Berita Terkini

FESTIVAL ANAK MUDA 2019 TERAP EKSPERESI PENUH WARNA-WARNI, HIPSTER, MODEN DAN INFORMASI KREATIVITI

Selasa, 17 September 2019 08:31

3 1

PENGKALAN CHEPA 12 September I Festival Anak Muda (FAM) 2019 kembali dengan konsep lebih segar dan moden, hipster dan penuh warna - warni bakal menjadi tarikan utama pengunjung terutamanya generasi muda mengisi masa dengan aktiviti berfaedah dan sihat.

Program anjuran Sekretariat Rakan Muda Universiti Malaysia Kelantan (UMK) itu diadakan selama tiga hari bermula 19 hingga 21 September 2019 dengan sasaran kehadiran 10,000 pengunjung.

FAM 2019 itu melibatkan penyertaan mahasiswa UMK dan 20 Institut Pengajian Tinggi di Malaysia serta masyarakat setempat dengan pelbagai aktiviti menarik sepanjang tiga hari berlangsung di UMK Kampus Kota, Taman Bendahara, Pengkalan Chepa, Kelantan.

2Menurut Pegawai Belia dan Sukan Pejabat Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni), En. Wan Ahmad Khairul Wan Ahmad Najib berkata, berkata program itu turut disertai Kementerian Belia dan Sukan melalui program inisiatif Rakan Muda bermatlamatkan untuk memberi impak positif kepada golongan belia dan masyarakat setempat melalui pelbagai program yang akan dijalankan.

Beliau berkata, penganjurannya diatur sepenuhnya oleh pimpinan mahasiswa melalui gabungan badan ko-kurikulum UMK iaitu kelab dan persatuan yang terdapat di universiti di bawah Hal Ehwal Pelajar dan Alumni.

“Melalui festival ini juga sekaligus dapat melahirkan pemimpin dan mahasiswa UMK yang mempunyai kualiti tersendiri,” katanya pada sesi taklimat Festival Anak Muda, semalam.

Turut hadir, Pengarah Program FAM 2019, Muhammad Farid Aidy Ismail.

Katanya antara pengisian yang akan diadakan antaranya ialah Pancaragam Sekolah Kolej Sultan Ismail, CEO Talk dengan Lazada’, E-Sport PUBG, pameran Rumah Berhantu, selain jemputan daripada kalangan artis tempatan seperti Ismail Izzani selain penceramah jemputan iaitu PU Azman dan juga Ustaz Haslin Bollywood.

Teks dan Foto I Pusat Komunikasi Korporat

4 1

GEMPAR ADIWIRA SPIDERMAN DAN KUMPULANNYA MUNCUL DI SMK PADANG ENGGANG

Selasa, 17 September 2019 08:29

03552c60 498a 472a a27b 33bb0a681765

KOTA BHARU I Ratusan pelajar sekolah teruja bercampur 'gempar' dengan kemunculan tidak diduga adiwira terkenal dunia Spiderman dan kumpulannya di SMK Padang Enggang.

Spiderman diiringi oleh Kamen Rider dan Deadpool muncul sebagai memenuhi acara UMKVengers yang bertujuan untuk menyemarakkan minat pelajar di bidang sains, teknologi, matematik dan inovasi.

3Mereka tidak keberatan menarik perhatian ratusan para pelajar yang hadir dengan mempersembahkan tarian ‘flash mob’ di Dewan Uthmaniah, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Enggang.

Kemunculan watak 'superheroes' tersebut adalah sempena gimik pelancaran perasmian projek tanggungjwab sosial UMKVengers@School yang diselaraskan oleh Pusat Jaringan Industi dan Komuniti (CUIC), Pejabat Pusat Komunikasi Korporat, Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) dan kerjasama semua PTj di Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Pengarah CUIC, Prof. Madya Dr Wan Mohd Faizal Wan Ishak, berkata secara ringkasnya program UMKVengers@School melibatkan ceramah atau taklimat ringkas berkenaan kepakaran dan pengalaman penyelidik UMK untuk memberi ceramah dan berkongsi kepakaran di dalam slot khas yang diberi nafas baharu serta menyeronokkan.

Katanya, terdapat tiga segmen utama dimana pejabat CUIC akan mengenalpasti wakil-wakil penyelidik dan pentadbir daripada PTj di UMK yang memiliki kepakaran untuk memberi ceramah dan berkongsi kepakaran atau pengalaman mereka pada program ini.

“Selain itu, untuk segmen kedua membabitkan wakil atau duta-duta yang terdiri daripada siswa/siswi UMK ini mereka akan tampil dengan membuat persembahan flashmob atau senamtari dalam suasana yang santai dan menghiburkan sesuai dengan citarasa golongan muda iaitu pelajar sekolah sebagai sasaran audien utama projek UMKVengers@School.

