Latest News

Items filtered by date: November 2017 - Universiti Malaysia Kelantan

FreeMarket1HANYA dalam tempoh satu jam sahaja produk jualan amal secara percuma atau Free Market habis diagihkan kepada 85 penerima yang terdiri daripada 10 keluarga asnaf dan 35 anak-anak yatim termasuk 40 penuntut Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 21 November 2017.

Free Market merupakan program pertama anjuran penuntut tahun tiga Fakulti Hospitaliti Pelancongan dan Kesejahteraan (FHPK) dengan kerjasama dengan Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) Kelantan dan Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan bersempena Carnival FHPK 2017 yang berlangsung selama tiga minggu.

Menurut Pensyarah FHPK, Puan Hazi Hafizah Usolludin, jualan amal Free market ini adalah berkonsepkan memberi dan menerima yang bertujuan meringankan beban golongan asnaf, anak yatim dan mereka yang kurang bernasib baik.

Beliau berkata, penganjuran program ini adalah ilham daripada Dekan FHPK iaitu Prof. Madya Dr. Ghazali Ahmad untuk mendekati komuniti dan masyarakat setempat datang ke kampus UMK.

“Konsep kami menerima bermaksud menerima sejumlah sumbangan wang dan barang-barang keperluan daripada masyarakat dan penaja untuk diberikan secara percuma kepada warga asnaf yang terdiri daripada warga UMK sendiri dan warga luar dari Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan.

“Alhamdullilah, walaupun ini adalah percubaan pertama program Free Market ini pasukan kami telah berjaya membuat kutipan dan sumbangan berjumlah RM40,000.00 selama tiga bulan dan kami berharap program ini menjadi inspirasi kepada pihak lain untuk diteruskan pada masa-masa akan datang,” katanya.

FreeMarket2

Sementara itu, Pengarah Carnival FHPK, Hemaraj Ravintharan, berkata, Free Market adalah bertujuan untuk menghulurkan sumbangan atau sedekah berupa wang ringgit atau barang-barang keperluan untuk dapat mengurangkan bebanan penerima sekaligus menerbitkan rasa gembira di hati mereka.

Katanya, sumbangan ini adalah sebagai salah satu cara untuk menerapkan semangat saling tolong-menolong dan membantu golongan kurang bernasib baik.

“Saya amat berbangga kerana budaya prihatin ini dapat diterapkan dalam generasi muda ini. Ini akan membolehkan generasi kini atau generasi masa akan datang menjadikan perkara ini sebagai iktibar dan tauladan buat mereka.

“Sumbangan yang diberikan ini dapat meringankan beban golongan-golongan yang memerlukan ini, disamping menjadi contoh dan ikutan kepada institusi-institusi lain dalam memberi sumbangan dan bantuan kepada masyarakat,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi MAYC Kelantan, Ir Meor Shamsir Meor Zulkefli Auni, berkata, program ini akan lebih memberikan inspirasi kepada semua pihak yang terlibat dan sebagai medium untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan dan kurang bernasib baik.

“Harapan saya juga semoga penyumbang kepada program ini terdiri daripada pelajar-pelajar UMK sendiri supaya tarbiyah sifat 'memberi tanpa balasan' ini dapat disemai dalam diri mereka dan tidak menjadi 'self-centered semata-mata apabila mereka berkerjaya nanti,” katanya.

FreeMarket5

Published in Latest News

RaisYatim6UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) disarankan memainkan peranan penting dalam membantu membangkitkan semula warisan, budaya dan kesenian yang berakar umbi di negeri ini menerusi pemuafakatan antara penggiat dan aktivis seni serta masyarakat sejajar dengan slogan Soaring Upward.

Penasihat Sosio Budaya Kerajaan, Tan Sri Dato Seri Utama Dr. Rais Yatim berkata, universiti sewajarnya menjadi pemangkin dalam menyuarakan pandangan dan ilmu berkaitan kebudayaan kerana warisan serta budaya itu bermula daripada negeri Kelantan sendiri.

