Latest News

UMK MUNCUL UNIVERSITI KEUSAHAWANAN NOMBOR 1 DI MALAYSIA 2023, DI ASEAN 2026 & ASIA 2030.

2

PENGKALAN CHEPA 12 Mei I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menyusun strategi yang lebih berfokus untuk muncul sebagai Universiti Keusahawanan Nombor Satu di Malaysia menjelang 2023, di ASEAN menjelang 2026 dan di ASIA 2030.

7Dalam mencapai matlamat itu, UMK telah memperkenalkan model Pelan Strategik Keusahawanan baharu menerusi pelancaran gerak gempur dan kempen berstrategik bagi merealisasikan agenda Universiti Keusahawanan terunggul di Negara ini dan pada peringkat serantau.

Pelancaran Gerak Gempur Universiti No 1 di Malaysia pada 2023, Asia Tenggara (2026) dan Asia (2030) itu telah disempurnakan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah UMK, Dato’ (Dr.) Hj. Hussamuddin Yaacub di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 12 Mei 2019.

Hadir sama, Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, Yang Menjalankan Tugas Timbalan Naib Canselor merangkap Pengarah Pusat Strategik Universiti, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli.

Turut berlangsung majlis penyampaian kad petunjuk prestasi (KPI) oleh Pengerusi LPU kepada Naib Canselor dan Pengurusan Tertinggi lain yang akan diperturunkan kepada 21 Pusat Tanggungjawab serta diikuti dengan penyerahan watikah perlantikan kepada Jawatankuasa Pelan Strategik UMK dan pelancaran lencana kempen Gerak Gempur iaitu simbolik kepada pelan strategik yang bakal dilaksanakan secara bersama oleh warga UMK untuk bidang pengajian Keusahawanan.

Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, kerangka rumusan pada hari ini akan menjadi asas utama kepada gerak kerja untuk pembangunan agenda keusahawanan bagi mencapai hasrat status Universiti Keusahawanan nombor satu di negara ini menjelang tahun 2023.

Seterusnya menjadi terbaik di Asia Tenggara pada 2026 dan Asia menjelang 2030.

Beliau menjelaskan keyakinan itu bersandarkan kepada keusahawanan (Core Steering) dalaman yang kukuh dengan Keterlibatan organisasi dalaman sesebuah universiti, terutamanya kepimpinan, visi dan strategi.

“Selain itu, program keusahawanan harus diberi keutamaan dan menjadi agenda utama dari akar umbi sehingga ke peringkat LPU.

“Kita akan memaksimumkan peranannya termasuk mengubah gerak kerja sedia ada selain disokong pelbagai inisiatif pembangunan diperkenalkan oleh universiti.

5"Penekanan juga akan diberikan kepada keterlibatan dan kerjasama semua warga UMK termasuk pensyarah, fakulti, pelajar, pentadbiran dan pemain industri agar bergerak seiring dalam mencapai misi itu," katanya.

Tambah beliau, suasana dan tingkah laku keusahawanan perlu ada di segenap pelusuk universiti termasuklah pemikiran inovatif dan sifat keusahawanan di segenap lapisan dalam organisasi juga harus ada, bermula di pihak pengurusan sehinggalah kepada peringkat bawahan.

“Sifat ‘opportunity driven”,“risk-taking”, “critical-thinking”,“fast-driven” yakni bersegera dalam setiap peluang juga perlu di pupuk. Sifat-sifat ini harus dimulai dari sekarang.

“Tiada tempat untuk orang yang lembab dan terhegeh-hegeh di UMK ini,” katanya.

Sementara itu, pada sesi pembentangan oleh Prof. Dato’ Dr. Ibrahim, untuk memastikan pelaksanaan pelan strategik keusahawanan secara sistematik dilaksanakan setiap PTJ harus mendokong Pelan Strategik Keusahawanani agar boleh dilaksanakan dengan jayanya.

Beliau berkata, teras strategik Universiti akan diubahsuai mengikut perkembangan semasa bagi membolehkan inisiatif yang digariskan dilaksanakan dan pemantauan turut dilakukan berdasarkan keperluan Pelan Strategik Keusahawanan Universiti secara dalam talian.

“Selain itu, dashboard sedia ada turut dikemaskini semula bagi menyesuaikannya selaras dengan keperluan Kementerian yang sesuai dengan agenda keusahawanan universiti.

“Dalam aspek itu, sumber yang diperlukan akan disediakan dan diperkasakan serta mampu dicapai melalui struktur dan hirarki, kewangan, sumber manusia, infrastruktur dan sebagainya bagi membolehkan sokongan dan tindakan dilaksanakan dengan cekap dan sistematik (mengikut kemampuan Universiti).

Beliau juga menegaskan bahawa ICT harus berupaya sebagai pemangkin (enabler) bagi menyokong inisiatif strategik keusahawanan yang dihasratkan oleh universiti.

Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto I Al Azam Razi & Ab Halim Hafiz Ab Aziz

8

Read 1735 times
Rate this item
(1 Vote)

What Our International Students Say?

Latest Update: 26 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search