Latest News

Items filtered by date: January 2018

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat       Foto : Unit Keusahawanan & Public Private Research Network - PPRN, KPT

e commerce

4

DUA pelajar Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dari Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP) menamatkan kursus Program Pengukuhan Ekosistem Keusahawanan: Youth E-Commerce Programme (YEP) yang berlangsung selama 12 hari di Hangzhou, Republik Rakyat China.

Program YEP 1/2018 membabitkan seramai 30 pelajar yang terdiri daripada 17 Institut Pengajian Tinggi di seluruh negara untuk mengikuti kursus intensif E-Commerce bermula 22 hingga 29 Januari 2018.

Pelajar UMK iaitu Muhammad Nur Iman Md Yusri dan Nurul Huda Muhamad ditempatkan bersama 30 peserta selama seminggu untuk membuat kajian berkaitan digital ekonomi di China menerusi kursus YEP anjuran Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dengan kerjasama Alibaba Busines School.

3Menurut Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Tinggi, Tan Sri Dr. Noorul Ainur Mohd. Nur, program ini merupakan satu usaha penambahbaikan ekosistem keusahawanan kepada pelajar dalam mencapai matlamat melahirkan graduan bercirikan keusahawanan unggul.

Beliau berkata, kerajaan akan memastikan agenda ini disebar luas kepada pelajar supaya mereka mencipta peluang pekerjaan dan bukan mencari pekerjaan selepas mereka tamat pengajian nanti.

“Sepanjang penempatan di syarikat tersebut pelajar diberi peluang untuk menimba kemahiran, pengetahuan dan pengalaman bekerja yang sangat berharga,” katanya.

Peserta YEP 1/2018 yang dipilih merupakan satu kelebihan buat pelajar terbabit khususnya untuk menerokai peluang perniagaan dengan melihat inovasi baharu di dalam sistem E-Commerce yang diterokai oleh AliBaba Group iaitu platform membeli-belah digital di dalam talian dan luar talian yang paling komprehensif di dunia

Sepanjang 10 hari, para peserta diberi peluang bersemuka dengan pemimpin yang menerajui unit perniagaan di Alibaba Group.

5Selain itu, para peserta juga dilatih berkaitan dengan perniagaan di Malaysia dalam inovasi terkini dan amalan perniagaan terbaik dalam perniagaan runcit siber.

Alibaba Group turut menawarkan latihan untuk membantu mengasah kepakaran para peserta dengan memperkukuhkan perniagaan yang sudah ada dan menerokai perniagaan E-dagang di masa hadapan.

Para peserta juga diberikan pendedahan berkaitan kursus latihan intensif di Alibaba untuk mengetahui tentang operasi syarikat dari pengurusan kedai dalam talian, membina hubungan dengan vendor, rangkaian logistik, dan kaedah meningkatkan perniagaan perusahaan kecil dan sederhana melalui E-dagang.

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat               Foto : Aiman Syazwan

sukipt2018

sukipt2018 2KOTA BHARU 30 Januari 2018 - Kontingen Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berazam mampu mengulangi kejayaan cemerlang pada temasya Sukan Institusi Pendidikan Tinggi (SUKIPT) 2016 yang berlangsung di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), pada dua tahun lepas.

Pegawai Belia dan Sukan, Pejabat Hal Ehwal Pelajar, En. Wan Ahmad Khairul Wan Ahmad Najib, berkata, pada SUKIPT 2016 kontingen UMK berjaya mempamerkan aksi cemerlang dan berjaya memperoleh satu pingat serta tiga gangsa.

Katanya, UMK berjaya meraih pingat melalui acara karate-do, silat dan boling padang pada temasya yang diadakan dua kali setahun itu dengan menyertai 12 acara sukan dengan penglibatan 126 atlet.

“Dengan pencapaian itu, UMK berjaya menduduki tangga ke-57 daripada 76 Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta,” katanya pada Majlis Penyerahan Bendera SUKIPT 2018, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 30 Januari 2018.

sukipt2018 3

Majlis penyerahan bendera itu telah disempurnakan oleh Pengarah Pusat Ko-Kurikulum, Pejabat Hal Ehwal Pelajar UMK, Dr. Mohd Nazri Muhayiddin.

Menurut En. Wan Ahmad Khairul, pada temasya SUKIPT 2018 kontingen UMK bakal mengulangi kejayaan itu dengan penglibatan penyertaan seramai 87 pelajar untuk 11 acara yang dipertandingkan.

Katanya, pada Fasa 1 acara sukan Badminton, Bola Tampar, Boling Padang, Taekwondo, Pencak Silat, Tenis dan Petanque yang berlangsung pada 2 hingga 10 Februari 2018.

“Pada fasa kedua, kontigen UMK turut terlibat dalam acara sukan membabitkan bola jaring, skuasy, berbasikal dan karate-do pada 6 hingga 10 Februari 2018,” katanya.

