Latest News

Items filtered by date: February 2018 - Universiti Malaysia Kelantan

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat & Siti Yuhanis Ab. Rahman         Foto : Aiman Syazwan

HC2A8614

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) Entrepreneurship Institute (UMK-EI) menyasarkan sehingga 100 usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) menerima geran sebanyak RM50,000 di bawah program Public Private Research Network (PPRN) pada tahun ini melalui beberapa siri pemilihan yang sedang giat dilaksanakan.

HC2A8553Dekan Pusat Pengajian Siswazah, Prof. Dr. Razli Che Razak, berkata, program PPRN - Demand-Driven Innovation adalah insiatif Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia (KPT) dengan kerjasama UMK menawarkan geran pemadanan untuk projek penyelidikan atau inovasi sehingga RM50,000 bagi setiap projek.

Beliau berkata, semua PKS perlu mengambil peluang untuk menyertai program ini untuk mendapatkan pembiayaan yang disediakan dengan kemukakan permohonan dengan mengisi borang yang disediakan oleh pihak UMK-EI.

“Setiap permohonan yang dicadangkan hendaklah berasaskan permasalahan teknologi atau teknikal dihadapi syarikat terhadap produk atau perkhidmatan yang dikomersialkan dan skopnya meliputi inovasi produk dan inovasi proses.

“Melalui pelaksanaan projek Demand-Driven Innovation, PPRN akan mengenalpasti permasalahan teknologi yang dihadapi oleh PKS dan seterusnya kaedah penyelesaian melibatkan penyelidikan menerusi geran yang disediakan,” katanya pada Program PPRN Bersama Komuniti Siri 1/2018, di Auditorium Rebana Ubi, Bangunan Akademik dan Pentadbiran, UMK Bachok, Kelantan, pada 22 Februari 2018.

Turut hadir, Timbalan Pengarah UMK-EI, En. Wan Mohd Yussuf Wan Ibrahim.

Menurut Prof. Dr. Razli, program PPRN ini adalah sumbangan UMK terhadap komuniti keusahawanan menerusi geran yang disediakan oleh KPT dengan objektif utama untuk menambah pendapatan mereka melalui peningkatan pengeluaran yang mereka berjaya hasilkan.

Katanya, melalui tayangan video tadi kita dapat lihat bagaimana usahawan daripada Pulau Pinang yang mendapat manfaat daripada projek Demand-Driven Innovation-PPRN telah berjaya mengurangkan tempoh proses menghasilkan dodol daripada enam jam kepada empat jam.

“Menerusi penghasilan teknologi itu beliau dapat meningkatkan pengeluaran dodol daripada 50 kilogram sehari kepada minimum 150 kilogram sehari.

“Justeru itu, melalui pemindahan teknologi ini pihak Universiti Awam (UA) dengan kerjasama Politeknik serta Kolej Komuniti akan membantu perusahaan PKS untuk meningkatkan pengeluaran mereka,” katanya.

Dalam sesi taklimat dan ceramah disampaikan oleh Prof. Dr. Razli yang merupakan mantan Ketua Pegawai Keusahawanan UMK-EI, menyifatkan kebanyakkan komuniti PKS ini belum mendapat input sebenar berkenaan geran yang disediakan oleh KPT menerusi projek Demand-Driven Innovation–PPRN ini.

HC2A8532Katanya, persepsi komuniti usahawan bahawa geran ini adalah untuk pembiayaan untuk pembelian peralatan tetapi ini sebenarnya inisiatif PPRN untuk mewujudkan pengetahuan antara industri, institusi pendidikan tinggi dan institusi penyelidikan untuk membolehkan pihak PKS mendapat manfaat daripada pengetahuan dan kepakaran universiti.

“Kita berharap lebih ramai PKS di negeri ini mendapat maklumat dan input sebenar tentang projek PPRN melalui hebahan di media massa dan media sosial untuk pihak UMK-EI mecapai sasaran perolehan geran kepada kepada 100 usahawan,” katanya.

Sementara itu, Pengusaha Laksam Frozen Mokwan Food, Norliza Mohamed Yusoff, berkata, kemudahan pembiayaan geran yang disediakan oleh PPRN adalah sangat bermanfaat untuk mengembangkan perniagaan laksam sejuk beku yang diusahakannya sejak beberapa tahun lalu.

Beliau berharap memperoleh kemudahan geran yang disediakan oleh UMK dan KPT untuk kembangkan jenama produk Laksam Kelantan keluaran syarikatnya kerana sebelum ini proses menghasilkan laksam dibuat secara manual dan menghadkan sedikit pengeluaran.

