Print this page

KELANTAN BERPONTENSI BESAR DALAM INDUSTRI BIOTEKNOLOGI

ls2

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) akan meningkatkan kerjasama dengan Kerajaan Negeri Kelantan dan pihak industri dalam memajukan bidang bio teknologi sekaligus menjana ekonomi baharu kepada negeri ini.

Pengarah Pusat Strategik Korporat UMK, Prof. Dato' Ir. Dr. Badhrulhisham Bin Abdul Aziz, berkata negeri Kelantan berpotensi besar dalam industri bioteknologi ekoran keluasan tanah yang terdapat di negeri dan amat sesuai untuk pembangunan industri tersebut.

Beliau berkata, UMK bersedia untuk berkongsi kepakaran dan penyelidikan saintifik dalam membangunkan industri bioteknologi memandangkan faktor muka bumi dan sumber asli yang masih banyak belum diterokai.

“Negeri ini memiliki pelbagai sumber asli yang boleh dimanfaatkan untuk industri bioteknologi.

“Sebelum ini, UMK telah terlibat dengan kerajasama kerajaan Negeri dalam membangunkan industri teknologi hijau dan akan meningkatkan lagi kerjasama yang lebih luas dalam membangunkan industri bioteknologi yang akan memberi manfaat bukan sahaja kepada negeri Kelantan malah kepada pelajar, universiti dan masyarakat setempat,” katanya pada syarahan Program Chairman Lecture Series (CLS) di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, baru-baru ini.

Program Siri Syarahan Pengerusi atau Chairman Lecture Series 2018 adalah anjuran Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) yang menampilkan Pengarah Solution Bioforce Sdn. Bhd, Dato' Mohd Nazlee Kamal dan Profesor Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT), Prof. Dato' Ir. Dr. Badhrulhisham sebagai penceramah.

Manakala moderator adalah Profesor FBKT, Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman.

Mengulas mengenai industri bioteknologi, Prof. Dato’ Dr. Ir Badhrulhisham berkata, tanaman herba merupakan salah satu antara yang cukup berpotensi untuk dimajukan kerana Kelantan memiliki tanah yang masih banyak dan bersesuaian untuk pembukaan ladang baharu.

Katanya, pihak UMK masih dalam menjalankan kajian dan penyelidikan untuk kawasan tanah mana yang sesuai dan tanaman apa yang berpontensi untuk dibangunkan.

“Kita sebagai universiti hanya boleh buat kajian dan penyelidikan dan memerlukan sokongan kerajaan negeri serta persekutuan untuk bekerjasama untuk memanfaatkan kepakaran kita dan secara tidak langsung akan memberi keuntungan kepada kedua-dua belah pihak,” katanya.

Sementara itu, Dato' Mohd Nazlee berkata pembangunan industri berasaskan bioteknologi adalah merujuk kepada semua aktiviti ekonomi yang diperolehi dari aktiviti saintifik dan penyelidikan yang memberi tumpuan kepada bioteknologi.

Beliau berkata, pasaran bahan bioaktif telah muncul dengan mendadak dan melalui kesedaran dan kebimbangan kesihatan yang semakin meningkat orang ramai ingin mendapat info yang jelas terhadap sesuatu produk makanan dan minuman yang membantu mengekalkan diet seimbang dan kesihatan yang betul.

“Selain itu, pengilang juga mengambil kira faktor kemudahan untuk pengguna dan menyediakan nutrien yang sihat dalam makanan tambahan dan produk kosmetik yang semakin berkembang menggabungkan bioaktif dengan penjagaan diri.

“Pada masa kini terdapat lebih kurang 60 syarikat yang mengkhususkan diri dalam industri sebatian bioaktif dan ekstrak herba dimana mereka memerlukan lebih banyak bahan untuk pengeluaran dan pembangunan produk baharu,” katanya

Beliau berkata, kerjasama dan perkongsian kepakaran dengan pihak industri akan membawa banyak manfaat kerana pihak industri memerlukan lebih banyak usahawan untuk membolehkan industri bio berkembang dengan lebih pantas.

“Kita boleh memberi kerjasama dan tumpuan untuk membantu para usahawan mencari peluang membuat pembaharuan dalam membangunkan industri ini.

“Sebatian Bioaktif dari tumbuhan, rumpai laut, alga dan cendawan amat berpontensi untuk dibangunkan dan bakal menjadi industri bio yang mampan untuk Malaysia dan memberi peluang terbesar untuk melancarkan produk baharu ke pasaran dunia,” jelas beliau.

ls1

Read 1495 times
Rate this item
(0 votes)