Berita Terkini

600 WARGA UMK HADIR MAJLIS AMANAT BERSAMA KETUA SETIAUSAHA NEGARA

Ahad, 06 Mei 2018 15:34

 

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat         Foto : Al Azam Razi

30806120 1741294269258600 646695275538207218 o

KOTA BHARU 24 April I Pelaksanaan Transformasi Nasional 2050 (TN50) oleh kerajaan adalah antara matlamat dan sasaran yang jelas untuk menjadikan Malaysia antara 20 negara terbaik serta termaju dunia berdasarkan prestasi memberangsangkan dalam pelbagai sektor di bawah pentadbiran Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak.

Ketua Setiausaha Negara (KSN), YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa berkata, persediaan TN50 merupakan satu revolusi yang mana Malaysia akan memberikan satu perubahan dan perkara-perkara baru yang akan wujud termasuklah memperkasakan inovasi dan kreativiti.

Beliau berkata, TN50 adalah cetusan Perdana Menteri sebagai langkah proaktif Malaysia mendepani cabaran termasuklah Revolusi Industri (IR 4.0) dengan membentuk pelajar untuk mendepani perubahan sektor pekerjaan yang tidak lagi wujud pada masa hadapan

“Wawasan TN50 akan meletakkan Malaysia sebuah negara maju menjelang 2050 melalui dasar, program dan projek yang bersesuaian.

“Justeru, pihak universiti juga telah membuat persediaan rapi untuk membentuk pelajar agar bersedia menghadapi cabaran yang mendatang dan mengambil peluang yang akan wujud selepas ini,” katanya ketika menyampaikan Majlis Amanat KSN Bersama 600 Warga Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 24 April 2018.

Turut hadir, Yang Dipertua Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam (PUSPANITA), Dato’ Seri Rohani Abdullah, Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan, Dato’ Nazran Mohammad, Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pendidikan Tinggi, Datuk Nik Ali Mat Yunus, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi, Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir dan Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar.

Menurut Tan Sri Ali, Malaysia sebagai salah sebuah negara yang berwawasan berpaksikan rakyat maka kerajaan akan sentiasa memastikan segala dasar program yang diperkenalkan ini akan sampai kepada rakyat.

Katanya, tidak ada seorang individu di mana-mana kawasan atau negeri akan terpinggir mahupun ketinggalan daripada aspek pembangunan.

Katanya, contoh ialah Kelantan menjadi negeri terpenting dalam pembangunan negara serta rancangan pembangunan kerajaan Persekutuan sejak pentadbiran YABhg. Dato’ Seri Mohd Najib pada tahun 2009.

"Pelbagai inisiatif dan projek kerajaan Persekutuan telah dilaksanakan di Kelantan iaitu bagi tempoh 2013 hingga 2017, dengan 447 projek bernilai RM2.65 bilion berjaya dilaksanakan di negeri ini.

"Selain itu, sebanyak 7,914 unit Perumahan Awam 1Malaysia telah diluluskan di Kelantan manakala 2,662 unit sedang dalam pembinaan dan 5,197 unit dalam pelbagai peringkat kelulusan untuk pembinaan dan projek perumahan PPA1M manakala di Bachok sebanyak 55 unit rumah PPA1M telah pun siap dibina,” katanya.

Tambah beliau, rumah PPA1M dijual lebih rendah daripada harga pasaran iaitu antara RM150,000 hingga RM300,000 seunit dimana sebahagian daripada kos pembinaan ditanggung oleh Kerajaan Persekutuan.

Manakala program Strategi Lautan Biru Nasional (NBOS), Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) dan Pusat Transformasi Bandar (UTC) yang ditubuhkan di Kelantan menunjukkan bahawa RTC Kota Bharu menjadi paling berjaya di 11 RTC di seluruh negara berbanding negeri-negeri lain.

Pada majlis sama, Tan Sri Ali turut menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara UMK dan PUSPANITA bagi memperluaskan hubungan dua hala antara kedua-dua pihak dengan mewujudkan Anugerah Prihatin Komuniti PUSPANITA.

Majlis menandatangani MoU itu telah disempurnakan oleh Prof. Dato’ Dr. Husaini dan Dato’ Seri Rohani.

PUSPANITA sebagai sebuah persatuan kebajikan yang bergerak aktif memperkasakan dan merakyatkan PUSPANITA melaluai pelaksanaan program berasakan 3K iaitu Keilmuan, Keusahawanan dan Kebajikan kepada ahli PUSPANITA dan masyarakat setempat.