“Saya sukar untuk memenuhi permintaan pasaaran kerana produk laksam sejuk beku semakin mendapat permintaan setiap kali musim perayaan serta kenduri kahwin kerana tidak cukup peralatan untuk keluaran produk berskala besar,” katanya.

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat & Nor Suzila Ramli             Foto : Aiman Syazwan

HC2A8632 PROGRAM Empower ECER: “Awesome Camp” membabitkan empat daerah di Kelantan iaitu Ketereh, Bachok, Jeli dan Gua Musang mampu menjadi platform terbaik untuk membantu meningkatkan prestasi murid-murid sekolah luar bandar yang tergolong dalam kategori B40.

HC2A8660Program Awesome Camp adalah sebahagian daripada latihan akademik Empower ECER anjuran Majlis Pembangunan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECERDC) dengan kerjasama rakan strategik, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) bagi murid yang bakal menduduki peperiksaan Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) untuk tahun 2018.

Pengarah Projek Khas Empower ECER-UMK, Dr. Arbaiah Abdul Razak, berkata, program ini adalah bertujuan membantu meningkatkan prestasi akademik murid sekolah yang berprestasi rendah daripada keluarga yang tergolong dalam kategori B40.

Katanya, pada tahun ini, seramai 120 orang murid PPSR dari kawasan Jeli dan 120 orang murid PPSR daripada kawasan Ketereh berkampung selama tiga hari bermula 22 Februari hingga 24 Februari 2018 di PCB Resort, Kota Bharu, Kelantan.

“PPSR untuk peringkat permulaan ini membabitkan kawasan Jeli dan Ketereh iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Lawang, SK Padang Kala, SK Lalang Pepuyu, SK Perol, SK Legeh, SK Raja Abdullah, SK Bukit Jering dan SK Pangkal Kalong.

“Sepanjang tiga hari, peserta didedahkan dengan pelbagai program dan aktiviti bagi meningkatkan motivasi dan pengetahuan kepada pelajar PPSR untuk meningkatkan semangat diri seterusnya dapat majukan diri di dalam pelajaran,” katanya pada majlis perasmian penutup Awesome Camp, di PCB Resort, Kota Bharu, Kelantan, pada 24 Februari 2018.

HC2A8652Menurut Dr. Arbaiah, program ini adalah adaptasi daripada hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) yang memperkenalkan kaedah di bawah PPSR yang menggunakan pendekatan berbeza untuk mengukur prestasi murid bukan sahaja dari segi akademik semata-mata.

Beliau berkata, penilaian murid mulai melalui pelaksanaan PSSR tidak lagi memfokuskan kecemerlangan akademik sahaja, tetapi turut melihat pencapaian mereka secara holistik yang mengambil kira Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) serta Pentaksiran Psikometrik (PPsi).

“Pada program ini, peserta diberi latihan dan bimbingan dengan aktiviti yang sangat menarik yang secara tidak langsung menarik minat peserta sekaligus menyumbangkan peningkatan insaniah dan akademik pelajar,” katanya.

Dr Arbaiah berkata, UMK dengan kerjasam ECER komited untuk memberi peluang kepada pelajar supaya tidak ketinggalan dan meningkat maju setanding sekolah-sekolah lain bagi untuk melahirkan modal insan yang holistik dan memiliki sahsiah diri.

HC2A8681

.

Published in Latest News

18095799 894127114079709 8836159045535531008 n

Oleh: Pusat Hal Ehwal Korporat

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) dengan insiatif Unit Empower ECER-UMK akan menganjurkan program Latihan Akademik 2018 atau Awesome Camp bagi membentuk jati diri dan motivasi kepada 240 pelajar Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) untuk lebih ke depan dan mampu bersaing dengan pelajar dalam arus perdana.

Program ini akan melibatkan 120 orang pelajar PPSR dari kawasan Jeli dan 120 orang pelajar PPSR daripada kawasan Ketereh berkampung selama tiga hari bermula 22 Februari hingga 24 Februari 2018 di PCB Resort, Kota Bharu, Kelantan.

Pengarah Projek Khas Empower ECER-UMK, Dr. Arbaiah Abdul Razak, berkata, antara objektif program Empower ECER: Awesome Camp adalah untuk melahirkan generasi pelajar yang bercita-cita tinggi, berpandangan jauh, gigih berusaha, berani dan tabah dalam menghadapi cabaran yang mendatang.

Katanya, program ini juga meningkatkan kesungguhan untuk belajar secara optimum dengan meningkatkan daya tahan diri untuk belajar secara optimum disamping meningkatkan kebolehan meningkatkan keupayaan minda separa sedar secara berkesan untuk menghadapi peperiksaan.

