Latest News

ANUGERAH EXHIBITION AND ASSESSMENT DAY (XAD XIII) IKTIRAF INOVASI & KREATIVITI SISWA UMK

36268075 2256229647937513 1288326872668569600 o

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi dan FTKW

BACHOK 26 JUN – Fakulti Teknologi Kreatif Dan Warisan (FTKW) meraikan 480 siswa/wi tahun akhir dengan memberi pengikitirafan terhadap penghasilan karya / produk berasaskan projek penyelidikan tahun akhir (Final Year Project) yang dipamerkan dalam program Exhibition And Asessment Day kali ke 13 (XAD XIII) yang berlangsung di Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Bachok, Kelantan.

Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar, telah menyempurnakan perasmian XAD XIII yang berlangsung selama tiga hari, pada 25 Jun 2018.

Hadir sama, Dekan FTKW, Prof. Madya Ahamad Tarmizi Azizan dan Penilai Profesional Jemputan, Pengurus Saluran Astro Citra-Kirana, En. Amal Ziaq Nawawi, Ikon Fesyen, Datin Mimi Waheeda Yusop, Ahli Akademik Prof Madya Dr. Hariri Abdullah daripada Majlis Rekabentuk Malaysia, Dr Zaimi Sahibil daripada UMS, Dr Deny Ariyanto (Universitas Sebelas Maret, Indonesia) dan Mantan Dekan Fakulti Senibina dan Ekistik, Prof. Madya Ab Aziz Shuaib.

Selain itu, turut dihadiri Pengurusan Tertinggi UMK, panel penilai jemputan lokal dan antarabangsa, ibu bapa, pelajar FTKW 1, 2, 3 & 4, pensyarah dan staf UMK.

Pada majlis itu, Prof. Dato’ Dr. Husaini turut menyempurnakan majlis penyampaian Anugerah Pelajar Terbaik, Grand Finale 2018 & Majlis Sambutan Raya Aidilfitri 1439 H Warga Fakulti Teknologi Kreatif Dan Warisan (FTKW), UMK.

Sementara itu, Prof. Dato’ Dr. Husaini berkata dalam ucapan perasmian XAD XIII, FTKW melalui slogannya iaitu pemerkasaan warisan menerusi teknologi kreatif dan keusahawanan amat bersesuaian dengan matlamat universiti sebagai universiti keusahawanan.

Katanya, melalui dua program iaitu Program Teknologi Kreatif dan Program Pengajian Warisan telah bergerak seiring dengan aspirasi universiti untuk mengangkat kedua-dua bidang berkenaan melalui keusahawanan.

“Bagi memastikan perkara ini dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan pihak fakulti telah melaksanakan Student Start Up Company menerusi Centre of Acceleration (CAC) yang berperanan membimbing dan melatih pelajar untuk mewujudkan syarikat sendiri dengan mengangkat industri kreatif sebagai bidang yang mampu menyediakan peluang pekerjaa apabila bergelar graduan kelak.

“Menerusi pewujudan Student Start Up Company, FTKW telah berjaya menjana pendapatan mencecah RM30,453,25 sehingga Jun 2018 melalui 150 buah syarikat milik pelajar,” katanya.

Tambah beliau, melalui inisiatif ini, beberapa syarikat berkenaan telah berjaya mewujudkan pekerjaan dalam bidang industri kreatif dan diiktiraf di peringkat nasional menerusi program e-GHI dibawah MDEC.

“Pihak Universiti berharap perkara ini dapat membantu dalam mengurangkan kebergantungan graduan kepada pasaran pekerjaan yang amat tinggi persaingannya,” jelasnya.

Menurut Prof. Madya Ahamad Tarmizi, anugerah tahunan program Exhibition and Assessment Day atau (XAD) ini merupakan program akademik bagi penilaian akhir yang wajib dihadiri dan diikuti oleh setiap pelajar-pelajar di FTKW setiap akhir semester dan setara dengan peperiksaan akhir.

Beliau berkata, pada XAD XIII 2018, pihak FTKW memperkenalkan satu Anugerah Pereka Terbaik Elektif Bidang Pengajian dan dua Anugerah Tokoh Keusahawanan Kreatif serta tiga Anugerah Siswa Keseluruhan Terbaik yang pertama kali diperkenalkan sejak penubuhan fakulti pada 2006.

“Turut diperkenalkan ialah tiga anugerah utama iaitu Anugerah Emas, Perak Dan Gangsa bagi peragaan fesyen rekaan siswa siswi FTKW UMK pada Program Grand Finale 2018.

“Pada malam ini, semua penerima anugerah dinilai oleh juri profesional dari kalangan sektor industri kreatif dan ahli akademik di peringkat antarabangsa dan tempatan yang dijemput khas untuk menilai peragaan fesyen mencapai tahap piawaian industri,” katanya.

Tambahnya, menerusi program XAD juga berjaya mencungkil dan mempraktikan nilai kreativiti serta keusahawanan bagi pelajar Jabatan Teknologi Kreatif dan warga FTKW secara amnya bagi memberi peluang kepada pereka muda untuk menghasilkan serta mempamerkan produk akhir rekaan mereka yang eksklusif, sofistikated dan unik kepada komuniti dalam dan luar FTKW.

Justeru, XAD menjadi platform untuk mempamerkan bakat dan rangkaian diantara para pelajar dalam setiap bidang pengajian di FTKW dalam industri Kreatif di Malaysia.

“Selain itu, memberi pendedahan dan melatih pelajar untuk berhadapan dengan situasi sebenar kerjaya sebagai usahawan yang melibatkan sesuatu rekaan di peringkat Universiti,” jelas beliau.

36343660 2256229671270844 3338771378202476544 n

Read 410 times
Rate this item
(0 votes)

What our Students say?

Latest Update: 13 Feb 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search