semakan

Latest News

GERAN PENYELIDIKAN RM1 JUTA BANTU LONJAK KECEMERLANGAN UMK SEBAGAI UNIVERSITI KEUSAHAWANAN

0I1A3648

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

DALAM usaha memastikan asas pendidikan negara dimartabatkan, Pengasas dan Pengarah Urusan Epic Valley Holdings, Prof. Tan Sri Dato' Paduka Dr. Fng Ah Seng, menyumbang dana RM1 juta melalui geran penyelidikan kepada Universiti Malaysia Kelantan (UMK) untuk tempoh 10 tahun bagi pelaksanaan projek-projek berkaitan bidang keusahawanan.

Geran penyelidikan yang diusahakan oleh UMK dengan kerjasama Yayasan Muhibah sebagai satu langkah mewujudkan penglibatan para akademik dan pihak industri khususnya dalam pembangunan pendidikan keusahawanan di negara ini.

Prof. Tan Sri Dato' Paduka Dr. Fng Ah Seng berkata, sumbangan ini adalah untuk membantu UMK membangunkan projek-projek yang memberikan manfaat dalam bidang keusahawanan khususnya program inovasi dan penyelidikan keusahawanan dibawah Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), UMK.

Beliau berkata, sumbangan RM 1 juta ini bagi tujuan penyelidikan khususnya UMK iaitu sebuah universiti yang mementingkan bidang keusahawanan.

“Sumbangan ini adalah selaras dengan saranan kerajaan untuk pihak industri membantu membangunkan pendidikan negara yang bertepatan dengan dasar Yayasan Muhibah dengan memberi fokus kepada pendidikan dan perubatan,” katanya selepas menyampaikan Syarahan Perdana bertajuk The Application of The Law of Laverage: In Achieving All Our Goals in Life, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, baru-baru ini.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

0I1A3752Sementara itu, Prof. Tan Sri Dato’ Paduka Dr. Fng, dalam syarahannya di hadapan 1,000 pelajar memberitahu untuk mencapai kejayaan dan impian yang dicita-citakan kerana setiap pelajar atau usahawan perlu mendapatkan khidmat daripada mereka yang berjaya untuk dijadikan sumber inspirasi dan mentor.

Katanya, ini adalah kaedah terbaik untuk pelajar mendapatkan ilmu dan kepakaran daripada mereka yang berjaya dalam perniagaan.

“Sumber rujukan atau mentor akan membantu usahawan baru mencapai matlamat dalam perniagaan kerana mereka yang berjaya ini akan menjadi rujukan khususnya dalam aspek khidmat nasihat atau urusan perniagaan.

“Kepakaran ilmu atau meminjam sumber kuasa, pengalaman ilmu daripada orang berjaya untuk membantu kita mencapai objektif atau strategi yang menjadi impian kita selama ini kerana lazimnya mereka yang berjaya itu bijak, berkuasa dan memiliki ciri-ciri seorang pemimpin,” katanya.

Tan Sri Dato 'Paduka Prof. Dr. Fng Ah Seng dalam syarahannya telah berjaya menarik perhatian audien kerana kaedah penyampaian ceramahnya berbeza daripada penceramah motivasi lain kerana mempunyai asas akademik membolehkan beliau berkongsi rahsia dan formula kejayaan dalam pendekatan sistematik.

Pada syarahan itu, beliau turut berkongsi pengetahuan dan pengalamannya dengan berkongsi idea-idea untuk diterapkan dalam kehidupan seharian untuk mencapai kejayaan.

Read 1079 times Last modified on Thursday, 08 November 2018 13:30
Rate this item
(0 votes)

What our Students say?

Latest Update: 20 August 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search