Latest News

Items filtered by date: December 2017 - Universiti Malaysia Kelantan

persaraan nc mortaza

KOTA BHARU 31 Disember 2017 – Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Profesor Dato’ Dr. Mortaza Mohamed secara rasmi bersara pada 25 Disember 2017 setelah mencurahkan bakti selama 38 tahun atau 344 bulan dalam bidang pendidikan tinggi.

Dato Dr. Mortaza Mohamed yang bersara wajib merupakan Naib Canselor ketiga UMK (bermula 1 Januari 2015 hingga 31 Disember 2017) akan digantikan dengan Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar (mulai 01 Januari 2018) dari Universiti Putra Malaysia (UPM).

Prof. Dato’ Dr. Mortaza memperoleh Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik daripada Universiti of Southampton United Kingdom, Ijazah Sarjana di University of Sheffied UK dalam bidang sama dan seterusnya Ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dalam bidang Kejuruteraan Elektrik (Computer Control).

Sedikit pengalaman Profesor Dato Dr. Mortaza, beliau pernah menjawat jawatan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) di UMK pada 1 Jun 2007 sehingga 2012. Beliau juga peneraju utama di UMP sebagai Pengarah Kampus UTM Cawangan Pahang (pada 1998 sehingga 2001).

Beliau juga mempamerkan kecemerlangan di peringkat antarabangsa apabila dilantik sebagai Profesor Pelawat di The City University London (1989 dan 1990) dan UMIST Manchester pada 1992 sehinggan 1994.

Selain itu, diatas sumbangan dan khidmat bakti yang cemerlang dalam arena pendidikan negara beliau telah dianugerahkan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato pada 24 Oktober 2006 oleh Sultan Pahang.

Kemudian pada 11 November 2015 sekali lagi beliau dianugerahkan Dato’ Paduka Mahkota Kelantan (DPMK) oleh Sultan Muhammad V sempena Hari Keputeraan Sultan Kelantan.

Ketokohan beliau dalam bidang akademik dan berpengalaman luas dalam tadbir urus apabila berjaya mengenengahkan pelbagai program pembangunan akademik dan sahsiah pelajar dengan pelaksanaan aktiviti-aktiviti yang menggerakkan program minda keusahawanan pelajar iaitu berjaya menubuhan program keusahawanan sosial, Usahawan Niaga, Usahawan Program e-Biz di 11 Street dengan kerjasama Celcom.

Pada ucapan persaraan beliau telah menzahirkan penghargaan dan terima kasih kepada pengurusan staf universiti dan warga UMK diatas perjuangan dan pengorbanan serta sumbangan kepada pembangunan, perkembangan dan kemajuan dalam menggerakkan UMK.

Beliau berkata, pihak universiti telah meletakkan pada landasan yang selesa untuk bergerak pada masa hadapan dan semua pentadbir di bawah Pendaftar UMK, Mejar Pauzi Pak Chu yang berjaya mengemudi pentadbir ke arah peningkatan sistem tadbir urus yang cekap dan baik setiap tahun.

Pihak Ahli Lembaga Pengarah Universiti dan Warga Universiti Malaysia Kelantan (UMK) merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Datuk Prof Dr Mortaza Mohamed, mantan Naib Canselor UMK atas khidmat bakti dan kepimpinan beliau sepanjang memegang jawatan sebagai Naib Canselor UMK mulai 1 Januari 2015 hingga 31 Disember 2017.

 

Sebarang pertanyaan, sila hubungi alamat dan talian seperti berikut:

 

EN MOHAMAD NAIM IDRIS
Pusat Hal Ehwal Koprorat
UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN

No. Tel : 09 – 771 7000
No. Faks : 09 – 771 7022        
E-mel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Published in Latest News

majlis persaraan

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

STAF Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berperanan membantu melonjak nama universiti sebagai sebuah Universiti Awam (UA) dengan menyerlahkan bidang pendidikan keusahawanan selari dengan visi dan misi penubuhannya.

majlis persaraan 3Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed berkata, UMK amat berpotensi di masa hadapan untuk maju dan setiap staff mempunyai peranan masing-masing terhadap universiti ini.

