Latest News

KESPUMK TUBUH TADIKA PERINTIS AULAD PERTAMA DI UMK BACHOK

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                 Foto : Al Azam Razi

AuladUMK1

KESATUAN Staf Pelaksana Universiti Malaysia Kelantan (KESPUMK) menjadi Kesatuan pertama di UMK menubuhkan Pusat Didikan kanak-kanak yang dikenali sebagai Tadika Perintis Aulad berkonsepkan pembelajaran Islamik berasaskan Pendidikan Keusahawanan di dalam suasana kampus.

AuladUMKPresiden KESPUMK, Sdr. Mohd Shairuzani Che Hussin berkata, penubuhan Tadika Perintis Aulad telah memulakan operasinya secara rasmi pada 1 Januari 2018 Tadika ini telah dirasmikan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar juga pada hari pertama Tadika beroperasi.

Beliau berkata, program pelaksanaan tadika ini adalah bertujuan untuk melahirkan pelajar yang mahir dalam akademik serta bersifat keusahawanan dengan melatih pelajar menjadi pro-aktif dan berwawasan dengan menggunakan bahasa ingeeris sebagai bahasa perantaraan semasa proses pembelajaran.

Katanya,  inisiatif KESPUMK ini telah bermula sejak tahun 2013 bertujuan memberi kemudahan dan memenuhi keperluan  staf dan sebagai keprihatinan pihak majikan terhadap keperluan staf. Tadika ini memulakan operasinya bermula jam  8.00 pagi sehingga 6.00 petang setiap hari kecuali hari jumaat dan sabtu.

tadika kespumk 2

“Selain itu, penubuhan tadika ini juga adalah satu model graduan umk yang telah berjaya mencipta peluang menjana pendapatan dengan cara tersendiri serta membuka apat membuka ruang pembelajaran untuk bakal  graduan sekiranya berminat menjadi tenaga pengajar dan urus tadbir operasi pusat jagaan itu.

“Setelah mememulakan operasi pertamanya terdapat 22 pelajar yang terdiri daripada seorang kanak-kanak bawah dua tahun, 19 kanak-kanak berusia 2 hingga 6 tahun dan 2 orang kanak-kanak kategori transit yang telah mendaftar,” katanya pada Majlis Perasmian Tadika Perintis Aulad, di Surau Al-Ridhwan, Asrama IBS, UMK Bachok, pada 1 Januari 2018.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Hassan Mohd Osman, Penolong Naib Canselor (Pembangunan Infrastruktur & Pengurusan Aset), Prof. Ir. Dr. Shah Nor Basri dan Pendaftar UMK, Mejar (K) Pauzi Pak Chu.l, Ketua Pengarah dan Timbalan Pengarah Pusat Islam UMK dan beberapa Pegawai Kanan Universiti yang lain.

tadika kespumk 3Tambah Sdr. Mohd Shairuzani, pihak Kesatuan amat berbesar hati dengan sambutan menggalakkan dari staf UMK sebaik sahaja permohonan pendaftaran awal dibuka pada bulan Disember 2017.

konsep pembelajaran tadika, kelas intensif pembacaan, kelas pengajian Al Quran dan Iqra, program cuti sekolah dan kem motivasi adalah antara program yang telah dirancang oleh pihak Tadika.

“Pihak KESPUMK merakamkan penghargaan dan ribuan terima kasih kepada pihak Pengurusan UMK yang memberi sokongan sehingga penubuhan Tadika Perintis Aulad yang bertemakan Route to Entrepreneur berjaya direalisasikan.

“Inisiatif Kesatuan mewujudkan tadika di universiti ini adalah bertepatan dalam menyahut seruan kerajaan untuk membantu keperluan ibu bapa yang bekerjaya menguruskan keluarga dengan lebih efisien dan efektif selain memastikan produktiviti staf dapat ditingkatkan,” katanya.

Read 3443 times Last modified on Thursday, 11 January 2018 09:21
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search