Latest News

PROGRAM OSH4U DAN OSHTVET PENDEDAHAN PENDIDIKAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN DI IPTA

HLM 2369

JELI 2 Oktober I Dalam usaha melestarikan pembudayaan keselamatan dan kesihatan pekerjaan (KKP) di tempat kerja untuk kesejahteraan, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan kerjasama Politeknik Jeli, Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Negeri Kelantan menganjurkan program OSH4U & OSHTVET, bertempat di Dewan Serbaguna UMK Kampus Jeli, Kelantan.

Program yang mendapat penyertaan seramai 200 pelajar tahun akhir UMK pelajar Politeknik itu telah disempurnakan perasmian oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Lt. Kolonel Prof. Dr. Zaliman Sauli.

Turut hadir, Pengarah Jabatan Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Kelanta, Ir Abdul Aziz Bin Salim, Timbalan Pengarah Politeknik Jeli, En. Mohd Noor Salleh dan Ketua Unit Pengurusan Persekitaran, Keselamatan dan Kesihatan Pekejaan UMK, Prof. Madya Ir. Dr. Ahmad Rasdan Ismail.

HLM 2359Menurut Prof. Dr. Zaliman, penganjuran program ini adalah bertujuan sebagai langkah awal untuk menerapkan ilmu pengetahuan, kesedaran dan kemahiran berkaitan keselamatan dan kesihatan pekerjaan (KKP) kepada pelajar sebelum menceburkan diri ke alam pekerjaan.

Katanya, pendedahan awal ini juga dapat membuka peluang serta nilai tambah untuk digunapakai apabila menempuh alam pekerjaan kelak.

“Mengikut peruntukan di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994, Seksyen 15, adalah menjadi tanggungjawab universiti dan lain-lain pusat pengajian (sebagai majikan) untuk memastikan pengetahuan dan kepentingan budaya kerja selamat dikongsikan kepada semua bakal pekerja,” jelas beliau.

Beliau berharap melalui program seperti ini serta penyertaan dari semua pelajar Institusi Pengajian Tinggi dapat membantu para pelajar dalam menghadapi alam pekerjaan yang lebih mencabar

“Pengetahuan berkaitan keselamatan dan kesihatan pekerjaan amatlah penting dalam membina generasi pekerja yang berkualiti dan mementingkan aspek keselamatan di tempat kerja,” katanya.

Read 1948 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 21 May 2020

E-Community



 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search