Beliau berkata, Kelantan memiliki keistimewaan tersendiri sehingga dikenali sebagai The Malay Interland of Culture dimana disinilah asalnya budaya yang unik seperti dikir barat, seni lukis, wayang kulit, silat dan banyak lagi.

“Pembudayaan warisan adalah tanggungjawab kita bersama kerana budaya bermaksud cara hidup yang mempunyai sifat kelestarian yang memberi penekanan kepada silibus dan kebudayaan yang perlu dipupuk bukan sahaja secara praktikal malah secara insaniah di kalangan masyarakat.

“Selain itu, pembudayaan adat tradisi dan budaya Melayu juga seharusnya dinaskahkan semula melalui kerjasama antara universiti demi menaikkan semula tradisi Melayu asal usul budaya bangsa,” katanya pada Program Ramah Mesra Pengiat Seni Budaya Kelantan Bersama Penasihat Sosio Budaya Malaysia di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 20 November 2017.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dato’ Abd. Aziz Ab. Latif dan Felo Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Dato’ Sayuti Mukhtar.

RaisYatim3Pada majlis itu, lebih 200 penggiat dan aktivitis seni yang bergiat aktif dalam memartabatkan seni, budaya dan warisan hadir untuk menyuarakan pandangan serta pengalaman dalam lapangan seni.

Antara barisan yang hadir ialah Majlis Seni Rakyat Kelantan, Persatuan Seni Lukis (PESENI), Persatuan Layang Layang Kelantan (PELAYANG), Pertubuhan Kebudayaan Kesenian Dan Warisan Kelantan, Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayung , Persatuan Seni Fotografi dan Persatuan Dikir Barat Kelantan (PENDIKIR).

Turut hadir Persatuan Penulis-Penulis Tumpat (PESISIR), Gabungan Penulis Muda Kelantan (GEMA), Majlis Teater Kelantan (TEMA) dan Penyair Kelantan.

Dalam pada itu, Tan Sri Dato’ Seri Rais Yatim menggesa masyarakat mendalami asal usul bangsa dan bahasa Melayu kerana kita sebagai masyarakat Melayu perlu bangkit dalam mempertahankan bangsa Melayu.

Katanya, bahasa Melayu boleh dijadikan sebagai bahasa perantaraan ASEAN sekiranya negara-negara yang menggunakan bahasa Melayu seperti di Indonesia, Singapura, Brunei, selatan Thailand dan Malaysia bekerjasama.

“Malangnya, tidak ada satu pihak pun yang berani menyuarakan pendapat untuk menaikkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Asean sedangkan bahasa ini dituturkan lebih daripada 300 juta orang di serata dunia dan Malaysia adalah negara majoriti menggunakannya.

RaisYatim1Pada majlis sama, Tan Sri Dato’ Seri Dr. Rais Yatim turut mengumumkan dana sebanyak RM100,000 kepada UMK sebagai suntikan awal dalam usaha memperkasakan budaya dan warisan negeri.

Sementara itu, Prof. Abd. Aziz berkata, pemberian dana permulaan sebanyak RM100,000 menunjukkan sokongan kerajaan untuk melihat UMK menjadi pemangkin kepada pemulihan dan kebangkitan semula pengembangan budaya dan warisan di negeri Kelantan.

Katanya, kerjasama ini juga untuk memperjuangkan topik serta ilmu pembudayaan sosio dan warisan yang menjadi tunjang kepada penubuhan khususnya subjek pengajian di Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW).

“Pada masa yang sama, himpunan bersama penggiat seni dapat seperti ini sangat penting supaya budaya dan kesenian di negeri ini terus hidup dan berkembang.

“Selain itu, penggiat seni ini juga boleh membantu memberi input kepada pelajar dan pensyarah untuk membuat penyelidikan dan kajian untuk proses pembelajaran,” katanya.

