PESKO 2018 LEBIH MERIAH LEBIH BERIMPAK

Khamis, 18 Oktober 2018 12:23

0I1A9025

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi & Abd. Halim Hafiz

PENGKALAN CHEPA 17 Oktober I Pesta Konvokesyen Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Kali Ke 8 yang melabuhkan tirainya semalam berjaya mencapai sasaran 10,000 pengunjung sepanjang enam hari berlangsung bermula pada 12 Oktober sehingga 17 Oktober 2018.

Penganjuran PESKO 2018 adalah salah satu pengisian utama sempena Istiadat Konvokesyen UMK.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, berkata, jumlah kehadiran pengunjung lebih ramai berbanding pada tahun sebelum ini kerana penganjurannya lebih tersusun dan terancang dari sudut perancangan program-program yang lebih meriah dan berimpak tinggi kepada mahasiswa-mahasiswi serta masyarakat setempat khususnya.

Beliau berkata, pihak sekretariat PESKO juga melakukan sedikit perubahan pelan tapak niaga yang dilaksanakan secara berpusat di lokasi lebih strategik bagi memudahkan pengunjung untuk menjamu selera sekali gus membeli belah di sekitar tapak jualan.

“Kawasan tapak bunga dan Food Truck ditempatkan paling hadapan dan berdekatan dengan khemah ibubapa/penjaga yang hadir bagi Istiadat Konvokesyen UMK kali ke-8.

“Selain itu, pelbagai aktiviti menarik dan istimewa sepanjang berlangsung PESKO turut menjadi faktor penyumbang kepada kehadiran pengunjung seperti Konsert PESKO Megastarz, Fun Ride dan Emoji Run, yang buat pertama kalinya diadakan sewaktu Pesta Konvokesyen UMK berlangsung,” katanya pada majlis perasmian penutup PESKO 2018, di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarbangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar dan Pengarah Pusat Ko-Kurikulum & Pembangunan Pelajar, HEP, Dr. Mohd Nazri Muhayiddin.

PESKO 2018 juga menyediakan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjung dengan 21 slot program selama enam hari seperti Bengkel Kerjaya dan Kemahiran Berkomunikasi, Projek Diskusi Siswa, PESKO Great Talent, Quran Hour dan Malam Tarbiah.

Pengunjung juga turut berpeluang beramah mesra dengan barisan personaliti yang membuat persembahan seperti Hazama, Aepul Drama Band, Khai Bahar, Nizam Laksamana, Shahrul AF, KuchaiMars dan penampilan khas Erudite Band dan Gamelan Le Waris yang dianggotai oleh Mahasiswa dan Mahasiswi UMK yang sedang meningkat naik.

Selain itu, turut diserikan lagi dengan penampilan juara pertama program Gema Gegar Vaganza 2017, kumpulan nasyid popular iaitu UNIC .

Pengunjung juga boleh membeli-belah pakaian, makanan dan produk lain yang turut dijual di lebih 40 gerai yang terdapat di pekarangan Kolej Kediaman Taman Bendahara.

GRADUAN UMK GENERASI HARAPAN NEGARA

Selasa, 16 Oktober 2018 12:45

44070838 1979291048792253 9041206105711050752 o

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi & Abd Halim Hafiz

PENGKALAN CHEPA 14 OKTOBER – Graduan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) harus memiliki keperibadian dan akhlak yang terpuji seperti jujur, ikhlas dan berintegririti dalam melaksanakan amanah dan tugas yang dipertanggungjawabkan untuk menjadi seorang insan yang lebih baik dan berguna kepada masyarakat.

Tengku Pro - Canselor UMK, YBM, Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz bertitah, sesungguhnya kecemerlangan akademik tidak akan berguna sekiranya perkara itu tidak difahami dan dihayati untuk menjadi seorang graduan yang bernilai kepada gama bangsa serta negara.