Justera itu, PUSPANITA berbesar hati memberikan sumbangan endowment Kecemerlangan sebanyak RM50,000.00 kepada UMK bagi merealisasikan hasrat ini.

30073539 1741294662591894 4416284598373360547 o

GENDANG KECAPI WARISAN YANG DILUPAKAN

Rabu, 25 April 2018 12:14

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat         Foto : Al Azam Razi

Kecapi2

KEISTIMEWAAN dan keunikan gendang bukan sekadar paluannya dan bunyi-bunyian sahaja malah gendang juga sebenarnya menonjolkan identiti, budaya, adat dan warisan bangsa serta sejarah asal-usul kepada masyarakat atau peribumi.

Kecapi1

Kalau disoal kepada generasi millinea hari ini tentang gendang kompang, gendang joget, gendang dikir, gendang peribumi, gendang panjang Siam, gendang Cina dan gendang India pasti ramai terpinga-pinga kerana tidak pernah mendengar nama apatah melihatnya.

Begitu juga nasib yang dialami oleh Alat Muzik Kecapi atau Gendang Kecapi kerana ada antara generasi muda kini langsung tidak mengetahui akan kewujudannya biarpun alat permainan tradisional ini pernah berada di zaman kegemilangannya sekitar tahun 1940 dan 1950 an.

Gendang Kecapi yang kian diancam kepupusan itu menghadapi masalah sama seperti dengan permainan atau alat tradisional Melayu yang kini sukar ditemui sehinggalah hanya dapat dilihat pada ketika persembahan majlis keraian tetamu kenamaan atau pelancong daripada luar negara.

Justeru itu, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) dengan kerjasama Institut Pendidikan Guru Kampus Sultan Mizan (IPGKSM) menganjurkan Program Kolaborasi Muzik Tradisional dengan matlamat memartabatkan seni dan warisan muzik tradisional.

Kecapi8

Pensyarah Jabatan Pengajian Warisan FTKW, En. Mohd Aswawi Isa, berkata pihak FTKW dibawah Elektif Seni Persembahan berusaha untuk mempertahankan seni warisan itu dengan menarik minat generasi millinea untuk memberi pendedahan suatu alat yang boleh dianggap bahan permainan atau hiburan oleh orang Melayu suatu ketika dahulu.

Beliau berkata, objektif utama program ini adalah untuk menghargai seni dan warisan muzik tradisional di samping memberi peluang kepada pelajar elektif muzik IPGKSM untuk mempelajari cara pembuatan dan teknik pembuatan alat muzik kecapi melalui bengkel yang disediakan ini.

“Pada masa yang sama, program ini juga mewujudkan hubungan kolaborasi antara IPGKSM dengan pihak UMK yang terlibat iaitu pelajar dan pensyarah untuk dijadikan medan untuk berkongsi idea atau pengalaman yang baharu,” katanya.

Menurut En. Mohd Aswawi, program ini juga sebagai platform untuk generasi ini belajar mewarisi seni pembuatannya dan bermain permainan tradisional itu.

Kecapi7

Katanya, idea untuk mengadakan bengkel ini selepas melihat masih ada warga emas iaitu En. Abdullah Majid atau lebih dikenali dengan nama Pok Loh, 82, masih bergiat aktif dalam seni pembuatan alat muzik kecapi dan begitu mahir bermain alat muzik tradisonal itu walaupun telah dimamah usia.

“Pok Loh satu-satunya pembuat alat muzik kecapi yang masih ada di negeri ini yang mula berkecimpung dalam pembuatan alat muzik ini sejak berusia 17 tahun.

“Beliau berhasrat meneruskan dan mempertahankan seni pembuatannya sehingga hayatnya dan sanggup mewarisi kepada mereka yang berminat,” katanya.

Tambah beliau, alat muzik kecapi yang diperbuat daripada buluh juga dikenali sebagai gendang kecapi dimana buluh itu dibuat dari tabung-tabung buluh yang terpilih khususnya daripada buluh bentong dan tali-talinya dikupas dari sebahagian kulitnya tanpa diputuskan hujungnya.

“Setiap buluh mempunyai enam tali yang ditegangkan yang dengan diperkuat oleh ikatan tali yang diperbuat daripada buluh dimana petikan daripada tali itu mengeluarkan bunyian seperti suara gong ibu dan anak.

Kecapi4

“Manakala bahagian dua lubang buluh gantian kepada gendang secara meningkah dengan suara yang dihasilkan dari tepukan disebelah permukaannya yang tampak terbuka yang mengeluarkan bunyi gendang,” katanya.