Tambah beliau, pada tahun ini kami akan lebih komited untuk melakukan yang terbaik dan melebihi apa yang kita sasarkan dengan setiap pasukan 

sukipt2018 4

akan memberikan kerjasama sepenuhnya dengan cuba sedaya upaya memperolehi pingat.

“Kita menyasarkan kedudukan pingat yang lebih baik pada sukan terbesar dwitahunan ini yang turut melibatkan Negara Thailand, Singapura, Filiphina, Indonesia dan Brunei.

Menurut En. Wan Ahmad Khairul, untuk persediaan pada SUKIPT 2018, kontingen UMK giat menjalani latihan di Kompleks Sukan UMK Kampus Bachok – Bangunan Astaka, Dewan Keusahawanan, Dataran Kolej Kediaman, dan Trek Basikal di UMK Kampus Jeli.

“Selain persiapan rapi permainan, setiap pasukan menitik beratkan kecergasan, kesihatan dan mental untuk memastikan mental dan fizikal atlet bersedia sepenuhnya untuk bersaing pada temasya sukan itu,” katanya.

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat             Foto : Aiman Syazwan

suksis

SERAMAI 192 Kor Sukarelawan Polis Siswa/Siswi (Kor SUKSIS) Univerisiti Malaysia Kelantan (UMK) telah mengikuti Kursus Etika dan Pengurusan Intergriti, Kursus Asas SMD, Pengendalian Baton dan Kursus Asas Pertolongan Cemas yang diadakan di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 25 Januari 2018.

Program selama enam hari itu diadakan dengan kerjasama Kor-SUKSIS UMK bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan agensi berkaitan.

Majlis Penutupan kursus tersebut telah disempurnakan oleh Timbalan Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti, Ibu Pejabat Polis Kelantan, YDH Supt. Sheikh Azhar Sheikh Omar.

Turut hadir, Pemangku Komandan Kor SUKSIS UMK, Supt/KS Prof. Dr. Mohamed Dahlan Ibrahim, Ketua Cawangan MPV IPD Kota Bharu, YDH ASP Mohd Shukeri Hasan dan Anjutan Kor SUKSIS UMK, DSP/KS Prof. Madya Ahamad Tarmizi Azizan.

Menurut YDH Supt. Sheikh Azhar, PDRM telah mengambil pendekatan yang positif dengan menyediakan kursus-kursus sebegini sebagai medium untuk menyampaikan ilmu dan kemahiran kepada barisan sukarelawan polis yang mana juga bertindak sebagai pasukan sahabat yang boleh membantu dengan cekap serta efisien sebagai generasi yang berpengetahuan dan mengikut arus teknologi maklumat.

Beliau berkata, penubuhan Kor-Suksis di Universiti Awam (UA) adalah platform rakan kolaborasi dari aspek pencegahan jenayah serta berganding bahu dalam menjayakan inisiatif terbaru PDRM untuk memperkasakan perkhidmatan inisiatif terbaru PDRM untuk memperkasakan perkhidmatan masyarakat.

suksis2

“PDRM telah memperkenalkan aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP) iaitu satu kemudahan untuk orang awam menyalurkan maklumat atau aduan atas talian dalam mendapatkan bantuan segera dari pihak polis,” katanya.

Dalam pada itu, pendedahan kepada penggunaan Baton menerusi kursus ini bertujuan memberi pengetahuan tentang pengendalian T-Baton di samping dapat menambahkan Ilmu pengetahuan dalam mempertahankan diri.

Tambah Supt. Sheikh Azhar, kursus pertolongan cemas pula, ianya adalah hasil bantuan dari Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) yang sudi berkongsi dan memberi ilmu pengetahuan dalam memberi bantuan kecemasan kepada mangsa-mangsa yang memerlukan sekiranya berlaku sebarang kecemasan atau situasi yang tidak diingini.

“Manakala bagi Kursus Etika dan Pengurusan Integriti ianya bertujuan untuk memupuk modal dan memberi penekanan dalam melahirkan modal insan yang berkualiti seterusnya menanam semangat berdaya saing serta berkeyakinan tinggi bagi semua yang terlibat,” katanya.

Sementara itu, Supt. Sheikh Azhar menjelaskan bahawa sejak kebelakangan ini, kita sering mendengar permasalahan yang timbul di kalangan para remaja dan pelajar-pelajar universiti juga tidak terkecuali dari dirundung masalah ini.

“Oleh itu disinilah tanggungjawab barisan sukarelawan polis, SUKSIS khususnya dalam membantu pihak PDRM dalam mengekang kenaikan kadar kes jenayah dengan menjadi mata dan telingan PDRM di Universiti-Universiti mahupun kediaman masing-masing.

“Adalah menjadi harapan saya, agar peserta sekalian dapat memanfaatkan ilmu dan pendedahan yang diberikan sepanjang kursus ini bagi memperkasakan imej positif dan berpengetahuan tentang bidang kepolisan dan undang-undang,” katanya.

