semakan

Latest News

UMK LANCAR APLIKASI E-SEDEKAH, IMBAS DAN SEDEKAH

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat              Foto : Al Azam Razi  & Abd Halim

MA

MA3PENGKALAN CHEPA 5 November I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melakar sejarah sebagai Universiti Awam (UA) pertama melancarkan aplikasi E-Sedekah  yang menggunakan kemudahan transaksi tanpa wang tunai menerusi teknologi imbasan Quick Response Code (QR Code) atau dikenali juga kod QR.

Pelancaran aplikasi E-Sedekah ini membolehkan warga kampus menyalurkan derma dan bersedekah dengan kaedah paling mudah, pantas dan selamat menerusi sistem teknologi digital.

Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar, berkata, perincian aplikasi E-Sedekah itu melibatkan kerjasama antara UMK dengan Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB).

MA6Beliau berkata, aplikasi terkini ini adalah medium terbaik untuk memudahkan setiap urusan bersedekah dan infaq dilakukan dengan lebih mudah malah setiap tranksasi serta jumlah sumbangan yang disalurkan tidak akan didedahkan kepada umum.

Katanya, ciri QR dalam aplikasi itu boleh digunakan pada semua papan iklan dan poster yang memaparkan pengesan barcode yang boleh terus mengimbas kod QR E-sedekah secara automatik akan terus ke isi kandungannya.

“Untuk menggunakan sistem aplikasi ini pengguna hendaklah memuatnaik aplikasi pengesan barcode untuk membolehkan mereka menggunakan tranksasi ini di mana-mana lokasi dan bila-bila masa sahaja. 

MA10"Aplikasi E-Sedekah boleh dimuat turun di Google Store dan Apps Store yang di perkenalkan bertujuan untuk mendekati warga kampus sebagaii insiatif  UMK mendepani Revolusi Perindustrian 4.0 (IR 4.0) pada era ekonomi digital hari ini,” katanya selepas menyempurnakan majlis Malam Apresiasi UMK  2018, di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, semalam.

Terdahulu, Prof. Dato’ Dr. Husaini, meraikan  400 staf UMK yang cemerlang dalam akademik, urus tadbir dan penyelidikan termasuk para atlit yang mempamerkan kecemerlangan serta mengharumkan nama UMK di persada negara serta antarabangsa.

MA4Beliau juga turut menyempurnakan pelancaran Program Read@UNI anjuran Pejabat Perpustakaan dan Pengurusan Ilmu UMK bertemakan With Knowledge We Lead bagi  kempen meningkatkan galakan membaca di semua Institusi Pendidikan Tinggi Awam dan Swasta bermula 1 Oktober 2018.

Program ini  adalah untuk mempergiatkan aktivti galakan membaca di kalangan kumpulan sasaran khususnya mahasiswa, pensyarah dan warga institusi.

MA5Selain itu, Prof. Dato’ Dr. Husaini turut merasmikan kempen Memperkasakan Alumni (Alumni Homecoming) sekaligus menyempurnakan majlis penyampaian cenderamata, sijil penghargaan dan kecemerlangan kepada jawatankuasa Istiadat Konvokesyen dan PESKOUMK 2018,    Kecemerlangan Penyelidikan dan Akademik 2018 serta meraikan kejayaan para atlet SUKUM 2018.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, berkata, Malam Apresiasi UMK 2018 yang diadakan ini bertujuan mengiktiraf kejayaan dan sumbangan warga UMK yang telah meraih pelbagai kegemilangan dan kecemerlangan dalam bidang masing-masing.

MA9Katanya, pelbagai kejayaan dan kecemerlangan inovasi diraih oleh UMK antaranya pencapaian 2 pingat emas, 1 pingat perak dan 6 pingat gangsa dalam  K-Novasi Pengajaran dan Pembelajaran 2018 (K-Novasi 2018) pada 17 dan 18 Januari 2018 bertempat di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

“Selain itu, UMK menempa kejayaan pada International University Carnival On E-Learning (IUCEL) 2018 yang berlangsung di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 12 dan 13 September 2018 dengan meraih 6 pingat emas, 3 pingat perak, dan 6 pingat gangsa. 

“Pada majlis sama, Projek MEDLIT For Social Change Delphi – MOOC telah meraih kejayaan sebagai Outstanding e-Learning Product Award,” jelas beliau.

MA11Menurut Prof. Dr. Mohd Rafi, UMK juga telah mencapai kejayaan memperolehi pingat emas, perak dan gangsa dalam penyelidikan melalui penyertaan di Malaysia Technology Expo, 3rd International Invention Innovation Competition, International Invention and Technology Exhibition, The 4th World Invention Innovation Contest dan SME Innovex. 

Beliau berkata, UMK juga turut diiktiraf untuk menerima anugerah Malaysia’s Research Star Award dan dilantik sebagai Visiting Research Profesor serta Visiting Profesor di pelbagai universiti terkemuka dalam dan luar negara.  

MA8“Pada bidang sukan, UMK juga tidak ketinggalan apabila para atlet yang membawa nama UMK telah mencapai kejayaan pingat dalam Sukan Staf Universiti Malaysia (SUKUM), Sukan Institusi Pengajian tinggi (SUKIPT), Sukan Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) dan Liga Sukan Bola Sepak IPT anjuran Kementeriaan Pendidikan Malaysia.

“Justeru, saya berharap agar semua yang diraikan pada malam ini agar sentiasa mengekalkan rentak kecemerlangan dan komitmen yang anda telah tunjukkan selama ini demi membina legasi kecemerlangan UMK,” katanya.

Read 1034 times Last modified on Monday, 05 November 2018 16:56
Rate this item
(0 votes)

What our Students say?

Latest Update: 20 August 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search