Latest News

KEM EKSPLORASI ALAM MISI TEROKA SUMBER MINERAL SEMULAJADI

1

Oleh : Aiman Syazwan Zainal Abidin Foto : Ab Halim Hafiz Ab. Aziz

JELI 6 April I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (BHEPA) menganjurkan Program Belia IPT: Kem Eksplorasi Alam yang julung-julung kalinya diadakan di Kampung Kalai, Batu Melintang, Jeli, Kelantan.

4Seramai 77 pelajar UMK Kampus Kota, Jeli dan Bachok termasuk sukarelawan dari Kelab Kembara 4x4 Kelantan mengikuti eksplorasi alam dengan aktiviti mendulang emas secara tradisional di tapak lombong emas di kawasan pendalaman Jeli, Kelantan.

Menurut Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof. Dr. Zaliman Sauli, ekspedisi mendulang emas secara tradisional di kawasan Jeli memberi pendedahan kepada para pelajar untuk pelajar mencuba dan merasai pengalaman kaedah mendulang emas secara moden dan tradisional menggunakan kuali serta dulang yang dipahat daripada kayu banir.

Beliau berkata, aktiviti mendulang emas adalah warisan warisan turun-temurun memelihara dan memulihara warisan alatan tradisional di samping penerokaan kawasan emas dan batu permata berdasarkan kajian lapangan di bawah bimbingan pensyarah untuk menganalisis serta menghurai sumber alam yang terdapat di Kelantan.

“Program selama tiga hari dua malam itu didedahkan teknik mendulang emas secara tradisional dan penyelidikan yang sebelum ini tidak pernah mereka pelajari.

8“Walaupun kali pertama pelajar mencuba teknik mendulang yang betul ianya membuahkan hasil apabila memperoleh beberapa gram emas dengan anggaran harga sebanyak RM7000.00,” katanya.

Sementara itu, kem eksplorasi alam turut diselitkan dengan program ekspedisi mencari batu permata di lokasi beberapa meter daripada tapak lombong emas.

Menurut Penyelaras Program, Mohd Asmawi Isa, kawasan pendalaman Jeli sebenarnya kaya dengan sumber mineralnya seperti emas, perak dan batu permata.

Katanya, lokasi ini amat sesuai untuk aktiviti penyelidikan dan kajian secara terperinci mengenai jenis batuan yang terdapat di sana.

“Ekspedisi mencari batu permata ini merupakan program pertama yang pernah diadakan ini dapat memberi pendedahan dan pengalaman kepada pelajar supaya dapat meningkatkan keupayaan diri dan kajian mengenai sumber alam mengenai nilai estetika serta sumber asli.

“Sepanjang program itu, pelajar diajar oleh fasilitator berpengalaman dengan cara mengesan jenis tanah yang berpotensi serta teknik menggali bagi mengasingkan batuan daripada batuan unsur lain.

“Setelah setengah hari mengali kawasan tanah disekitar kawasan ekspedisi para pelajar telah menemui ketulan batu permata dikenali sebagai batu kecubung yang dianggarkan bernilai sebanyak RM15,000.00,” katanya.

2

Read 591 times
Rate this item
(0 votes)

What our Students say?

Latest Update: 17 July 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search