Beliau berkata, staf akademi dan sokongan bersama-sama mempunyai tugas dan tanggungjawab dalam membantu memantapkan universiti ini.

“Saya akan terus bersama universiti untuk terus membangunkan UMK dalam pelbagai bentuk sumbangan untuk terus bersama-sama memastikan universiti bergerak dengan lebih baik dan peranan staf adalah sangat penting untuk membina institusi UMK.

“Setiap tindakan yang dilakukan adalah adalah rezeki daripada Allah SWT dan saya meletak harapan tinggi semua staf dapat memacukan universiti ini dengan lebih maju lagi,” katanya ketika berucap pada Majlis Persaraan Tahun 2017, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 28 Disember 2017 .

Turut hadir, Ahli Lembaga Pengarah Universiti, En. Zulkifli Mohd Zan, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dato’ Abd. Aziz Ab Latif, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Hassan Mohd Osman dan Pendaftar UMK, Mejar Pauzi Pak Chu.

Majlis Persaraan UMK 2017 itu diadakan bagi menghargai sumbangan dan perkhidmatan yang telah diberi oleh enam staf UMK dan Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza yang telah menyumbang bakti kepada Universiti.

Staf UMK yang bersara wajib ialah Prof. Abdul Jamal Abd. Hamid yang memulakan khidmat di UMK pada Mei 2014 sehingga November 2017 sebagai Profesor VK7 manakala Prof. Dr. Wan Salihin Wong Abdullah yang bertugas di UMK pada Julai 2016 sehingga Januari 2017 dan En. Zainal Abidin Ismail yang berkhidmat di UMK pada Mei 2007 sehinggan September 2017.

Sementara itu, UMK turut meraikan dua staf yang telah bersara secara pilihan iaitu Prof. Dr. Hishamuddin Md. Som (berkhidmat di UMK pada Mei 2012 sehingga 1 Oktober 2017) dan Puan Azizah Saban (pada Jun 2011 sehingga 1 Mei 2017).

majlis persaraan 2Menurut Mejar Pauzi, majlis persaraan pada hari ini memberi makna yang mendalam dan tujuan yang ikhlas kerana setiap budi serta jasa yang telah disumbangkan kepada pembangunan, perkembangan dan kemajuan sesuatu organisasi itu merupakan satu ibadah.

Katanya, daripada enam orang pegawai yang diraikan ini, empat daripadanya merupakan staf akademik manakala dua orang lagi merupakan staf pentadbiran.

“Kerjasama erat semua pihak dalam membangunkan UMK sangat penting bagi memastikan setiap perancangan mencapai sasarannya.

“Ketelitian dalam melaksanakan tugas dan komitmen dalam pekerjaan di kalangan warga universiti sangatlah penting di mana kita harus sedar bahawa di atas bahu kita ini tertanggung satu amanah yang cukup besar yang telah diletakkan oleh kerajaan,” jelas beliau.

majlis persaraan 4Tambah beliau, bukan sesuatu perkara mudah untuk meletakkan UMK sepertimana tahap kita berada sekarang dimana penubuhan UMK bermula dengan kosong dan ini memberikan cabaran kepada warga UMK untuk merealisasikan sebuah Universiti Awam penuh di Kelantan.

“Oleh itu ianya memerlukan pengorbanan semua pihak yang sama-sama berjuang untuk membangunkan dan memartabatkan universiti ini.

“Pada kesempatan ini saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pesara pada tahun 2017 yang telah banyak berjasa kepada universiti,” katanya.

 

Published in Latest News

sme graduasi2017

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

PENGARAH Urusan Gahara Galore Sdn Bhd, En. Nik Mohd Faiz Nik Mohamed Amin dan dua graduan alumni SME@UMK 2016 iaitu Puan Zarini Riana Zainal (Pemilik K’rai Design Sdn Bhd) serta Mohd Nizam Mohamed (Moinizone Resources Sdn Bhd) dipilih untuk mengikuti Kursus Lanjutan SME@Universiti di Jepun pada Januari 2018.

