Latest News

Items filtered by date: March 2019

moc1

KOTA BHARU 24 Mac l Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT) menandatangani memorandum koloborasi dengan OEW Algae Technologies Sdn Bhd untuk kerjasama membangunkan penyelidikan industri alga dan tanaman herba dengan fokus kepada penyelidikan dan pengeluaran produk secara komersial.

MoU itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan OEW Algae Technologies Sdn Bhd, Dato' Dr. Nazily Mohd Noor, di Galeri Pembangunan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

moc4Majlis itu disaksikan oleh Pengerusi Eksekutif OEW Algae Technologies Sdn Bhd, Mr. Gurdev Sigh dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan. Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli dan Dekan FBKT, Prof. Madya Dr. Noor Azlina Ibrahim.

Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, melalui kerjasama ini kedua-dua pihak dapat menjalankan penyelidikan dan inovasi secara koloboratif untuk produk nilai tambah berkaitan mikroalga atau rumpai laut dan tumbuh-tumbuhan herba.

Beliau berkata, dengan kerjasama ini bertujuan untuk menyokong perolehan dana menerusi geran-geran penyelidikan melalui agensi tempatan dan antarabangsa.

“Selain itu UMK memainkan peranan penting di dalam pelan Teknologi Hijau untuk R & D dan merumuskan kepelbagaian produk berasaskan herba.

“Pada masa sama, ini akan menyaksikan pengukuhan kerjasama yang lebih utuh kedua-dua pihak untuk berkongsi dan memberi maklumat mengenai produk berasaskan tumbuhan herba,” katanya

Tambah beliau, staf akademik juga boleh menyumbang untuk menyebarkan pengetahuan dan kepakaran dalam memproses produk nilai tambah daripada mikroalga dan tumbuh-tumbuhan herba.

Beliau berkata, beberapa aktiviti juga telah dirancang untuk pelajar UMK mengambil bahagian daripada projek ini sebagai latihan, pengalaman industri dan penempatan kerjaya pada masa hadapan.

Sementara itu, jalinan antarabangsa UMK turut diadakan untuk memberi manfaat kepada pelajar dan staf pada masa depan dari konteks penyelidikan bersama, projek bersama, penerbitan bersama, mobiliti kakitangan dan pelajar.

“Ini secara tidak langsung akan mengangkat nama penyelidik sekaligus membuktikan UMK setanding dengan universiti lain.

“Program ini juga bertujuan untuk menyokong pendidikan bagi menyertai program antara kedua-dua universiti dan industri seperti penyelidikan, sarjana dan pasca siswazah,” katanya.

Justeru, kerjasama ini amat penting kepada universiti untuk memanfaatkan kepakaran teknologi yang dimiliki oleh OEW Algae Technologies untuk tujuan pengkomersialan produk inovasi yang dibangunkan oleh UMK.

Pusat Hal Ehwal Korporat l Foto : Al Azam Razi

moc3

Published in Latest News
Tuesday, 26 March 2019 19:16

SERLAHKAN POTENSI DIRI via LINKEDIN

linkedin1

Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto : Seksyen Kaunseling, Kerjaya & Alumni UMK, HEP

PENGKALAN CHEPA 25 Mac I Hampir 80 peratus daripada graduan universiti di Malaysia tidak memiliki akaun rangkaian Linkedin bagi menyerlahkan potensi diri secara profesional dalam pencarian pekerjaan mereka.

linkedin5Menurut Managing Partner Change Dynamics Consulting, Mr. Koh Mui Han, tidak ramai graduan yang tahu tentang aplikasi terkini iaitu LinkedIn sebagai kelebihan yang membolehkan prospek khususnya majikan untuk melihat bakat serta pengalaman graduan universiti di internet atau media sosial.

Beliau berkata, aplikasi LinkedIn antara salah satu media sosial yang memberi peluang khususnya kepada graduan atau pensyarah universiti melonjakkan kredibiliti profil berkaitan kerjaya dengan mengembangkan potensi diri kepada jutaan prospek di seluruh negara.

“LinkedIn.com menerima lebih jutaan pengguna dan pengunjung setiap setiap hari dan dilihat sebagai platform yang terbaik untuk graduan ekploitasikan diri bersaing menonjolkan pengetahuan, kemahiran dan personaliti.

“Saya percaya platform ini merupakan rangkaian profesional yang lebih berkualiti untuk menyerlahkan potensi diri graduan di Linkedin kerana hampir kesemua pengguna atau user terdiri dari­pada para profesional, korporat, pemain industri dan usahawan,” katanya pada Program Ceo Talk Series: Aplikasi Linkedin kepada mahasiswa dan pensyarah UMK, di Dewan Eksprimental, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 25 Mac 2019.

Mr. Koh Mui Han berkata, platform LinkedIn merupakan rangkaian atau alat untuk pejenamaan diri kepada pekerja pada hari ini kerana jawatan yg ditawarkan di syarikat kini adalah terhad.

Katanya, semua orang tahu apa itu media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, Youtube dan sebagainya.

“Namun tidak ramai yang menggunakan pendekatan media sosial untuk kebaikan penjenamaan diri sendiri secara profesional dan di LinkedIn adalah aplikasi yang menyediakan peluang untuk apa yang perlu anda lakukan kerana majikan sudah tidak lagi bergantung kepada resume atau CV.

