Latest News

UMK LANCAR BUKU KEUSAHAWANAN SOSIAL

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat & Nor Suzila Ramli                Foto : Al Azam Razi

BedahBukuPBI

KOTA BHARU 28 Mac 2018 I PUSAT Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah (PBI) dengan kerjasama Pejabat Perpustakaan dan Pengurusan Ilmu, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) hari ini melancarkan buku berjudul 'Keusahawanan Sosial Islam:Gagasan dan Perspektif’ sempena Program Bedah Buku@PBI, di Dewan Eksperimental, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 28 Mac 2018.

BedahBukuPBI3Buku ini mengandungi 11 bab setebal 240 muka surat dihasilkan menerusi gabungan idea pemikiran dan penulisan 15 ahli akademik daripada Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah serta Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan, UMK.

Suntingan buku ini dibuat oleh Pengarah PBI, Dr. Burhan Che Daud, Dr. Nik Yusri Musa dan Ruzaini Ijon.

Manakala majlis pelancaran buku tersebut telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Hassan Mohd Osman.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar dan Pustakawan Kanan PPI, Encik Fahmi Abdullah.

Turut berlangsung ialah Forum Program Bedah Buku@PBI yang mengulas kandungan buku Keusahawanan Sosial Islam oleh empat orang narasumber yang juga penulis dalam buku tersebut iaitu Prof. Madya Dr. Mohd Zain Mubarak (PBI), Dr. Marwan Ismail (PBI), Prof. Dr. Rafi Bin Yaacob (FKP), Dr. Noor Hisham Md Nawi (PBI) dan Dr. Nik Yusri Bin Musa selaku moderator.

BedahBukuPBI4Menurut Prof. Dr. Mohd Hassan, tradisi membaca pada hari ini memang tidak wujud lagi di kalangan generasi muda pada zaman sekarang disebabkan oleh pelbagai faktor.

Oleh yang demikian, katanya UMK menerusi PBI mainkan peranan penting signifikan dengan suasana pada hari ini untuk memupuk tabiat suka membaca dalam kalangan mahasiswa dengan menganjurkan Program Bedah Buku@PBI.

“Program ini adalah bertujuan untuk menggalakkan para pelajar dan orang awam agar lebih dekat dan mencintai buku untuk meluaskan pengetahuan.

”Dalam erti sebenar bedah buku bukan bermaksud ‘book surgery’ tetapi adalah‘book review’ yang mencungkil isi kandungan yang terdapat pada buku setebal 240 muka surat ini,” katanya.

Prof. Dr. Mohd Hassan menyifatkan melalui penganjuran program ini secara tidak langsung dapat meningkatkan dan mengalakkan budaya membaca dalam kehidupan masyarakat serta menggelakkan pembaziran masa lapang yang terluang dalam kalangan mahasiswa.

BedahBukuPBI6

Tambah beliau, mahasiswa yang proaktif adalah mereka yang mengisi masa mereka dengan perkara dan aktiviti yang berfaedah dan bermanfaat seperti bersukan,beriadah serta membaca buku.

"Mereka juga bijak dalam menguruskan dan membahagikan masa mereka secara teratur dalam menjalani kehidupan sebagai penuntut ilmu,” katanya.

Sementara itu, Dr. Burhan berkata, pelancaran buku ini dan program Bedah Buku adalah untuk merangsang percambahan minda para pembaca selain ia dapat bertukar-tukar pandangan dan mendapatkan pengetahuan yang baru 

BedahBukuPBI7

melalui pembacaan dan perkongsian tersebut.

Katanya, program ilmu ini memberi peluang kepada hadirin untuk mendapatkan sedikit perkongsian tentang intipati dan kandungan didalam buku yang terpilih.

Dalam pada itu, Timbalan Pengarah (Penyelidikan & Inovasi), Prof. Madya Dr. Yohan Kurniawan, berkata, idea dan konsep keusahawanan sosial Islam merupakan refleksi dari konsep keusahawanan sosial sebagai suatu pendekatan baharu dalam mendepani cabaran pembangunan yang semakin kompleks di abad ke-21.

Katanya, menerusi buku ini memupuk kesedaran ahli akademik untuk mendalami bidang keusahawanan sosial berteraskan acuan Islam, dengan harapan dapat memperkembangkan lagi ilmu keusahawanan sosial Islam sama ada daripada aspek epistemologi, antologi dan aksiologi.

BedahBukuPBI5

Read 1195 times Last modified on Thursday, 29 March 2018 11:34
Rate this item
(0 votes)

What our Students say?

Latest Update: 21 Mac 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search