“Selain itu, program ini memberi latihan dan bimbingan kepada pelajar PPSR untuk lebih bermotivasi dan berkeyakinan bagi menghadapi PPSR dan seterusnya mencipta kecemerlangan.

“Program tersebut juga memberi penekanan kepada pelajar untuk lebih bermotivasi dan meningkatkan kemenjadiaan murid sebagai seorang pelajar berwawasan, cemerlang dan mampu membuat keputusan dengan bijak,” katanya.

gMenurut Dr. Arbaiah, pengisian program ini juga dirancang untuk memenhi aspek jati diri serta kerohanian sebagai nilai tambah kepada mereka untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian mereka.

Katanya, program Empower ECER: Awesome Camp juga dilaksanakan dengan kerjasama Empower-ECER untuk meningkatkan kebolehan meningkatkan keupayaan minda separa sedar secara berkesan untuk menghadapi peperiksaan.

“Program ini akan memberi motivasi dan keyakinan bagi menghadapi PPSR seterusnya mencipta kecemerlangan untuk meningkatkan kemenjadiaan murid sebagai seorang pelajar berwawasan, cemerlang dan mampu membuat keputusan dengan bijak.

“Seramai 240 orang peserta adalah terdiri daripada pelajar PPSR di kawasan Jeli dan Ketereh yang membabitkan Sekolah Kebangsaan (SK) Lawang, SK Padang Kala, SK Lalang Pepuyu, SK Perol, SK Legeh, SK Raja Abdullah, SK Bukit Jering dan SK Pangkal Kalong,” katanya.

Dr. Arbaiah berharap program seperti ini sedikit sebanyak dapat meningkatkan motivasi dan pengetahuan kepada pelajar PPSR untuk meningkatkan semangat diri seterusnya dapat majukan diri di dalam pelajaran.

Published in Latest News
Thursday, 15 February 2018 23:22

UMK CIPTA PENAPIS AIR BAWAH TANAH

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal

1MASALAH bekalan air bersih yang membelenggu hampir 1700 warga Sekolah Menengah Kebangsan Sultan Ibrahim (2) (SMKSID) Pasir Mas, Kelantan, menemui jalan penyelesaian apabila Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT) melaksanakan projek penapis air bawah tanah yang menggunakan media Filtering Water (MFW) yang berasaskan bahan buangan kilang kelapa sawit.

Bahan yang digunakan daripada medium bahan buangan kelapa sawit ini ini diperoleh daripada kaedah pembakaran buah sawit dimana sisa daripada bahan yang terhasil itu dijadikan sebagai bahan asas media penapis yang dibangunkan oleh penyelidik UMK iaitu Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal Wan Ishak.

Menurut Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal, teknologi penapis air menggunakan buangan kelapa sawit ini adalah sebagai media asas yang boleh digunakan untuk memantau kualiti air berdasarkan parameter yang digunakan dalam menilai kualitinya.

Beliau  berkata, projek penapis air ini dihasilkan dengan bahan asas tersebut untuk merawat sumber air  bawah tanah yang terdapat di kawasan sekolah yang mengandungi air yang kurang kualitinya terutamanya daripada segi bau dan berwarna perang kekuningan.

2

“Projek yang dijalankan ini mampu merawat sumber air bawah tanah dimana kebiasaanya sumber air terdapat di Kelantan berbau dan memerlukan penapis yang sesuai untuk merawat.

“Sebelum pemasangan projek penapis air bawah tanah ini pihak komuniti sekolah menggunakan bekalan air alternatif dari sumber air bawah tanah dimana sumber air yang disedut terus ke tangki utama tidak melalui apa-apa proses pembersihan,” katanya.

Tambah Prof. Dr. Wan Mohd Faizal, lazimnya sumber air bawah tanah ini berbau dan berwarna perang kekuningan.

“Pihak komuniti sekolah terpaksa melalui hari persekolahan dengan sumber air yang tidak berkualiti kerana tiada pilihan tambahan pula keadaan menjadi lebih rumit apabila berlaku gangguan bekalan elektrik yang menyebabkan air tidak boleh dipam ke tangki utama.

“Bagi mengatasi kes kekurangan bekalan air bersih di SMKSID itu,  saya dan rakan-rakan mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan alumni dan pihak sekolah untuk mendapat persetujuan daripada pengetua dengan melancarkan dana waqaf bagi menampung perbelanjaan projek penapis air ini,” katanya.

