Berita Terkini

PROGRAM CDTP SIRI 4 MISI UMK LAHIR PENGARAH SYARIKAT BERILMU

Khamis, 08 November 2018 13:10

0I1A4089

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

KOTA BHARU 30 OKTOBER I Menyedari persaingan sengit dalam dunia kerjaya pada masa kini, setiap mahasiswa harus melengkapi diri dengan penguasaan kemahiran ilmu keusahawanan yang relevan dan diperlukan khususnya untuk menceburi perniagaan dan bergelar usahawan yang berjaya.

Justeru, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Pusat Keusahawanan UMK (UMK-EI) dengan kerjasama Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) telah menganjurkan program Corporate Directors Training Programme (CDTP ) selama 3 hari 2 malam, bertempat di Hotel Crown Garden, Kota Bharu, Kelantan, pada 29 Oktober sehingga 31 Oktober 2018.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Zaliman Sauli, berkata, menerusi program itu UMK yakin dapat melahirkan lebih ramai mahasiswa menjadi usahawan sekali gus melahirkan lebih banyak majikan pada masa depan.

Beliau berkata, usaha itu lebih berkesan dengan penyampaian dan teknik pembelajaran kepada para pelajar tentang pengurusan, pentadbiran syarikat dan mengetahui tentang garis panduan perniagaan dan undang-undang yang perlu diikuti oleh semua pengarah syarikat mahasiswa universiti yang berdaftar.

“Pada program ini juga, para pelajar akan terlibat dengan aktiviti pembentangan perniagaan business pitching yang menawarkan hadiah bagi tiga kumpulan terbaik.

“Selain itu, pelajar akan diberi gambaran dan pengetahuan dalam bidang perniagaan yang lebih jelas kepada pengarah syarikat mahasiswa dalam memastikan syarikat mereka berkembang dengan baik mengikut lunas undang-undang dan peraturan dari semasa ke semasa,” katanya pada majlis perasmian program CDTP Siri Ke 4.

Turut hadir, Pengarah Akademi Latihan dan Pengurusan Pengetahuan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) En. Amir Ahmad.

Program CDTP disertai seramai 140 peserta yang terdiri daripada lapan peserta setiap Universiti Awam (UA) di Seluruh Malaysia untuk mempersembahkan pengembangan perniagaan dan idea perniagaan.

Menurut Prof. Dr. Zaliman, pada program itu pelajar juga diberi pengetahuan dan pendedahan dalam aspek-aspek dalam perniagaan seperti pemasaran, sumber manusia, dan kewangan disamping memberi kesedaran kepada peserta mengenai tanggungjawab dan peranan jawatan di dalam sesebuah syarikat serta pendedahan mengenai kesalahan-kesalahan lazim yang sering dilakukan dalam sesebuah syarikat.

0I1A4104Katanya, program seumpama ini akan dapat memberi peluang kepada pelajar universiti seluruh Malaysia untuk mengamalkan atau mempraktikkan sedikit sebanyak ilmu berkaitan dengan perniagaan, undang-undang dan peraturan perniagaan serta melatih mereka menjadi usahawan yang berjaya mengikut perkembangan teknologi terkini.  

“Di samping itu, program ini amat bermanfaat dan dapat membantu mahasiswa menceburi bidang perniagaan agar mereka tidak tersilap langkah dan akan merugikan mereka di masa hadapan dan seterusnya melahirkan graduan yang bercirikan job creator dan bukannya job seeker.

“Kejayaan pelaksanaan program ini akan melahirkan usahawan pelajar yang mendapat pendedahan dan pengalaman sebagai seorang usahawan sebenar, di samping dapat membantu meningkatkan taraf ekonomi masyarakat setempat serta menjadi pencipta kerjaya di masa hadapan,” jelas beliau.

Sementara itu, En. Amir yang mewakili SSM telah menyumbang RM50,000 bagi menganjurkan program CDTP Siri Ke 4 sebagai salah satu inisiatif untuk memberi manfaat kepada golongan mahasiswa menjadi usahawan pada masa depan.

Katanya, program ini berkaitan ilmu menjadi usahawan berjaya dan bimbingan kepada pelajar untuk mengikuti latihan program keusahawanan seumpaama ini untuk meningkatkan pengetahuan.

“Trend kebelakangan ini, melibatkan diri dalam perniagaan atas talian adalah salah satu platform terbaik untuk menceburi perniagaan di mana ianya juga wajib didaftarkan.

“Pihak SSM sentiasa memberi sokongan kepada semua pihak termasuk UA dalam menjayakan program keusahawanan ke arah melahirkan golongan usahawan yang berilmu sekaligus meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara,” katanya.