RaisYatim7

Published in Latest News

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) dan NADICORP Holdings Sdn. Bhd bekerjasama memperkenalkan Program Endowmen Pembangunan Usahawan dengan menyediakan kemudahan pembiayaan perniagaan yang disasarkan kepada usahawan mikro untuk mendapat akses membiayai keperluan modal permulaan perniagaan.

Endowmen3Dana Endowmen ini adalah sumbangan daripada pihak NADICORP Holdings kepada UMK khususnya untuk memartabatkan agenda keusahawanan sekaligus membantu universiti dalam meningkatkan pengurusan dan pembangunan serta program lain seperti penyelidikan.

Program Endowmen Pembangunan Usahawan NADICORP – UMK Fasa pertama telah bermula pada 13 Februari 2017 yang disampaikan oleh Pengerusi dan Pengarah Urusan Nadicorp Holdings  Sdn Bhd., Tan Sri Dato’ Sri Dr.Nadzmi Mohd Salleh.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar berkata, melalui program ini UMK boleh menyediakan kemudahan pinjaman kepada usahawan dengan terma yang lebih mudah dan mendapat kelulusan pinjaman lebih pantas berbanding institusi kewangan kovensional.

Beliau berkata, dana endowmen itu adalah sumbangan NADICORP Holdings Sdn. Bhd dimana seramai 10 usahawan telah terpilih untuk menerima pembiayaan Fasa 1 pada Februari lalu.

“Usahawan yang layak mendapat pembiayaan pinjaman ini melalui syarat dan sesi temuduga yang telah diadakan pada 2 November 2017 bertempat di UMK Kampus Kota, baru-baru ini.

Endowmen1“Sejak diperkenalkan sebanyak 72 syarikat mikro yang telah dikenalpasti, di mana sebanyak 30 syarikat memohon dan 10 syarikat telah berjaya dipilih untuk peringkat pertama manakala untuk fasa kedua hari ini seramai tiga usahawan layak menerima pinjaman menerusi dana endowmen ini.

“Projek ini adalah bersifat microcredit dan usahawan-usahawan ini bukan sahaja diberi pembiayaan tetapi juga mendapat bimbingan dan latihan daripada UMK menerusi Pusat Penyelidikan Keusahawanan dan Inovasi Global (GERIC) UMK,” katanya pada Majlis Penyerahan Cek Program Endowmen Pembangunan Usahawan Fasa 2, di Galeri Pembangunan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 19 November 2017.

Turut hadir, Pengarah GERIC UMK, Prof. Dr. Nik Maheran Nik Muhammad.

Pada majlis itu, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim menyerahkan cek pembiayaan berjumlah RM5,000 setiap seorang kepada tiga penerima iaitu Mohd Yusri Mohamad, 42, yang merupakan pembekal ikan air tawar; Nik Mas Roslina Jaffar, 41, (pengusaha aiskrim) dan Junaida Abdul Aziz, 39 (perunding kewangan).

Tambah beliau, ketiga-tiga usahawan bukan sahaja menerima pinjaman mudah bahkan akan dipantau dan dibimbing melalui siri kursus dan sistem mentor termasuk mendapat peluang memasarkan produk mereka melalui rangkaian kerjasama UMK.

“Harapan saya juga agar projek ini dapat membantu usahawan bukan sahaja dari segi pembiayaan modal pusingan tetapi juga peningkatan pengetahuan usahawan melalui bimbuingan dan latihan yang akan diberi oleh UMK dari semasa ke semasa,” katanya.

Endowmen2

Published in Latest News

KIK20172UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) melakar sejarah pada tahun ini apabila berjaya merangkul 10 kumpulan terbaik Team Excellence di peringkat sektor awam persekutuan dalam kategori pembudayaan kualiti dan produktiviti di Konvensyen Produktiviti dan Inovasi Kebangsaan Tahunan (APIC), yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Genting, Genting Highland, pada 14 hingga 16 November 2017.

