Latest News

Items filtered by date: February 2019

IMG 7212
Oleh  : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto  : Ab Halim Hafiz Ab Aziz
 
KUALA LUMPUR 23 Februari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berjaya merangkul tujuh pingat emas, lapan pingat perak, tiga gangsa dan dua anugerah khas juri  pada pameran Malaysia Technology Expo (MTE) 2019 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, pada 21 sehingga 23 Februari 2019.
Pada edisi kali ini, UMK telah menghantar sebanyak 18 penyertaan, dalam pelbagai kategori yang dipertandingkan yang membabitkan 65 penyelidik daripada fakulti.
Dua pingat emas disumbang oleh Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi Abdullah menerusi produk inovasinya iaitu Activ Bio-Carbon Derived Charcoal Face Masker dan Bio-Char Organic Planting Mix.
Turut memenangi pingat emas dan Anugerah Khas Juri iaitu The Best Awards (anugerah terbaik daripada pemenang pingat Emas) menerusi produk Soft Gelatin Capsule from Combination of Honey, Olive Oil and Black Seed Oil oleh Professor Ir Ts Dr Ahmad Ziad Sulaiman.
IMG 7220Selain itu, turut menyumbang emas adalah produk SMEII: Small and Medium Enterprise Innovation-Based Capability and Competency Index oleh Prof. Madya Dr.Rosli Salleh, Prof Nik Maheran Nik Muhammad, Innovation of Batik Stamp As A Approach to Sustain The Heritage Value oleh En. Muhammad Najibul Muthiee Che Yacob, Integrated Kenaf Bio-Processing System – Biozyme Ultimate Debark Unit (B.U.D.U) oleh Dr. Mardawani Mohamad dan produk Nano-Azo's- Green Nanoparticles for Mosquito Control oleh Dr. Mohamad Faiz Mohd Amin.
Sementara itu, produk Quasen - Aquaculture Cloud-Based Water Monitoring System oleh Dr. Mohamad Faiz Mohd Amin meraih pingat perak dan anugerah khas oleh Japan Intelectual Property Association (JIPA) bagi inovasi dalam teknologi pertanian.
Turut membawa pulang pingat perak ialah produk Model Lestari – Inovasi Rumah Burung Wallet yang diketuai oleh Dr Wan Khairy Wan Ibrahim, Natural Animal Monitoring System (NaMOS) oleh Almarhum Dr Mohd Hafizie Suhaimi & En. Muhammad Naqib Mat Yunoh, ECP ( Everybody Can Propagate) G- Technique oleh Dr Mohammad Amizi Ayob, produk Enhancement The Efficiency of Silicone Based Anti Foam oleh Dr. Zubaidah Aimi Abdul Hamid.
IMG 7221Produk GoFIT - An Integrated Online Platform for Free Independent Traveller (FIT) & Teaching Aid for Tourism Course oleh Nurzehan Abu Bakar dan Dr. Roslizawati, produk Aestech Stool oleh Dr. Darliana Mohamad dan menerusi STEM Mentor Mentee :Prof@School oleh Prof Dr. Raja Suzana Raja Kasim.
Manakala anugerah gangsa diraih menerusi, produk Instant Leng Chee Kang Tea oleh Prof. Madya Dr. Sri Intan Mokhtar dan Dr. Nurhannan Abdul Rahman, produk Virtual Monitoring System for Industrial Training (ViMoSIT) oleh Nurashikin A. Ridzuan dan produk ARColar: An Augmented Reality Colouring Book oleh Dr. Tan Tse Guan & Dr. Anuar Mohd Yusof.
Pengarah Pejabat Perundingan, Harta Intelek dan Pengkomersialan, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) selaku  Ketua Delegasi MTE, Dr. Mohd Hafiz Jamaludin berkata, komitmen tinggi oleh penyelidik UMK pada edisi kali ini antara faktor penyumbang dan pemangkin kepada kejayaan ini. 
Katanya, peningkatan kualiti penyelidikan di UMK yang mengetengahkan projek yang berimpak telah mewujudkan satu budaya inovasi yang tinggi dikalangan warga universiti. 
“Pameran inovasi adalah strategi universiti bagi memberi penyelidik pengalaman untuk membangunkan penyelidikan berimpak tinggi kepada masyarakat dan industri.
“Peningkatan kualiti penyelidikan UMK dari tahun ke tahun adalah bukti univesiti ini adalah setaraf dengan institusi-institusi lain dalam menghasilkan inovasi berimpak tinggi,” katanya.
Dalam pada itu, Timbalan Pendaftar ILCO & CICO, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi ), Puan Alifah Adnan berkata, pencapaian ini merupakan persediaan untuk penyertaan International Invention, Innovation & Technology Exhibition (ITEX) yang bakal berlangsung pada 2 hingga 4 Mei 2019.
“Para penyelidik perlu membuat persiapan rapi bagi produk inovasi dan penyelidikan untuk meneruskan kejayaan ini untuk mengharumkan nama universiti,” katanya.
Published in Latest News
Sunday, 24 February 2019 11:46

