Latest News

UMK DAN KEDUTAAN PERANCIS BEKERJASAMA TERBIT BUKU KAJIAN SEJARAH KELANTAN JEANNE CUISINER DALAM BAHASA MELAYU

2018 12 19 11.35.47

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

KOTA BHARU, 18 Disember I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Kedutaan Perancis di Malaysia akan bekerjasama menerbitkan dua buah buku kajian oleh penyelidik wanita berbangsa Perancis, Jeanne Cuisiner untuk diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu bagi menjadi rujukan lengkap kepada semua pihak termasuk penuntut di Universiti.

2018 12 19 11.36.11Buku berjudul Danses Magiques de Kelantan dan Le Theatre D Ombres A Kelantan yang yang diterbitkan pada 1936 dan 1957 adalah sebuah catatan tulisan hasil pemerhatian dan penemuan menarik oleh Jeanne Cuisinier selama 20 bulan mengenai keistimewaan dan keunikan tradisi serta adat resam di negeri Kelantan sekitar 1930 an.

Duta Perancis ke Malaysia, TYT Frederic Laplanche berkata, Jeanne Cuisinier yang dilahirkan di Perancis pada tahun 1890 merupakan seorang penyelidik yang datang ke Kelantan pada tahun 1932 untuk menjalankan kajian berkisar tentang budaya, adat resam dan gaya hidup masyarakat Melayu Kelantan pada zaman tersebut.

Beliau berkata, selama 20 bulan berada di negeri ini beliau mempelajari muzik, Bahasa Melayu dan dilatih sebagai pakar etnologi untuk membawa misi daripada Kementerian Pendidikan Perancis untuk melaksanakan kajian etnologi di Tanah Melayu.

“Hasil daripada pemerhatian, kajian dan temubual daripada keluarga kerabat diraja, orang kampung, golongan miskin dan orang Asli beliau menulis dua buah buku yang diterbitkan dalam bahasa Perancis pada tahun 1930 an dan 1950 an tentang Tarian Magical Kelantan dan Wayang Kulit.

“Selain itu, Jeanne Cusinier juga pernah mengadakan beberapa siri penerangan dalam radio Perancis pada tahun 1935 yang menyentuh mengenai adat perkahwinan, masakan dan kesopanan Melayu serta budaya orang Asli,” katanya pada Majlis Perasmian Pameran Seorang Etnologis Perancis di Perbadanan Perpustakaan Awam Kelantan, Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

Pameran yang bermula pada 15 Disember 2018 sehingga 15 Januari 2019 telah disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi Negeri Kelantan, Dato’ Dr. Mohamed Fadzli Hassan.

2018 12 19 11.36.36Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar, Pengarah Perpustakaan Kelantan, En. Ruslan Ludin, Pengarag Pejabat Antarabangsa UMK, Dr. Nasirin Abdillah dan Pengarah Pameran Seorang Etnologis Perancis di Kelantan, Dr. Raja Iskandar Raja Halid.

Menurut TYT Frederic Laplanche, pameran yang berlangsung selama sebulan ini bakal menarik perhatian rakyat Kelantan untuk melihat sendiri sejarah masyarakat di negeri Kelantan pada tahun 1930 an melalui kaca mata orang asing yang membawa sudut padangan yang berbeza dan bermanfaat untuk dihayati.

Katanya, memahami sejarah juga membantu kita mencari inspirasi untuk menentukan masa depan kita pada hari ini.

“Melalui pameran ini juga melihat bahawa betapa pentingnya memahami budaya, sejarah, tamadun lain untuk mewujudkan hubungan yang baik antara kaum dan negara untuk membina keamanan dan keharmonian yang kekal.

“Kedutaan Perancis amat berbangga dengan hubungan serta kerjasama yang dibina bersama UMK kerana kami amat menggalakkan pertukaran budaya antara masyarakat termasuk pelajar untuk melihat bahasa Perancis di ajar di universiti ini dan beberapa sekolah menengah di negeri Kelantan,” jelas beliau.

Sementara itu, Prof. Dato’ Dr. Husaini berkata, berkata, kerjasama UMK dan Kedutaan Perancis di Malaysia menghasilkan buku terjemahan dalam bahasa Melayu merangkumi pelbagai aspek sejarah kehidupan masyarakat di Kelantan termasuklah pelbagai jenis tarian tradisional seperti belian, gebiah, makyong, putri, topeng, manora, main perok, wayang kulit dan sebagainya.

Katanya, buku yang dihasilkan oleh Jeanne Cusinier turut menjadi rujukan banyak universiti terkenal seperti Universiti Monash, Universiti Melbourne, Universiti Sydney dan universiti lain.

“Sewajarnya kita berbangga dengan sejarah tradisi dan budaya masyarakat orang Melayu di Kelantan berjaya menarik perhatian orang asing untuk melakukan penyelidikan dan menghasilkan sesuatu yang memberi manfaat kepada kita.

“Buku ini juga turut memuatkan penemuan oleh penulis termasuk gambar-gambar objek kraftangan yang dibeli beliau yang kini disimpan rapi sebagai bahan arkib di muzium-muzium di Paris,” katanya.

2018 12 19 11.36.26

Read 1151 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 30 March 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search