Latest News

UMK RAIH 2 PINGAT EMAS DI KONVENSYEN MINI TEAM EXCELLENCE 2017 WILAYAH PANTAI TIMUR

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat      Foto : Pejabat Pendaftar

teconvenx2

KECEKAPAN sistem E-Medical iaitu projek inovasi dalam me­­­ngendalikan urusan staf universiti untuk mendapatkan rawatan di klinik-klinik panel berjaya meraih pingat emas dalam Konvensyen Mini Team Excellence 2017 Wilayah Pantai Timur anjuran Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu, Terengganu, pada 24 dan 25 Julai 2017.

teconvenx1Kejayaan produk ciptaan Kumpulan Medixin daripada Pejabat Pendaftar, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) itu berjaya menarik perhatian juri dengan mengetengahkan produk bertajuk Kesukaran Staf UMK mendapatkan rawatan perubatan di Klinik Panel UMK.

Projek inovasi  yang dibangunkan menerusi proses sistem E-Medical itu bertujuan untuk kemudahan urusan staf mendapatkan akses rawatan perubatan di mana-mana klinik panel UMK yang berdaftar dibawah universiti.

Sementara itu, Kumpulan Ad HOC daripada Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) turut meraih Anugerah Emas menerusi projek Lukisan Pelajar yang tidak berkualiti dalam konvensyen yang mendapat penyertaan daripada 44 kumpulan daripada pelbagai agensi swasta, industri dan awam.

Menurut Penolong Pendaftar, Pejabat Pendaftar, Encik Mohd Zulfadli Mat Husin, pencapaian cemerlang dua kumpulan yang mewakili UMK ini adalah kesinambungan daripada penganjuran konvensyen Konvensyen Inovatif dan Kreatikf (KIK) Peringkat UMK yang julung kali diadakan pada Mei lepas.

Katanya, Kumpulan Medixin sebelum ini telah menjadi johan keseluruhan dan Kumpulan Ad Hoc Berjaya meraih Anugerah Inovasi Terbaik dalam konvensyen yang sama.

“Kejayaan Medixin dan Adhoc dalam Konvensyen Team Excellence Wilayah Pantai Timur ini merupakan satu kejayaan cemerlang bagi UMK selepas penyertaan sulung dalam konvensyen tersebut,” katanya pada Majlis Perasmian Penutup dan Penyampaian Anugerah Konvensyen Mini Team Excellence 2017 Wilayah Pantai Timur, baru-baru ini.

teconvenx4Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Timbalan Ketua Pengarah MPC Malaysia, Tuan Haji Abdul Rahim Yusoff .

Turut hadir, Pengarah MITI Wilayah Kelantan dan Terengganu, En. Nik Mohd Fahim Muhaimin dan Pengarah Wilayah PantaiTimur , MPC, Tn. Haji Adnan Abdullah.

Mohd Zulfadli berkata, Konvensyen Team Excellence Wilayah Pantai Timur ini merupakan platform mengiktiraf projek inovatif dan kreatif yang dilaksanakan di organisasi masing-masing dan diadakan setiap tahun sebagai medan untuk memilih 10 pasukan terbaik ke Konvensyen Team Excellence Peringkat Kebangsaan.

“Pada konvensyen kali ini, jumlah terkumpul penjimatan yang berjaya dicatatkan daripada semua kumpulan yang bertanding adalah berjumlah RM 30 juta.

teconvenx3“Kejayaan Kumpulan Medixin dan Adhoc ini melayakkan pasukan tersebut menyertai Konvensyen KIK peringkat UA kali ke 13 yang berlangsung di UNIMAP bermula 2 Ogos 2017. Selain itu, dua kumpulan iaitu Kumpulan Adrenalin daripada Pejabat Pengurusan Infrastruktur Dan Aset (PPIA) dan Kumpulan Legasi 19 daripada Pejabat Perpustakaan dan Pengurusan Ilmu (PPI) juga akan mewakili UMK pada konvensyen tersebut, ” katanya.

Konvensyen Team Excellence Wilayah Pantai Timur ini turut mendapat penyertaan daripada Petronas, DRB Hicom, Perkeso, Felda, Modenas dan Lembaga Tabung Haji.

Manakala, universiti awam  terdiri daripada Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Shah Alam dan Machang. 

Read 1907 times
Rate this item
(0 votes)

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search