PÉTANQUE SUMBANG PINGAT SULUNG UMK

image 6483441

KUALA NERUS 21 Februari I Pasukan Petanque Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berjaya menepati ramalan apabila merangkul pingat pertama kontingen pada Kejohanan Sukan Institut Pengajian Tinggi (IPT) Pantai Timur (SIPTAR) 2019.

Acara Petanque berjaya meyumbang dua pingat perak menerusi kategori men dan women triples pada hari pertama kejohanan yang berlangsung di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZa), Kuala Nerus, Terengganu bermula 20 hingga 24 Februari 2019.

image 6483441 1Menurut Ketua Kontingen SIPTAR, En. Wan Ahmad Khairul Wan Ahmad Najib, kejohanan SIPTAR 2019 diadakan selama lima hari dengan penyertaan seramai 1,030 atlet daripada 26 IPT sekitar Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Katanya, dengan pencapaian ini, ia merupakan suntikan semangat dan platform terbaik untuk mengenalpasti dan memilih acara sukan dan atlet UMK ke peringkat yang tinggi bukan setakat untuk pantai timur sahaja.

Majlis perasmian penutup dijangka akan disempurnakan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’ Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan.

Kejayaan skuad petanque sekaligus menyaksikan kontingen UMK berada di tempat ketiga bagi kedudukan jumlah pingat dengan menyumbang dua perak pada hari ini.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, berkata kontingen UMK disertai seramai 65 atlet untuk enam acara iaitu Memanah (lelaki & wanita), Futsal (lelaki), Badminton Campuran, bola tampar (wanita), petanque (lelaki dan wanita serta acara bola jaring.

Beliau turut meletakkan sasaran sebanyak tiga emas dan satu perak pada kejohanan SIPTAR 2019 kali ini.

Menurutnya, penglibatan UMK pada SIPTAR adalah menyahut saranan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk pelajar bergiat dalam sukan dan rekreasi sebagai misi ke arah mahasiswa yang aktif dan sihat.

“Penyertaan dan komitmen pelajar ini adalah sebagai pembangunan pembentukan sahsiah diri dikalangan pelajar melalui program yang disediakan oleh pihak Universiti,” katanya pada majlis penyerahan bendera kontingen UMK ke kejohanan SIPTAR 2019, di Dewan Eksprimental, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, baru-baru ini.

image 6483441 2

Published in Latest News

52063607 2166541980067158 4659124464787652608 n

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi & Ab. Halim Hafiz Ab. Aziz

PENGKALAN CHEPA 17 Februari I Staf dan pelajar Universiti Malaysia Kelantan (UMK) perlu berubah daripada berfikir negatif kepada berfikir secara positif dengan memanfaatkan potensi diri, keperibadian atau personaliti dengan memulakan niat baharu untuk berubah menjadi orang berjaya.

Pakar Motivasi dan Pakar Perunding Kesihatan Mata, Datuk Prof. Dr. Muhaya Mohamad, berkata, sudah tiba masanya setiap daripada kita mengetengahkan elemen berubah daripada berfikir secara negatif kepada positif dan memberi respon positif kepada apa jua cabaran.

52774167 2166537416734281 2346243292666003456 nIni kerana katanya, mengubah keperibadian diri dan personaliti dari segi naluri dan kerohanian menjaga hubungan sesama manusia adalah salah satu cara untuk menjadikan diri insan yang beriman.