Kursus Lanjutan Perusahaan Kecil dan Sederhana atau SME@Universiti di Jepun ini mula diperkenalkan sejak 2013 dengan kerjasama Pusat Sokongan PKS Jepun dan Institut Latihan PKS Tokyo, sebagai inisiatif SME Corp Malaysia dan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) untuk memastikan kesinambungan program lanjutan ke peringkat seterusnya kepada para graduan SME@University di seluruh Malaysia.

Menurut Pengarah Kanan Bahagian Pembangunan Perniagaan dan Keusahawanan SME Corp, En. Zaky Moh, program lanjutan yang dikenali sebagai Advanced Course For SME @ University in Japan dilaksanakan dengan kerjasama daripada SME Support, Japan dan Tokyo SME Trainning Institute, diadakan selama enam hari di Jepun.

Katanya, kursus jangka pendek ini bertujuan untuk memberi peluang kepada peserta untuk membina pengalaman dan pengetahuan dari Japanese SME Support Agencies dan juga PKS Jepun.

“Program ini dijalankan secara intensif di mana para peserta menghadiri kelas modul lanjutan dan lawatan ke syarikat PKS Jepun dan platform bagi menjalinkan rangkaian perniagaan dan juga perkongsian pengalaman antara PKS Jepun dan Malaysia.

“Sejak diperkenalkan seramai 31 peserta telah dipilih mengikuti program ini dan mereka merupakan alumni SME@University dari setiap universiti yang terlibat,” katanya pada Majlis Graduasi SME@UMK 2017 anjuran Institut Perusahaan Kecil dan Sederhana (ISME) dengan kerjasama SME Corp Malaysia dan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB), di Hotel Perdana, Kota Bharu, Kelantan, pada 18 Disember 2017.

Seramai 23 graduan SME@UMK 2017 menerima sijil pada Majlis Graduasi SME@UMK 2017 yang telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMK, Prof. Dr. Mohd Hassan Mohd Osman.

Turut hadir, Pengarah Institut Perusahaan Kecil dan Sederhana (ISME), Prof. Madya Dr. Mohd Nor Hakimin Yusoff, Dekan Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan, Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob dan Pengarah UMK Entrepreneurship Institute (UMKEi), Prof. Dr. Razli Che Razak.

Dalam pada itu, En. Zaky Moh, berkata program SME@UMK University mula dilaksanakan bersama dengan lima buah universiti sahaja pada tahun 2011 dan berkembang kepada 10 buah universiti terkemuka (sembilan Universiti Awam dan satu IPTS) di Malaysia.

Beliau berkata, program ini telah memberi manfaat kepada 846 CEOs syarikat PKS dengan penyertaan CEO daripada syarikat PKS daripada pelbagai latar belakang perniagaan dan juga pengalaman perniagaan.

“Saya amat berharap agar para peserta telah mendapat manfaat daripada kesemua modul yang telah dikongsi sepajang program ini dijalankan termasuklah modul khusus yang diperkenalkan oleh UMK iaitu Business Succession Planning.

“Program ini pastinya telah membantu para usahawan kita memperkembangkan pemahaman perniagaan terutamanya dari sudut pemasaran kreatif , strategi pertumbuhan perniagaan, rangkain perniagaan yang inovatif serta apa yang diperlukan untuk menjadi CEO bertaraf dunia,” katanya.

Sementara itu, Prof. Dr. Mohd Hassan, berkata program SME@UMK dilaksanakan bagi menangkis persepsi negatif PKS terhadap program latihan kerana banyak kajian yang dilakukan menunjukkan usahawan terutamanya PKS tidak berminat menghadiri latihan kerana ia tidak memberi kesan kepada operasi perniagaan.

Katanya, impak program ini dalam meningkatkan kualiti pengurusan PKS mungkin tidak dapat dilihat oleh graduan yang ada disini dalam jangkamasa yang singkat atau segara.

“Program SME@Universiti telah memberi manfaat kepada para peserta dan kesannya kepada para peserta boleh dilihat dalam jangka masa empat hingga lima tahun.

“Kesannya jelas melalui kajian yang dilakukan menunjukkan PKS yang kerap menerima latihan dan khidmat nasihat memiliki prestasi dan pertumbuhan yang jauh lebih baik berbanding PKS lain yang tidak menyertai SME@Universiti,” katanya.