Tambah beliau, kursus ini juga menjadi titik tolak bagi melahirkan barisan belia yang mempunyai rasa tanggungjawab serta cintakan keamanan kepada tanahari, agar keamanan yang kita kecapi pada hari ini akan turut dinikmati oleh generasi yang akan datang jua.

“Sesungguhnya, kursus serta latihan-latihan seumpama ini tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk meningkatkan ketahanan mental dan fizikal disamping memberi pendedahan kepada para pelatih kor suksis dengan ilmu serta kemahiran kepolisan dalam menjaga keselamatan serta keharmonian masyarakat disamping memberi fokus kepada kemajuan akademik.

“Sebagai generasi yang berpengetahuan dan mengikuti arus teknologi maklumat diharapkan Kor Suksis menjadi rakan koloborasi PDRM dalam aspek pencegahan jenayah, serta berganding bahu dalam menjayakan insiatif dengan PDRM untuk memperkasakan perkhidmatan kepada masyarakat melalui aplikasi smartphone Volunteer Smartphone Portal (VSP) untuk orang awam menyalurkan maklumat,” jelas beliau.

Pada majlis sama, YDH. Supt. Sheikh Azhar turut menyempurnakan penyampaian anugerah Pelatih Terbaik Lelaki kepada KS Muhammad Adam Muhammad Afandi dan Pelatih Terbaik Wanita iaitu KS Siti Nurhidayah.

Manakala, bagi pelatih terbaik Kursus Asas Pertolongan Cemas dimenangi oleh KS Mohd Azam Burhanuudin dan Pelatih Terbaik Wanita dimenangi oleh KS Nur Nabila M. Nooh.

Bagi kategori Kursus Asas SMD & Pengendalian T-Baton dimenangi Pelatih Lelaki Terbaik oleh KS Jothiswaran A/L Joseph dan Pelatih Terbaik Wanita iaitu KS Sarannya Chandran Nayer.

Published in Latest News
Monday, 29 January 2018 08:34

UMK MENANG SEMBILAN PINGAT DI K-INOVASI 4.0

Oleh : Pusat Pengajaran dan Pembelajaran UMK

k inovasi

PROJEK Inovasi oleh Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP), Universiti Malaysia Kelantan (UMK) bertajuk Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran Dalam Kursus Keusahawanan berjaya menyumbang pingat emas pada Karnival Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran kali Ke-4 atau K-Inovasi 4.0.

Turut mengharumkan nama UMK ialah Kumpulan Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) yang mempamerkan kecemerlangan dengan meraih satu pingat emas menerusi projek bertajuk Developing Skill-based Courses for Massive Open Online Course: "MOOC in MOOC" Technique.

k inovasi 2K-Novasi P&P 4.0 diadakan di Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DECTAR), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), bermula 17 hingga 18 Januari 2018 adalah bertujuan untuk mempergiatkan aktiviti mentransformasi sistem pembelajaran dengan menyemarakkan budaya berinovasi dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P) dalam kalangan ahli akademik.

Pada K-Novasi P&P 4.0, seramai 273 ahli akademik daripada seluruh institusi pendidikan di seluruh Malaysia mempamerkan pelbagai projek Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) untuk dipertandingkan bagi tiga kategori utama iaitu e-Pembelajaran/Bahan Bantu Mengajar, Kaedah Pengajaran/ Penyeliaan Pelajar dan Kaedah Pentaksiran Penilaian Alternatif.

Menurut Pengarah Pusat Pengajaran dan Pembelajaran UMK, Prof. Madya Dr. Suria Baba, pencapaian di K-Inovasi kali ini memberi petanda positif khususnya projek membabitkan penyertaan daripada staf akademik dan bukan akademik UMK dalam menghasilkan penyelidikan inovasi pengajaran dan pembelajaran.

Katanya, K-Inovasi 4.0 adalah platform bagi mengetengahkan ilmu kemahiran, kreativiti, idea baharu dan bakat muda daripada pelajar UMK dan pensyarah-pensyarah untuk membuktikan kemampuan serta pengetahuan mereka dengan membina aplikasi dengan sumber perisian terbuka.

“Melalui idea-idea membangunkan aplikasi dan ciptaan ini dapat memberi manfaat dan impak positif kepada masyarakat khasnya kepada pelajar dan tenaga pengajar melalui idea inovasi dan produk berteknologi terkini yang merangkumi inovasi material multimedia, apps, program komputer, sistem dan lain-lain,” katanya.

Dalam pada itu, PPP UMK menghantar sebanyak lima penyertaan pada pertandingan K-Inovasi 4.0, dan berjaya membawa pulang satu pingat emas, satu pingat perak dan tiga pingat gangsa.

Pingat perak berjaya disumbangkan oleh Kumpulan PPP UMK dan Pusat Komputeran dan Informatik (CCi) menerusi projek bertajuk “RAHOBEL : Redesigning Alternative Assessment Captured Via Blended Learning in Boosting Student Personalized Learning (Past, Present and Future)”.

