1100 WARGA UMK KAMPUS BACHOK MERIAHKAN PETRON ROAD SAFETY PROGRAMME

Petron1
 
BACHOK 26 September 2017 - LEBIH 1100 warga Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Kampus Bachok hadir memeriahkan program Amazing Race bersempena Kempen Keselamatan Jalan Raya Petron Peringkat Universiti atau dikenali sebagai Petron Road Safety Programme 2017 yang buat julung kali diadakan di UMK.
 
Petron8Majlis pelepasan peserta (flag off) telah disempurnakan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed tepat jam 9 pagi di Laman Monsun, UMK Kampus Bachok, Tangok, Kelantan, pada 26 September 2017.
 
Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Hassan Mohd Osman, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato' Dr Ibrahim Che Omar,  wakil PETRON Malaysia, En. Dazreen Azmil Darus dan wakil Jabatan Pengangkutan Jalanraya (JPJ) Malaysia, Encik Mohd Faisal Bin Abdul Malik
 
 
Program dengan kerjasama UMK itu turut mendapat sokongan daripada JPJ, Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (JKJR), Akademik Memandu Anda Sdn Bhd dan Syarikat tayar Good Years.
 
Menurut Prof. Dato’ Dr. Mortaza, seramai 1100 pelajar dan pensyarah yang terdiri daripada Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) dan Fakulti  Senibina dan Ekistik (FAE) terlibat dalam program Amazing Race dan 100 pelajar dan staf yang bermotosikal.
 
Katanya, PETRON Malaysia telah memilih UMK sebagai salah satu lokasi seterusnya antara tujuh buah Universiti Awam (UA) melalui program tanggungjawab social (CSR PETRON) bagi kempen keselamatan jalan raya ini.
 
Petronside“Menerusi program ini pelajar-pelajar belajar mengenai pengetahuan teori dan praktikal tentang keselamatan melalui aktiviti-aktiviti yang disediakan. Pada pengakhiran program, kesemua pelajar terlibat turut menerima sijil dan memenangi hadiah dalam permainan interaktif.
 
“Objektif penganjuran program ini adalah bagi meningkatkan kesedaran pentingnya mengetahui  sama ada secara teori atau praktikal berkenaan Keselamatan Jalan Raya disamping menggalakan pengguna jalan raya lebih bertanggungjawab, pencegahan kemalangan, mengetahui keadaan kenderaan dan sebagainya,” katanya.
 
Tambah beliau, melalui aktiviti ini dapat memberikan ilmu dan pengalaman kepada pelajar-pelajar UMK.
 
Katanya, melalui program sehari ini pelbagai aktiviti menarik diadakan seperti Amazing Race, Taklimat dan Kempen/Kaunter Keselamatan, demo dan pratikal penukaran minyak enjin motor secara percuma dan keadaan tayar yang boleh menyumbang kepada faktor kemalangan.
 
Sementara itu, Timbalan Pendaftar Pejabat Hal Ehwal Pelajar, Pn Alifah Adnan berkata, Program Keselamatan Jalan Raya Petron adalah kerjasama UMK dan Petron Malaysia  dalam usaha meningkatkan kesedaran tentang keselamatan jalan raya.

 

Katanya, pelancaran program ini  bermula pada bulan September hingga Oktober.  

 
Selain UMK, tujuh buah UA turut mengambil bahagian dalam program ini iaitu Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Melaka, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kedah dan Universiti Kuala Lumpur. 
 
"Program ini  turut menggalakkan tabiat pemanduan dan penunggangan yang baik dalam kalangan pengguna jalan raya secara keseluruhan," katanya.
 
Dalam pada itu wakil Petron Malaysia berkata,  program ini menunjukkan komitmen kami dalam menekankan tentang kepentingan keselamatan, bukan hanya dalam operasi harian kami, malah juga sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat teras kami kepada masyarakat setempat termasuklah pelajar-pelajar sekolah dan universiti.
 
Katanya,  Petron berbangga menjadi syarikat ulung di Malaysia yang menganjurkan  Program Keselamatan Jalan Raya ini adalah untuk memberikan pendidikan tentang kesedaran keselamatan jalan raya dalam kalangan generasi muda.
 
“Program yang berlangsung selama satu hari ini menggalakkan penggunaan jalan raya yang bertanggungjawab, pencegahan kemalangan, dan taklimat penukaran minyak enjin motosikal," katanya.
 
Petron7
Read 562 times Last modified on Selasa, 26 Disember 2017 17:51
Rate this item
(0 votes)

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 18 Oktober 2018

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • KALENDAR
  • PENERBITAN