Published in Latest News

raja sehari

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

KEMERIAHAN Majlis Persandingan Warisan Cik Siti Wan Kembang dan Bekwoh sempena Program Merakyatkan Kesenian, Kebudayaan dan Warisan Kelantan 2017, menjadi kenangan yang terukir indah buat empat pasangan Raja Sehari termasuk satu pasangan pengantin mualaf yang diraikan secara serentak pada majlis yang berlangsung di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Kampus Bachok, Kelantan, pada 15 Disember 2017.

Program anjuran Pusat Tranformasi Komuniti Universiti (UCTC) dengan kerjasama Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) dan Institut Penyelidikan & Pengurusan Kemiskinan (Inspek) itu dirasmikan oleh Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) merangkap Ketua UMNO Bahagian Bachok, TYT Dato’ Dr. Hj. Awang Adek Hussin.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Pengarah UCTC, Prof. Madya Dr. Mohd Anizu Mohd Nor, wakil Setiausaha Bahagian Unit National Blue Ocean Strategy (NBOS), Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Siti Normazlina Azam dan Pendaftar UMK, Mejar Pauzi Pak Chu

Selain pengantin, hampir 500 hadirin terdiri daripada anggota keluarga dan rakan pasangan pengantin turut diraikan pada majlis yang bermula 9 pagi hingga 5 petang itu.

Majlis resepsi bermula jam 3.00 petang dimulakan dengan perarakan masuk keempat-empat pengantin diiringi dengan muzik tradisional Kelantan iaitu paluan kompang, rebana ubi, kertuk serta alunan muzik silat serta Raja Berangkat.

Persembahan diteruskan pelbagai aturcara yang sarat dengan adat tradisi masyarakat Melayu seperti persembahan silat, tarian asyik, majlis menepung tawar pasangan pengantin dan kemuncaknya ialah persembahan Tarian Mengadap Rebab iaitu salah ritual pembukaan seni tari Makyong.

Menurut Prof. Dato’ Dr. Ibrahim, penganjuran program Merakyatkan Kesenian, Kebudayaan dan Warisan Kelantan meliputi semua aspek seperti adat, makanan dan acara kemuncak program ini ialah majlis persandingan oleh pasangan pengantin daripada golongan asnaf yang tidak mampu untuk mengadakan majlis kenduri dan persandingan.

Katanya, turut diadakan majlis berkhatan melibatkan 26 kanak-kanak membabitkan Pusat Kesihatan UMK dengan kerjasama Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ) yang mendapat sambutan yang mengalakkan daripada orang ramai..

“Program yang berlangsung selama empat hari ini bermula pada 13 - 16 Disember 2017 tidak membabitkan peruntukan yang banyak kerana kami mengambil pendekatan NBOS ini bagi mendokumentasikan legasi kesenian, kebudayaan dan warisan Negeri Kelantan.

“Sehubungan itu, kerjasama erat antara pihak Universiti Awam (UA) iaitu UMK bersama pemimpin masyarakat serta jabatan/agensi-agensi dibawah kerajaan amatlah penting demi memastikan segala program kebajikan yang dilaksanakan dapat dinikmati serta dimanfaatkan sepenuhnya oleh rakyat,” katanya.

Sementara itu, Prof. Madya Dr. Mohd Anizu berkata, program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada kepada masyarakat luar mengenai tradisi pemakaian, makanan serta permainan tradisional yang menarik.

Beliau berkata, program ini berlangsung selama empat di sekitar Kampus Bachok dan kemuncak aturcara program ini adalah untuk meraikan pasangan pengantin yang terdiri daripada golongan asnaf yang tidak mampu untuk mengadakan kenduri kesyukuran.

"Aktiviti ini secara tidak langsung dapat memberi manfaat kepada pasangan kerana menjimatkan masa dan kos perbelanjaan perkahwinan kerana dilaksanakan serentak kerana pasangan pengantin ini adalah daripada golongan asnaf,” katanya

“Pelbagai aturcara menarik diadakan antaranya ialah pertandingan serunai/ flute, persembahan nyanyian lagu rakyat Kelantan (arwah Megat Nordin), Wayang Pacak Wayang kulit Rewang/ gotong royong memasak, perkhidmatan klinik gigi bergerak, aktiviti jualan, majlis khatam quran/ (pengantin), permainan rakyat, permainan gasing, sepaktakraw, persembahan kebudayaan, dikir barat dan gotong royong menumbuk dan membuat inai,” katanya.