Pencapaian terbaik itu adalah menerusi penyertaan Kumpulan Medixin yang mempertaruhkan kemudahan akses rawatan perubatan atau dikenali sebagai  sistem E-Medical iaitu inovasi baharu yang disediakan oleh Pejabat Pendaftar UMK bagi kemudahan kepada staf mendapatkan rawatan perubatan di klinik panel UMK yang berdaftar dibawah universiti.

Lebih membanggakan, Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) yang diwakili oleh kumpulan Ad Hoc turut mencipta kejayaan apabila meraih penarafan Emas atau tiga bintang pada konvensyen APIC 2017 tersebut.

Menurut Fasilitator Kumpulan Medixin, Dr Arbaiah Abdul Razak, pencapaian menempatkan diri dalam 10 kumpulan terbaik sektor awam persekutuan merupakan kejayaan manis bagi Kumpulan Medixin selepas penyertaan pertama pada pertandingan KIK di peringkat kebangsaan.

Beliau menyifatkan menerusi kejayaan menempatkan diri dalam 10 kumpulan terbaik itu sekaligus melayakkan diri untuk menyertai Konvensyen Team Eexcellence peringkat antarabangsa yang bakal berlangsung tidak lama lagi.

KIK2017“Kami amat bersyukur dan berterima kasih kepada semua pihak kerana kemenangan ini adalah luarbiasa serta tidak diduga kerana ini adalah penyertaan  tahun pertama di  peringkat kebangsaan. 

“Kejayaan ini membuktikan bahawa UMK adalah setaraf dengan universiti lain dan sekaligus menjadi pemangkin kepada usaha pemantapan budaya pengurusan kualiti di UMK dan kami berharap pada tahun akan datang, lebih banyak kumpulan daripada UMK sertai konvensyen KIK di peringkat kebangsaan,” katanya.

Seramai 286 pasukan terdiri daripada pelbagai industri, swasta dan kerajaan bertanding dalam 6 sektor. Sektor yang dipertandingkan adalah Sektor Perkilangan, Elektronik dan Elektrikal, Perkhidmatan, Awam Persekutuan, Awam Negeri dan Quality Environment.

Antara universiti yang menyertai konvensyen tahunan anjuran MPC ini adalah UiTM, UTHM, USM, UMT, UniSZA, UKM, UMS, UTEM, UTM, UPSI.

Turut menyertai APIC tahun ini adalah Proton, Panasonic, Sime Darby, MAHB, Petronas, KPJ, INOKOM, Modenas, PLUS, FELDA,Telekom,Johor Corporation dan Perodua.

Pemenang Johan Keseluruhan Konvensyen Kebangsaan ini dimenangi oleh pasukan Sime Darby Plantation.

KIK20171Sementara itu, Syarikat Multinasional Petronas berjaya dianugerahkan Anugerah Ketua Pengarah MPC diatas usaha mereka melibatkan banyak pasukan dalam team excellence ini.

Manakala, Kumpulan daripada Jabatan Perbendaharaan Negeri Sarawak pula berjaya dianugerahkan sebagai kumpulan yang paling tinggi mencatat jumlah penjimatan kos.

Secara keseluruhannya, dianggarkan sebanyak Rm180 juta penjimatan kos dicatatkan sepanjang konvensyen ini daripada 286 pasukan dengan lebih 1978 peserta mewakili 155 organisasi. 

Published in Latest News
Monday, 06 November 2017 16:46

DATO’ M. NASIR PUKAU 200 SISWA UMK

BERJALAN di tanah gersang, Mentari mencekam dada,  Debu-debu di jalanan, Menjadi teman setia.

Tiada lain tujuanku, Hati emas yang ku cari, Kisahnya di hujung dunia, Mengapa tak ku temui.

Sesuai dengan genrenya yang agak rancak, bait-bait lagu Hati Emas dendangan oleh Dato’ M Nasir ternyata berjaya memukau 200 siswa Universiti Malaysia Kelantan (UMK) sekaligus mengubat rindu para peminat-peminat tegar vokalis Kumpulan Kembara dengan satu persembahan bertenaga.