6

Menurut Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal, yang merupakan anak kelahiran Kg. Tal Tujuh, Pasir Mas, memberitahu  projek pemasangan penapis air ini dibuat pada bulan Ogos 2017 dengan kos sekitar RM7,000 dengan mengubah suai barang-barang sedia ada di sekolah dan beberapa alatan tambahan.

Katanya, sistem penapisan WMF telah berjaya disiapkan dalam masa seminggu dan hasil yang di perolehi amat memberangsangkan.

“Dengan, kejayaan projek tersebut satu lagi khidmat masyarakat atau projek komuniti yang unik serta istimewa kerana sebelum pernah ini dilakukan.

“Hasil daripada projek penapis air bawah tanah itu dan ujian makmal yang dijalankan mengesahkan air yang ditapis itu selamat digunakan serta bebas kimia,” katanya.

Prof. Madya Dr. Mohd Faizal, air bersih yang di perolehi boleh terus diminum tanpa di masak kerana ianya telah  melepasi piawaian air minuman kebangsaan.

Katanya, sebelum ini telah memasang sistem ini di beberapa tempat seperti surau, ladang fertigasi, rumah pekerja ladang kelapa sawit, rumah persendirian dan juga sekolah agama rakyat.

4“Sistem ini amat sesuai untuk kawasan pedalaman dan kawasan-kawasan yang tidak menerima bekalan air kerajaan. Manakala dari segi aaiz dan kos adalah berbeza beza mengikut kapasiti air yang diperlukan,” katanya.

Pihak-pihak yang berminat untuk memasang sistem yang sama boleh menghubungi Prof. Madya Dr. Wan Faizal melalui email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Published in Latest News
Tuesday, 13 February 2018 17:31

UMK MENANG 1 PERAK DAN 4 GANGSA di SUKIPT 2018

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat         Foto : Pusat Ko-Kurikulum, UMK

Sukipt4

Sukipt

PASUKAN Boling Padang Universiti Malaysia Kelantan (UMK) beraksi cemerlang dengan menyumbang sebutir pingat perak untuk acara sukan boling padang lelaki kategori Men Tripple di Kejohanan Sukan Institusi Pendidikan Tinggi (SUKIPT) 2018.

Atlet Boling Padang yang menunjukkan permainan sengit bagaimanapun tewas tipis kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) pada perlawanan akhir dengan hanya ketinggalan satu mata daripada pasukan lawan dengan keputusan mata 8 – 7.

Sukipt1

Atlet boling padang terdiri daripada Muhammmad Rafiuddin Mohd Rosdi, Muhammad Azim Abu Hassan Sha’ari dan Muhammad Najmi Mohd Nor.

Pencapaian cemerlang itu sekaligus menempatkan UMK pada tangga ke 41 pada Kejohanan SUKIPT 2018 yang berlangsung di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, Selangor, bermula 2 hingga 10 Februari 2018.

Ketua Urusetia SUKIPT, En.Wan Ahmad Khairul Wan Ahmad Najib, pasukan UMK menunjukkan peningkatan dengan meraih satu perak dan empat gangsa pada kejohanan SUKIPT 2018.

Sukipt2

Beliau berkata, empat pingat gangsa yang dimenangi adalah menerusi acara sukan iaitu Taekwondo, Pencak Silat Putera G, Tenis dan Basikal.

“Ini adalah pencapaian terbaik pasukan UMK dengan kedudukan rangking 41 daripada 52 Universiti Awam (UA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta termasuk penyertaan daripada Thailand, Indonesia dan India.

“Kami mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada Ketua Kontigen UMK, Dr. Mohd Nazri Muhayiddin buat atlet, pengurus pasukan, jurulatih dan para atlet di atas usaha keras serta telah berjaya memberikan kilauan pingat walaupun kita mensasarkan pingat emas pertama UMK pada tahun ini,” katanya.

Sukipt3

Tambah Wan Ahmad Khairul selaku Pegawai Belia dan Sukan UMK, UMK akan memantapkan lagi pemilihan atlet bagi persediaan dua tahun lagi pada kejohanan SUKIPT dan juga penambahan acara sukan lain yang boleh diketengahkan berdasarkan kepada unjuran pelajar yang semakin aktif dalam sukan.

“Kita tidak nafikan, faktor penaiktarafan kemudahan sukan di Kompleks Sukan UMK Kampus Bachok adalan suntikan utama kepada pencapaian cemerlang yang dipamerkan pada SUKIPT 2018 pada kali ini.

“Insha Allah, dengan pendekatan terbaik beberapa bintang acara sukan lain dapat ‘dilahirkan’ di sini,” katanya.