Published in Latest News

FB IMG 1507805814984

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat 
Foto : YM Raja Fadhilah Raja Ahmad

TEATER The Miracle Seed melakar sejarah tersendiri apabila berjaya melayakkan diri antara 10 naskah teater terbaik untuk bertanding ke peringkat akhir Festival Teater Malaysia 2018 (FTM 2018) anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) yang bakal berlangsung di Kuala Lumpur pada tahun hadapan.

The Miracle Seed merupakan naskah dan idea asal Prof Madya Dr Andika Aziz Hussin yang dipentaskan oleh pelajar bidang Seni Persembahan Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan kerjasama Pegawai Kebudayaan Pejabat Hal Ehwal Pelajar, YM Raja Fadhilah Raja Ahmad dibawah Kumpulan Kelab Teater PUSAKA UMK.

FB IMG 1507805757148Menurut YM Raja Fadhilah, pemilihan teater bertajuk The Miracle Seed adalah berdasarkan kejayaan mengungguli Festival Teater Negeri Kelantan 2017 dan kelayakan pada peringkat penilaian yang telah diadakan pada 11 sehingga 14 November lalu di Dewan Wawasan, di Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu, Kelantan.

Beliau berkata, Kumpulan PUSAKA UMK berjaya memenangi Johan Keseluruhan pada pertandingan teater anjuran JKKN pada November baru-baru ini dengan menumbangkan kehebatan kumpulan teater lain seperti Kumpulan Teater Anak Seni Pasir Mas (ASWAMAS), UiTM Machang Kelantan dan USM Kubang Kerian dengan membawa pulang lima (5) daripada tujuh (7) anugerah yang dipertandingkan.

“Dengan kemenangan itu, Kumpulan PUSAKA UMK membawa pulang hadiah berupa wang tunai berjumlah RM 1,000.00, sijil dan piala.

“Kumpulan PUSAKA UMK turut memenangi anugerah Pengarah Terbaik, Sinografi Terbaik, Pelakon Lelaki Terbaik dan Pelakon Wanita Terbaik,” katanya.

Tambah YM Raja Fadhilah yang merangkul Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Festival Teater Peringkat Negeri Kelantan 2017 memberitahu bahawa kepakaran bidang lakonan yang dikuasai telah membuktikan kejayaan naskah The Miracle Seed yang bakal dipentaskan pada FTM 2018.

FB IMG 1507805746114“Teater ini mengisahkan tentang kisah kehidupan manusia pada musim kemarau yang teruk melanda sekitar tahun 1972 hingga awal tahun 1973 yang berlaku di Maharasthra iaitu sebuah perkampungan tradisional di India.

Katanya, latar skrip menekankan sebuah keadaan kampung dengan cuaca panas terik, tanah tandus dan kering kontang serta hasil tanaman rosak turut mengorbankan haiwan ternakan dan lembu yang digunakan untuk membajak.

“Keadaan itu membuatkan keluarga Ram bertambah rungsing malah dengan keadaan Malti yang mengandung akan menjejaskan kesihatan.

“Kehadiran anak saudara Malti iaitu Laxman dari Bombay yang membawa benih ajaib adalah latar kepada pengkisahan sebenar The Miracle Seed dimana benih itu adalah satu keajaiban yang boleh merubah kehidupan keluarga Ram,” katanya.

Sementara itu, Menurut PM Dr. Andika selaku Penasihat Kumpulan Teater PUSAKA UMK, penubuhan kelab ini adalah untuk mengangkat bakat pelajar dan generasi baharu menceburi bidang teater dengan lebih berjaya dari aspek lakonan, pengarahan dan produksi.

"Dengan penubuhan Kumpulan PUSAKA UMK, kami telah berjaya mencungkil bakat-bakat baharu yang telah menunjukkan gaya dan kreativiti pementasan yang baik seperti lakonan dan pengarahan.