Kegilaan untuk melihat aksi secara langsung Dato’ M Nasir dengan aksi lincah juga mengheret siswa dan peserta untuk bersama-sama berdiri, menari dan menyanyi.

mnasir 2Suasana Auditorium, Bangunan BAP, UMK Kampus Bachok menjadi hingar bingar dengan alunan muzik  kumpulan band pelajar Fakulti Teknologi Kreatif  dan Warisan (FTKW) turut berpadu suara dengan penghibur berbakat besar itu mengalunkan lagu yang pernah  popular  suatu ketika dahulu.

Persembahan Dato’ M. Nasir cukup bertenaga sebagai memenuhi permintaan para peserta yang bersorak meminta beliau mendendangkan lagu Hati Emas yang dipersembahkan oleh band FTKW.

Dato’ M. Nasir atau nama sebenar Mohd Nasir Mohamed iaitu komposer, penerbit album, penyanyi, penulis lirik, pelakon dan pengarah filem hadir sebagai tenaga pengajar dan penceramah untuk Bengkel Hakcipta, Bikin Lagu dan Muzik Video.

Bengkel dua hari bermula 5 sehingga 6 November 2017 adalah anjuran syarikat Luncai Emas Sdn Bhd selaku syarikat rakaman yang memiliki lebih 25 tahun pengalaman di dalam industri muzik dengan kerjasama daripada Perbadanan Filem Nasional (FINAS) dan FTKW.

Menurut Dekan FTKW, Prof. Madya. Madya Ahamad Tarmizi Azizan, program ini mendapat penyertaan daripada hampir 200 peserta terdiri daripada kalangan pelajar industri kreatif FTKW, penggiat-penggiat seni dan individu  bagi mendapat pendedahan dan mendapat faedah daripada industri sebenar  dalam konteks kepentingan hak cipta dalam bidang industri kreatif khususnya bagi produk yang bersifat abstrak dan bernilai estetik.

Katanya, dalam era Revolusi 4.0 (4IR) dan IoT, penggunaan gajet dan telefon pintar membantu generasi Z masa kini untuk berkarya dengan lebih mudah dan pantas namun  isu hak cipta hendaklah diberikan perhatian khusus kerana penjanaan pendapatan dan keempunyaan karya akan hilang sekiranya kefahaman berkaitan isu hak cipta dipandang remeh.

“Selain itu para peserta didedahkan dengan cara mendaftarkan harta intelek (IP) karya lagu/ lirik, pemasaran digital, promosi radio serta pengurusan hakcipta dan royalti disamping penerbitan muzik video untuk lagu yang akan dipasarkan nanti,” katanya.

Tambah beliau, pembelajaran secara langsung oleh para siswazah dengan penggiat dan pemain industri memberikan kelebihan kepada siswazah FTKW dan UMK akan daya saing di pasaran agar mereka lebih bersedia dan sentiasa meneroka dan mendapat ilmu baharu yang sentiasa berkembang pantas.

Sementara itu, Dato’ M. Nasir berkata, bengkel yang diadakan dengan 70 peratus objektif penganjurannya dan mesej yang hendak disampaikan tercapai khususnya dalam konteks kesedaran hak cipta, karya yang berkualiti dan pengkomersialan sesebuah karya muzik.

Beliau berkata, para peserta yang menyertai bengkel ini turut didedahkan dengan potensi kerjaya sebagai pemuzik, komposer dan penulis lirik.

Published in Latest News

kasutbatik

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

batik1HASIL kreativiti dan inovasi, 300 pelajar tahun satu Ijazah Sajana Muda Teknologi Kreatif, Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) memulakan bisnes kasut dengan corak lukisan tangan rekaan bermotifkan batik untuk jualan gerai sempena Minggu Fiesta Batik Malaysia (MFBM) 2017  yang berlangsung pada 29 Oktober hingga 2 November 2017.