Titah baginda, para mahasiswa telah menamatkan satu episod dalam kehidupan kerana fasa baharu telah bermula yang akan dipenuhi dengan cabaran yang memerlukan kebijaksanaan, kematangan, pengetahuan, kemahiran dan jati diri yang utuh.

“Beta mengingatkan gunakanlah segala ilmu dan pengalaman yang ditimba sepanjang pengajian di universiti untuk memberi khidmat bakti kepada keluaraga, masyarakat, bangsa dan negara.

“Jagalah nama baik keluarga dan universiti kerana anda merupakan generasi harapan negara,” titah baginda selepas mengurniakan ijazah pada hari kedua Istiadat Konvokesyen UMK Ke-8, dari 13 hingga 17 Oktober 2018 di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Kelantan.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Husaini Omar, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

Pada majlis itu, seramai 666 graduan terdiri daripada penerima Ijazah Sarjana Muda Fakulti Hospitaliti, Pelancongan dan Kesejahteraan yang berjaya menamatkan pengajian di UMK.

Baginda juga berharap UMK terus mempertingkatkan hubungan dan kerjasama erat dengan pihak kerajaan negeri mahu pun persekutuan demi kecemerlangan UMK sebagai institusi pendidikan tinggi negara.

Titah baginda, UMK seharus menyumbang kepada kesejahteraan dan kebaikan rakyat keseluruhanya kerana kepakaran ada masih banyak ruang yang boleh digerakkan oleh universiti untuk memperkukuhkan lagi insiaitif sedia ada bagi sama-sama memajukan negeri ini.

“Antaranya berkaitan dengan pembangunan keusahawanan, teknologi pertanian dan penternakan, industri pelancongan tempatan dan kualiti hidup masyarakat luar bandar.

“InshaAllah, saya yakin perkara ini dapat dilaksanakan dengan jayanya jika konsep sinergi antara kesemua pihak yang disebutkan tadi dapat direalisasikan dengan sebaiknya,” titah baginda.

2,721 GRADUAN UMK TERIMA IJAZAH PADA ISTIADAT KONVOKESYEN KE - 8

Sabtu, 13 Oktober 2018 19:53

43951494 1977588265629198 5834221959285571584 o

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto : Al Azam Razi

PENGKALAN CHEPA 13 Oktober I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) meraikan 2,721 graduan yang menerima ijazah masing-masing pada 13 sidang Istiadat Konvokesyen yang berlangsung pada hari ini sehingga 17 Oktober (Rabu).
Seramai 10 graduan menerima Ijazah Doktor Falsafah, 38 graduan Ijazah Sarjana, 55 graduan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dan 2,618 graduan Ijazah Sarjana Muda.


Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar, berkata, dengan berlangsungnya Istiadat Konvokesyen Ke-8 hari ini menunjukkan dari segi enrolmen pelajar, UMK kini mempunyai seramai 8,875 orang pelajar yang mengikuti pengajian di lapan fakulti yang melibatkan 24 program pengajian di peringkat Sarjana Muda.


Beliau berkata, fakulti pengajian merangkumi ketiga-tiga kampus iaitu Kampus Kota, Kampus Bachok dan Kampus Jeli yang mana turut melibatkan pelajar di peringkat Sarjana, MBA, DBA dan Doktor Falsafah.


“Kebolehpasaran graduan UMK atau Graduate Employability secara keseluruhan berdasarkan data pengesanan graduan 2017 mencatatkan 68.6 peratus yang mendapat pekerjaan (selepas 6 bulan bergraduat).


“Peratusan ini termasuk graduan yang menjalankan pekerjaan sendiri, melanjutkan pengajian dan meningkatkan kemahiran,” katanya pada Istiadat Konvokesyen Ke-8, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan, hari ini.
Menurut Prof. Dato; Dr. Husaini, Fakulti Perubatan Veterinar (FPV) berperanan menghasilkan graduan perubatan veterinar yang kompeten dan bercirikan keusahawanan dimana sejak 2014 sehingga September 2017.


“FPV telah pun menghasilkan seramai 149 doktor perubatan veterinar dengan kebolehpasaran graduan yang membanggakan iaitu 100 peratus,” katanya.