“Minda adalah akal fikiran yang mengawal tindak-tanduk manusia dan mengikut kajian mendapati mereka yang memiliki fikiran negatif akan menjadi lemah dan sebaliknya berfikiran positif boleh menguatkan diri.

“Justeru, reset minda dengan berprasangka baik kepada sesama manusia serta bertindak secara positif kerana kejayaan itu terdapat di mana-mana selagi kita berusaha, berdoa dan bertawakal kepada-Nya,” katanya pada program motivasi bertajuk Reset Minda Dan Celik Hati Bersama Datuk Prof. Dr. Muhaya, di Dewan Keusahawanan, Pengkalan Chepa, pada 17 Februari 2018.

Program anjuran UMK itu turut disokong dengan kerjasama oleh Prof. Muhaya Eye and Lasik Centre Sdn Bhd dan Fizo Omar Channel.

Ia turut menampilkan selebriti dan usahawan muda, Fizo Omar dan Talib Husin selaku moderator.

Turut hadir, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Dato’ (Dr) Hussamuddin Hj Yaacub, Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail, Ahli Lembaga Pengarah Universiti, Encik Zulkifli Mohd Zan dan Yang Menjalankan Tugas Pendaftar, Mohd Akhmal Abu Bakar.

52440830 2166537643400925 1861946027364319232 nTidak dapat dinafikan, kekuatan aura Datuk Prof. Dr. Muhaya berjaya menarik perhatian ramai apabila lebih 1000 staf dan pelajar UMK memenuhi Dewan Keusahawanan seawal jam 8.00 pagi menunggu kehadiran tokoh motivasi dan pakar kesihatan mata itu.

Menurut Prof. Dato’ Dr. Muhaya yang juga Ahli Lembaga Pengarah Universiti, adalah amat penting bagi setiap staf membangunkan diri dengan meningkat motivasi diri dalam kehidupan harian.

Katanya, untuk memastikan kejayaan dalam kehidupan kita perlu menjaga dengan baik minda/akal dan hati kerana untuk menghadirkan energi yang positif.

“Kita perlu fokus kepada pembangunan diri daripada hati yang buta kepada celik hati atau daripada mengejar cita-cita kepada mencari makna dalam kehidupan,” katanya.

51906417 2166540563400633 375840751143092224 nJusteru, untuk menjadikan diri kita insan yang beriman warga UMK perlu ada nilai kelakuan yang baik dan positif.

Sementara itu, Fizo Omar turut berkongsi pengalaman yang pernah diisytihar bankrap tetapi tetap berusaha dalam bisnes sehingga berjaya..

"Sebelum ini saya berada dalam zon selesa, hidup dalam dunia penuh glamour kerana menjadi selebriti memang egonya tinggi.

“Saya mula berniaga burger di tepi jalan tanpa rasa malu sebagai pelakon popular ketika itu sehinggalah bangkit dalam perniagaan penjualan burger dengan jenama Hot Burger menerusi perkhidmatan francais Hot Burger,” katanya.

Ekoran daripada kegagalan itu Fizo Omar bangkit semula dan berjaya membina empayar perniagaan yang disegani dengan memiliki empat syarikat.

52569206 2166541256733897 8924306467532570624 n

Published in Latest News

6

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

JELI I Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Prof. Dr. Noor Azizi Azizi bersama-sama Pengurusan Kanan Universiti menyertai program penanaman pokok My Tree For My FSB dengan objektif utama menceriakan dan mencantikan persekitaran bangunan Fakulti Sains Bumi (FSB), di UMK Kampus Jeli, pada 13 Februari 2019.

Bagi menyempurnakan gimik perasmian My Tree for My FSB, Prof. Dr. Noor Azizi secara simboliknya telah menyempurnakan proses menanam Pokok Bunga Tanjung atau nama saintifiknya Spanish Cherry Plant / Mimusops elengi manakala Pokok Cempaka Telur (Magnolia liliifera) ditanam oleh pihak pengurusan Universiti.

7Turut sama, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Bendahari UMK, Pn. Junaidah Badar, Yang Menjalankan Tugas Pendaftar, En. Mohd Akhmal Abu Bakar dan Dekan FSB, Prof. Madya Dr. Aweng A/L Eh Rak.