Melihat kepada hasil kejayaan pelajar itu membuktikan MFBM 2017 telah berjaya menjana kreativiti pelajar sebagai pewaris generasi muda untuk menghasilkan rekaan batik menerusi eksperimentasi visual dan menterjemahkan idea di atas kasut kanvas mengikut citarasa anak-anak muda serta trend terkini.

Menurut Siti Nur Amalia Amran atau Amma, penghasilan kasut tersebut adalah hasil kreativiti sendiri oleh kumpulan pelajar tahun satu untuk projek pertama bagi subjek lukisan oleh pensyarah yang bertemakan batik.

Katanya, kumpulan pelajar ini  melukis corak dan mewarna kasut dengan catan tangan menggunakan cat akrilik, pewarna fabrik, berus dan marker untuk menghasilkan  corak dan lukisan yang bersifat flora dan fauna, abstrak, laut dan alam semulajadi.

batik3“Masing-masing bereksprimentasi dengan idea tersendiri tetapi masih mengekalkan motif batik yang berwarna-warni dan bercorak ringkas.

“Sebenarnya, itulah hasil tangan pertama kami dan tidak menduga mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

"Ramai pelanggan bertanya bagaimana kami boleh dapat idea untuk buat kasut-kasut bercorak sebegitu malah ada yang memuji dan marah kenapa jual kasut tersebut dengan harga murah,” katanya.

Tambah Nur Amalia, menyedari bahawa kasut-kasut yang dihasilkan itu mendapat permintaan dan sambutan ramai maka kumpulan kami telah bersetuju untuk mengkomersilkan jualan kasut ini melalui jualan di atas talian atau online.

Beliau berkata, untuk projek pertama ini kumpulannya telah berjaya menghasilkan 200 pasang kasut bercorak batik dengan harga antara RM25 sehingga RM60 sepasang.

“Untuk siapkan tempahan sepasang kasut tidak mengambil masa yang lama iaitu antara tempoh 30 minit hingga 1 jam sahaja cuma ambil masa hanyalah memikirkan rekaan atau motif yang bersesuaian dengan citarasa,” katanya.

Nur Amalia berharap supaya kasut rekaan berkosepkan batik ini dapat dikomersialkan  ke pasaran antarabangsa dan sekaligus memartabatkan lagi batik Malaysia di persada dunia.

batik2

Published in Latest News
Thursday, 02 November 2017 15:42

MINGGU FIESTA BATIK 2017 UMK BERLANGSUNG MERIAH

mfb

MINGGU Fiesta Batik Malaysia (MFBM) 2017 hasil inisiatif Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) dalam memartabatkan dan mengembalikan kegemilangan batik untuk terus kukuh serta diangkat sebagai warisan budaya penting di negara ini, telah berlangsung dengan meriah bermula 29 Oktober hingga 2 November 2017 di UMK Kampus Kota dan UMK Kampus Bachok.

Bertemakan Generasi Muda Pewaris Kegemilangan Batik, program MFBM 2017 adalah program tahunan anjuran Universiti Malaysia Kelantan (UMK) telah disempurnakan perasmiannya oleh Pengerusi Lembaga Pengarah UMK, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 29 Oktober 2017.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Ahli LPU, Dato’ Azmi Mohd Ali, En. Zulkifli Mohd Zan dan Ketua Pegawai Operasi Bank Islam, En. Mohamed Iran Moriff Mohd Sharif.

Hadir sama, Dekan FTKW selaku Pengerusi MFBM 2017, Prof. Madya Ahamad Tarmizi Azizan.

MFBM telah mula diperkenalkan pada 2016 dengan matlamat utama memperkasakan serta mengukuhkan kembali warisan seni budaya Malaysia khususnya warisan seni budaya masyarakat yang bertepatan dengan fitrah Kelantan itu sendiri sebagai pengeluar terbesar batik di Malaysia dan digelar Home Of Batik.

