Latest News

ELEMEN KEBOLEHLIHATAN DI MEDIA BANTU UMK JADI UNIVERSITI TERBAIK DI DUNIA

image 6483441 6

Pusat Hal Ehwal Korporat I

KOTA BHARU 10 April I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berhasrat menjadi antara universiti terbaik di dunia dengan menjadi universiti yang setaraf dengan universiti terkemuka di peringkat antarabangsa.

Pelaksanaan program bidang sains, keusahawanan dan perniagaan serta kesusasteraan menjadi nilai tambah kepada universiti untuk terus maju kehadapan serta membantu membangunkan ekonomi negara.

Justeru, dalam usaha menyebarluaskan maklumat dan aktiviti penyelidikan serta program-program yang dianjurkan universiti sepanjang tahun maka UMK perlu mewujudkan peluang dan ruang menjalinkan hubungan baik dengan warga media.

Menurut Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, berkata UMK telah berusia melebihi 12 tahun dan dalam tempoh itu telah banyak kecemerlangan yang telah dicapai dan kita mahu keterlihatan universiti itu dapat dipertingkatkan melalui peranan media.

Beliau berkata, peranan media penting untuk membantu universiti mencapai objektif itu dengan membantu menyebarluaskan tentang aktiviti yang sedang, telah dan apa yang akan dilakukan oleh universiti.

“Peranan UMK di negeri Kelantan dari sudut pembangunan sosio ekonomi adalah amat penting untuk membantu negara kita mencapai wawasan sebagai sebuah negara maju melalui pencapaian penyelidikan inovasi dan aktviti keusahawanan di peringkat universiti.

“Justeru, universiti komited untuk mencapai taraf universiti keusahawanan terbaik di Asia dan seterusnya di dunia berdasarkan kepada pencapaian dalam akademik, penyelidikan serta program keusahawanan yang ditawarkan oleh universiti,” katanya pada program Jalinan Mesra Pengurusan UMK Bersama Media di Hotel Perdana , Kota Bharu, pada 9 April 2019.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Menjalankan Fungsi Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar dan Presiden Kelab Media Kelantan Darul Naim (KEMUDI),

Sementara itu, Prof. Dr. Noor Azizi berkata, dalam aspek penyelidikan dan inovasi universiti telah mampamerkan kecemerlangan apabila muncul sebagai sebagai universiti paling banyak memenangi pingat emas iaitu tujuh pingat emas di Malaysia Technology Expo (MTE) 2019.

Katanya, kejayaan itu menunjukkan produk penyelidikan dan inovasi yang menang di MTE boleh dikembangkan untuk dipasarkan secara komersial melalui penglibatan pihak industri.

“Dalam usaha itu, UMK telah berjaya menandatangani memorandum persefahaman kerjasama dengan pihak industri dan apa kita harapkan perjanjian ini jumlah pelajar mendapat pekerjaan atau kebolehpasaran graduan akan meningkat.

“Melalui kerjasama itu, UMK telah berusaha mengkomersialkan hasil penyelidikan tersebut untuk kita bukan sahaja dapat bersaing di peringkat nasional tetapi di rantau Asia,” jelas beliau.

Untuk mencapai kejayaan UMK, beliau berharap elemen hubungan pengurusan universiti dengan warga media perlu bersama untuk kelangsungan bagi memastikan UMK terus cemerlang di masa hadapan.

Read 327 times Last modified on Friday, 19 April 2019 13:09
Rate this item
(1 Vote)

What our Students say?

Latest Update: 17 July 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search