Pengarah Program My Tree For My FSB, Dr. Amal Najihah Muhamad Nor, berkata, program penanaman pokok landskap ini adalah sempena lawatan tapak Naib Canselor dan salah satu inisiatif FSB untuk merealisasikan hasrat menjadikan bangunan FSB sebagai sebuah kampus hijau dan bersih.

Beliau berkata, program tanam pokok oleh pengurusan kanan adalah kesinambungan daripada program penanaman pokok membabitkan 60 staf FSB yang telah diadakan pada 23 Januari 2019.

“Sebanyak 67 spesis pokok ditanam bagi program tersebut dan pemilihan pokok adalah berdasarkan spesis pokok hutan dan pokok buah yang semakin terancam dan sudah tidak dikenali oleh masyarakat pada masa kini.

“Selain usaha menceriakan landskap di FSB, program ini juga adalah sebagai satu usaha pemeliharaan spesis dan kepelbagaian bio di sekitar kampus,” katanya.

51652434 2157668390954517 5558439089847402496 n

Tambah Dr. Amal Najihah, program ini berkonsepkan penjagaan pokok persendirian sehingga matang, dimana setiap staff FSB bertanggungjawab memantau pembesaran dua batang pokok yang telah dipilih untuk ditanam sehingga matang.    

“Program ini juga telah berjaya memupuk hubungan silaturrahim di antara staff FSB dan sebagai perancangan jangka masa panjang bagi mengekalkan tahap kehijauan dan kualiti landskap sekitar FSB.

“Secara tidak langsung juga program ini meningkatkan kesedaran tentang kepentingan pokok dalam memelihara alam sekitar agar sentiasa yang sihat, selamat, indah dan kondusif di FSB,” katanya.

Sehubungan itu, Dr. Amal Najihah berkata, program ini diharapkan dapat melahirkan semangat kerja dan meningkatkan kualiti kerja dengan persekitaran yang lebih kondusif dan sihat.

“Impak daripada program ini dijadikan satu sumber ekonomi atau sumber idea penyelidikan bagi fakulti di masa akan datang. Malah pelbagai program boleh dianjurkan yang memberi impak kepada fakulti dan juga masyarakat di masa hadapan sekiranya penjagaan yang rapi dijalankan,” jelas beliau.

9

Published in Latest News

52001224 2154696437918379 4249475912933834752 n

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi & Ab. Halim Hafiz Ab. Aziz

PENGKALAN CHEPA I Para akademik dan ilmuwan perlu menjalankan penyelidikan dan inovasi yang sentiasa segar serta relevan khususnya dalam menangani isu semasa dan paling penting mampu membawa kepada arus perubahan yang signifikan kepada masyarakat dan Negara.

Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Prof. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui amanat oleh YAB Menteri Pendidikan telah merumuskan pentingnya mengembalikan wibawa pengajian Tinggi di dalam Aspirasi ke - 5 iaitu penyelidikan ke arah menyelesaikan masalah masyarakat yang bersifat semasa dan substantial.

51694266 2154696784585011 3420499791187017728 nBeliau berkata, penyelidikan tidak sepatutnya berakhir dalam bentuk penulisan ilmiah sahaja dan berhenti setakat menambahkan bilangan penerbitan dan kedudukan Universiti di dunia tetapi penyelidikan hendaklah disusuli dengan penghasilan produk inovasi yang seterusnya dapat memberi manfaat kepada masyarakat sejajar dengan saranan Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu universiti untuk masyarakat.

“Hasrat ini bolehlah diterjemahkan melalui penyelidikan dan inovasi yang boleh membawa perubahan kepada kehidupan masyarakat; yang miskin menjadi kaya, yang tidak tahu menjadi berilmu dan yang bersahaja menjadi usahawan yang berjaya.

“Peranan besar ini perlu digalas oleh kita semua dan anda semua sebagai ilmuan di menara gading yang menjadi harapan masyarakat sekitar samada negeri Kelantan mahupun diperingkat Malaysia dan seantero dunia,” katanya pada program Sesi Perkongsian Bersama Dr. Melati Nungsari Bersama Staf Akademik, di Dewan Eksperimental, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 10 Februari 2019.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Yang Menjalankan Tugas, En. Akhmal Abu Bakar dan Pengarah Pejabat Perundingan Harta Intelek dan Pengkormersialan, Dr. Mohd Hafiz Jamaludin.

Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, sesi perkongsian ini menempa satu lagi pencapaian penting UMK apabila mendapat kerjasama baik daripada Asia School of Business (ASB) dan MIT Sloan School of Management dengan membawa Dr. Melati Nungsari sebagai panel penceramah.

Katanya, kerjasama dan sokongan daripada pihak industri perlu dilaksanakan secara aktif untuk meneruskan agenda memperkasakan produk penyelidikan serta aktiviti pengkomersialan yang boleh ditingkatkan produktivitinya melalui sokongan penjanaan dan peningkatan kapasiti penghasilan.

“Daripada perkongsiannya kita mendapat input daripada Dr. Melati Nungsari berdasarkan tajuk perkongsian iaitu; Mens et Manus in Malaysia: Creating Socially Impactful Research Program.

“ASB merupakan sebuah institusi pendidikan pengurusan perniagaan yang terunggul bagi membangunkan dan menghasilkan generasi pemimpin akan datang di rantau ini dan dalam ekonomi sedang pesat membangun,” katanya.

Sementara itu, Dr. Mohd Hafiz berkata, penceramah jemputan iaitu Dr. Melati Nungsari adalah profesor ekonomi di Asia school of Business, iaitu institut yang bekerjasama dengan bank negara, MIT Sloan School of Management, Massachusettes Instittute of Technology, Cambridge.

Katanya, beliau mempunyai memiliki ijazah PhD di University of North Carolina di Chapel Hill.

“Kami berharap dengan networking session antara Dr. Melati Nungsari dan Pejabat Jaringan Industri dan Komuniti (ILCO) serta beberapa PTJ lain berjaya bagi mengenalpasti kerjasama yang berpotensi untuk dilaksanakan pada masa akan datang,” katanya.

51368777 2154693341252022 994932356689166336 n

Published in Latest News

23d2b570 5221 43ab 9698 b119455d6878

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Aiman Syazwan & HEP

TANAH MERAH I Dalam usaha meningkatkan jati diri dan kepimpinan para pelajar, Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA), Universiti Malaysia Kelantan telah menganjurkan Kem Kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar (MPPUMK) Sesi 2018/2019 pada 2 hingga 4 Februari 2019.

9264022d c96a 4766 8b2f b6f7e73b0fcbProgram selama tiga hari itu diadakan di Putera Valley Resort and Trainning Centre, Tanah Merah, Kelantan.

Seramai 23 orang Ahli Majlis Perwakilan Pelajar MPPUMK mengikuti kem tersebut.

Kem Kepimpinan ini menerapkan modul yang berteraskan Kepimpinan, Peneguhan Jati Diri Sebagai Pemimpin, Ketahanan Mental dan Fizikal serta Aktiviti dan Perancangan Strategik MPP bagi sepanjang tahun 2019.

Selain itu, barisan anggota MPPUMK juga didedahkan dengan ilmu-ilmu kepimpinan dan pengalaman baharu untuk diaplikasikan dalam urusan kehidupan seharian dengan melalui aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan.

Pada kem tersebut turut diadakan sesi perkongsian mengenai perancangan aktiviti bagi takwim sesi MPP 2018/2019 dengan mendapat kerjasama dari pihak Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) bagi menyelaraskan lagi aturan program untuk ketiga-tiga kampus.

Sepanjang program berlangsung, semua ahli telah diajar untuk menjadi lebih berani dan berkeyakinan dalam menonjolkan keterampilan dan kemahiran sifat kepimpinan yang ada dalam diri masing-masing bagi memantapkan lagi sinergi yang ada dalam kalangan ahli Majlis Perwakilan Pelajar.

Pada kem itu, para peserta juga diberi kefahaman yang tepat untuk memastikan setiap pelajar memahami dasar-dasar universiti. Peserta juga diberi maklumat tentang peranan dan tanggungjawab selaku wakil kepada pelajar setiap kampus di UMK.

Disamping itu, pelajar juga diberi input tentang isu-isu semasa berkaitan pendidikan, ekonomi dan sosial dikalangan belia pada masa kini.

282b37ab e162 4a28 aeed 8eb6ab3cc4cf

Published in Latest News

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search