‘Kami juga menitik beratkan dari aspek pengurusan dan pembikinan props atau kostum. Ini boleh dilihat pada latar cerita naskah The Miracle Seed yang menonjolkan pembinaan set yang mengentengahkan ciri-ciri rumah India pada zaman dahulu yang berasaskan pada tanah liat berkonsepkan India,” katanya.

Tambah beliau, untuk menguasai ilmu teater tidak boleh main-main walaupun ia kerja main-main pada pandangan sesetengah pihak kerana ia menuntut kesabaran dan ketekunan.

Katanya, pementasan sesebuah teater bukan untuk mengisi masa lapang bahkan perlu kepada semangat dan kecekalan yang berterusan kerana ini merupakan satu proses pembinaan ilmu dan pengembangan sahsiah diri.

“Teater adalah satu proses untuk melatih berkerjasama dalam kumpulan, proses membentuk kepimpinan, melahir pemikiran kritis dan kreatif, serta melatih pelajar untuk menjadi usahawan dalam bidang industri kreatif.

“Atas dasar ini kewujudan bidang pengajian seni persembahan menjadi satu kewajaran di UMK yang terletak di negeri Kelantan yang kaya dengan sumber kebudayaan dan kesenian yang masih asli dan belum tercemar oleh campur aduk pelbagai anasir kemodenan masa kini,” katanya.

FB IMG 1507773738870

Published in Latest News

memorandum belia sukan1

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) meluaskan kerjasama dengan menandatangani Majlis Persefahaman (MoU) dengan Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) untuk pelaksanaan program peningkatan dan pemerkasaan Keusahawanan serta Keusahawanan Sosial bagi meningkatkan kebolehpasaran graduan di kalangan belia di negara ini.

Majlis menandatangani MoU itu telah disempurnakan oleh Ketua Setiausaha (KBS), Dato’ Lokman Hakim Ali dan Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia KBS, Dr Hajah Wasitah Hj Mohd Yusof manakala UMK diwakili oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Hj. Ibrahim Che Omar dan Pegawai Undang-Undang UMK, Encik Nor Azli Ahamed.

Kerjasama strategik itu turut disaksikan oleh Menteri Belia dan Sukan Malaysia, YB. Brig Jen Khairy Jamaluddin bersempena Majlis Menandatangani MoU antara KBS dengan Industri dan universiti serta Majlis Pelancaran Kick-Off Kafe Austisme@ KBS, di Galeri KBS, Putrajaya, pada 13 Disember 2017.

Turut hadir, Pendaftar UMK, En. Pauzi Pak Chu, Pengarah Pejabat Jaringan Industri & Kolaborasi (Ilco), Prof. Dr. Balakrishnan A/L Parasuraman dan Prof. Dr. Raja Suzana Raja Kasim.

Pada majlis itu turut berlangsung pemeteraian MoU antara KBS dengan tujuh industri iaitu Panasonic Industrial Device Malaysia Sdn. Bhd, Mydin Mohamed Holdings, Padiberas Nasional Sdn. Bhd (Bernas) dan Perbadanan Stadium Malaysia, Kian Joo Group dan Universiti Malaysia Pahang (UMP).

yb khairyMenurut YB. Khairy Jamaluddin, kerjasama ini adalah langkah positif dalam mengukuhkan hubungan antara kedua-dua pihak iaitu UMK dan KBS menerusi penawaran program pengajian di Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) untuk merekabentuk dan membangunkan Program bercirikan keusahawanan bersama.

Beliau berkata, kedua-dua pihak telah bersetuju untuk bekerjasama sepenuhnya dan menyokong hubungan pendidikan tinggi antara institusi-institusi pendidikan tinggi di kedua-dua negara dan menggalakkan aktiviti-aktiviti seperti pertukaran dan sangkutan (attachment) staf akademik dan penyelidik.

“Pada masa yang sama, UMK bersedia untuk menyediakan pegawai kanan atau pensyarah yang berkelayakan untuk merekebentuk dan membangunkan program pendidikan keusahawanan dan penyelidikan.

