Berita Terkini

UMK DAN UNIVERSITY OF SEOUL, KOREA SELATAN JALIN KERJASAMA KEM PENYELIDIKAN

Khamis, 16 Ogos 2018 15:59

DSC 3876

Teks dan Foto : Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT)

SERAMAI 30 pelajar daripada Sekolah Menengah Sains Jeli, MRSM Jeli dan Seoul International School, di Korea Selatan telah bekerjasama mengadakan Kem Kajian Bersama dan Pertukaran Budaya menerusi kajian kualiti air serta sistem kumbahan bertempat di daerah Jeli Kelantan.

Kem Kajian Bersama itu adalah susulan daripada kerjasama antara Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan University of Seoul (UoS) di Korea Selatan.

Program yang berlangsung selama tiga hari itu bermula pada 3 hingga 5 Ogos 2018 membabitkan penglibatan pelajar sekolah menengah dari Korea dan Malaysia yang bermatlamat untuk memberi pendedahan berkaitan isu air dan sanitasi.

Program ini adalah selaras dengan hasrat dan aspirasi Sustainable Development Goals 2030 serta program kolaboratif yang secara tidak langsung dapat meluaskan pengalaman pelajar melalui perkongsian ilmu dan budaya serta kemahiran dalam bidang sains.

Pensyarah Kanan FBKT, Dr. Hasyiya Karimah Adli, berkata, kem kajian selama tiga hari memberi tumpuan penyelidikan berkenaan kualiti air dan sistem kumbahan di Kampung Lakota, Jeli, Kelantan.

Katanya, kem ini memberi pendedahan kepada pelajar-pelajar mengenai isu air, sanitasi dan pengurusan alam yang lestari, sambil meluaskan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang sains.

“Selain itu, kem ini juga secara tidak langsung dapat meluaskan pengalaman pelajar daripada Korea Selatan dengan budaya penduduk Malaysia dan beramah mesra dan seterusnya mempromosikan budaya Malaysia kepada delegasi Korea.

“Pelbagai aktiviti menarik telah diadakan sepanjang program ini seperti mengendalikan penyelidikan analisis kualiti air di kawasan sekitar Jeli, menjalankan aktiviti-aktiviti berkaitan pertukaran budaya di antara Malaysia dan Korea Selatan,” katanya.

Kem kajian ini mendapat bimbingan daripada Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal Wan Ishak selaku Ketua Penyelidik dan Pengarah Program bersama dengan Prof. Hyunook Kim dari University of Seoul, Korea.

Kem Kajian telah dirasmikan oleh Penolong Pengarah Bahagian Perancangan Dan Penyelidikan Dasar Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia, Cik Suraya Norin Ismail manakala majlis penutup oleh Timbalan Dekan Akademik FBKT, Prof. Madya Dr. Noor Azlina Ibrahim.

Program Kem Kajian ini turut mendapat kerjasama staf akademik FBKT dan wakil Majlis Perwakilan Pelajar UMK Kampus Jeli.

Menurut Dr Hasyiya, hasil kajian yang dilaksanakan oleh penyelidik mempunyai perancangan di masa hadapan bagi menjalankan program susulan di Seoul International School pada setiap tahun secara berselang-seli di kedua-dua negara.

Beliau berkata, menerusi kajian ini satu pembentangan hasil kajian berkaitan kebersihan air dan sisa buangan pepejal terawat untuk penjagaan alam sekitar akan diadakan dalam tempoh terdekat.

“Pada program itu, delegasi daripada Korea Selatan berpeluang melawat sekitar bandar Kota Bharu dan diberi kesempatan mengenali makanan tradisional Malaysia dan Korea, aktiviti permainan tradisional dan melawat dusun dan kebun getah dan merasai musim buah-buahan di Kelantan.

“Para peserta juga dihiburkan dengan persembahan kebudayaan melalui persembahan dikir barat dan gamelan,” katanya.

WhatsApp Image 2018 08 07 at 10.24.27 PM

PEMANGKU RAJA KELANTAN BERKENAN RASMI SEMINAR PERANAN RAJA-RAJA MELAYU MENYATUKAN RAKYAT

Selasa, 07 Ogos 2018 15:54

38493470 2299827280244416 7354024397859979264 n

KOTA BHARU 7 Ogos I Pemangku Raja Kelantan, Yang Maha Mulia (YMM) Dr. Tengku Muhammad Fa-Iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra berkenan berangkat ke majlis Seminar Peranan Raja-Raja Melayu Dalam Menyatukan Rakyat anjuran Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dengan kerjasama Universiti Malaysia Kelantan (UMK), di Hotel Perdana, di sini, hari ini.