“Graduan boleh menonjolkan diri mereka pada profil Linkedin dengan mantap supaya majikan atau industri dapat membuat penilaian awal berkaitan pengalaman dan kemahirann sebelum sesi temuduga permohonan pekerjaan diadakan,” jelas beliau.

Sementara itu, Mr Koh Mui Han berkata profil berupaya melonjakkan diri anda untuk menggalakkan lebih ramai majikan atau profesional-profesional yang bertaraf pengurusan seperti Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Jabatan melihat akaun anda.

linkedin4“Gunakanlah peluang ini dengan meletakkan gambar profil yang jelas dan profesional serta gambar yang terbaik di samping menulis satu rumusan diri yang mengutarakan kekuatan diri sebanyak mungkin pada ruang yang ada secara tidak terlalu formal atau tidak terlalu santai.

“Dengan menggunakan langkah yang betul akan mengukuhkan persepsi majikan tentang kebolehan atau kemahiran serta beberapa perkara khususnya berkaitan aktiviti semasa yang lakukan sekarang,” katanya.

 

Published in Latest News

4

Oleh : Fakulti Perubatan Veterinar UMK

PENGKALAN CHEPA I Patah tulang atau gejala keretakan pada haiwan peliharaan amat menyakitkan kerana lazimnya haiwan tidak dapat menahan beban atau tekanan yang dihadapinya.

Pertolongan dan rawatan awal yang tepat sewajarnya dilakukan untuk mengembalikan tulang ke posisi asal sebelum melakukan proses perubatan dan penyembuhan selanjutnya kepada si comel atau si bulus yang ditimpa musibah atau gejala patah tulang.

Namun, ramai yang kurang tahu dan bagaimana langkah untuk melakukan rawatan awal bagi mengurangkan kesakitan dan penderitaan yang dialami oleh si comel.

J1usteru, Fakulti Perubatan Veterinar (FPV), Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan kerjasama Persatuan Doktor Veterinar Haiwan Kesayangan Malaysia (MSAVA) menganjurkan Bengkel Teknik Asas Untuk Pengurusan Fraktur Tulang Kucing dan Anjing bertempat di bangunan FPV, Pengkalan Chepa, pada 23 hingga 24 Mac 2019.

Timbalan Dekan Hospital Perubatan Veterinar UMK selaku Penasihat Program, Prof. Madya Dr. Rumaizi Shaari, berkata bengkel dua hari itu telah disertai seramai 16 orang peserta terdiri daripada veterinawan di serata Malaysia.

Katanya, bengkel ini memberi pendedahan tentang teori dan praktikal yang disampaikan sendiri oleh pakar perubatan veterinar iaitu Prof. Dr. Thotta Narasimhalu Ganesh dan dibantu oleh Prof. Madya Dr. Rumaizi serta Dr Mimi Armiladiana Mohamad.

“Bengkel ini amat penting dan memberi manfaat kepada masyarakat berkongsi ilmu kepakaran daripada pakar veterinar.

“Selain itu, bengkel ini juga platform kepada para veterinawan untuk meningkatkan ilmu dan mengembangkan kerjaya masing masing di dalam bidang haiwan kesayangan.

“Bidang ilmu ortopedic pada hari ini semakin mendapat perhatian kerana kes- kes fraktur tulang semakin meningkat dan permintaan daripada pemilik haiwan kesayangan untuk rawatan juga semakin bertambah,” katanya.

Menurut Prof. Madya Dr. Rumaizi, pada sesi bengkel tersebut para peserta diberikan karkas kucing dan anjing sebagai latihan sebenar.

Beliau memberitahu peserta diajar untuk membuat pilihan kaedah pengurusan dan rawatan fraktur tulang yang bersesuaian berdasarkan pada spesis kucing dan anjing serta kemungkinan komplikasi dan risiko untuk setiap jenis rawatan.

“Pada bengkel ini, peserta teruja kerana pada sesi pengajaran mereka berpeluang menggunakan peralatan makmal yang sebenar termasuk x-ray mudah alih untuk melihat hasil rawatan ortopedic mereka sama ada tulang berjaya bercamtum dengan jaya dan tepat.

“Selain daripada itu, peserta yang hadir juga akan mendapat 30 mata Continuous Professional Development (CPD) yang dikeluarkan oleh Majlis Veterinar Malaysia,” jelas beliau.

Markah ini adalah diperlukan sebagai syarat untuk memperbaharui lesen amalan tahunan secara sah atau dipanggil ‘Annual Practice Certificate’ oleh para veterinawan.

2

Published in Latest News
image 6483441 4
 
BACHOK, 21 Mac I Universiti Malaysia Kelantan  (UMK) menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Green Impiana Brothers Solution (GIBS) bagi meningkatkan hasil penyelidikan pengeluaran produk bioarang berjenama AcBioC BioChar untuk tujuan pengkomersialan.
 
MoA itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail manakala GIBS di wakili oleh  Pengurusnya, En. Khairul Azizi Ramli, pada majlis yang berlangsung di Bilik Seminar 2, Bangunan Canseleri, UMK Bachok, pada 20 Mac 2019.
 
image 6483441 1Turut hadir, Yang Menjalankan Fungsi Timbalan Naib Canselor ( Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Pengarah Pejabat Perundingan Harta Intelek Dan Pengkormersialan, Dr. Mohd Hafiz Jamaludin dan Penyelidik Produk Inovasi AcBioC, Prof. Madya Dr Palsan Sannasi Abdullah.
 
Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, MoA ini adalah hasil kerjasama penyelidikan yang diketuai Prof. Madya Dr Palsan Sannasi bagi penghasilan baja organik dengan syarikat GIBS sejak 2016, untuk inovasi baru dalam menghasilkan baja organik yang berkualiti dan selamat.
 
Katanya, memorandum ini merangkumi penggunaan jenama AcBioC untuk diguna pakai pada produk arang dan terbitan arang oleh GIBS bagi penghasilan baja organik yang mendapat permintaan tinggi yang digunakan untuk memberi kesuburan kepada tanah seterusnya menjadikan pokok membesar dengan baik.
 
“Kerjasama ini menunjukkan produk Biochar Ac-Bio-C memberi impak positif bahawa produk inovasi UMK telah bersedia dan sudah bergerak ke arah penyelidikan berimpak komersial yang selari dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). 
 
“Menerusi dana penyelidikan UMK, secara tidak langsung telah membantu usahawan dan menjana pendapatan kepada universiti sekaligus merancakkan pertumbuhan ekonomi dan seterusnya memberi manfaat kepada  negara,” katanya.
 
Prof. Dr. Noor Azizi berkata, selain inovasi baja organik pihak UMK turut menghasilkan inovasi baru antaranya Rumah Burung Walet,  Soft Gelatin Madu Kelulut dan Smart Aqua Monitoring System untuk menentukan kualiti air dalam kolam ternakan ikan.
 
image 6483441“UMK akan menghasilkan lebih banyak penyelidikan yang memenuhi kehendak industri dengan memperbanyakan lagi penyelidikan yang relevan. 
 
“Maknanya penyelidikan ini memenuhi kehendak masyarakat, industri dan penyelidikan ini dapat dipindahkan kepada masyarakat ataupun dalam bentuk perniagaan,” jelasnya.
 
Sementara itu, Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi berkata, produk bioarang ini adalah adunan lengkap produk campuran media penanaman organik 6 dalam 1 yang diperkaya dengan BioArang AcBioC (AcBioC BioChar) untuk semua jenis tanah dan tanaman.
 
Katanya, kandungan bioarang ini  adalah hasilan stabil sumber biojisim agro yang telah melalui proses karbonisasi terkawal. 
 
Selain bioarang, campuran media penanaman organik ini mengandungi tanah atas (topsoil), serabut kelapa (cocopeat), pasir sungai, sekam bakar, dan mikroorganisma berkesan (effective microorganisms). 
 
Medium ini dapat menggalakkan pertumbuhan mikrob serta menambah-baik sifat fizikal, kimia, dan biologi tanah secara semulajadi. Ia tiada bau busuk kerana bebas daripada tinja haiwan. 
 
“Dengan aplikasi amalan organik yang dihasilkan pada kandungan baja bukan sahaja baik untuk alam sekitar tetapi dapat memupuk gaya hidup yang lebih selamat kepada masyarakat,” jelas beliau.
 
Dalam pada itu, En. Khairul Azizi menyifatkan kerjasama penyelidikan bersama UMK  ini memberi impak yang besar kerana masih ramai yang belum tahu akan teknologi pengolahan biojisim yang boleh menghasilkan produk arang dan terbitan arang dengan nilai tambah tinggi. 
 
image 6483441 2Sebelum ini syarikat lebih tertumpu kepada aktiviti pembakaran tempurung kelapa bagi membuat arang, juga sebagai bahan bagi penapisan air. 
 
“Hasil inovasi bersama UMK yang menggunakan bioarang dalam penghasilan baja ini terbukti berfungsi sebagai pemegang nutrien yang terbaik, iaitu dalam 1 beg baja (20 liter) ia mengandungi 1 billion bakteria baik.
 
“Kajian yang ini juga membuktikan bahawa produk ini mengekalkan konsep mesra alam berkesan terhadap pertanian dan alam sekitar,” katanya.
 
Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Al Azam Razi, Ab Halim Hafiz Ab Aziz
 
image 6483441 3
Published in Latest News

quransatu

Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Al Azam Razi

BACHOK 17 Mac I Seramai 1000 penuntut institusi pengajian tinggi awam dan swasta seluruh negeri Kelantan bersama-sama membaca al-Quran secara serentak selama satu jam melalui program Siswa #Quran Hour, yang berlangsung di Masjid UMK Bachok, Kelantan, hari ini.

5Program yang diaktifkan oleh Pusat Islam, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Persatuan Rumah Ngaji Negeri Kelantan (PRNNK), itu bermula pada jam 8 pagi sehingga 2 petang.

Antara pelajar IPT awam dan swasta yang terlibat terdiri daripada pelajar UMK, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKMM).

UMK menjadi Universiti Awam (UA) pertama menganjurkan program Siswa #QuranHour di peringkat negeri Kelantan.

Program Siswa Quran Hour turut menampilkan Johan bagi Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Kebangsaan 2018, Abdulah Fahmi Che Nor, yang memperdengarkan bacaan surah al – Mukminun ayat 1 hingga 16.

Pada program itu, setiap peserta diberikan beberapa muka surat dan mereka mengaji serentak menghabiskan 114 surah selama satu jam.

Menurut Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail, program Siswa Quran Hour ini amat bertepatan bagi memperkasakan lagi pembudayaan dan penghayatan al-Quran dalam kehidupan kita.