GERAN PENYELIDIKAN RM1 JUTA BANTU LONJAK KECEMERLANGAN UMK SEBAGAI UNIVERSITI KEUSAHAWANAN

Khamis, 08 November 2018 12:50

0I1A3648

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Al Azam Razi

DALAM usaha memastikan asas pendidikan negara dimartabatkan, Pengasas dan Pengarah Urusan Epic Valley Holdings, Prof. Tan Sri Dato' Paduka Dr. Fng Ah Seng, menyumbang dana RM1 juta melalui geran penyelidikan kepada Universiti Malaysia Kelantan (UMK) untuk tempoh 10 tahun bagi pelaksanaan projek-projek berkaitan bidang keusahawanan.

Geran penyelidikan yang diusahakan oleh UMK dengan kerjasama Yayasan Muhibah sebagai satu langkah mewujudkan penglibatan para akademik dan pihak industri khususnya dalam pembangunan pendidikan keusahawanan di negara ini.

Prof. Tan Sri Dato' Paduka Dr. Fng Ah Seng berkata, sumbangan ini adalah untuk membantu UMK membangunkan projek-projek yang memberikan manfaat dalam bidang keusahawanan khususnya program inovasi dan penyelidikan keusahawanan dibawah Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), UMK.

Beliau berkata, sumbangan RM 1 juta ini bagi tujuan penyelidikan khususnya UMK iaitu sebuah universiti yang mementingkan bidang keusahawanan.

“Sumbangan ini adalah selaras dengan saranan kerajaan untuk pihak industri membantu membangunkan pendidikan negara yang bertepatan dengan dasar Yayasan Muhibah dengan memberi fokus kepada pendidikan dan perubatan,” katanya selepas menyampaikan Syarahan Perdana bertajuk The Application of The Law of Laverage: In Achieving All Our Goals in Life, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, baru-baru ini.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

0I1A3752Sementara itu, Prof. Tan Sri Dato’ Paduka Dr. Fng, dalam syarahannya di hadapan 1,000 pelajar memberitahu untuk mencapai kejayaan dan impian yang dicita-citakan kerana setiap pelajar atau usahawan perlu mendapatkan khidmat daripada mereka yang berjaya untuk dijadikan sumber inspirasi dan mentor.

Katanya, ini adalah kaedah terbaik untuk pelajar mendapatkan ilmu dan kepakaran daripada mereka yang berjaya dalam perniagaan.

“Sumber rujukan atau mentor akan membantu usahawan baru mencapai matlamat dalam perniagaan kerana mereka yang berjaya ini akan menjadi rujukan khususnya dalam aspek khidmat nasihat atau urusan perniagaan.

“Kepakaran ilmu atau meminjam sumber kuasa, pengalaman ilmu daripada orang berjaya untuk membantu kita mencapai objektif atau strategi yang menjadi impian kita selama ini kerana lazimnya mereka yang berjaya itu bijak, berkuasa dan memiliki ciri-ciri seorang pemimpin,” katanya.

Tan Sri Dato 'Paduka Prof. Dr. Fng Ah Seng dalam syarahannya telah berjaya menarik perhatian audien kerana kaedah penyampaian ceramahnya berbeza daripada penceramah motivasi lain kerana mempunyai asas akademik membolehkan beliau berkongsi rahsia dan formula kejayaan dalam pendekatan sistematik.

Pada syarahan itu, beliau turut berkongsi pengetahuan dan pengalamannya dengan berkongsi idea-idea untuk diterapkan dalam kehidupan seharian untuk mencapai kejayaan.

UMK LANCAR APLIKASI E-SEDEKAH, IMBAS DAN SEDEKAH

Isnin, 05 November 2018 16:13

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat              Foto : Al Azam Razi  & Abd Halim

MA

MA3PENGKALAN CHEPA 5 November I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melakar sejarah sebagai Universiti Awam (UA) pertama melancarkan aplikasi E-Sedekah  yang menggunakan kemudahan transaksi tanpa wang tunai menerusi teknologi imbasan Quick Response Code (QR Code) atau dikenali juga kod QR.

Pelancaran aplikasi E-Sedekah ini membolehkan warga kampus menyalurkan derma dan bersedekah dengan kaedah paling mudah, pantas dan selamat menerusi sistem teknologi digital.

Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Husaini Omar, berkata, perincian aplikasi E-Sedekah itu melibatkan kerjasama antara UMK dengan Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB).

MA6Beliau berkata, aplikasi terkini ini adalah medium terbaik untuk memudahkan setiap urusan bersedekah dan infaq dilakukan dengan lebih mudah malah setiap tranksasi serta jumlah sumbangan yang disalurkan tidak akan didedahkan kepada umum.

