Latest News

PROGRAM STEM BANTU PELAJAR SEKOLAH LEBIH KOMPETITIF DALAM KEMAHIRAN TEKNOLOGI

59039438 2476776732549469 894064723325091840 o

Teks dan Foto : Pejabat Perpustakaan dan Pengurusan Ilmu

PENGKALAN CHEPA I Dalam usaha merangsang kreativiti dan inovasi pelajar, sebanyak lapan pasukan daripada tujuh buah sekolah mempamerkan kreativiti dengan menyertai pertandingan Young Maker Challenge @ American Corner (YMC@AC) Peringkat Negeri Kelantan, di Dewan Keusahawanan, Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 26 April 2019.

Program itu merupakan anjuran Pejabat Perpustakaan dan Pengurusan Ilmu melalui American Corner UMK bagi memilih pasukan untuk bertanding di YMC@AC Peringkat Kebangsaan yang bakal diadakan di Universiti Teknologi Malaysia Kampus Kuala Lumpur, pada 2 Mei 2019.

Dua pasukan telah berjaya melayakkan diri untuk ke peringkat akhir iaitu Pasukan Zhentrone dari Maktab Rendah Sains MARA menerusi projek inovasi Osmo Planto dan Pasukan Optimus Prime dari SMK Mulong mempertaruhkan projek inovasi mereka Mini and Portable Lawn Machine.

Kedua-dua projek inovasi telah mendapat penarafan emas dengan menewaskan enam pasukan yang bertanding iaitu SMK Kubang Kerian, SMK Gaal, SMK Kadok, SMK Rantau Panjang dan SMK Zainab 1.

Majlis Penutupan dan Penyampaian Hadiah YMC@AC Peringkat Negeri Kelantan itu telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob,

Turut hadir, Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi) Ts. Dr. Tan Tse Guan dan wakil Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan, En Mohd Hasnin Abdul Aziz.

Pertandingan ini dihakimi oleh Dr. Hakimin bin Abdullah (UMK) , Mohd Zafian Mohd Zawawi (UiTM Kampus Machang) dan Khairulanam Zakaria (MKZ Petshop).

Sementara itu, Prof. Dr. Mohd Rafi, pertandingan ini merupakan salah satu siri pertandingan inovasi YMC@AC yang dianjurkan oleh UTM XCite yang disokong oleh Kedutaan Amerika dan melalui kerjasama dengan lima universiti tempatan iaitu UMK, USM, UNIMAS, UNIMAP dan UMS.

Katanya, projek Inovasi yang dipamerkan oleh setiap kumpulan merupakan projek inovasi hebat yang memenuhi keperluan pendidikan masa kini yang berteraskan Sains, Teknologi, Membaca, Bahasa Inggeris, Seni dan Matematik (STREAM).

“Menerusi pencipta muda ini dapat diketengahkan dan malah boleh dikomersialkan sebagai produk yang akan membantu masyarakat.

“Pihak UMK sangat komited dalam membantu para pelajar dan pihak sekolah melalui program kerjasama dan inisiatif pemindahan ilmu secara berterusan yang dapat memberi manfaat kepada masyarakat khususnya para pelajar dan berharap program seperti ini diadakan engan penglibatan lebih ramai pelajar,” katanya.

Manakala Pengarah Program YMC@AC Peringkat Negeri Kelantan, En. Amirul Firdaus Zilah berkata, program YMC@AC ini merupakan program untuk meningkatkan kesedaran dan minat pelajar dalam bidang STREAM terutama pelajar yang kurang berkemampuan.

“Objektif program ini adalah untuk menyediakan peluang pembelajaran pengetahuan baru kepada pelajar kurang berkemampuan dan menerusi aktiviti seperti ini dapat membangunkan set Kemahiran Hidup merangkumi Penyelesaian Masalah Inovatif, Pemikiran Reka Bentuk, Ketahanan, Kegigihan, Kerjasama & Proses Pitching.

“Melalui program ini diharapkan dapat memberikan galakan pembelajaran berterusan melalui pendedahan dan pendekatan sistematik terhadap perisian dan perkakasan sumber terbuka,” katanya.

Tambahnya, melalui penganjuran ini dapat menterjemahkan perlaksanaan Bootcamp khusus yang dilaksanakan dua kali pada setiap hujung minggu dan hasilnya dipamerkan pada pertandingan YMC@AC peringkat Negeri Kelantan pada hari ini.

Peserta YMC@AC Peringkat Negeri Kelantan

57213708 2476776882549454 5649050397143203840 o

Read 1262 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search