Manakala pingat gangsa menerusi projek bertajuk Heutagogical Approach Through MOOC : Embracing and Sustaining Heritage Value Through Multimedia Technology in Museums Modules Towards Self-Determine Learners, Food BioProcessing Through Empowering of Massive Open Online Course (MOOC) dan ALMUNAWWAR Massive Open Online Course (MOOC) : A Platform For Learning Arabic Language Communication (Level 1 – Beginner).                   

k inovasi 3Selain penyertaan dibawah PPP UMK, Kumpulan FTKW turut menghantar tiga penyertaan menerusi projek bertajuk Developing Skill-based Courses for Massive Open Online Course: "MOOC in MOOC" Technique yang meraih pingat emas, Mobile-Assisted Malaysian Sign Language Learning Tool mendapat pingat gangsa dan projek Designing a Digital Storytelling System to Support Learning in Rural Malaysia meraih pingat gangsa.

Turut menyumbang pingat gangsa ialah penyertaan daripada Kumpulan Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah (PBI) melalui projek bertajuk English I Like!

Sementara itu, Ketua Kumpulan FKP, Dr. Mohd Hafizie Suhaimi, berkata, projek Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran Dalam Kursus Keusahawanan telah dimulakan pada 4 September 2017 iaitu pada sesi semester pertama 2017/2018 untuk meningkatkan meningkatkan kemahiran pelajar terhadap kemadirian dan daya usaha untuk menghasilkan produk tempatan yang mempunyai elemen teknologi setanding dengan produk antarabangsa.

Katanya, nilai keusahawanan, keanjalan teknologi dan peranan pensyarah menjadi asas kepada pelajar untuk lebih berdaya saing bagi menghasilkan produk yang bukan sahaja mempunyai elemen teknologi yang tinggi, malah memiliki tahap kebolehpasaran yang maksimum.

“Melalui projek ini memberi manfaat kepada pelajar dengan menerapkan persekitaran sebenar kepada pelajar untuk menjalankan perniagaan produk berteknologi dan berinovasi menerusi proses yang boleh dijadikan panduan semasa membangunkan produk di peringkat penjanaan idea sehingga ke peringkat pemasaran produk.

“Secara keseluruhan, kualiti pelajar dari aspek peningkatan kemahiran mengurus dan keusahawanan mampu diperolehi menerusi pendekatan pengurusan maklumat dan pembelajaran sepanjang hayat yang telah dijalankan,” katanya.

Dalam pada itu, Pensyarah Kanan Jabatan Rekabentuk Dan Teknologi Kreatif selaku Ketua Kumpulan FTKW, Dr. Anuar Mohd Yusof berkata, projek Developing Skill-based Courses for Massive Open Online Course: "MOOC in MOOC" Technique adalah perisian yang dibangunkan mengikut gamification yang diatur melalui rangka model eProjBL.

Katanya, rekabentuk perisian model ini adalah sebagai asas untuk kursus kemahiran pengeluaran poster dengan menggunakan Adobe Photoshop yang digunakan sebagai penilaian dengan memasukkan tiga hasil pembelajaran sebagai penunjuk.

“Kursus ini direka bentuk dan menjadi "Objek Pembelajaran" untuk kursus-kursus lain di Fakulti Teknologi dan Warisan Kreatif seperti kursus Komputer dan Seni dan Kursus Grafik Komputer 2D sebagai perintis untuk teknik "MOOC in MOOC".

“Melalui penggunaan perisian ini aktiviti dalam kursus itu direka dengan mengintegrasikan alat Web 2.0 seperti Powtoon, Biteable, Goanimate, Coggle, Popplet, Canva, dan aplikasi Google dan secara tidak langsung dapat menyerlahkan kreativiti pelajar,” katanya.

k inovasi end

Published in Latest News

boling1

PASUKAN Tenpin Boling Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berjaya meraih tempat ketiga untuk kategori Individu (Wanita) pada Kejohanan Persahabatan Tenpin Boling Universiti Awam (UA) Wilayah Pantai Timur anjuran Universiti Sains Malaysia (USM) yang berlangsung di Coral Crown Bowl, Kompleks Paya Bunga, Kuala Terengganu, Terengganu, pada 5 Januari 2018.

boling4Pemain boling wanita UMK, Pn Siti Suhaila Mohd Nawi yang memberi saingan sengit kepada pasukan lawan dengan melakukan 739 jatuhan pin dalam acara individu wanita berjaya meraih tempat ketiga dengan membawa balik piala serta sijil penyertaan.

Kejohanan persahabatan empat penjuru itu melibatkan empat UA di Pantai Timur iaitu Universiti Sultan Zainal Abdidin (UniSZA), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan dan UMK.

Penyelaras Kejohanan Tenpin Boling UA Pantai Timur, En. Mohd Saiful Azuwan Ismail, berkata, objektif utama penganjuran kejohanan kali ini adalah berikutan kejayaan penganjuran kejohanan persahabatan pertama membabitkan USM, UMK dan Kolej Teknologi PolyTech Mara (KPTM) pada tahun 2017.