“Selain itu, kerjasama ini menggalakkan pertukaran tenaga pakar UMK dan memberi khidmat nasihat melalui penyelidikan bersama untuk penerbitan bersama,” katanya.

Kedua-dua pihak juga bekerjasama untuk merancang, merangka dan melaksana pelan tindakan strategik untuk menjadikan ILKBS terlibat dalam bidang keusahawanan dan keusahawanan sosial.

Selain itu, kerjasama ini juga menggalakkan pertukaran tenaga pakar UMK dalam memberi khidmat nasihat dalam melaksanakan aktiviti-aktiviti pemerkasaan program keusahawanan yang dijalankan oleh kedua-dua belah pihak.

Dalam pada itu, YB Khairy Jamaluddin berkata secara keseluruhanya unjuran hasil daripada kerjasama diantara KBS dan tujuh industri serta dua buah Universiti ini memberi peluang latihan dan seterusnya peluang pekerjaan sebanyak 20 orang pengajar dan 420 pelajar ILKBS di seluruh Malaysia.

Katanya, para pelajar dan tenaga pengajar ILKBS juga boleh mendapat peluang untuk meningkatkan tahap kemahiran akademik di peringkat tertinggi serta peluang untuk meneroka bidang keusahawanan ke peringkat yang lebih terbuka dan menarik.

memorandum belia sukan

Published in Latest News

UmkSkuasyjpg

ATLET Skuasy Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Tan Phooi Yee dan Joanne Santhia A/P Divid, meraih pingat emas dan gangsa dalam Kejohanan Skuasy Institusi Pengajian Tinggi Grand Finals 2017 anjuran Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT) yang berlangsung di Pusat Skuasy Nasional, Bukit Jalil, pada 30 November hingga 3 Disember 2017.

Tan Phuui Yee@Jasmine,  pelajar Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (Logistik) berjaya menepati ramalan untuk memenangi emas apabila mara ke peringkat akhir menerusi kategori Divisyen 2 Wanita dengan mempamerkan aksi cemerlang sebelum menewaskan Universiti Teknologi Mara (UiTM) 3-2.

UmkSkuasy1Menerusi kejayaan itu, UMK meraih hadiah wang tunai RM150, medal serta sijil.

Selain itu, Jasmine turut membawa balik Hadiah Khas Juara Keseluruhan Divisyen Dua Wanita.

Manakala, Joanne Santhia turut memenangi pingat gangsa selepas berjaya menumbangkan pasukan daripada Politeknik Ungku Omar dengan keputusan 3-1 untuk kategori Divisyen 2 wanita.

Joanne membawa balik wang tunai RM90, medal dan sijil.

Menurut Pengurus Pasukan Skuasy UMK, Puan Nur Yuhanis Mat Yusoff, atlet wanita UMK mempamerkan saingan sengit pada peringkat awal lagi dan kedua-dua mereka  berjaya menepati ramalan skuad UMK untuk memenangi emas di peringkat Grand  Final IPT.

Katanya, misi UMK pada kejohanan ini ialah untuk mengekalkan Jasmine pada rangking nombor satu di peringkat Diviseyen 2 Wanita di peringkat IPT.

“Menerusi pencapaian ini, membolehkan salah seorang atlet pasukan skuasy wanita UMK beraksi untuk Divisyen 1 Wanita pada Kejohanan Skuasy IPT 2018.

“Selain itu, Jasmine dan Joanne adalah sasaran pasukan Skuasy UMK untuk menyumbang pingat pada kejohanan Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) yang bakal berlangsung pada 2 – 10 Februari 2018 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selaku tuan rumah,” katanya.

Kejohanan Skuasy IPT Grand Final mendapat penyertaan daripada Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaya (UM), UniversitiTeknologi MARA (UiTM), UniversitiPendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), UniversitiTeknologi Petronas (UTP), Sunway University, Tailors University, INTI University & College, Multimedia University (MMU), International Medical University, Asia Pacific University of Technology and Innovation (APU), Tunku Abdul Rahman University College UniversitiTunku Abdul Rahman (UTAR) dan UMK.

UmkSkuasy

Published in Latest News

What our Students say?

Latest Update: 01 November 2018

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search