Latest News

PELUANG LEPASAN PERDA-TECH SAMBUNG IJAZAH SARJANA MUDA DI UMK

1

Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Al Azam Razi

BACHOK I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) telah menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) bagi memberi peluang kepada lulusan PERDA-TECH melanjutkan pengajian pendidikan Ijazah Sarjana Muda di Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW).

Majlis menandatangani MoU telah diadakan di Bilik Mesyuarat FTKW, UMK Bachok, Kelantan, baru-baru ini.

Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail dan Pengurus Besar PERDA, En. Rosman Hj. Hashim, telah menandatangani MoU tersebut dan disaksikan oleh Pengerusi Tekun Nasional, Dato’ Seri Mohd Suparadi Mohamad Nor dan Dekan FTKW, Prof. Madya Ahamad Tarmizi Azizan.

Menurut Prof. Ts. Dr. Noor Azizi, kerjasama dengan PERDA-TECH adalah satu inisiatif UMK bagi membangunkan secara bersama bidang pengajian teknikal yang terunggul berteraskan kemahiran teknikal dan teknologi yang ditawarkan oleh FTKW dan UMK.

Beliau berkata, koloborasi ini memberikan manfaat besar kepada kedua belah pihak dan memenuhi kehendak serta keperluan pasaran melalui penyampaian program yang cemerlang berlandaskan kepada trend TVET masa kini.

“Melalui kerjasama ini, UMK akan bertindak sebagai penasihat akademik dalam pembangunan program bagi bidang pengajian diploma dan sijil di PERDA-TECH.

“Pihak FTKW turut memberikan bimbingan dan latihan pembangunan modal insan khususnya kepada program reskilling dan upskiling pensyarah PERDA-TECH yang secara tidak langsung membangunkan program pembangunan keusahawanan pelajar dalam bidang industri kreatif,” katanya.

Beliau berkata melalui jalinan kerjasama ini, UMK berjaya menampakkan diri dalam industri kreatif Negara dan antarabangsa sebagai sebuah Universiti Keusahawanan yang menjulang Warisan Negara Malaysia dalam usaha memelihara dan memulihara Warisan Negara.

“Dalam konteks UMK projek ini bakal menjadi pemangkin kepada pembangunan Creative Techno Park (CTP) yang telah diluluskan untuk dibangunkan di UMK Bachok yang meliputi pembangunan pusat vendor dan inkubator keusahawanan, perkampungan budaya,  taman tema, dan pusat beli-belah,” katanya.

5

Read 1276 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search