Katanya, pada kejohanan kali ini pasukan UniSZA berjaya menggungguli pertandingan apabila meraih tempat pertama secara keseluruhan dengan jatuhan pin terkumpul sebanyak 9475, tempat kedua USM Kampus Kesihatan memperolehi 8548 jatuhan pin, manakala UMK di tempat ketiga dengan jumlah jatuhan pin 8405 dan UMT tempat keempat dengan jumlah jatuhan pin 8256.

“Bagi kejohanan kali ini, pihak penganjur telah memberi kelainan kepada penentuan tempat bagi kategori individu di mana kedudukan empat tertinggi kategori individu ditentukan dengan persaingan stepladder dimana penetapan persaingan di peringkat stepladder pula ditentukan melalui pemilihan peserta yang memiliki jumlah jatuhan pin tertinggi bagi dari setiap universiti bertanding.

“Ini memberi peluang kepada semua wakil universiti merasakan debaran dan tekanan emosi bersaing pada peringkat stepladder,” katanya.

boling2Sementara itu, keputusan acara stepladder berpihak kepada pasukan UNisZA yang mempamerkan aksi cemerlang apabila Mohd Fadhil Hussein mengungguli stepladder individu lelaki dengan menewaskan Sarudin Abas daripada USM Kampus Kesihatan dengan jatuhan pin sebanyak 177.

“Manakala Noraini Md Zain daripada USM Kampus Kesihatan menang selesa dengan pemain wanita UniSZA, Nur Nabilah Ammar Mohd Nasir bagi merebut Juara Step Ladder Wanita,” katanya.

Mohd Saiful Azuwan, berharap pertandingan seumpama ini dapat menjadi acara kejohanan tahunan bagi melebarkan jaringan persahabatan di kalangan staf di dalam bidang sukan antara universiti di Pantai Timur melibatkan staf dan pelajar di masa hadapan.

“Pihak penganjur merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan Kejohanan ini dan ini merupakan penyatuan kepada staf UA khususnya keempat-empat untuk bersama dalam setiap program seumpama ini,” katanya.

boling3

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                  Foto : Al Azam Razi

celcom umk

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) menempa sejarah sebagai Universiti Awam pertama di Malaysia menjadi perintis kepada program Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT)-CELCOM Siswapreneur@UMK melalui kerjasama strategik UMK dengan Celcom Axiata Berhad.

Melalui kerjasama itu, Celcom Axiata Berhad menyerahkan dana berjumlah RM50,000 kepada UMK untuk dua buah 'food cart' yang lengkap dengan alatan menggoreng dan peti sejuk beku untuk kemudahan pelajar asnaf terpilih menjalankan perniagaan.

Majlis penyerahan Mockup Cek itu telah disempurnakan oleh Ketua Perhubungan Kerajaan dan Tanggungjawab Korporat Celcom Axiata Berhad, En. Saiful Bahrin Abd Ghaffar kepada Pengerusi Lembaga Universiti, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman dan Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar di Bilik Mesyuarat Senat, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 15 Januari 2018.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

Menurut En. Saiful Bahrin, pelaksanaan projek ini akan dimulakan di UMK pada Februari ini sebelum diikuti enam UA lain iaitu Universiti Sains Malaysia (USM); Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA); Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM); Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI); Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Utara Malaysia (UUM).

Katanya, menerusi pelaksanaan projek itu pihak Celcom Axiata Berhad telah memperuntukkan sebanyak RM350,000 untuk tujuh buah universiti awam dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

“Ini merupakan salah satu usaha Celcom Axiata Berhad dibawah kerjasama UMK-EI untuk menyumbang kepada pembangunan usahawan dengan merangka program bagi membantu pelajar dikalangan asnaf yang terpilih di setiap UA di negara ini.

“Dalam usaha membudayakan ekonomi digital dalam kampus, setiap ‘food car' juga akan sediakan kemudahan wifi dan aplikasi boos' bagi menggalakkan pembelian tanpa tunai,” katanya.

Sementara itu, Celcom Axiata Berhad juga telah melantik tiga buah syarikat siswa universiti sebagai agen jualan Celcom dengan membekalkan kiosk Celcom X-Pax dan kelengkapan promosi di tiga kampus UMK yang beroperasi setiap hari bekerja.

Tiga syarikat itu ialah Thinker Biz (UMK Kampus Kota), NSR Group Enterprise (UMK Bachok ) dan Starlight Enterprise (UMK Kampus Jeli).

Program pengurusan Kiosk Celcom ini memberi peluang kepada pelajar membentuk satu perniagaan yang menekankan kepada servis pelanggan dan jualan langsung disamping diberi latihan dan bimbingan tentang pengurusan acara dan program promosi jualan di bawah penyeliaan pihak Celcom.