Beliau berkata, kerjasama antara Pusat Islam UMK dan PRNNK amat tepat pada masanya untuk kita sama-sama memperkasakan ruh al-Quran kepada warga universiti khususnya, dan juga kepada masyarakat umumnya.

“Menerusi program ini, dapat mempertingkatkan nilai dan kualiti insan yang bukan sahaja melalui pembacaan al-Quran tetapi juga mampu menghayati dan menterjemahkan dalam kehidupan seharian.

6“Al-Quran merupakan satu-satunya mukjizat daripada Allah SWT yang masih wujud dan dapat dimanfaatkan oleh kita sebagai hambaNya dan wahyu pertama yang diturunkan iaitu ayat 1 hingga 5 surah al-Alaq dan seterusnya, menjadi asas perkembangan dan kemajuan menakjubkan zaman kegemilangan Tamadun Islam suatu ketika dahulu khususnya pada abad ke 9 sehingga abad ke 15,” katanya pada majlis perasmian Siswa Quran Hour, di Masjid UMK Bachok.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Pengarah Pusat Islam, Prof. Madya Dr. Azhar Muhammad dan Pengerusi PRNNK, Dato’ Adnan Hashim.

Sementara itu, Prof. Madya Dr. Azhar berkata, program hari ini berjaya menghimpunkan para pelajar IPT yang merupakan generasi muda yang menjadi aset penting kepada masa depan negara.

Saya percaya kita mampu menghasilkan pelajar atau mahasiswa yang seimbang dan berjaya dalam segenap aspek jika kita meletakkan al-Quran sebagai teras dalam kehidupan.

“Kejayaan graduan bukan sahaja diukur dari sudut kelulusan akademik semata-mata, tetapi juga kualiti kemanusiaan atau nilai keinsanan yang menjadi perhatian,” katanya.

Published in Latest News

54435078 2448318885395254 1237263486795382784 n

KOTA BHARU 16 Mac l SERAMAI 50,000 pengunjung membanjiri kompleks membeli-belah AEON Mall, Kota Bharu, Kelantan, pada hari pertama Karnival Jom Masuk IPT 2019 Zon Timur yang berlangsung hari ini sehingga 17 Mac 2019.

53796563 2448318958728580 2328446670473265152 nProgram JOM MASUK IPT 2019 Zon Timur merupakan anjuran Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang diadakan setiap tahun.

UMK selaku tuan rumah bagi zon Timur menyediakan kira-kira 100 gerai pameran pendidikan yang terdiri daripada universiti awam dan swasta tempatan, politeknik, kolej komuniti dan ILKA, pelbagai agensi awam dan swasta termasuk badan pembiayaan pendidikan.

Karnival Jom Masuk IPT One Stop Centre atau Pusat Sehenti Bermaklumat diadakan bagi mendapatkan maklumat tepat dan terkini mengenai peluang dan ruang pendidikan tinggi di Malaysia, khususnya mengenai urusan kemasukan ke Universiti Awam (UA) dan swasta, Politeknik, Kolej Komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA).

Penganjuran karnival ini juga adalah seiring dengan pembukaan permohonan kemasukan pelajar ke IPT awam yang mula dibuka bermula pada 25 Februari sehingga 24 April 2019 secara dalam talian melalui UPU Online iaitu http:/upu.moe.gov.my.

Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail, telah menyempurnakan perasmian karnival Jom Masuk IPT 2019 Zon Timur.

54799878 2448319382061871 7957927890945835008 nTurut hadir, Pengarah, Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar Jabatan Pendidikan Tinggi, KPM, Puan Mazula Sabudin dan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli dan Yang Menjalankan Tugas Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) selaku Pengarah Pusat Strategik Korporat, Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

Menurut Prof. Dr. Noor Azizi, universiti dan ilmu tidak dapat dipisahkan kerana universiti itu adalah menara atau pusat ilmu yang dicita-citakan sejak di bangku sekolah lagi.

Beliau berkata, begitu tingginya nilai ilmu itu, sehinggakan orang-orang dewasa pun masih menuntut ilmu di universiti melalui program yang ditawarkan oleh universiti.

“Selain itu, ilmu pengetahuan juga adalah asas bagi setiap insan dalam menjalankan kehidupan di muka bumi ini.

“Ilmu yang diajar sama ada secara formal ataupun tidak formal merupakan aset yang penting dalam memandu seseorang itu ke jalan kejayaan ibarat kata pepatah “Ilmu sebagai Pelita Hidup”,” katanya.

Beliau menggambarkan betapa pentingnya ilmu dalam kehidupan kita dan jika tiada ilmu, umpama kita berjalan di tempat yang gelap.

54520282 2448319045395238 1467577702134317056 n“Jika hanya berharapkan pada pelita orang lain untuk memberi laluan ke destinasi diperlukan, maka kita tidak mungkin akan mendapat jalan yang mudah.

“Justeru, kita perlukan ilmu untuk kita merintis kejayaan yang dihasratkan. Begitulah peri pentingnya ilmu dalam kehidupan harian kita,” jelasnya.

Dalam konteks ini, beliau berharap penganjuran program ini memberi manfaat dan impak positif kepada kejayaan institusi pendidikan tinggi negara dan kecemerlangan generasi kita pada masa akan datang.