Turut berangkat, Tengku Temenggong Kelantan, YBM Tengku Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz.

Hadir sama, Menteri Besar Kelantan, Dato’ Ahmad Yakob, Timbalan Menteri Besar, Dato’ Mohd. Amar Nik Abdullah, Timbalan Yang Di Pertua MAIK, Dr. Haji Nik Mohd Azlan Abd. Hadi dan Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar.

Sementara itu, YMM Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra yang juga Tuanku Canselor UMK turut berkenan melancarkan buku Sejarah Kesultanan Melayu Kelantan.

Baginda bertitah dalam ucapannya, bahawa penganjuran seminar ini berkaitan dengan Institusi Kesultanan Melayu atau kuasa Yang Di-Pertuan Agong yang telah dicetuskan oleh baginda sendiri sejak beberapa lama sebelum berlangsungnya Pilihanraya Umum (PRU) Ke 14 .

Titah baginda, Institusi Kesultanan atau kedudukan Raja-Raja Melayu merupakan salah satu pancang kenegaraan yang utama dan terdapat enam perkara utama sebagai wasiat raja-raja Melayu yang telah dikanunkan dalam perlembagaan persekutuan.

“Telah diperakui bahawa perkara-perkara tersebut ada hubungannya dengan warisan peradaban bangsa Melayu namun harus disedari bahawasanya hal ini sudah bertukar menjadi kepentingan dalam konteks dan konsep kenegaraan Malaysia.

“Kedudukan Institusi Raja-Raja Melayu menjadi lambang perpaduan serta tunjang kepada kesatuan dan persatuan bangsa Malaysia baharu dimana bangsa ini dalam perjalannya menunju taraf menjadi bangsa moden yang sedang melangkah ke arah negara maju,” titah baginda.

Dalam pada itu, YMM Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra bertitah dengan menyeru seluruh rakyat Malaysia khususnya rakyat di negeri Kelantan tanpa mengira keturunan etnik dan kaum kembali kepada akar sejarah dan tamadun nusa bangsa.

38612184 2299832256910585 2208879694395211776 nTitah baginda, dalam konteks memahami sejarah negara dan tamadun bangsa ini hendaklah usaha-usaha dan langkah diambil bagi memperkenalkan sejarah negeri-negeri Melayu amnya dan negeri Kelantan khasnya kepada para pelajar sejak awal lagi.

“Usaha ini perlu diambil sejak mereka berada di bangku sekolah menengah dengan tujuan supaya mereka menjadi arif dan tidak jahil dengan sejarah negeri mereka sendiri.

“Ini kerana apabila mereka mengerti sejarah maka timbul perasaan cinta dan sayang mereka kepada bangsa bangsa dan negara mereka sendiri dan sekaligus apabila ini tertanam dalam jiwa mereka maka kita tidak perlu berkempen dan menjalankan propaganda bagi membangkitkan semangat patriotisme setiap kali bulan kemerdekaan,” titah baginda.

Sementara itu, baginda berharap masyarakat menolak isu-isu perbezaan dan tuntutan –tuntutan berasaskan kaum yang dilaungkan dan perlu dihentikan untuk mengelakkan berlakunya perpecahan yang ketara di kalangan kita.

Baginda bertitah, jika sesebuah negeri atau negara tidak dibina dengan landasan ilmu atau sekadar cuma mengikut selera lidah pimpinan secara Ad-hoc maka tentu jurang polarisasi kaum akan bertambah luas.

“Lihatlah betapa kukuhnya perpaduan bangsa di negara-negara yang mengamalkan sistem beraja kerana raja itu lambang perpaduan dan kesatuan nilai fikrah bangsa dan umat.

“Ambil iktibar daripada Jepun, Thailand, England, Sweden, Norway dan Denmark,” titah baginda lagi.

Justeru, baginda turut bertitah bahawa konsep persekutuan dan tonggak-tonggak utama serta perlembagaan perlu dididik di kalangan rakyat khususnya generasi muda.

“Mereka tidak ada atau kurang pengetahuan tentang perlembagaan dan sejarah negara sendiri padahal perlembagaan sewajarnya menjadi subjek wajib merentasi fakulti dan kurikulum di pusat-pusat pengajian tinggi.