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat             Foto : Al Azam Razi

UmkAgeCouncil

DALAM usaha mengembangkan portfolio Majlis Action Group Entrepreneurship (AGE) Council, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melancarkan buku Coffee Table berjudul Action Group Entrepreneurship: Memberi Nilai Kepada Jalinan Kerjasama Industri-UMK bagi menyokong penglibatan serta impak yang dibawa oleh pihak industri untuk menjayakan agenda keusahawanan dan bidang berkaitan di UMK.

UmkAgeCouncil4

Buku yang diterbitkan oleh Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) dalam Bahasa Melayu setebal 120 halaman itu menghimpunkan maklumat merentasi berbagai skop termasuk bantuan kewangan, bimbingan, khidmat komuniti, perniagaan pelajar, program akademik pelajar, pembangunan kurikulum, program sangkutan staf akademik serta penyelidikan bersama.

Majlis pelancaran buku itu disempurnakan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman dan Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Hussaini Omar di Bilik Mesyuarat Senat, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 15 Januari 2018.

Terdahulu, Tan Sri Dato’ Hamad Kama Piah mempengerusikan Mesyuarat UMK AGE Council Bil. 1/2018 (Kali Ke – 6) dengan tujuan membincangkan jalinan kerjasama ahli UMK AGE Council.

Turut berlangsung ialah majlis pelancaran buku Menyelusuri Warisan Pelancongan dan Alam Semulajadi Lembangan Pengkalan Datu dan pelancaran Buku Takaful Pelindungku UMK Wealth Lab MFPC.

UmkAgeCouncil3Pada majlis sama, Tan Sri Hamad Kama Piah turut menyaksikan Majlis Pertukaran Perjanjian antara UMK dengan Creadit Guarantee Corporation dan pelancaran Program KPT-CELCOM SISWAPRENEUR @UMK.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, berkata, penerbitan buku Action Group Entrepreneurship: Memberi Nilai Kepada Jalinan Kerjasama Industri-UMK ini sebagai satu usaha merekodkan kepada umum tentang perkembangan dan pencapaian yang dilaksanakan serta jaringan kerjasama Majlis AGE-UMK menjalankan agenda keusahawanan.

Katanya, selain itu kandungan utama buku ini ialah berkenaan program dan aktiviti kerjasama akademik, penyelidikan dan inovasi, perkongsian ilmu dan pengalaman serta program tanggungjawab sosial.

“Buku tersebut memperjelaskan kerjasama antara Ahli Majlis AGE-UMK dengan pihak universiti yang dilaksanakan mengikut struktur yang mantap melibatkan perkongsian pengalaman dalam sektor korporat dan akademik.

“Selain itu, ia merangkumi pencapaian dan kejayaan program AGE Council seperti memperkasakan keusahawanan merangkumi pelancaran Outlet Avon Malaysia dan UMK - Avon Business Model, Program Endownment Pembangunan Usahawan oleh Nadicorp Holdings dan Pengurusan Kiosk Celcom Axiata Berhad,”   katanya.

UmkAgeCouncil2Tambah beliau, buku itu juga mengandungi program Pemasaran Produk UMK di Portal 11-Street, Pertandingan Business Apprentice bersama Distinct Legacy Sdn. Bhd dan Projek Incinerator dan Implementasi Panel Solar oleh Majulia Sdn. Bhd.

“Kandungan buku ini juga melibatkan program penyelidikan bersama Ahli AGE-UMK iaitu projek Incinerator dan Implementasi Panel Solar oleh Majulia Sdn. Bhd., program Case Study in Retail: Challlenges, Solutions and Outcome bersama Bumiputra Retailers Organization, Projek Kerjasama Rural Transformation Program for Mambong, Singgora, Serunding bersama Khazanah Nasional dan Projek SME Innovation Index bersama Agensi Inovasi Malaysia.

“Buku ini juga mencatatkan kerjasama Projek Perundingan Bagi Rekabentuk Landskap Dataran Cheng Ho, Jalan Kebun Sultan, Kota Bharu dan program perkongsian ilmu dan pengalaman dalam Chairman Lecture Series UMK membabitkan Celcom Axiata Berhad, Permodalan Usahawan Nasional Berhad, Geo Solutions, Distinct Legacy Sdn Bhd dan Credit Guarantee Corporation,” jelas beliau.

Prof. Dato’ Dr. Ibrahim berkata, pada buku ini juga mencoretkan kejayaan jalinan kerjasama dalam memperkukuhkan agenda dalam insiatif AGE ini dengan pihak Universiti yang berjaya menandatangani Memorandum Persefahaman dan Persetujuan sebagai membuktikan kesungguhan industri menjalinkan kerjasama.

UmkAgeCouncil1

 

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat           Foto : Al Azam Razi

AprisiasiNC

AprisiasiNC3PROFESOR Dato’ Dr. Husaini Omar yang baharu dilantik sebagai Naib Canselor Keempat Universiti Malaysia Kelantan (UMK) mampu meneruskan kesinambungan pencapaian UMK sebagai universiti berfokuskan keusahawanan yang cemerlang berdasarkan pengalaman dan kepakaran yang dimiliki.

