Latest News

KEM BESTARI FARDU AIN MENJUNJUNG SUNNAH RASULLULLAH SAW

80db5ad8 2d2d 46e6 9ffd 207b2ee27c86

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto : Pusat Islam UMK

BACHOK 6 Disember I Tanda mencintai Nabi Muhammad SAW adalah dengan mengamalkan perkara yang pernah dilakukan Rasulullah SAW atau mempelajari semua sunah yang terkandung daripada hadis sahih serta sirah hidup Baginda SAW.

Mencontohi sifat Rasulullah SAW adalah amalan terbaik melahirkan umat Islam yang unggul dalam melahirkan generasi yang berjaya bukan sahaja di dunia malah juga akhirat.

Bagi menyuburkan konsep amalan dan sunnah Rasullulah, Pusat Islam Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan kerjasama Kelab Kebajikan Staf Universiti (KKSU) menganjurkan Kem Bestari Fardu Ain selama dua hari yang diadakan di Pusat Islam, UMK Bachok, Tangok, Kelantan, pada 2 hingga 3 Disember 2018.

Menurut Pengarah Pusat Islam UMK, Prof. Madya Dr. Azhar Bin Muhammad, mencontohi sunah baginda bererti mengamalkan semua aspek kehidupan Baginda yang menjadi amalan dalam kehidupan yang sesuai diamalkan oleh umat Islam.

686a536d 89f8 4f8a bc2a 533f02be182aJusteru, Pusat Islam mengambil inisiatif menganjurkan Kem Bestari Fardu Ain dengan matlamat membimbing generasi muda seawal usia enam tahun sehingga 12 tahun bagi menguasai ilmu fardu ain dengan memberi penekanan dalam aspek mempelajari wudhu yang betul dan solat sepertimana amalan Rasulullah.

“Peserta juga diperkenalkan dengan memahami konsep sanad azan yang sampai kepada Saidina Bilal bin Rabah bagi melahirkan muazzin cilik yang sebenar sesuai dengan kehendak Islam.

“Selain itu terdapat pertandingan azan merdu, pertandingan bercerita kisah Rasulullah SAW, bacaan dan hafazan surah-surah Lazim, pertandingan Hafazan Al-Qu’ran, kuiz dan sebagainya,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Kem Bestari Fardu Ain, Encik Mohd Binyamin Che Yaacob, berkata, kem kali ini mendapat sambutan luar biasa daripada anak-anak staf dan masyarakat setempat walaupun pertama kali diadakan.

Katanya, pengisian kem berbentuk islamik dan kerohanian ini adalah selaras dengan saranan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Dato’ (Dr.) Hussamuddin Hj Yaacub dalam menerapkan nilai-nilai rohani dan agama kepada masyarakat dan warga UMK.

“Peserta kem adalah seramai 150 orang terdiri daripada anak-anak staf dan komuniti setempat sekitar Bachok yang dikendalikan oleh 20 pelajar UMK yang memiliki latarbelakang Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dibawah bimbingan staf Pusat Islam selaku fasilitator.

“Program kem seumpama ini wajar diteruskan bagi mendekatkan lagi universiti dengan masyarakat setempat dengan meletakan sasaran kepada kanak-kanak sebagai satu usaha terbaik mendidik generasi muda untuk mencintai keperibadian mulia baginda SAW,” jelasnya.

Read 1275 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search