“Ini selaras dengan hasrat KPM menjadikan karnival ini sebagai "signature program" KPM yang akan diteruskan setiap tahun,” katanya.

53524805 2448319168728559 1048106783412846592 nTurut diadakan pelbagai aktiviti menarik iaitu pameran aset, kelengkapan agensi penguatkuasaan dan temuduga pengambilan, semakan daftar pemilih, mini book fair, pertandingan jom selfie dan menang, gerai-gerai keusahawanan pelajar, racing simulator games dan virtual reality gaming.

Karnival Jom Masuk IPT telah berlangsung di Zon Sabah pada 9 dan 10 Mac di Kota Kinabalu dan Zon Utara (9 dan 10 Mac di USM, Pulau Pinang).

Sementara itu, karnival ini diteruskan Zon Sarawak (23 dan 24 Mac di Kuching) dan Zon Tengah (30 dan 31 Mac di MAEPS, Serdang).


Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto : Al Azam Razi/Ab Halim Hafiz Ab Aziz

Published in Latest News

Animasi pertama FTKW menerima sokongan kuat daripada Naib Canselor UMK Prof. Dr

FTKW komited dominasi pengajian berteraskan teknologi kreatif

Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Al Azam Razi

BACHOK 13 Mac I Selasa I Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW), merupakan sebuah institusi yang ekperimentasikan pengajian seni, budaya, warisan dan industri seni kreatif di Malaysia kini melebarkan sayapnya dengan memperkenalkan produksi animasi 3D pertama bertajuk SRIKANDI sebelum penghujung tahun ini.

Karya seni kreatif yang dipamerkan sempena Karnival Usahawan TEKUN 2019Projek produksi animasi 3D adaptasi daripada kisah lagenda Puteri Saadong ini melibatkan pensyarah - pensyarah di FTKW dan Syarikat Pemula Siswa yang bernaung di bawah Pusat Akselerator Kreatif atau Creative Accelerator Center (CAC) dengan kerjasama Kolej Komuniti Besut, Terengganu

Seramai 30 hingga 40 pelajar tahun tiga Program Sarjana Muda Teknologi Kreatif dengan kepujian bagi Elektif Bidang Animasi akan dilantik dan dilatih sebagai Syarikat Pemula Siswa dalam usaha menjayakan projek animasi ini.

Dekan FTKW, Prof. Madya Ahamad Tarmizi Azizan berkata, projek produksi animasi ini adalah pelengkap kepada fakulti yang menjadi pemangkin kepada peranan dan fungsi FTKW dalam ledakan gelombang Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0).

Katanya, pembangunan projek animasi pertama ini turut mendapat kerjasama daripada Wau Animation Sdn Bhd, Persatuan Pendidik Animasi Malaysia, Persatuan Animasi Malaysia, dan World Evolution Brain (M) Sdn Bhd.

“Teaser produksi animasi 3D ini dijangka disiapkan pada awal Mei 2019 dan dijadikan satu bahan rujukan bagi pembangunan projek sebenar yang berskala besar bagi 13 episod siri TV dalam tempoh dua tahun bermula 2020 sehingga 2021,” katanya pada Karnival Usahawan Tekun Peringkat Negeri Kelantan, di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanah Merah 1, Kota Bharu, Kelantan, baru-baru ini.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail.

Menurut Prof. Madya Ahamad Tarmizi, projek siri animasi 3D ini menampilkan konsep futuristik dan tidak terikat dengan kepelbagaian fakta serta mitos sebenar Legenda Puteri Saadong yang belum dapat dipastikan kebenarannya secara kajian saintifik.

Bagaimanapun, team produksi masih mengekalkan nilai warisan, jati diri dan keunikan warisan budaya menerusi watak dan perwatakan karektor, latar tempat, lokasi dan jalan cerita yang digarap secara teliti berdasarkan legenda Puteri Saadong itu sendiri.

“Projek ini juga selaras dengan asas penubuhan FTKW menjadikan terasnya adalah warisan dan UMK sebagai sebuah Universiti Awam berfokuskan keusahawanan di Malaysia.

“Sebahagian besar projek produksi ini adalah bertujuan untuk memartabatkan keunikan warisan dan ketamadunan budaya bangsa Melayu di Malaysia untuk dijadikan sebagai satu wadah keusahawanan dalam konteks industri kandungan kreatif Negara,” katanya.

Prof. Dr. Noor Azizi menandatangani poster SRIKANDI di tapak pameran Karnival KeusahawananTambah beliau, idea asal pembangunan projek ini adalah daripada beliau sendiri menerusi tinjauan dan usaha awalan bagi pembangunan projek berkaitan Legenda Puteri Saadong menerusi aktiviti pengajaran dan pembelajaran dalam kursus-kursus yang ditawarkan di FTKW.

“Hasil daripada usaha awalan ini, beberapa produk kreatif telah berjaya dihasilkan seperti lukisan digital, komik digital, dokumentari dan filem pendek berkaitan Lagenda Puteri Saadong.

“Kajian ini juga merupakan satu penyelidikan ke atas sejarah Puteri saadong yang terdapat dalam masyarakat Melayu Kelantan dengan menghasilkan sebuah animasi tiga dimensi mengenai sejarah Puteri Saadong yang merupakan tokoh lagenda yang menjadi kebanggaan masyarakat Kelantan hingga ke hari ini.