Sementara itu, beliau memberitahu bahawa pemantapan sistem penyampaian dalam proses pengajaran dan pembelajaran sentiasa dipertingkatkan dari semasa ke semasa melalui penggunaan pelbagai strategi e-pembelajaran atau e-learning.
“Pada tahun 2018 merupakan detik kejayaan UMK apabila menduduki tempat kedua dalam pembelajaran teradun (Blended Learning) daripada 20 Universiti Awam.


“UMK juga menggondol emas terbanyak apabila memenangi Enam Emas, Tiga Perak dan Enam Gangsa menerusi kategori Invention, Innovation And Design On E-Learning dan juga Outstanding e-Learning Product Award 2018 dalam International Carnival On E-Learning yang berlangsung di UIAM pada bulan September lalu.


Prof. Dato’ Dr. Husaini juga berbangga dengan pencapaian pasukan MOOC UMK yang telah mengendalikan Bengkel Pembangunan MEDLIT MOOC di Chulalongkorn University, Srinakharinwirot University di Thailand, serta University of Social Science and Humanities dan Academy of Journalism & Communication di Vietnam.


Katanya, dalam aspek keusahawanan UMK sebagai universiti berteraskan keusahawanan, penglibatan pelajar dalam syarikat perniagaan di kampus sentiasa ditekankan dan telah menunjukkan peningkatan.


“Sehingga kini, berdasarkan pangkalan data E-SSU sehingga Ogos 2018, seramai 694 pelajar telah terlibat dengan perniagaan semasa dalam pengajian dengan pendaftaran sebanyak 367 buah syarikat.


“Menerusi program latihan dan pembangunan keusahawanan pelajar yang turut dijalankan, usaha ini diharap dapat meningkatkan bilangan graduan usahawan yang akan dihasilkan selepas menamatkan pengajian,” jelasnya.


Prof. Dato’ Dr Husaini berkata dalam usaha merancakkan agenda keusahawanan, UMK telah menganjurkan program Social Business Forum pada april 2018 yang lalu, dengan harapan mampu melahirkan lebih ramai usahawan yang dapat mencipta peluang-peluang pekerjaan di mana syarikat yang diuruskan secara social business ini dapat berkembang dengan baik.

Beliau mahu pelajar-pelajar yang dihasilkan adalah pelajar atau graduan yang mencipta pekerjaan dan bukan lagi semata-mata mengharapkan peluang pekerjaan yang sedia ada sahaja.
“Sehubungan itu, pihak kementerian pendidikan juga telah mengiktiraf UMK sebagai pusat keusahawanan sosial atau Social Enterprise Centre (SEC) pertama di Malaysia yang bakal menyumbang kepada pemantapan aspek Social Business di Malaysia dengan peruntukkan geran padanan sebanyak RM1 juta beserta pelancaran Dana Keusahawanan Sosial (DKS) berjumlah RM2.6 juta,” katanya.

Tambah beliau, dari aspek penyelidikan dan inovasi, UMK turut memberi penekanan kepada penyelidikan yang berimpak kepada dunia akademik dan masyarakat melalui penumpuan terhadap pelbagai bidang tujahan mengikut kepakaran di Universiti.
Katanya, sehingga September tahun ini sebanyak 26 geran penyelidikan bernilai RM1 juta diperoleh melibatkan geran kerajaan, agensi luar dan antarabangsa.

“Aktiviti penyelidikan turut menyumbang kepada universiti dalam meraih anugerah dan pengiktirafan. Pada tahun ini UMK terus meraih beberapa kejayaan yang membanggakan dengan memenangi enam Emas dan Enam Perak di ITEX 2018.
“Kejayaan ini memberi motivasi kepada staf dan juga pelajar siswazah untuk terus berusaha dengan lebih baik di masa akan datang,” katanya.

Halaman 1 dari 47

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 18 Oktober 2018

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • KALENDAR
  • PENERBITAN