Latest News

TUAH WAN NUR NISA' NABIHAH PERTARUH BUSANA CIK SITI WAN KEMBANG

pereka

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

BERINSPIRASIKAN elemen Cik Siti Wan Kembang pada rekaan busana berjaya membawa tuah kepada pelajar Tekstil Fesyen, Fakulti Teknologi Kreatif & Warisan (FTKW), Wan Nur Nisa' Nabihah Mohd Sukri apabila dinobatkan pemenang Anugerah Koleksi FINALE Terbaik sekaligus memenangi pingat emas pada Grand Finale 2018 bersempena Program Exhibition and Assesment Day Kali Ke 13 (XAD XIII).

Manakala tempat kedua dimenangi oleh Nur Syahirah Isma Rosman dan tempat ketiga Nur Farhanah Mohd Yusoff, masing-masing membawa balik pingat perak dan gangsa berserta sijil penghargaan.

Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar.

Konsep busana yang ditonjolkan oleh Wan Nur Nisa dilihat begitu menyerlah dengan paparan berkonsepkan lagenda agung Negeri Kelantan yang terkenal dengan keberanian dan kelembutan sekali gus mengalahkan 38 peserta lain.

Wan Nur Nisa’ bijak bermain dengan warna dari rona ultraviolet gelap dimana warna gelap dipilih dengan menerapkan elemen sejarah The Dark Side of Cik Siti Wan Kembang iaitu menceritakan kisah keperibadian puteri raja itu sebelum memeluk agama Islam.

busana

Beliau menggelarkan rekaan busana kreatif itu dengan nama The Spiritual Journey of Cik Siti Wan Kembang sebagai inspirasi untuk mengangkat keperibadian raja yang tersohor di zaman pemerintahan Raja-Raja Melayu Kelantan.

Menurut Wan Nur Nisa, Pertandingan Tekstil dan Fashion (Texfas) sempena XAD XIII diadakan bertujuan memberi pengikitirafan terhadap penghasilan karya / produk berasaskan projek penyelidikan tahun akhir (Final Year Project) yang diadakan di Laman Monsun, UMK Bachok, Kelantan, pada 25 Jun 2018.

Katanya, pemilihan busana bertemakan Cik Siti Wan Kembang adalah bertujuan untuk memartabatkan sejarah negeri Kelantan kepada masyarakat khususnya pelancong dari dalam dan luar negara sekali gus dapat memperkenalkan lagi Kelantan di mata dunia.

“Saya juga meletakkan motif ketam guri sebagai motif mampu memberi kelainan pada batik itu sendiri tambahan pula pada hari ini kita dapat lihat banyak motif batik yang digunakan adalah sama sahaja.

“Justeru, untuk mencari kelainan dan identiti tersendiri saya mengambil unsur-unsur sejarah dan menerapkan ukiran tradisional Kelantan dalam menghasilkan batik sekali gus ia dapat menambah nilai pada batik itu sendiri,” katanya.

Menurut Wan Nur Nisa, rekaan busana menerapkan unsur dari motif ukiran kayu iaitu motif ketam guri kerana lazimnya corak atau motif itu banyak digunakan pada ukiran kayu di Kelantan.

“Tambahan pula, ketam guri, iaitu sejenis tumbuhan, dipercayai memiliki pelbagai khasiat termasuklah menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

“Pada pemilihan material kain, saya menggunakan fabrik yang bersifat ringan dan berangin seperti fabrik sifon dan crinkle silk kerana ia bertepatan dengan konsep koleksi yang diketengahkan iaitu cruise collection .

Wan Nur Nisa juga menitik beratkan soal keselesaan dimana rekaan pakaian ini bersifat semi casual dan sesuai untuk pakaian santai atau majlis rasmi.

Dalam pada itu, kejayaan memenangi pingat emas tidak semudah itu kerana cabaran untuk menghasilkan rekaan sudah pastinya terpaksa meredah halangan seperti pemilihan rona warna yang dikehendaki kerana kesukaran untuk mendapatkan warna yang bersesuaian.

36272079 1815928451795181 75893991970701312 o

Selain itu, bagi memastikan busananya itu menepati konsep pakaian sebenar Cik Siti Wan Kembang beliau terpaksa terbang ke Songkla, Thailand untuk mendapatkan fakta sejarah lagenda itu.

Wan Nur Nisa berhasrat membuka perniagaan dengan menggunakan jenama sendiri iaitu Nisa Sukri mezahirkan terima kasih kepada kedua ibu bapanya yang sentiasa menyokongnya sehingga berjaya memperoleh kejayaan ini.

“Saya juga berterima kasih kepada tulang belakang disebalik kejayaan ini iaitu Pensyarah FTKW, Dr. Hanisa Hassan yang banyak mengajar saya mengenai dunia batik dan fesyen itu sendiri.

“Selain itu, pengasas Ruzz Gahara, Nik Faiz Nik Amin adalah sumber inspirasi saya dan antara individu yang amat saya kagumi khususnya dalam industri fesyen batik yang telah berjaya membawa batik ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Read 615 times Last modified on Tuesday, 03 July 2018 15:54
Rate this item
(0 votes)

What our Students say?

Latest Update: 13 Feb 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search