“Bahkan sudah sampai masanya di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri mengadakan kursus khas perlembagaan, konsep rukun negara dan dasar-dasar sosial serta sebagainya kepada wakil-wakil rakyat,’ titah baginda.

38738305 2299832273577250 7746854510617690112 n

JADIKAN KEJAYAAN CROTIA DI PENTAS PIALA DUNIA SEBAGAI MISI PENTING BURU PINGAT DI SUKUM KALI KE 43 – PROF. DATO’ DR. HUSAINI OMAR

Rabu, 08 Ogos 2018 15:51

38713682 2300956733464804 2814165973676851200 o

PENGKALAN CHEPA 8 Ogos I Kontinjen Universiti Malaysia Kelantan (UMK) perlu jadikan kejayaan Crotia di Piala Dunia 2018 di Russia sebagai misi penting untuk memburu pingat pada Kejohanan Sukan Staf Antara Universiti Malaysia (SUKUM) Kali Ke 43 di Universiti Malaysia Pahang (UMP), pada 10 hingga 18 Ogos 2018.

Walaupun dianggap negara kerdil dengan jumlah penduduk seramai 4 juta orang namun selaku finalis Piala Dunia 2018, Crotia telah berjaya melahirkan ramai bakat dalam bola sepak dan pelbagai lagi jenis sukan sekali pun kekurangan sumber dan kemudahan sukan yang lengkap.

Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar, berkata banyak perkara yang boleh dijadikan sumber teladan dan inspirasi daripada kejayaan negara ini dan Crotia telah membuktikan tiada yang mustahil dalam bidang sukan.
"Jika Croatia berjaya melakukan kita semua juga dapat impikan perkara sama.

38655866 2300956533464824 6294843436411387904 o“Selaku sebuah universiti yang paling bongsu kita mengakui bahawa kita agak kerdil untuk menguasai kejohanan ini jika dibandingkan dengan universiti-universiti tersohor atau well established seperti Universiti Malaya dan UPM yang mempunyai lebih ramai atlet dan kemudahan sukan yang serba lengkap,” katanya pada majlis penyerahan bendera kepada Ketua Kontinjen UMK, En.Pauzi Pak Chu di Dewan Eksprimental, UMK Kampus Kota, hari ini.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

Menurut Prof. Dato’ Dr. Husaini, berdasarkan kepada saiz kontinjen UMK untuk kejohanan Sukum 2018 dengan penyertaan 114 atlet dan pegawai dalam 8 acara sukan yang membawa cabaran universiti ini di UMP nanti jelas memberikan signifikasi dan isyarat bahawa kita telah bersedia untuk menjadi pesaing pada kejohanan kali ini.

Katanya, dengan semangat kesukanan yang tinggi kita percaya bahawa persaingan dalam kejohanan ini diraikan dengan displin dan kesedaran untuk memelihara imej dan nama baik UMK.

“Menang atau kalah adalah adat pertandingan, namun berikanlah cabaran yang terbaik bagi menunjukkan kesungguhan tuan dan puan sebagai wakil kepada UMK sepanjang temasya ini.

“Pada masa yang sama, sukalah saya menyatakan disini bahawa pihak pengurusan UMK sentiasa memberikan perhatian terhadap pembangunan sukan di universiti ini,” katanya.

Tambah beliau, komitmen ini dizahirkan melalui sokongan berterusan terhadap inisiatif-insiatif yang digerakkan oleh Pusat Sukan UMK termasuklah pembangunan bakat sukan, program latihan atlet dan penyediaan pelbagai kemudahan sukan dan rekreasi untuk manfaat warga UMK secara keseluruhannya.

“Majlis pada hari ini walaupun sekadar satu simbolik, namun bendera UMK yang akan diserahkan itu merupakan manifetasi harapan daripada pihak pengurusan Universiti ini kepada anda untuk memberikan sumbangan terbaik melalui penyertaan dalam kejohanan tahunan ini,” jelasnya.

Pada kejohanan SUKUM 2017 ke-42 yang lalu, UMK berjaya berada di kedudukan 17 daripada keseluruhan universiti bertanding dengan menyertai tujuh acara sukan dengan empat acara sukan sahaja yang menyumbang tujuh pingat iaitu Bola Sepak (1 Perak), Basikal VIP (1 perak), ping pong 1 gangsa dan memanah sebanyak tiga gangsa.

38712104 2300956653464812 2622854051410214912 o

Halaman 1 dari 41

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 16 Ogos 2018

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • KALENDAR
  • PENERBITAN