Berita Terkini

AGENDA KEUSAHAWANAN FALSAFAH PEMBANGUNAN DAN PERANCANGAN STRATEGIK UMK

Selasa, 15 Januari 2019 21:44

0I1A1387

Oleh : Noor Alizam Shafie
Foto : Al Azam Razi & Ab Halim Hafiz Ab . Aziz

KOTA BHARU 15 Januari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan terus memperkasakan agenda keusahawanan sebagai agenda utama dan penting bagi menjadikan universiti ini lebih menonjol dan terus relevan sebagai institusi keusahawanan di tanah air.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, selain itu universiti juga perlu meningkatkan keupayaan struktur tadbir urus, mekanisme dan ekosistem yang jelas meliputi seluruh warga Universiti dengan penjenamaan UMK sebagai universiti keusahawanan negara.

0I1A1326Beliau berkata, tindakan agresif perlu diambil untuk menjadikan universiti ini mampu memberi impak kepada pembangunan ekonomi setempat.

“Selaras dengan itu, pihak universiti perlu menggandakan usaha sistem tadbir urus yang mencerminkan struktur organisasi yang menjamin saling kebergantungan dan semangat kerja sama antara satu sama lain.

“Sebagai sebuah universiti keusahawanan, penjanaan pendapatan atau kelestarian kewangan adalah salah satu pra-syarat Universiti Keusahawanan.

“Ini satu kewajipan yang memerlukan strategi yang mantap yang perlu dipatuhi oleh warga Universiti khususnya berkaitan isu pengurusan kewangan (value for money),” katanya kepada media di program Syarahan Perdana UMK dan Majlis Persaraan Prof. Dato’ Dr. Hj. Ibrahim Che Omar, di Hotel Perdana, pada 15 Januari 2019.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail, Ahli AGE Council UMK, Tan Sri (Dr). Mohd. Nadzmi Salleh, Ahli Lembaga Pengarah Universiti, En. Zulkifli Mohd Zan, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli.

Sementara itu, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim akan bersara wajib pada 8 Februari 2019 selepas 12 tahun berkhidmat di UMK bermula pada 1 Mei 2007 sehingga 8 Februari 2019.

Beliau telah dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) selama tiga tahun bermula dari 16 Januari 2016 sehingga 15 Januari 2019.

Sebelum itu, beliau pernah telah dilantik sebagai Pengarah UMK Kampus Jeli pada tahun 2012 -2016 dan menyumbang kepada pembangunan fizikal dan ekonomi UMK Kampus Jeli.

Prof. Dato’ Dr. Ibrahim juga pernah dilantik Dekan Pengasas Fakulti Agro Industri dan Sumber Asli (2007 hingga 2012) sebelum berpecah kepada dua (2) fakulti iaitu Fakulti Industri Asas Tani dan Fakulti Sains Bumi.

0I1A1417

BENGKEL TRANSFORMASI PENGURUSAN PEJABAT PENDAFTAR 2019

Ahad, 13 Januari 2019 11:50

UMK 7635

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto : Abdul Halim Hafiz

UMK 7768

PASIR PUTEH 13 Januari I Budaya Kerja Berkualiti, Intergriti dan Team Work adalah asas penting untuk mencapai kecemerlangan organisasi dengan memastikan matlamat visi, misi dan objektif mencapai sasaran.

Justeru, Bahagian Governan dan Kualiti Pejabat Pendaftar UMK menganjurkan Bengkel Transformasi Pengurusan Pejabat Pendaftar 2019 membabitkan tujuh bahagian dengan penglibatan seramai 90 staf telah di adakan di Tok Aman Bali Resort, Pasir Puteh, Kelantan, pada 10 Januari 2019.

Staf yang terlibat terdiri daripada Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Bahagian Pembangunan Sumber Manusia, Bahagian Govenan dan Kualiti, Bahagian Keselamatan, Pusat Kesihatan Universiti, Pusat Islam UMK dan Bahagian Pentadbiran Kampus Jeli.

Menurut Penolong Pendaftar, Pejabat Pendaftar, En. Mohd Zulfadli Mat Hussin, bengkel ini menjadi salah satu medium interaksi staf terlibat untuk bertukar-tukar pandangan dan pendapat bertujuan menambahbaik pengurusan dan operasi Pejabat Pendaftar;

Beliau berkata bengkel ini menjadi medium perbincangan berkaitan dengan sasaran tahun 2019 dan pencapaian keseluruhan Pejabat Pendaftar bagi tahun 2018.

