Latest News

SEMINAR PERANCANGAN KEWANGAN WEALTH LAB BANTU KONGSI ILMU PELABURAN DAN PENGURUSAN KEWANGAN

0I1A5721

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

PENGKALAN CHEPA 19 September I Dalam usaha memperkukuhkan profesion perancangan kewangan di kalangan masyarakat dan institusi pendidikan di Malaysia, Pusat Penyelidikan Keusahawanan dan Inovasi Global (GERIC), Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Malaysia Financial Planning Council (MFPC) bekerjasama menganjurkan Seminar Perancangan Kewangan Kali Ke 2 2018 bertemakan Health is Wealth ataupun Kaya itu Sihat.

Seminar sehari yang berlangsung di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota turut diserikan dengan keberangkatan tetamu khas diraja, Yang Berhormat Mulia Dato’ Hajah Tengku Salwani Sultan Yahya Petra.

0I1A5708Majlis perasmian seminar dan Pelancaran Buku Takaful Ikhtiarku telah disempurnakan oleh Dekan Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP), Prof. Madya Dr. Zailani Abdullah.

Turut hadir, Pengarah GERIC, Prof. Dr. Nik Maheran Nik Muhammad, Presiden Khalifah Group, En. Mohd. Rizal Hussin, Pengurus Kanan AIA, En. Mohd Azhar Md. Tahir, Ketua Pegawai Eksekutif, Salihin Shariah Advisory, Prof. Madya Dr. Ahcene Lahsana.

Seminar Perancangan Kewangan kali ke 2, itu turut mendapat kerjasama daripada MFPC, Khalifah group, AIA, Prince court Medical Centre dan Persatuan Perancangan Kewangan Bijak Malaysia.

Menurut Prof. Madya Dr. Zailani, pengurusan kewangan dan merancang perbelanjaan dengan bijak daripada awal bukan sahaja membantu memudahkan menguruskan wang malah dapat menyelamatkan masyarakat daripada krisis kewangan.

Beliau berkata, setiap daripada kita memerlukan kemahiran untuk menguruskan wang supaya kita dapat menyelamatkan, dan jika mungkin, melabur untuk membantu memenuhi jangkaan kita untuk kehidupan yang selesa dan gaya hidup yang mencukupi dalam tahun-tahun persaraan kita.

Justeru itu, kerajaan telah melaksanakan strategi menyeluruh untuk meningkatkan tahap literasi kewangan kepada semua rakyat Malaysia, dan membolehkan mereka untuk mengambil bahagian dalam pasaran kewangan dengan yakin.

“Program seumpama ini dapat memberi kesedaran kepada pelajar, dan masyarakat setempat dalam membuat pilihan kewangan yang bijak bagi merancang masa depan dan masa persaraan mereka.

“Inisiatif oleh GERIC menubuhkan WEALTH LAB atau Makmal kekayaan di UMK ini diharapkan dapat bekerjasama dengan pemain kewangan untuk merealisasikan hasrat kerajaan untuk menjadikan rakyat Malaysia lebih celik kewangan,” katanya.

Tambah Prof. Madya Dr. Zailani, program seumpama ini dapat memberi kesedaran kepada pelajar, dan masyarakat setempat dalam membuat pilihan kewangan yang bijak bagi merancang masa depan serta masa persaraan mereka.

“Seminar ini juga membantu mendidik dan memberi maklumat kepada pengguna dan masyarakat secara keseluruhan dan Kementerian Pengajian Tinggi menyambut baik inisiatif universiti industri yang membina platform baru untuk meningkatkan pendidikan kewangan dan industri pengurusan wang.

“Inilah contoh kerjasama Rakan Profesional UMK dan Pemain Industri kewangan ini, yang bertujuan untuk meningkatkan profesionalisme industri perancangan kewangan,” jelas beliau.

Tambah beliau, pada seminar itu pihak GERIC telah berjaya mengumpulkan pelajar, siswazah, insuran dan ejen amanah serta penasihat kewangan berlesen di bawah satu payung untuk menyediakan standard pendidikan kewangan yang konsisten.

“Program ini bukan sahaja akan meningkatkan pengetahuan dan keyakinan kewangan dalam industri perancangan kewangan, tetapi juga membantu mewujudkan kesedaran dan literasi di kalangan masyarakat di Kelantan.

“Matlamat utama ialah kita mahu penduduk di negara memiliki pengetahuan dan pendidikan serta menghargai peranan perancangan kewangan.

Beliau berharap komuniti celik kewangan adalah sangat penting untuk membina keyakinan pengguna di pasaran kerana mereka lebih bersedia untuk memilih pelaburan mereka dengan bijak.

“Pelabur mesti memahami hubungan risiko berbanding ganjaran untuk menguruskan wang secara bertanggungjawab dan untuk melindungi diri daripada penipuan skim cepat kaya yang menjanjikan wang mereka dua kali ganda dalam masa yang singkat.

“Sekali lagi saya ulangi bahawa tiada jalan pintas untuk penciptaan kekayaan,” katanya.

0I1A5794

Read 1539 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community



 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search