Untuk rekod, seramai 87 pelajar terlibat pada kejohanan SUKIPT 2018 dengan menyertai 11 acara iaitu Badminton, Bola Tampar, Boling Padang, Taekwondo, Pencak Silat, Tenis, Petanque, bola jaring, skuasy, berbasikal dan karate-do.

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat         Foto : Al Azam Razi

MEIPTA2018

PENYERAGAMAN platform pembelajaran dalam talian atau Massive Open Online Courses (MOOC) dan pelaksanaan Revolusi Perindustrian 4.0 (IR 4.0) dalam pengajaran dan pembelajaran di semua Universiti Awam (UA) menjadi topik utama Persidangan Meja Bulat Majlis Ketua-Ketua Penyelaras e-Pembelajaran (MEIPTA) Ke-35 (Bil. 1/2018), yang berlangsung di Universiti Malaysia Kelantan (UMK), pada 12 hingga 13 Februari 2018.

MEIPTA20181

Pengarah Pusat Pengajaran dan Pembelajaran UMK, Prof. Madya Dr. Suria Baba, berkata, kedua-dua isu itu menjadi tumpuan utama ahli-ahli MEIPTA daripada 20 Universiti Awam bagi menyediakan pendidikan yang ideal seiring dengan pendidikan negara pada abad ke 21.

Beliau berkata, buat pertama kalinya UMK menjadi tuan rumah mesyuarat MEIPTA Ke-35 dan majlis perasmiannya telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Hassan Mohd Osman.

“Persidangan meja bulat MEIPTA adalah sebuah medium yang membincangkan pelbagai isu di dalam e-Pembelajaran dengan menyalurkan maklumat penting tentang e-Pembelajaran kepada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

“Melalui perbincangan dalam persidangan meja bulat ini ahli MEIPTA dapat mencari persetujuan secepat mungkin bagi memastikan kelancaran pembentukan MOOC dan pelaksaanaan platform pengajaran dan pembelajaran dalam 4.0 Ir,” katanya.

MEIPTA20185

Tambah Prof. Madya Dr. Suria, MEIPTA 2018 juga adalah platform membincangkan dan berkongsi isu-isu terkini dengan tujuan utama bagi memartabat dan mentransformasikan pendidikan tinggi seiring dengan perkembangan teknologi dan keperluan pembelajaran pada masa kini.

“Untuk makluman, seramai 40 ahli MEIPTA daripada 20 Universiti Awam telah menghantar wakil membabitkan Pengarah atau Ketua Unit E-Learning yang akan berkongsi pandangan kepada isu penyeragaman, pelaksaan e-Learning dalam MOOC yang dibangunkan oleh semua UA termasuk status kemajuan yang dicapai sehingga kini.

“Saya yakin persidangan MEIPTA 2018 dapat memacu visi dan misi KPT untuk memastikan semua Universiti Awam di negara ini dapat meneruskan agenda e-Pembelajaran di Malaysia,” katanya.

MEIPTA20182

MEIPTA20183

Sementara itu, sempena berlangsungnya MEIPTA Ke-35 (Bil. 1/2018), UMK turut mengadakan forum bertajuk Education 4.0 In Teaching And Learning.

Ahli panel terdiri daripada Pengerusi MEIPTA selaku Timbalan Pengarah Pusat Pembangunan Akademik, Universiti Putra Malaysia, Prof. Madya Dr. Alyani Ismail, Pengarah Pusat e-Pembelajaran, Universiti Malaysia Sabah, Prof. Dr. Fong Soon Fook dan Pengarah Institut Kepintaran Buatan dan Data Raya (AIBIG), Prof. Dr. Mohd Saberi Tan Ah Chik @Mohamad, manakala Prof. Madya Dr. Suria selaku moderator.

MEIPTA20184Menurut Prof. Madya Dr. Suria, forum ini adalah bertujuan untuk memberi pendedahan 4.0 IR kepada pensyarah (SME’s MOOC 2018, Belended Learning dan wakil fakulti) daripada pakar-pakar E-Pembelajaran bagi merealisasikan agenda Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran ke arah 4.0 IR.

“Pada forum tersebut, ahli panel telah memberi input yang bermanfaat berkenaan halatuju MEIPTA dalam menanggani isu-isu e-Learning dalam menghadapi IR4.0 dengan memacu keupayaan para pensyarah dalam pengajaran dan pembelajaran,” katanya.