“Manakala segmen ketiga membabitkan penglibatan wakil-wakil daripada pelajar UMK yang dipilih sebagai fasilitator untuk membantu sepanjang program ini berlangsung,” katanya selepas menyempurnakan majlis perasmian Program Jalinan Kerjasama Bersama Masyarakat “University for Society” UMK Vengers@School, di SMK Padang Enggang, baru-baru ini.

Sempena majlis itu, turut berlangsung aktiviti Demostrasi Seni Mempertahankan Diri(TKD), Flashmob dan Gimik serta sesi Latihan Dalam Kumpulan (LDK).

Menurut beliau lagi projek UMKVenger@school ini UMK akan mengenalpasti sekolah-sekolah samada di peringkat negeri Kelantan mahupun seluruh Malaysia dan luar negara.

Katanya, menerusi program ini pihak CUIC akan mempromosikan dan mengenali UMK sebagai Universiti Keusahawanan serta memberi motivasi kepada pelajar sekolah untuk bercita-cita ke menara gading terutamanya memilih UMK sebagai Universiti Pilihan Utama skaligus memilih program aliran Sains dan Teknologi.

“Selain itu, program ini juga selaras dengan hasrat dan saranan hasil daripada ucapan Menteri Pendidikan semasa amanat tahun 2019 iaitu ’Sekolah Untuk Komuniti, Universiti Untuk Masyarakat’ atau sering disebut melalui tagline UMK #UniversityForSociety.

Teks dan Foto I Pusat Komunikasi Korporat

4

KERJASAMA STRATEGIK UMK DAN WESTSTAR AVIATION SERVICES SDN BHD BAKAL BERI MANFAAT INDUSTRI

Rabu, 11 September 2019 21:58

WhatsApp Image 2019 09 11 at 7.08.37 PM

PENGKALAN CHEPA 10 September I Kerjasama strategik Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Weststar Aviation Services Sdn Bhd dijangka memberi manfaat besar kepada kedua-dua pihak bukan sahaja dari segi jaringan hubungan malah keterlibatan universiti dalam industri cari gali dan petrokimia.

Ini sekaligus akan melonjakkan komitmen UMK dalam pasaran industri petroleum menerusi kerjasama dengan syarikat Weststar Aviation iaitu pengendali penyedia pengangkutan menggunakan udara helikopter bertaraf antarabangsa dalam sektor perindustrian minyak dan gas di Malaysia.

Pengarah Pusat Pengurusan Persekitaran, Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan (CMeOSH) Prof. Madya Ts. Ir. Dr. Hj. Ahmad Rasdan Ismail berkata, melalui kerjasama ini kedua-dua pihak akan bersama menjalankan khidmat perundingan dan kepakaran, aktiviti khidmat kemasyarakatan aktiviti dan program tanggungjawab sosial korporat, perundingan lain melalui rakan kongsi syarikat minyak dan gas, rundingan bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan.

WhatsApp Image 2019 09 11 at 7.08.40 PM“Menerusi koloborasi ini UMK akan manfaatkan sebaik-baiknya khususnya memberi pendedahan kepada kemahiran dan kepakaran terdapat di UMK khususnya dalam bidang kajibumi, keselamatan dan kesihatan pekerjaan,” katanya pada lawatan Kolaborasi Industri ke Weststar Aviation Services Sdn Bhd, Pengkalan Chepa, Kelantan, semalam.

Turut hadir pada lawatan itu, Pengarah Pusat Jaringan Industri UMK, Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal Wan Ishak, Pengarah Bahagian Pengurusan Penyelidikan, Dr. Abdul Hafidz Yusoff, Encik Wan Azlee Bin Hj. Wan Abdullah (Pusat Strategik Universiti), Cik Rosmawati Che Hassan (Pusat Komunikasi Korporat) dan pasukan Cmeosh.

Kunjungan hormat ini, disambut mesra oleh Delegasi Weststar iaitu Capt Wan Hamdi Mohamad- Acting Base Manager OS1, KBR, Mohd Fathi Bin Bahador- Base & Ground Operations Manager OS2 serta pasukan kerja Weststar Aviations.

Antara syarikat industri “O&G” antarabangsa yang menggunakan khidmat Weststar Aviation Kelantan Based adalah seperti Carigali Hess, Hess, Petronas dan Repsol bagi membawa tenaga kerja ke beberapa pelantar minyak diperairan Kelantan-Thailand (Cakrawala, Hess dan sebagainya)

Pada lawatan itu, pihak Weststar Aviation juga bersetuju memberikan peluang kepada pihak UMK untuk membuka booth UMK secara percuma pada program OSH Day Weststar Services pada 6hb Oktober 2019 bertempat di Hangar Weststar Aviation Services Pengkalan Chepa.

Program ini turut disertai pemain besar industri petroleum dan rakan-rakan syarikat-syarikat minyak dan gas antarabangsa seperti Carigali Hess, HESS, Repsol, Petronas dan sebagainya.

Teks dan Foto I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 09 11 at 7.08.38 PM

Halaman 1 dari 88

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 17 September 2019

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • KALENDAR
  • PENERBITAN