Berita Terkini

UMK ANJUR PROGRAM ZIARAH PRIHATIN PELAJAR ASNAF DAN PESAKIT KRONIK

Rabu, 17 Julai 2019 18:34

4KUALA LUMPUR 17 Julai | Seksyen Tatatertib dan Kebajikan Pelajar, Bahagian Hal Ehwal Pelajar, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), hari ini menziarahi lima pelajar Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang menghidap penyakit kronik dan empat pelajar kurang berkemampuan di sekitar Lembah Kelang sempena Program Ziarah Prihatin Universiti Malaysa Kelantan (UMK) 2019.

Program itu diketuai oleh Penolong Pendaftar, Puan Noorafnie Edura Ab. Manaf, yang telah menyampaikan sumbangan berupa barangan keperluan asas dan bantuan kewangan kepada kelima-lima pelajar tersebut di kediaman masing-masing.

3Kunjungan pertama adalah ke kediaman pelajar tahun akhir Fakulti Keusahawanan Perniagaan (FKP), Adiya Natasha Azlan Shah yang menghidap penyakit Kanser Limfoma.

Beliau merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Logistik Dan Perniagaan Pengedaran) terpaksa menangguhkan pengajian selepas disahkan menghidap kanser pada awal tahun 2019 yang kini sedang menjalani rawatan kimoterapi. 

Selain daripada itu, program ini juga turut melibatkan empat buah keluarga pelajar yang kurang berkemampuan di sekitar Lembah Klang.

2Turut hadir, program tersebut ialah staf Tatatertib dan Kebajikan Pelajar, Encik Mohd Fahlil Mat Jusoh dan Puan Ismazura Ismail.

Program Ziarah Prihatin turut mendapat sokongan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli dan pengurusan UMK sebagai tanda keperihatinan dalam menjaga hal ehwal kebajikan para pelajar di UMK.

BUILD BRAND BERSAMA KUBI SPRINGER

Rabu, 17 Julai 2019 17:56

Oleh : Pusat Komunikasi Korporat | Foto : Al Azam Razi

0I1A5903KOTA BHARU 17 Julai I Sebagai sebuah universiti keusahawanan dan berwawasan, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) kini terus berusaha membimbing para akademia, usahawan dan syarikat ke arah laluan masa hadapan yang cemerlang untuk memacu kejayaan dan memajukan industri di negara ini.

Justeru, UMK buat julung kalinya menganjurkan bengkel pembinaan jenama bersama perunding penjenamaan antarabangsa terkenal iaitu Kubi Stringer.

Hampir 40 peserta terdiri daripada para akademia, usahawan dan syarikat korporat menyertai program yang dikenali sebagai Build Brand Bersama Kubi Springer yang diadakan di Hotel Perdana, Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

Peserta terdiri daripada syarikat Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd, Cosmoderm, TNB Kelantan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, bengkel ini mendorong kepada mewujudkan lebih banyak penyelesaian berinovatif untuk membantu memajukan industri, usahawan dan pensyarah khususnya penjenamaan produk untuk meningkat dan mengubah industri.

0I1A6022Beliau berkata, Kubi Springer adalah perunding kepada beberapa jenama terbesar di dunia seperti Nike, L'Oreal, Blackberry, MTV, Justin Timberlake, Rolls Royce Motor Cars dan Aston Martin.

“Selain itu, Kubi pernah bekerjasama dengan beberapa syarikat di Malaysia termasuk Mimpikita, Sugar Scarf dan Brahims pada 2013 hingga 2015 bagi memasarkan produk syarikat tersebut ke peringkat antarabangsa. Adalah penting bagi usahawan dan organisasi bahawa pembinaan jenama adalah aspek penting kepada mereka dan organisasi,” katanya.

Menurut Prof. Ts. Dr. Noor Azizi, penjenamaan peribadi dan institusi menawarkan banyak faedah kepada kehidupan dan kerjaya seseorang kerana ia membantu dalam membina keyakinan semasa memperoleh kepercayaan, kesahihan, dan kredibiliti.

Katanya, antara topik lain ialah keutamaan dan strategi atau formula berkesan untuk mengembangkan perniagaan dan menguasai pasaran produk wanita.

0I1A5990“Untuk meletakkan UMK sebagai universiti keusahawanan, Ia bermula dengan penjenamaan kerana jenama menjelaskan tentang, mengapa dan apa tentang organisasi.Jenama mewujudkan kepercayaan untuk membina hubungan kerana jenama akan meningkatkan kredibiliti, keyakinan dan keaslian,” katanya.

Sementara itu, Kubi Springer berkata penjenamaan ditakrifkan sebagai nama, slogan, tanda, simbol atau reka bentuk, atau gabungan unsur-unsur ini, yang membezakan satu syarikat, produk, atau perkhidmatan daripada yang lain.

Kubi Springer menyifatkan penjenamaan (perniagaan / produk) pada hari ini lebih kompleks dan amat penting.

“Pada pandangan saya, sebahagian usahawan tidak lagi meletakkan aspek penjenamaan sebagai perkara pertama terpenting dalam perniagaan sebaliknya ramai yang memberi fokus kepada produk dan harga untuk bersaing dipasaran,” katanya.

Menurut beliau lagi, produk memberi kesan kepada faktor pembelian yang seterusnya akan meningkatkan kadar jualan.

0I1A6045

UMK BEKERJASAMA MENJAYAKAN PERTANDINGAN BAHAS BAHASA MELAYU ALA PARLIMEN SEKOLAH RENDAH PERINGKAT KEBANGSAAN 2019

Rabu, 17 Julai 2019 08:16

5 1

Teks dan Foto : Pusat Komunikasi Korporat

PENGKALAN CHEPA 16 Julai I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menyokong aktiviti dan program ke arah pemerkasaan bidang pendidikan negara.

Hal ini terbukti apabila UMK bekerjasama dengan Bahagian Sukan, Ko-Kurikulum dan Kesenian, Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan menjayakan Pertandingan Bahas Bahasa Melayu Ala Parlimen Sekolah Rendah Peringkat Kebangsaan 2019 yang berlangsung selama empat hari bermula pada 15 Julai yang lalu.

Mengulas mengenai peranan UMK, Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, gembira apabila universiti ini dapat bersama menjayakan Pertandingan Bahas BahasaMelayu Ala Parlimen Sekolah Rendah Peringkat Kebangsaan 2019.

“UMK memang komited, kita sedar generasi muda adalah pewaris negara ini maka kita dengan tangan terbuka sentiasa menyokong aktiviti atau program yang dapat memperkasakan pembangunan jiwa anak-anak kita untuk menjadi pelajar kental,”katanya.

1Pertandingan bahas ini bertujuan melatih semangat berani dan ketajaman fikiran di kalangan pelajar cilik apabila berhujah atau berucap di hadapan ramai orang. Peserta juga diwajibkan menggunakan bahasa yang betul.

Pertandingan yang dibahagikan kepada dua bahagian ini disertai oleh lebih 20 buah sekolah rendah dari seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

“Memang menjadi matlamat kita juga, suasana dan persekitaran universiti ini akan menyuntik semangat mahu melangkah kaki ke menara gading. Kita doakan anak-anak ini berjaya hingga menara gading suatu hari nanti. Bagi seluruh warga UMK, saya mengucapkan selamat datang kepada anak-anak kita kita ini,” katanya.

4

Halaman 1 dari 78

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 17 Julai 2019

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • KALENDAR
  • PENERBITAN