 

Published in Latest News
Thursday, 08 February 2018 08:24

AHLI AKADEMIK PERLU MARTABATKAN BAHASA MELAYU

8e4534a6 31aa 413a 806f 1e5e9e4322c9

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : UPM

PARA ahli akademik dan golongan cendekiawan disarankan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan, alat komunikasi paling berkesan dan terus sesuai dengan peredaran zaman.

Dalam Perkara 152 Perlembagaan Negara telah tertakluk dengan jelas bahawa bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan semua pihak di peringkat sekolah, institusi pengajian tinggi dan sektor awam, sektor korporat berperanan memartabatkan Bahasa Melayu.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, berkata, penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan masih gagal dimartabatkan dan dihormati pada kedudukan sewajarnya.

Katanya, bahasa Melayu juga gagal menjadi bahasa perpaduan dan terus dipinggirkan serta ibarat sudah tidak layak dibawa ketengah sebagai bahasa ibunda.

“Mengapa perkara ini berlaku dan siapa perlu dipersalahkan sedangkan pada Perkara 152 jelas menjadikan Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi kerana Malaysia adalah sebuah negara majmuk yang ramai penduduknya.

“Dalam satu kajian dan penyelidikan yang pernah dilakukan mendapati bahawa kegagalan ini berpunca daripada tidak adanya iltizam politik yang kuat untuk mengubahnya ataupun untuk berpegang kepada Perkara 152 dalam memperkasakan Bahasa Melayu,” katanya pada forum sempena majlis penutup Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu Ke-10 (SALPBM X) , di Hotel Perdana, pada 8 Februari 2018.

Majlis perasmian penutup seminar dua hari anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu telah disempurnakan oleh Naib Canselor UPM, Prof Datin Paduka Dato' Dr Aini Ideris.

Seminar itu telah dihadiri 300 peserta termasuk dari Thailand, Indonesia dan Brunei.

Sementara itu, Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr Abdul Mua’ti @ Zamri Ahmad berkata, punca orang Melayu gagal menyampaikan maklumat mengenai kehebatan sejarah dan tamadun bangsa sendiri menjadi punca generasi muda semakin tiada jati diri.

Katanya, ini juga disebabkan sikap orang Melayu sendiri yang tidak ambil peduli mengenai kepentingan mengangkat sejarah dan budaya bangsa.

Beliau berkata, generasi muda tidak sedar kehebatan orang Melayu sama ada dari sudut ilmu, persenjataan mahupun ekonomi kerana tiada usaha komunikasi atau penyampaian maklumat yang serius.

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat          Foto : Al Azam Razi

ProfSchool

ProfSchool5

BANGUNAN senibina berteknologi tinggi seperti Burj Khalifa di Dubai, Menara Abraj Al Bait di Makkah, Velo Tower di Korea Selatan, Guangzhhou Opera House dan keretapi laju Shanghai Maglev di China adalah antara pembinaan berteknologi tinggi abad ini yang merungkai segala persoalan makna sebenar dalam pengetahuan kejuruteraan sains dan teknologi pada masa kini.

Pembinaan bangunan dan kemudahan infrastruktur ini diiktiraf sebagai contoh pengurusan yang baik sebagai inspirasi dalam kejuruteraan reka bentuk menggabungkan teknologi canggih dan sains.

Dengan menggabungkan teknologi seperti itu bangunan ini berfungsi sebagai ikon global untuk pusat-pusat bandar masa depan bagi negara-negara membangun.

Justeru, Kementerian Pendidikan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) merancang pelbagai strategi bagi mengukuhkan mata pelajaran sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) di peringkat sekolah melalui pendekatan baharu dengan memantapkan kurikulum yang menggabungkan kemahiran berfikir aras tinggi.

ProfSchool2

Bagi merealisasikan hasrat kerajaan itu, Majlis Profesor Universiti (MPU) Chapter Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan (JPN) menjalinkan kerjasama strategik menganjurkan Program Prof@School 2018 fasa kedua dalam membantu meningkatkan prestasi pelajar sekolah dalam pelbagai bidang terutamanya bidang STEM.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, fasa pertama Prof.@School adalah melibatkan sebanyak 76 buah sekolah di seluruh negeri Kelantan membabitkan 60 sekolah menengah dan 16 sekolah rendah.

Beliau berkata, manakala pada fasa kedua tahun 2018 ditambah kepada 24 buah sekolah diseluruh Kelantan dengan menjadikannya 100 buah sekolah yang terlibat dalam Program Prof.@School pada tahun ini.

“Objektif utama program Prof.@School adalah untuk membantu mencemerlangkan pendidikan pada peringkat sekolah dengan membantu sebagai mentor kepada pelajar dan guru dalam bidang kritikal seperti sains, teknologi dan matematik.