“Puteri Saadong memiliki kesaktian yang luar biasa menjadikan ia tokoh lagenda yang hebat dan dibanggakan masyarakat. Malah, sejarah Puteri Saadong selalunya tidak terpisah daripada kisah Cik Siti Wan Kembang yang merupakan Srikandi yang dikaitkan dengan dua wanita istimewa ini,” katanya.

Prof. Madya Ahamad Tarmidzi berkata, menerusi kejayaan menghasilkan promosi atau teaser ini kemudiannya akan digunakan untuk proses pitching project session bagi mendapatkan dana pembangunan projek sebenar daripada UMK, FINAS, MDEC, dan TEKUN NASIONAL yang dianggarkan berjumlah hampir RM400, 000.00.

SINOPSIS TEASER ANIMASI 3D SRIKANDI

a59395ab 8dc7 4739 a3d6 815077dfd003Sinopsis Promo atau Teaser Srikandi ini bermula dengan Skuad 7 daripada Unit Tempur Mahligai City atau dikenali juga dengan nama Tanah Rendah Sekebun Bunga dalam daerah Jelasin di negeri Kilatan yang telah diarahkan untuk menjalankan misi mencari harta warisan di sebuah pulau aneh yang dikenali sebagai Pulau Kota Jembal.

Ketika misi ini dilaksanakan, Unit Tempur Skuad 7 ini bertembung dengan seorang pengintip Raja Utara yang bernama KOR yang sedang cuba mendapatkan maklumat rahsia kekuatan Mahligai City.

Mahligai City memiliki sebuah pasukan elit khas yang dikenali sebagai Skuad 7 dan sistem teknologi pertahanan ketenteraan yang sofistikated.

Pertempuran hebat itu hampir berjaya menewaskan Skuad 7, tiba-tiba muncul seorang wirawati yang menggelarkan dirinya sebagai Srikandi yang datang membantu Skuad 7 dengan kenderaan bahteranya bergelar "Jong Suluk Kapa Ulana" milik Permaisuri dan Raja Mahligai City iaitu Permaisuri....(Cik Siti Wan Kembang)

Pertempuran terus berlaku antara Srikandi dengan pengintip kor ini bermula di Pulau Kota Jembal sehingga ke Bukit Marak.

Setelah bertarung sekian lama, Srikandi menggunakan senjata sulitnya iaitu kuasa panca delima dan akhirnya berjaya menewaskan pengintip Raja Utara dengan senjata rahsia Pemintal Cucuk Sanggulnya yang bergelar Cucuk Sanggul 7 Aras.... Setelah itu, maklumat rahsia Mahligai City yang cuba dicuri tersebut berjaya dirampas semula.

Namun dalam masa Skuad 7 dan Srikandi meraikan kejayaan, tiba-tiba pengintip kor hilang daripada kawalan dan pandangan mereka bersama maklumat rahsia tersebut....maka...bermulalah kisah sebenar Lagenda Puteri Saadong...8ad5093d 7219 4a3d ac6f b2184ca0eee6

Published in Latest News
image 6483441
 
Pusat Hal Ehwal Korporat I Foto Al Azam Razi
 
PENGKALAN CHEPA 7 Mac I Menteri Hal Ehwal Ekonomi, YB. Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, menyifatkan mahasiswa dan graduan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) adalah  penyumbang kepada perubahan landskap ekonomi di negeri Kelantan.
 
image 6483441 1Beliau selaku Pengerusi  Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Kelantan (MTEN), berkata graduan UMK tidak terkecuali  memainkan peranan penting dalam pembangunan di negeri ini.
 
“Melihat semangat yang berkobar-kobar oleh para pelajar UMK pada hari ini menunjukkan tanda positif  bahawa mereka bersemangat memimpin negara pada masa depan.
 
“Selain itu, saya juga menyeru anak-anak negeri Kelantan yang dilihat sebagai generasi yang berjaya dalam bidang akademik, perkhidmatan awam, sektor perniagaan serta usahawan-usahawan tersohor yang berada di luar kembali ke negeri ini supaya dapat menyumbang kepada pembangunan.
 
“Mereka semua adalah aset modal insan yang berjaya yang mesti digarap untuk memajukan Negeri Kelantan,” katanya pada Program Ministerial Talk Series di Dewan Keusahawanan UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 7 Mac 2019.
 
Turut hadir Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Senator Dr. Mohd Radzi Md Jidin.
 
Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pengarah UMK, Dato’ (Dr.) Hussamuddin Yaacub, Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Usahawan, Dato’ Wan Suraya Wan Mohd Radzi dan Naib Canselor UMK, Prof Dr Noor Azizi Ismail.
 
YB Dato’ Seri Mohamed Azmin turut memberi jaminan bahawa Kerajaan Persekutuan  akan memberi perhatian kepada pembangunan di negeri ini termasuk merancakkan pembangunan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) supaya proses perkembangan ilmu ini mendapat sokongan semua pihak.
 
Beliau berkata,  ini adalah kerana UMK yang akan meneruskan pembangunan dan kepimpinan di negeri ini.
 
“Kerajaan Persekutuan akan berlaku adil dan saksama serta tidak menyekat sebarang pelaburan terus ke Kelantan dalam usaha merancakkan ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan.
 
“Pihak kerajaan persekutuan akan membina infrastrukur dan kemudahan bagi mewujudkan jalinan antara negeri Pantai Timur dan Pantai Barat,” katanya lagi.
 