Selain itu, MFBM juga adalah platform kepada pengusaha dan penggiat batik untuk meluaskan pasaran untuk tujuan membudayakan batik selain menjana sumber pendapatan ekonomi melalui peningkatan nilai tambah dalam produk, proses, strategi pemasaran dan kos.

Pada edisi lepas, Minggu Fiesta Batik Malaysia 2016 berjaya meraih kutipan jualan lebih RM400,000 hasil jualan batik oleh 50 peniaga termasuk 30 pengusaha selama seminggu diadakan..

Terdapat salah seorang peserta berjaya meraih jualan RM17,000 sehari.

mbatik1Pada edisi MFBM2017 kali ini, pelbagai aktiviti menarik telah diatur sepanjang program ini berlangsung antaranya aktiviti pameran dan demontrasi mencanting batik, seminar dan wacana berkaitan batik, jualan produk batik, bengkel konservasi tekstil, bengkel pewarna alam, pertandingan rekaan batik, pertandingan wau cantik, pertandingan rekaan baju batik kucing dan pelbagai lagi aktiviti.  

MFBM 2017 turut dimeriahkan dengan aktiviti yang bersifat akademik, ilmiah, inovasi, keusahawanan dan komersil dengan bertemakan batik.

MINGGU Fiesta Batik Malaysia (MFBM) 2017 hasil inisiatif Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) dalam memartabatkan dan mengembalikan kegemilangan batik untuk terus kukuh serta diangkat sebagai warisan budaya penting di negara ini, telah berlangsung dengan meriah bermula 29 Oktober hingga 2 November 2017 di UMK Kampus Kota dan UMK Kampus Bachok.

Bertemakan Generasi Muda Pewaris Kegemilangan Batik, program MFBM 2017 adalah program tahunan anjuran Universiti Malaysia Kelantan (UMK) telah disempurnakan perasmiannya oleh Pengerusi Lembaga Pengarah UMK, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 29 Oktober 2017.mbatik2

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Ahli LPU, Dato’ Azmi Mohd Ali, En. Zulkifli Mohd Zan dan Ketua Pegawai Operasi Bank Islam, En. Mohamed Iran Moriff Mohd Sharif.

Hadir sama, Dekan FTKW selaku Pengerusi MFBM 2017, Prof. Madya Ahamad Tarmizi Azizan.

MFBM telah mula diperkenalkan pada 2016 dengan matlamat utama memperkasakan serta mengukuhkan kembali warisan seni budaya Malaysia khususnya warisan seni budaya masyarakat yang bertepatan dengan fitrah Kelantan itu sendiri sebagai pengeluar terbesar batik di Malaysia dan digelar Home Of Batik.

Selain itu, MFBM juga adalah platform kepada pengusaha dan penggiat batik untuk meluaskan pasaran untuk tujuan membudayakan batik selain menjana sumber pendapatan ekonomi melalui peningkatan nilai tambah dalam produk, proses, strategi pemasaran dan kos.

mbatik3Pada edisi lepas, Minggu Fiesta Batik Malaysia 2016 berjaya meraih kutipan jualan lebih RM400,000 hasil jualan batik oleh 50 peniaga termasuk 30 pengusaha selama seminggu diadakan..

Terdapat salah seorang peserta berjaya meraih jualan RM17,000 sehari.

Pada edisi MFBM2017 kali ini, pelbagai aktiviti menarik telah diatur sepanjang program ini berlangsung antaranya aktiviti pameran dan demontrasi mencanting batik, seminar dan wacana berkaitan batik, jualan produk batik, bengkel konservasi tekstil, bengkel pewarna alam, pertandingan rekaan batik, pertandingan wau cantik, pertandingan rekaan baju batik kucing dan pelbagai lagi aktiviti.  

MFBM 2017 turut dimeriahkan dengan aktiviti yang bersifat akademik, ilmiah, inovasi, keusahawanan dan komersil dengan bertemakan batik.

Published in Latest News

What our Students say?

Latest Update: 18 October 2018

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search