ProfSchool3

“Profesor ini turun padang menjadi penceramah motivasi kepada pelajar dan guru dengan membantu guru dalam memperbaiki sistem penyampaian dan kompetensi guru disamping mengadakan program bukan akademik bersama dengan pihak sekolah seperti program pengukuhan ketrampilan pelajar, keceriaan sekolah atau kesukanan,” katanya pada Majlis Pelancaran Program Prof.@School 2018, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 7 Februari 2018.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Hassan Mohd Osman, Ketua Penolong Pengarah Sektor Jaminan Kualiti JPN Kelantan, Tuan Hj. Wan Ismail Wan Daud, Pengarah Pejabat Pengurusan Penyelidikan UMK, Prof. Dr. Jasni Sabri dan Ketua Penolong Pengarah Sains JPN, Tuan Hj. Wan Muhammad Zuri Wan Abdullah.

Prof. Dato’ Dr. Ibrahim, program ini juga membantu dalam pengajaran dan pembelajaran bagi matapelajaran yang dikenalpasti seperti Bahasa Inggeris atau STEM.

ProfSchool4

Tambah beliau, keberkesanan program Prof.@School di peringkat fasa pertama telah berjaya meningkatkan kefahaman ibu bapa dalam pendidik STEM malah minat pelajar kepada bidang STEM juga semakin bertambah.

“Selain itu, program ini juga meningkatkan kesedaran dan komitmen guru dalam mata pelajaran STEM dan sekaligus meningkatkan kesedaran pihak berwajib tentang kepentingan STEM.

“Kita melihat para profesor telah memberi sumbangan besar dalam bimbingan kepada masyarakat dan membantu Negara dalam meningkatkan nisbah pelajar STEM,” katanya.

Sementara itu, Tuan Hj. Wan Ismail, berkata, Program ini merupakan program yang amat unik kerana seluruh sistem pendidikan dan sekolah hingga Universiti, ibubapa dan masyarakat memainkan peranan masing-masing bagi memantapkan sistem pendidikan di masa akan datang.

Katanya, para profesor UMK dan pihak sekolah akan memberi kerjasama dalam melaksanakan program ini sebaik mungkin memandangkan profesor merupakan role model kepada pelajar dan pendidik di peringkat sekolah.

“Kepakaran yang ada pada profesor ini seharusnya digunakan sebagai pakar rujuk dalam memperkasakan bidang kritikal seperti STEM. Ini adalah merupakan sumbangan yang amat besar, jika profesor di UMK dapat membantu melahirkan generasi muda yang berpendidikan STEM di masa hadapan,” katanya.

ProfSchool6

Published in Latest News
Wednesday, 07 February 2018 09:31

HIMSAK TURUN PADANG SANTUNI MASYARAKAT BACHOK

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat         Foto : Al Azam Razi

himsak turun padang

HimsakTurunPadang4SERAMAI 500 mahasiswa Himpunan Mahasiswa Anak Kelantan (HIMSAK) Kebangsaan menyantuni masyarakat setempat dengan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan perkuburan di sekitar Bachok sempena Kursus Pemukiman Pemimpin Mahasiswa Kelantan 1 Malaysia, pada 2 Februari 2018

Pada program itu, mahasiswa HIMSAK turun padang menjalankan aktiviti kesukarelawanan membabitkan Tanah Perkuburan Islam di Kampung Beris Kubur Besar, Kampung Badak dan Kampung Gunung di Bachok.

Terdahulu, Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) selaku Ketua UMNO Bahagian Bachok, Dato’ Dr. Awang Adek Hussin menyempurnakan Majlis Perasmian Penutup Kursus Permukiman Pemimpin Mahasiswa Kelantan 1Malaysia di Dewan Haji Hussin, Kampung Perupok.

Turut hadir, Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar dan Pengerusi HIMSAK Kebangsaan, Dato’ Mohd. Faizal Daud.

himsak turun padang3

Menurut Dato’ Dr. Awang Adek, mahasiswa perlu memanfaatkan sepenuhnya pendidikan yang dilaksanakan oleh kerajaan di negara ini kerana bukan semua pelajar mendapat peluang untuk belajar di universiti dan melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Beliau berkata, sebagai anak yang dilahirkan daripada keluarga nelayan dan keluarga susah namun segalanya berubah kerana sistem pendidikan yang baik terdapat di negara kita.

“Saya amat bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana membantu saya pengajian sewaktu itu sehingga berjaya menerima pendidikan tinggi di Whartoon School, Universiti Pennyslavania sebuah universiti ternama dalam bidang ekonomi.