Sementara itu, Prof. Dr. Noor Azizi berkata, warga UMK amat bertuah 
menerima kunjungan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, YB Dato’ Mohamed Azmin sempena lawatan kerja beliau ke negeri Kelantan.
 
image 6483441 2Ini adalah kunjungan julung kali diadakan selepas pelantikan beliau sebagai menteri kabinet dalam pentadbiran kerajaan baharu.
 
Katanya, pada lawatan itu, YB Dato’ Mohamed Azmin turut mengumumkan bahawa Kerajaan Persekutuan akan menumpukan lima projek pembangunan yang akan diberi keutamaan kepada negeri Kelantan.
 
“Peruntukkan ini adalah untuk pembangunan di Kelantan menerusi kajian separuh penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK-11).
 
“Projek ini membabitkan pembesaran dan menaik taraf Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa; Lebuhraya Pantai Timur Fasa 3 (LPT3); Lebuhraya Central Spine Road (CSR); Jambatan Palekbang dan Jalan  Raya Pasir Puteh-Machang-Jeli.
 
“Selain itu,  projek itu termasuk lah pembinaan LPT3 dari Gemuruh, Terengganu ke Tumpat.
 
Tambah beliau, limpahan pembangunan projek ini memberi impak besar kepada negeri Kelantan termasuk UMK kerana
kawasan pembangunan dapat dibangunkan dengan lebih efisien.
 
image 6483441 3
 
Published in Latest News

53305488 2189075111147178 7225195234613788672 n

Pusat Hal Ehwal Korporat | Foto M. Al Azam Razi/Ab Halim Hafiz Ab Aziz

BACHOK 4 Mac I Negara-Negara rantau Asia merupakan platform terbaik untuk Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menjadi peneraju kepada universiti keusahawanan yang terkemuka di rantau ini sebelum melangkah ke peringkat global.

53018067 2189078501146839 6362861918650105856 nMenteri Pendidikan YB. Dr. Maszlee Malik berkata, rantau Asia amat signifikan terutamanya di negara IndoChina termasuk Thailand, Kemboja dan Laos yang dilihat sebagai permulaan untuk universiti ini mempelopori bidang keusahawanan ini.

Beliau berkata, UMK bukan hanya sekadar sebuah universiti yang berada di Kelantan sahaja tetapi sebagai universiti yang memimpin keusahawanan di peringkat nasional seterusnya menembusi Asean dan menjangkau ke rantau Asia.

“UMK mempunyai potensi tersebut, dengan kepimpinan baharu menerusi pelantikan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti oleh Dato’ (Dr.) Hussamuddin Haji Yaacub dan pasukannya termasuk ahli-ahli Lembaga Pengarah serta Naib Canselor UMK dilihat sedang berusaha begitu keras untuk meningkatkan tahap pendidikan UMK dalam bidang keusahawanan ke peringkat yang lebih baik.

“Warga universiti iaitu staf dan pelajar serta komuniti diharap terus membantu dalam meningkatkan pembangunan UMK sebagai sebuah universiti berfokus dalam bidang keusahawanan yang merupakan agenda dan kekuatan universiti ini dalam sistem pendidikan negara,” katanya pada di Majlis Sepetang Bersama Menteri Pendidikan dan perasmian bangunan baharu Pejabat Canselori, UMK Bachok, Tangok, Kelantan.

YB Dr. Maszlee yang tiba pada jam 5.50 petang di sambut oleh Dato' (Dr.) Hussamuddin dan Ahli Lembaga Pengarah Universiti iaitu Dato' Dr. Mohd Gazali Abas, Dr. Wan Farisan Wan Sulaiman, En. Mohd Nazri Mat Noor, Prof. Dr. Safa'ai Deris dan Encik Zulkifli Mohd Zan.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

53253936 2189088117812544 5258573368117952512 nBlok bangunan pentadbiran empat tingkat dengan keluasan 7,897 meter persegi itu menempatkan pejabat pentadbiran utama universiti iaitu Pejabat Naib Canselor, Timbalan-Timbalan Naib Canselor, Pejabat Pendaftar dan Pejabat Bendahari.

Pada majlis itu, YB Dr.Maszlee turut merasmikan Sudut Sastera yang dibangunkan oleh Pejabat Perpustakaan Dan Pengurusan Ilmu (PPI) di bangunan sama.

Menurut Dr. Maszlee, penubuhan sudut itu akan menjadikan UMK pelopor kepada kemudahan tersebut yang menyahut saranan Kementerian Pendidikan menyemarakkan semula kesusasteraan di Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) di negara ini.

Katanya, sudut sastera ini merupakan penghargaan UMK kepada sasterawan-sasterawan negara dengan menempatkan karya-karya mereka yang diterbitkan oleh UMK, DBP dan dan ITBM.

“Usaha UMK menjadikan sasterawan negara, Dato’ Dr. Anwar Ridhwan sebagai sasterawan universiti itu adalah satu langkah yang boleh dicontohi oleh universiti lain untuk menyahut cabaran itu selain memberi nafas baharu kepada bidang sastera negara.

"Selain itu, kementerian mahu bidang sastera menjadi sebahagian oksigen yang dihirup oleh semua rakyat Malaysia dan universiti perlu memainkan peranannya sebagai medan intelektual terbuka,” jelas beliau.

