FIL oleh Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi Abdullah daripada Fakulti Industri Asas Tani.

MTE201810Pingat gangsa turut diraih daripada A New Asesessment Tool of Entrepreneurial Characteristic Using Mobile Android Game Freezer (Fakulti Keusahawanan Dan Perniagaan) produk Malaysian Sign Langage Application     (Pusat Pengajaran dan Pembelajaran) dan Design Model For Islamic Animated Infographic (Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan).

Turut meraih gangsa ialah produk The Effectiveness Interactive Learning Tools Towards Student Involvement InTeaching and Learning (Fakulti Hospitaliti, Pelancongan Dan Kesejahteraan) dan Blended Learning: Engendering Education 4.0 by Capturing 2015-2017 and Stipulating 2018-2020 Data Analytics (Pusat Pengajaran Dan Pembelajaran).

Dalam pada itu, tiga produk berjaya memenangi merit menerusi produk Online Practicum Evaluation System (Fakulti Hospitaliti, Pelancongan Dan Kesejahteraan), produk F-Lash(Filter Splash (Fakulti Keusahawanan Dan Perniagaan) dan Research Ideation Canvas (RIC) daripadaPusat Keusahawanan Global, Penyelidikan & Inovasi UMK.

Read 765 times Last modified on Monday, 12 March 2018 17:23
Rate this item
(0 votes)

What our Students say?

Latest Update: 3 December 2018

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search