HimsakTurunPadang5

“Mahasiswa perlu ingat tanggungjawab kepada keluarga kerana mereka meletak harapan tinggi kepada kita untuk mendapatkan pekerjaan yang baik,” katanya.

Tambah beliau, MARA adalah sebuah organisasi terpenting yang bertindak untuk menyokong dasar pendidikan dan serta aspirasi kerajaan.

“Program-program pendidikan MARA telah melalui proses transformasi bermula di peringkat pendidikan menengah di MRSM hinggalah ke peringkat Universiti.

“Dari aspek pendidikan, sistem sekolah berasrama penuh seperti MRSM Ulul Albad adalah cukup penting dan mendapat sambutan daripada rakyat dan ini akan diperluaskan lagi,”katanya.

Sementara itu, Prof. Dato’ Dr. Husaini dan Dato’ Mohd Faizal mengagihkan sumbangan dalam bentuk barangan dapur dan keperluan asas kepada 10 keluarga miskin di sekitar Bachok.

himsak turun padang2

Published in Latest News

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat        Foto : Al Azam Razi

mahasiswa agen perubahan kelantan

GOLONGAN mahasiswa perlu memainkan peranan sebagai agen perubahan di dalam masyarakat khususnya untuk memberi maklumat yang tepat tentang inisiatif kerajaan mewujudkan pelbagai projek pembangunan yang sedang dilaksanakan kerajaan Persekutuan bagi memenuhi keperluan rakyat di negeri Kelantan.

HimsakTokPa3Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, YB. Dato’ Seri Mustapa Mohamed, berkata, mereka sewajarnya memastikan masyarakat dan komuniti memahami tujuan dan objektif kerajaan dalam melaksanakan perubahan pembangunan yang bersifat menyeluruh kepada rakyat dan komuniti.

“Mahasiswa perlu secara berterusan mendidik masyarakat dengan maklumat sebenar,“ katanya selepas melancarkan jentera pilihan raya Himpunan Siswazah Kelantan (HIMSAK), di Universiti Malaysia Kelantan (UMK, Bachok, Kelantan, pada 1 Januari 2018.

Pelancaran jentera pilihanraya itu adalah sempena Kursus Kepimpinan dan Pemukiman Khas Pemimpin Mahasiswa Kelantan 1Malaysia Himsak selama tiga hari bermula 31 Januari hingga 2 Februari 2018 melibatkan kira-kira 500 peserta daripada 20 Universiti Awam (UA) dan dua buah Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS).

Turut hadir, Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, YB. Dato’ Haji Ahmad Jazlan Yaakub, Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar dan Presiden HIMSAK, Dato’ Mohd. Faizal Daud.

Menurut Dato’ Seri Mustapa selaku Penaung HIMSAK, kewujudan jentera pilihan raya HIMSAK tidak bersifat kepartian kerana kewujudannya adalah tepat pada masanya terutama di dalam suasana politik negara yang bakal berdepan pilihan raya umum ke 14.

HimsakTokPa2

“Kita juga mahu mahasiswa memberi kesedaran dan mengajak golongan mahasiswa yang berasal dari Kelantan pulang menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi,” katanya.

Dato’ Seri Mustapa mengulas penganjuran Kursus Kepimpinan dan Pemukiman Khas Pemimpin Mahasiswa Kelantan 1Malaysia HIMSAK adalah satu program yang penting dalam usaha untuk mendekati dan mendampingi mahasiswa untuk kita memberi penerangan tentang isu-isu semasa.

“Alhamdulillah, pada hari ini kita besryukur kerana suasana kampus-kampus di universiti sudah berubah keadaannya.

“Pada suatu pada masa dahulu pemimpin pelajar tidak bersama pelajar dan melalui platform HIMSAK adalah usaha untuk menyatupadukan anak-anak Kelantan yang belajar universiti-universiti,” katanya.

Tambah beliau, HIMSAK telah menganjurkan program-program yang berbentuk forum dan dialog Rancangan Memajukan Kelantan (RMK).

“Idea dan juga cadangan daripada mahasiswa untuk membentuk negeri Kelantan seperti yang mereka hasratkan di masa hadapan.

“HIMSAK telah menghimpunkan banyak idea serta cadangan yang akan di bentangkan dalam satu konvensyen di peringkat kebangsaan pada bulan Februari atau Mac untuk membicarakan cadangan-cadangan bagi memajukan Kelantan di masa akan datang termasuklah dari segi konteks TN50,” katanya.

HimsakTokPa4

Published in Latest News
Page 1 of 2

What our Students say?

Latest Update: 25 June 2019

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search