Beliau yang dilantik Naib Canselor baharu UMK bagi tempoh tiga tahun berkuatkuasa pada 1 Januari 2018 sehingga 31 Disember 2020 menggantikan Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed.

Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, pengalaman Prof. Dato’ Dr. Husaini dalam bidang akademik sememangnya tidak boleh dinafikan terutamanya kecekapan beliau dalam bidang tadbir urus korporat ketika menyandang jawatan di Universiti Putra Malaysia (UPM) sebelum ini.

AprisiasiNC5

Beliau menyifatkan kemampuan Prof. Dato’ Dr. Husaini dalam kemampanan kewangan di UPM turut terserlah apabila berjaya mengenengahkan hasil penyelidikan bagi tujuan pengkomersialan selain turut berjaya membawa UPM Holdings Sdn Bhd menjadi anak syarikat universiti awam terbaik di Malaysia.

“Pihak universiti amat berbangga dengan pelantikan ini dalam usaha meneruskan pencapaian dan kejayaan cemerlang UMK di peringkat nasional dan antarabangsa oleh Mantan Naib Canselor UMK , Prof. Dato’ Dr. Mortaza selama tiga tahun memimpin universiti ini.

“Kalau disusur dari segi sejarah, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed begitu dekat dengan UMK apatah lagi beliau adalah Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) di UMK pada 1 Jun 2007 sehingga 2012, sebelum kembali ke Universiti Malaysia Pahang.

“Nama beliau begitu sinonim dengan fasa permulaan untuk peletakan asas terutamanya dalam aspek membangunkan infrastruktur dan merangka hala tuju UMK,” katanya pada Majlis Aspresiasi 2018 di PNB Perdana Hotel & Suites On The Park, Kuala Lumpur, pada 8 Januari 2018.

AprisiasiNC2

Tan Sri Hamad Kama Piah turut menyaksikan majlis serah tugas oleh Prof. Dato’ Dr. Mortaza kepada Prof. Dato’ Dr. Husaini sebagai Naib Canselor Baharu UMK.

Turut hadir, Ahli Lembaga Pengarah Universiti dan Pengurusan Kanan UMK.

Menurut Tan Sri Dato’ Hamad Kama Piah, Dato’ Dr. Mortaza telah menunjukkan pencapaian yang membanggakan menerusi perancangan program akademik, menyusun sistem pentadbiran organisasi dan berjaya menanggani cabaran isu sumber manusia yang membolehkan UMK berfungsi sebagai sebuah Universiti.

Katanya, pihak Universiti menzahirkan penghargaan diatas pengalaman yang telah dicurahkan oleh Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed sebagai tenaga penggerak UMK.

AprisiasiNC1

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Mohd Norhafizan Muhammad

East Coast Railway Link MalaysiaPELAKSANAAN Projek Rangkaian Rel Pantai Timur atau ECRL bakal mengubah landskap pembangunan dan ekonomi di Bachok sekaligus membawa banyak impak besar khususnya kepada perkembangan pembangunan kampus Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Bachok.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA), Dato’ Dr. Awang Adek Hussin berkata, projek ECRL yang masih dalam pembinaan awal itu mempunyai stesen berhampiran dengan universiti yang terletak di Jelawat atau dikenali dengan nama Stesen UMK.

Beliau berkata, penduduk Bachok amat bertuah kerana terdapat sebuah stesen ECRL dibina di daerah ini yang akan menjadi pemangkin kepada perkembangan ekonomi dan memberi manfaat besar bukan sahaja di kawasan berkenaan malah kepada perkembangan kampus UMK.

“Pembangunan ECRL akan membawa lebih ramai pelancong daripada luar yang akan menggunakan stesen keretapi di Jelawat malah dengan penambahan jumlah pelajar UMK seramai 5000 akan memainkan peranan yang besar dalam memajukan ekonomi Bachok yang akan menggunakan perkhidmatan pengangkutan ECRL.

“Dengan jumlah pelajar seramai itu bukan sahaja menghidupkan suasana kampus Bachok tetapi mereka juga akan mempunyai permintaan kepada perkhidmatan dan barang-barang keperluan yang dihasilkan oleh rakyat Bachok di sekitar universiti ini,” katanya pada sesi temuramah Dokumentari Pembangunan Negeri Kelantan oleh FINAS di UMK Bachok, Tangok, Kelantan, pada 7 Januari 2018..

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Hassan Mohd Osman, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dato’ Abd. Aziz Ab Latif, Pendaftar UMK, Mejar (K) Pauzi Pak Chu dan Penolong Pengarah Bahagian Pemantauan dan Penilaian Projek, Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Kelantan, En. Wan Suhardi Wan Sukri.

ecrl

Menurut Dato’ Dr. Awang Adek, selain projek ECRL, Bachok berpotensi besar untuk berkembang dan dibangunkan sebagai hub pendidikan di Pantai Timur menerusi perkembangan UMK dengan penambahan empat buah fakulti tidak lama lagi.

