Print this page

UMK-QSR BRANDS TANDATANGANI MOU LAKSANA PROGRAM 2U2i

MouUmkQsr

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan QSR Brands (M) Holdings Bhd bagi penawaran program Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Restoran, Fakulti Hospitaliti Pelancongan dan Kesejahteraan di UMK yang akan bermula pada tahun hadapan.

Majlis menandatangani MoU itu disempurnakan oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed dan Pengarah Urusan QSR Brands, Dato’ Mohamed Azahari Kamil.

Turut diadakan ialah majlis menandatangani MoU antara QSR Brands dan SEGi Universiti & College yang diwakili oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan, Inovasi dan Penjagaan Kualiti) SEGI University, Brigerd General Prof. Dato’ Dr. Shohaimi Abdullah (B).

MoU itu disaksikan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, YB Dato’ Seri Idris Jusoh, Presiden dan Ketua Eksekutif Johor Corporation merangkap Pengerusi QSR Brands (M), Holdings Bhd, Dato’ Kamaruzzaman Abu Kassim dan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman.

MouUmkQsr4Menurut YB Dato’ Seri Idris, menerusi MoU itu program baharu berteraskan Dua Universiti Dua Industri (2U2i) yang dilancarkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi itu bakal ditawarkan di Universiti UMK dalam masa terdekat ini.

Beliau berkata, program 2U2i adalah program pembelajaran bersasaskan pekerjaan yang memberi pendedahan industri kepada pelajar sepanjang pengajian mereka.

“Pelajar-pelajar yang mengikuti program ini akan ditempatkan di UMK selama dua (2) tahun sebelum ditempatkan dua (2) tahun dalam industri (QSR Brands) untuk menyempurnakan pengajian mereka.

“KPT dalam menjadikan graduan tempatan yang berkualiti dan holistik selain berciri keusahawanan dan seimbang, selaras dengan lonjakan 1 Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi),” katanya katanya pada majlis menandatangani MoU itu di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 25 September 2017.

Tambah YB Dato’ Seri Idris,  dalam memastikan program 2U2i ini berkesan dan memberi impak positif terhadap tahap kesediaan mahasiswa di Universiti untuk menempuh alam pekerjaan mahupun keusahawanan, KPT percaya program yang berasaskan work based learning seperti ini adalah platform terbaik dan tepat yang perlu diperluaskan.

Program 2U2i telah diperkenalkan oleh KPT pada tahun 2016 dan tujuh Universiti Awam (UA) telah menyertai program ini dengan menawarkan 16 program pengajian untuk sesi akademik 2017/2018.

Menerusi sokongan syarikat-syarikat terkemuka di Malaysia adalah penting dalam memastikan kejayaan program 2U2i penting dalam memastikan kejayaan program tersebut dalam mewujudkan persekitaran pendidikan tinggi yang dinamik dan fleksibel.

MouUmkQsr3

Dalam pada itu, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah berkata, kerjasama UMK dan QSR ini amat bertepatan dengan beberapa agenda tranformasi nasional khususnya bagi merealisasikan hasrat TN50 yang memerlukan pendekatan untuk menyediakan modal insan yang berbakat dan berdaya saing.

MouUmkQsr5Katanya, program pengajian yang berasaskan kepada Program 2U2i yang diperkenalkan KPT ini adalah kaedah pembelajaran berkonsepkan Work-Based Learningdimana ia dilihat sebagai mampu memberi nilai tambah kepada pelajar.

“Selain itu, ini juga dapat menyumbang kepada peningkatan peratusan graduate employbility (GE) di kalangan pelajar UMK.

“Kerjasama ini juga selari dengan inisiatif dalam majlis action Group of Entrepreneurship (AGE Council) yang menjadi penghubung antara industri dan akademik.,” katanya.

Sementara itu, Dato’ Kamaruzzaman berkata, QSR Brands komited dalam menyediakan pembelajaran berterusan, khususnya kepada anggota pekerja di seluruh rangkaian restoran-restoran kami di Malaysia.

Katanya, Pekerja kami diberi latihan yang merangkumi pembelajaran di dalam kelas, latihan amali dan pembelajaran secara talian (E-learning).

“Pelajar di bawah program 2U2i di UMK dan SEGi University & College akan menjalani latihan yang serupa sepertimana apa kami sediakan kepada pekerja kami,” katanya.

Menurut  Dato’ Kamaruzzaman, QSR mempunyai 1,120 rangkaian restoran di seluruh negara dan di bawah MoU ini iaitu minimum untuk lima tahun dimana sebahagian pelajar yang mengikuti kursus ini akan mendapat pengalaman belajar di universiti dan pengalaman bekerja dalam industri.

Beliau berkata, program ini adalah perkara baharu, pelajar yang menjalani latihan ini .bukan untuk kerja dengan QSR tetapi dilatih untuk menjadi usahawan," katanya.

QSR Brands (M) Holdings (QSR Brands), merupakan operator restoran makanan segera terbesar di rantau ini menguruskan jenama seperti KFC, Pizza Hut dan Ayamas.

MouUmkQsr2

Read 777 times Last modified on Rabu, 27 Disember 2017 12:05
Rate this item
(0 votes)