Latest News

TIDAK MUSTAHIL ETAK SALAI TEMBUSI PASARAN ANTARABANGSA

1

BACHOK 29 April I Cuba anda bayangkan hidangan yang menggabungkan etak yang diperap dengan garam, bawang putih, serai dan sedikit budu yang kemudian disalai menggunakan bara sabut kelapa menjadi antara menu popular di Malaysia dan dipasarkan hidangan itu ke seluruh dunia.

Kudapan dari negeri Kelantan itu nampaknya telah berjaya mencuri perhatian ramai dan tidak mustahil selepas ini menjadi menu popular dengan penganjuran Karnival Etak Salai oleh UMK melalui Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW),” beritahu Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Dato’ (Dr.) Husammuddin Hj. Yaacob.

3Beliau menyifatkan penganjuran Karnival Etak Salai merupakan satu idea kreatif sehingga mendapat sambutan luar biasa.

“Ini adalah sebahagian contoh pemikiran kreatif yang sewajarnya dimiliki oleh usahawan.

“Saya rasa mahasiswa UMK perlu mengambil kesempatan yang telah dimulakan oleh FTKW dengan memperkenalkan produk etak salai sebagai hidangan popular dan berjaya menembusi pasaran di Malaysia sekaligus ke pasaran antarabangsa,” katanya pada majlis perasmian program Unipreneur Fest, di UMK Bachok, pada 28 April 2019.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Menjalankan Tugas Pendaftar, En. Mohd Akhmal Abu Bakar dan Timbalan Pengarah Pusat Keusahawanan UMK selaku Pengarah Program Unipreneur Fest, En. Wan Mohd Yusuff Wan Ibrahim.

Menurut Dato’ (Dr.) Hussamuddin, perbezaan antara usahawan dengan manusia biasa ialah usahawan dapat menghidu peluang untuk menjana buat duit.

Katanya, usahawan ini memiliki keistimewaan kerana usahawan dapat merekabentuk kejayaan dan sebagai usahawan anda digalakkan untuk mengambil inisiatif sendiri melontarkan idea-idea baharu.

“Selain itu, usahawan juga perlu memiliki kemahiran menghidu peluang dan berfikir secara kreatif dan sewajarnya mahasiswa UMK yang mahu bergelar sebagai usahawan ada kemahiran itu.

“Kejayaan yang diperolehi saya pada hari ini tidak datang dengan mudah dan penuntut mesti membuat perancangan dalam usaha mencapainya,” jelas beliau.

Sementara itu, Prof. Ts. Dr. Zaliman berkata, program Unipreneur Fest mendapat penyertaan 12 universiti awam tempatan dan luar negara yang diadakan selama tiga hari dua malam bermula pada 27 April hingga 29 April 2019.

4Beliau berkata, program ini memberi pendedahan aktiviti keusahawanan kepada peserta menerusi Forum Keusahawanan Mahasiswa, Media Talk Bersama Alumni, Pameran Produk Syarikat Siswa Universiti, perkongsian daripada agensi-agensi seperti CELCOM dan agensi dibawah Kementerian Pembangunan Usahawan iaitu SMECorp dan MAGIC.

“Pada festival itu, turut diadakan larian Run UMK, persembahan kebudayaan seperti dikir barat, tarian inang oleh pelajar UMK serta pameran oleh industri yang bekerjasama dengan UMK termasuk Celcom dan SME Corp.

“Terdapat 44 gerai pameran syarikat pelajar, 10 gerai pameran yang menjual pelbagai jenis barangan terutama makanan, minuman dan cenderamata, manakala untuk orang awam UMK menyediakan 10 tapak untuk food truck dan 20 tapak jualan ‘car boot,” katanya.

Selain itu, turut berlangsung YSEALI Bootcamp bersama US Embassy, Mini Games, eGames, Liga Finalty dan Street Soccer.

Prof. Ts. Dr. Zaliman, berharap program ini memberi impak dan mewujudkan kerjasama antara Universiti Awam di Malaysia dan masyarakat sekitar serta memberi pendedahan kepada pelajar tentang keusahawanan, sukan dan kebudayaan.

Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Ab Halim Hafiz Ab Aziz

5

Read 881 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 30 March 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search