Sementara itu, En. Mohd Aswawi, berharap perkongsian pengalaman dan ilmu daripada Pok Loh itu para pelajar dapat memanfaatkannya untuk digunakan dalam aspek pendidikan seni persembahan muzik.

Katanya, melalui platform ini juga memberi pengetahuan dan pengalaman dari segi pembuatan dan teknik permainan alat muzik tradisional tempatan kepada pelajar elektif muzik dan melahirkan pelajar yang menghargai seni dan warisan muzik tradisional.

Kecapi5

PROFESOR BERSAMA MASYARAKAT PLATFORM SELAMI DENYUT NADI RAKYAT

Rabu, 18 April 2018 17:40

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat & Nor Suzila Ramli        Foto : Al Azam Razi

PerasmianMPN2

PerasmianMPN

BACHOK 16 April 2018 I PEMERKASAAN matapelajaran sains, teknologi serta matematik di kalangan pelajar adalah antara empat inisiatif utama yang dilancarkan oleh Majlis Profesor Negara (MPN) dan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menerusi program Profesor Bersama Masyarakat.

Selain itu, inisiatif lain ialah membabitkan kelestarian dan kebersihan negeri; pembangunan teknologi maklumat (ICT) dan membanteras gejala sosial.

Presiden dan Ketua Eksekutif MPN, Prof. Dato’ Dr. Raduan Che Rose, berkata pendidikan STEM adalah antara contoh kejayaan kerjasama UMK dan Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan yang menjadi model untuk para profesor dan pendidik membantu sekolah untuk meningkatkan tahap akademik.

Beliau berkata, dengan itu MPN menyatakan komitmen dan kesungguhan untuk memperkasa bidang itu dengan memastikan jumlah pelajar meminati aliran Sains Teknologi Kejuruteraan dan Matematik (STEM) semakin bertambah di negeri ini.

PerasmianMPN3

“Para akademik dan Profesor akan memberi pendedahan awal kepada pelajar tentang subjek Matematik dan Sains untuk mereka menguasai bidang tersebut,” katanya pada majlis perasmian Program Profesor Bersama Masyarakat oleh Timbalan Ketua UMNO Bahagian Bachok, Dato’ Dr. Ilias Husain, di UMK Bachok Kelantan, pada 16 April 2018.

Turut hadir, Timbalan Presiden MPN, Prof. Dr. Kamaruddin M. Said dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMK, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar,.

Menurut Prof. Dato’ Dr. Raduan, kesemua inisiatif yang dilaksanakan tersebut adalah hasil kolobrasi MPN selama dua hari bersama komuniti termasuk pelbagai program kemasyarakatan yang berfokus kepada objektif memupuk semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat.

PerasmianMPN5

Katanya, Program Profesor Bersama Masyarakat ini merujuk kepada peranan profesor dan para akademik memberi manfaat kepada masyakat dalam pelbagai bentuk dan kaedah pelaksanaannya.

“Salah satunya adalah memberi matlumat terkini iaitu matlumat sebenar mengenai isu-isu berkait dalam negara khususnya di negara ini.

“Para profesor merupakan ilmuan yang mempunyai pengalaman yang banyak dengan kepakaran yang tersendiri,” katanya.

Sementara itu, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim berkata, menerusi program ini para profesor dapat memberi kefahaman dan membawa masyarakat kepada satu tahap yang dipanggil sebagai ‘kesarjanaan awam’.

PerasmianMPN6Katanya, profesor dapat memberi perkongsian ilmu untuk masyarakat menerima sesuatu dengan lebih bijak iaitu menilai dahulu sebelum menyebarkan sesuatu dan bukan menerima secara bulat-bulat akan sesuatu perkara.

“Pada abad ini, masyarakat mudah menerima dan taksub kepada sesuatu perkara itu disampaikan secara berulang kali sehingga menyebabkan mereka terinduksi dan mudah percaya kepada berita yang sebarkan.

“Oleh itu, masyarakat memerlukan seseorang yang berani menyampaikan dan menerangkan perkara yang sahih beserta dengan bukti untuk mengelakkan segala macam anasir yang tidak sewajarnya,” katanya.

Sepanjang berlangsungnya Program Bersama Masyarakat pelbagai program menarik diadakan iaitu Forum    menyelami denyut nadi rakyat, Forum ilmuwan bersama masyarakat, pemeriksaan kesihatan, derma darah, pameran, program gotong royong perdana, pertandingan gubahan pulut kuning, dialog Profesor bersama pemimpin pelajar dan kenduri rakyat.

PerasmianMPN1

Halaman 1 dari 35

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 22 Mei 2018

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search