Katanya, ciri QR dalam aplikasi itu boleh digunakan pada semua papan iklan dan poster yang memaparkan pengesan barcode yang boleh terus mengimbas kod QR E-sedekah secara automatik akan terus ke isi kandungannya.

“Untuk menggunakan sistem aplikasi ini pengguna hendaklah memuatnaik aplikasi pengesan barcode untuk membolehkan mereka menggunakan tranksasi ini di mana-mana lokasi dan bila-bila masa sahaja. 

MA10"Aplikasi E-Sedekah boleh dimuat turun di Google Store dan Apps Store yang di perkenalkan bertujuan untuk mendekati warga kampus sebagaii insiatif  UMK mendepani Revolusi Perindustrian 4.0 (IR 4.0) pada era ekonomi digital hari ini,” katanya selepas menyempurnakan majlis Malam Apresiasi UMK  2018, di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, semalam.

Terdahulu, Prof. Dato’ Dr. Husaini, meraikan  400 staf UMK yang cemerlang dalam akademik, urus tadbir dan penyelidikan termasuk para atlit yang mempamerkan kecemerlangan serta mengharumkan nama UMK di persada negara serta antarabangsa.

MA4Beliau juga turut menyempurnakan pelancaran Program Read@UNI anjuran Pejabat Perpustakaan dan Pengurusan Ilmu UMK bertemakan With Knowledge We Lead bagi  kempen meningkatkan galakan membaca di semua Institusi Pendidikan Tinggi Awam dan Swasta bermula 1 Oktober 2018.

Program ini  adalah untuk mempergiatkan aktivti galakan membaca di kalangan kumpulan sasaran khususnya mahasiswa, pensyarah dan warga institusi.

MA5Selain itu, Prof. Dato’ Dr. Husaini turut merasmikan kempen Memperkasakan Alumni (Alumni Homecoming) sekaligus menyempurnakan majlis penyampaian cenderamata, sijil penghargaan dan kecemerlangan kepada jawatankuasa Istiadat Konvokesyen dan PESKOUMK 2018,    Kecemerlangan Penyelidikan dan Akademik 2018 serta meraikan kejayaan para atlet SUKUM 2018.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, berkata, Malam Apresiasi UMK 2018 yang diadakan ini bertujuan mengiktiraf kejayaan dan sumbangan warga UMK yang telah meraih pelbagai kegemilangan dan kecemerlangan dalam bidang masing-masing.

MA9Katanya, pelbagai kejayaan dan kecemerlangan inovasi diraih oleh UMK antaranya pencapaian 2 pingat emas, 1 pingat perak dan 6 pingat gangsa dalam  K-Novasi Pengajaran dan Pembelajaran 2018 (K-Novasi 2018) pada 17 dan 18 Januari 2018 bertempat di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

“Selain itu, UMK menempa kejayaan pada International University Carnival On E-Learning (IUCEL) 2018 yang berlangsung di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 12 dan 13 September 2018 dengan meraih 6 pingat emas, 3 pingat perak, dan 6 pingat gangsa. 

“Pada majlis sama, Projek MEDLIT For Social Change Delphi – MOOC telah meraih kejayaan sebagai Outstanding e-Learning Product Award,” jelas beliau.

MA11Menurut Prof. Dr. Mohd Rafi, UMK juga telah mencapai kejayaan memperolehi pingat emas, perak dan gangsa dalam penyelidikan melalui penyertaan di Malaysia Technology Expo, 3rd International Invention Innovation Competition, International Invention and Technology Exhibition, The 4th World Invention Innovation Contest dan SME Innovex. 

Beliau berkata, UMK juga turut diiktiraf untuk menerima anugerah Malaysia’s Research Star Award dan dilantik sebagai Visiting Research Profesor serta Visiting Profesor di pelbagai universiti terkemuka dalam dan luar negara.  

MA8“Pada bidang sukan, UMK juga tidak ketinggalan apabila para atlet yang membawa nama UMK telah mencapai kejayaan pingat dalam Sukan Staf Universiti Malaysia (SUKUM), Sukan Institusi Pengajian tinggi (SUKIPT), Sukan Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) dan Liga Sukan Bola Sepak IPT anjuran Kementeriaan Pendidikan Malaysia.

“Justeru, saya berharap agar semua yang diraikan pada malam ini agar sentiasa mengekalkan rentak kecemerlangan dan komitmen yang anda telah tunjukkan selama ini demi membina legasi kecemerlangan UMK,” katanya.

Halaman 1 dari 50

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 01 November 2018

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • KALENDAR
  • PENERBITAN