Print this page

KONVOI JELAJAH KAMPUS DISAMBUT MERIAH 700 WARGA UMK KAMPUS KOTA

JelajahUMK1

KONVOI Program Jelajah Kampus Universiti Malaysia kelantan (UMK)  disambut meriah dengan sorakan semangat  700 warga UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan, tepat jam 4.10 petang, pada 25 September 2017.

JelajahUMK7Konvoi  yang diketuai oleh diketuai Pengarah Pusat Ko-Kurikulum, Pejabat Hal Ehwal Pelajar, Dr. Mohd Nazri Muhaiyidin membabitkan 200 peserta Fun Walk, 30 buah pasukan Konvoi Bermotor dan 30 peserta Pasukan Berbasikal  itu disambut oleh Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman dan Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed.

Turut hadir, Ahli Lembaga Pengarah Universiti, En. Zulkifli Mohd Zan, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Hassan Mohd Osman, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar dan Pendaftar UMK, En. Pauzi PakChu.

JelajahUMK6Menurut Prof. Dato’ Dr. Mortaza, program Jelajah Kampus UMK ini adalah simbolik warga UMK dan masyarakat di atas pemasyhuran Tuanku Canselor UMK, Yang Maha Mulia (YMM) Tengku Dr. Muhammad Fa-iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra, yang diadakan pada hari ini.

Beliau berkata, program ini merupakan salah satu pendekatan UMK bersama masyarakat disamping menanamkan semangat kecintaan kepada Negara dengan membawa mesej sehati sejiwa.

“Program ini akan memberi hebahan mengenai Istiadat Konvokesyen UMK yang bakal berlangsung pada 9 hingga 12 Oktober 2017,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pendaftar Pejabat Hal Ehwal Pelajar UMK, Puan Alifah Adnan berkata, program ini diadakan bertujuan untuk mempromosi dan menghebahkan berkaitan Pesta Konvokesyen dan Kerjaya (PESKOJAYA) sempena dengan Istiadat Konvokesyen Kali Ke-7.

JelajahUMK2Katanya, program ini juga mengambil kira sambutan 10 tahun UMK pada tahun 2017.

“Program Jelajah UMK ini telah bermula seawal pagi dari UMK Kampus Jeli membabitkan konvoi 30 buah motosikal manakala seramai 40 buah pasukan berbasikal memulakan kayuhan sejauh 30 kilometer daripada UMK Kampus Bachok ke UMK Kampus Kota.

“Selain itu, seramai 200 peserta berjalan kaki bermula di Sekolah Maahad Sains Tok Guru,” katanya.

Tambah Puan Alifah, PESKOJAYA 2017 akan menyediakan pelbagai aktiviti dan program menarik membabitkan aspek hiburan, ilmiah, kerohanian, keusahawaanan, sukan dan kesihatan

“Selain itu, seperti lazimnya program ini diselaraskan oleh Sekretariat PeskoJaya Pelajar 2017 dengan kekuatan 50 orang yang telah memulakan operasi sejak Julai lepas,” jelasnya.

jelajahumk

Read 584 times
Rate this item
(0 votes)