“Selain itu, penetapan KPI dan SKT turut diadakan agar selaras dengan kehendak Visi serta Misi Universiti dan menjadi medium bagi perancangan inisiatif di bawah transformasi peningkatan kualiti penyampaian perkhidmatan dan pengurusan semua bahagian Pejabat Pendaftar,” katanya.

Tambah En. Mohd Zulfadli, bengkel ini juga diadakan sesi refleksi pencapaian 2018, pembentangan perancangan KPI 2019 dan sesi transformasi budaya kerja (team building).

UMK 8069

MPPUMK SAMBUT BAIK LARANGAN MEROKOK DI UNIVERSITI

Ahad, 13 Januari 2019 11:20

merokok

Oleh    : Pusat Hal Ehwal Korporat
Illutrasi : Nur Fadzli Abu Hassan

PENGKALAN CHEPA 13 Januari I Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Kelantan (MMPUMK) menyambut baik cadangan oleh Kementerian Kesihatan untuk meluaskan lagi kawasan larangan merokok di institusi-institusi pengajian tinggi seperti sekolah-sekolah swasta dan awam, serta universiti.

Rata-rata warga Universiti Awam (UA) menyokong 100 peratus cadangan ini untuk dipertimbangkan oleh kementerian bagi melindungi hak kalangan mereka yang tidak menghisap rokok merangkumi kira-kira 80 peratus daripada penduduk negara.

Yang Dipertua MPPUMK, En. Muhammad Ikhram Ahmad Shafri berkata, perintah larangan merokok di kawasan kampus perlu dikuatkuasa serta merta seperti penguatkuasaan larangan merokok di bangunan Parlimen dan premis menjual makanan pada tahun ini

Katanya, perkara ini kerana adalah penting kerana kita mahu mewujudkan persekitaran yang sihat dan harmoni di kawasan Universiti.

“Justeru, larangan ini penting bagi melindungi pelajar di Universiti terutamanya yang tidak merokok.

“Kita tahu ramai mahukan prasarana yang sihat atau dalam kata lain tempat menuntut ilmu perlu lah dalam keadaan sihat,” katanya.

Beliau turut yakin para pelajar di UA bersetuju dan menyokong larangan ini dikuatkuasa serta merta.

“Ini kerana para perokok juga sedia maklum bahawa aktiviti ini mampu mengganggu keselesaan pelajar lain malah merokok juga mampu memberi impak yang tidak sihat kepada pelajar.

"Kita tidak mahu kerana nila setitik rosak susu sebelanga dan perumpaan ini tepat ditujukan kepada perokok kerana kita sedia maklum bahawa ada kalangan pelajar yang tidak tahan dengan bau asap rokok,” jelasnya.

Menurut En. Muhammad Ikram, selain suasana yang tidak menyenangkan asap rokok juga memberi memberi kesan yang buruk kepada pelajar dan mengakibatkan penyakit-penyakit melibatkan pernafasan seperti sesak nafas dan asthma.

“Oleh demikian kita tidak mahu perkara perkara seperti ini berlaku kepada pelajar dan pihak MPP bersetuju dengan larangan ini kerana kawasan kampus adalah kawasan larangan merokok.

“Kami berharap mengharapkan agar aktiviti yang kurang sihat ini dapat dijauhkan dari suasana sihat di Universiti sama ada dari kalangan pelajar yang merokok dan pihak pihak yang terlibat dengan Universiti,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMK, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar berkata agenda Kemnterian Kesihatan adalah langkah tepat bagi mewujudkan persekitaran kampus yang lebih yang kondusif.

"UMK sudah lama mengeluarkan arahan larangan merokok dalam kawasan pengajian dan tiada aktiviti merokok secara terbuka dikenal pasti setakat ini," katanya.

Katanya UMK juga mengambil pendekatan mengenakan tindakan tatatertib selain memberi amaran keras kepada pelajar gagal mematuhi larangan berkenaan.

Halaman 1 dari 57

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 15 Jan 2019

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • KALENDAR
  • PENERBITAN