Sementara itu, Prof. Dr. Noor Azizi berkata, UMK mempunyai potensi besar untuk terus maju kehadapan dan sekaligus memimpin bidang keusahawanan di negara ini dan seterusnya di peringkat antarabangsa.

Katanya, menerusi gabungan hubungan perniagaan, penawaran bidang akademik sains dan teknologi, kesusasteraan yang mampu melonjak bidang keusahawanan yang bernilai tinggi.

“Saya juga yakin pelbagai kejayaan diraih oleh UMK pada peringkat negara dan antarabangsa sepanjang penubuhannya adalah daripada usaha dan semangat kebersamaam dan kekitaan yang menjadi amalan oleh warga UMK.

“Ini juga selaras dengan saranan kementerian yang mahu semua pihak menekankan elemen hubungan yang berteraskan konsep ‘love, happiness dan mutual respect’,” katanya.

53733290 2189080691146620 6596553455752445952 n

Published in Latest News
Monday, 04 March 2019 10:47

KARNIVAL KERJAYA UMK DISERBU

kerjaya1

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto : Ab. Halim Hafiz Ab. Aziz

PENGKALAN CHEPA 3 Mac I Lebih 2,200 penuntut dan pengunjung menyerbu 33 syarikat serta majikan pelbagai industri untuk mendapatkan pekerjaan sempena progam Karnival Kerjaya Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang berlangsung di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 2 Mac 2019.

Karnival Kerjaya ini adalah inisiatif Seksyen Kaunseling, Kerjaya dan Alumni (SKKA), Bahagian Hal Ehwal Pelajar UMK dengan kerjasama Jobs Malaysia Negeri Kelantan bagi menyediakan peluang pekerjaan daripada industri dan syarikat bagi memenuhi keperluan tenaga kerja mahir dalam sektor masing-masing.

kerjaya2Program julung-julung kalinya diadakan ini turut membabitkan pelbagai agensi lain seperti Suruhanjaya Syarikat Malaysia dengan menyediakan kemudahan perkhidmatan pendaftaran syarikat untuk orang awam.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, karnival ini merupakan medan pendedahan kepada para mahasiswa, graduan dan awam terhadap peluang kerjaya dan aspek-aspek penting yang berkaitan.

Beliau berkata, karnival ini juga merupakan platform kepada pengunjung untuk mendapatkan input termasuklah syarat minimum, kelayakan, laluan kerjaya, insentif dan sebagainya.

“Justeru, penganjuran ini juga membolehkan mahasiswa UMK yang masih menuntut untuk mendapatkan info dan peluang pekerjaan serta mendapatkan penempatan latihan industri yang bersesuaian dengan minat dan kemahiran merujuk kepada program pengajian masing-masing.

“Manfaatkanlah peluang dan ruang yang tersedia sepanjang karnival ini seoptimum mungkin untuk memenuhi kerjaya anda dan secara tidak langsung masyarakat luar dapat mengenali UMK dengan lebih dekat lagi.,” katanya pada majlis perasmian Karnival Kerjaya UMK 2019.

Prof. Dr. Zaliman berkata, alhamdullilah program ini telah berlangsung dengan jayanya dengan mencatatkan kehadiran pengunjung yang begitu hebat dengan lebih 2,200 orang pengunjung hadir manakala seramai 880 orang pencari kerja telah berdaftar manakala 130 orang telah berjaya mendapat tawaran pekerjaan.

“Selain itu, pada karnival ini juga seramai 750 calon lain bakal ditemuduga bagi sesi kedua nanti,” katanya.
Tambah beliau, UMK sebagai pengupaya kepada transformasi sosial, universiti turut memikul tanggungjawab untuk menembusi masyarakat dan mendekati akar-umbi.

“Karnival Kerjaya ini antara inisiatif UMK dan JobsMalaysia Negeri Kelantan untuk menjajarkan dirinya di lapangan masyarakat setempat supaya Universiti ini dirasai kehadirannya, disedari kewujudannya dan didengari suaranya.

kerjaya3“Melalui inisiatif ini, maka interaksi universiti dengan masyarakat dapat dilebarkan, sekaligus memperkasa jaringan yang membuka ruang kepada pembentukan inisiatif-inisiatif susulan,” jelasnya.

Prof. Dr. Zaliman turut menegaskan bahawa penekanan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dalam aspek membudayakan keusahawanan dengan mengubah transformasi pemikiran dalam kalangan mahasiswa dan graduan yang meliputi pengubahan mentaliti ‘makan gaji’ kepada ‘mencipta kerjaya’.

Katanya, dengan kewujudan komponen pembudayaan keusahawanan dalam sukatan pengajian di semua Institusi Pengajian Tinggi Awam maka para mahasiswa dapat didedahkan dengan potensi besar yang ditawarkan pada sektor tersebut.

“Sehubungan dengan itu, pendekatan tersebut diambil atas kesedaran bahawa suasana persaingan dalam alam kerjaya pada hari ini kian sengit. Bilangan graduan sentiasa bertambah tahun demi tahun, dan iklim ekonomi tidaklah sentiasa cerah untuk menerima keseluruhan mereka di alam kerjaya.

kerjaya4

Published in Latest News

What Our International Students Say?

Latest Update: 2 Julai 2020

E-Community 

Contact

Universiti Malaysia Kelantan,
16300 Bachok
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

 

lamanwebumk

Search