“Buat masa ini, UMK Bachok menempatkan seramai 2248 pelajar di dua buah fakulti dan dengan penambahan empat buah fakulti yang besar itu pelajar UMK dijangka akan bertambah seramai 5000 pelajar,” katanya.

Sementara itu, Dato’ Dr. Awang Adek selaku Ketua UMNO Bahagian Bachok membayangkan daerah Bachok bakal bertukar wajah dalam tempoh yang singkat dengan terlaksananya projek dibawah Kerajaan Persekutuan seperti Hospital Bachok dan Tok Bali Supply Base (TBSB) di Tok Bali yang masih dalam pembinaan.

Katanya, melalui pelaksanaan pembangunan itu banyak memberi kesan positif kepada perkembangan Bachok dimana ini menjamin masa depan yang baik kepada kawasan ini dan Kelantan.

“Walaupun Tok Bali terletak di Pasir Puteh tetapi lokasinya yang bersempadanan memberi kesan positif dan impak besar kepada Bachok itu sendiri.

“Kita berharap semua pelaksanaan projek pembangunan ini akan disambut baik oleh rakyat Kelantan di Bachok dan mereka menyokong usaha kerajaan untuk memajukan Bachok terutamanya pembangunan di UMK,” katanya.

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                 Foto : Al Azam Razi

AuladUMK1

KESATUAN Staf Pelaksana Universiti Malaysia Kelantan (KESPUMK) menjadi Kesatuan pertama di UMK menubuhkan Pusat Didikan kanak-kanak yang dikenali sebagai Tadika Perintis Aulad berkonsepkan pembelajaran Islamik berasaskan Pendidikan Keusahawanan di dalam suasana kampus.

AuladUMKPresiden KESPUMK, Sdr. Mohd Shairuzani Che Hussin berkata, penubuhan Tadika Perintis Aulad telah memulakan operasinya secara rasmi pada 1 Januari 2018 Tadika ini telah dirasmikan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar juga pada hari pertama Tadika beroperasi.

Beliau berkata, program pelaksanaan tadika ini adalah bertujuan untuk melahirkan pelajar yang mahir dalam akademik serta bersifat keusahawanan dengan melatih pelajar menjadi pro-aktif dan berwawasan dengan menggunakan bahasa ingeeris sebagai bahasa perantaraan semasa proses pembelajaran.

Katanya,  inisiatif KESPUMK ini telah bermula sejak tahun 2013 bertujuan memberi kemudahan dan memenuhi keperluan  staf dan sebagai keprihatinan pihak majikan terhadap keperluan staf. Tadika ini memulakan operasinya bermula jam  8.00 pagi sehingga 6.00 petang setiap hari kecuali hari jumaat dan sabtu.

tadika kespumk 2

“Selain itu, penubuhan tadika ini juga adalah satu model graduan umk yang telah berjaya mencipta peluang menjana pendapatan dengan cara tersendiri serta membuka apat membuka ruang pembelajaran untuk bakal  graduan sekiranya berminat menjadi tenaga pengajar dan urus tadbir operasi pusat jagaan itu.

“Setelah mememulakan operasi pertamanya terdapat 22 pelajar yang terdiri daripada seorang kanak-kanak bawah dua tahun, 19 kanak-kanak berusia 2 hingga 6 tahun dan 2 orang kanak-kanak kategori transit yang telah mendaftar,” katanya pada Majlis Perasmian Tadika Perintis Aulad, di Surau Al-Ridhwan, Asrama IBS, UMK Bachok, pada 1 Januari 2018.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Hassan Mohd Osman, Penolong Naib Canselor (Pembangunan Infrastruktur & Pengurusan Aset), Prof. Ir. Dr. Shah Nor Basri dan Pendaftar UMK, Mejar (K) Pauzi Pak Chu.l, Ketua Pengarah dan Timbalan Pengarah Pusat Islam UMK dan beberapa Pegawai Kanan Universiti yang lain.

tadika kespumk 3Tambah Sdr. Mohd Shairuzani, pihak Kesatuan amat berbesar hati dengan sambutan menggalakkan dari staf UMK sebaik sahaja permohonan pendaftaran awal dibuka pada bulan Disember 2017.

konsep pembelajaran tadika, kelas intensif pembacaan, kelas pengajian Al Quran dan Iqra, program cuti sekolah dan kem motivasi adalah antara program yang telah dirancang oleh pihak Tadika.

“Pihak KESPUMK merakamkan penghargaan dan ribuan terima kasih kepada pihak Pengurusan UMK yang memberi sokongan sehingga penubuhan Tadika Perintis Aulad yang bertemakan Route to Entrepreneur berjaya direalisasikan.

“Inisiatif Kesatuan mewujudkan tadika di universiti ini adalah bertepatan dalam menyahut seruan kerajaan untuk membantu keperluan ibu bapa yang bekerjaya menguruskan keluarga dengan lebih efisien dan efektif selain memastikan produktiviti staf dapat ditingkatkan,” katanya.

Published in Latest News
Page 1 of 2

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search