Berita Terkini

PROGRAM AWESOME CAMP ASAH ILMU PENDIDIKAN KEPADA 240 PELAJAR PPSR

Khamis, 22 Februari 2018 08:23

18095799 894127114079709 8836159045535531008 n

Oleh: Pusat Hal Ehwal Korporat

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) dengan insiatif Unit Empower ECER-UMK akan menganjurkan program Latihan Akademik 2018 atau Awesome Camp bagi membentuk jati diri dan motivasi kepada 240 pelajar Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) untuk lebih ke depan dan mampu bersaing dengan pelajar dalam arus perdana.

Program ini akan melibatkan 120 orang pelajar PPSR dari kawasan Jeli dan 120 orang pelajar PPSR daripada kawasan Ketereh berkampung selama tiga hari bermula 22 Februari hingga 24 Februari 2018 di PCB Resort, Kota Bharu, Kelantan.

Pengarah Projek Khas Empower ECER-UMK, Dr. Arbaiah Abdul Razak, berkata, antara objektif program Empower ECER: Awesome Camp adalah untuk melahirkan generasi pelajar yang bercita-cita tinggi, berpandangan jauh, gigih berusaha, berani dan tabah dalam menghadapi cabaran yang mendatang.

Katanya, program ini juga meningkatkan kesungguhan untuk belajar secara optimum dengan meningkatkan daya tahan diri untuk belajar secara optimum disamping meningkatkan kebolehan meningkatkan keupayaan minda separa sedar secara berkesan untuk menghadapi peperiksaan.

“Selain itu, program ini memberi latihan dan bimbingan kepada pelajar PPSR untuk lebih bermotivasi dan berkeyakinan bagi menghadapi PPSR dan seterusnya mencipta kecemerlangan.

“Program tersebut juga memberi penekanan kepada pelajar untuk lebih bermotivasi dan meningkatkan kemenjadiaan murid sebagai seorang pelajar berwawasan, cemerlang dan mampu membuat keputusan dengan bijak,” katanya.

gMenurut Dr. Arbaiah, pengisian program ini juga dirancang untuk memenhi aspek jati diri serta kerohanian sebagai nilai tambah kepada mereka untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian mereka.

Katanya, program Empower ECER: Awesome Camp juga dilaksanakan dengan kerjasama Empower-ECER untuk meningkatkan kebolehan meningkatkan keupayaan minda separa sedar secara berkesan untuk menghadapi peperiksaan.

“Program ini akan memberi motivasi dan keyakinan bagi menghadapi PPSR seterusnya mencipta kecemerlangan untuk meningkatkan kemenjadiaan murid sebagai seorang pelajar berwawasan, cemerlang dan mampu membuat keputusan dengan bijak.

“Seramai 240 orang peserta adalah terdiri daripada pelajar PPSR di kawasan Jeli dan Ketereh yang membabitkan Sekolah Kebangsaan (SK) Lawang, SK Padang Kala, SK Lalang Pepuyu, SK Perol, SK Legeh, SK Raja Abdullah, SK Bukit Jering dan SK Pangkal Kalong,” katanya.

Dr. Arbaiah berharap program seperti ini sedikit sebanyak dapat meningkatkan motivasi dan pengetahuan kepada pelajar PPSR untuk meningkatkan semangat diri seterusnya dapat majukan diri di dalam pelajaran.

UMK CIPTA PENAPIS AIR BAWAH TANAH

Khamis, 15 Februari 2018 23:22

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat

Foto : Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal

1MASALAH bekalan air bersih yang membelenggu hampir 1700 warga Sekolah Menengah Kebangsan Sultan Ibrahim (2) (SMKSID) Pasir Mas, Kelantan, menemui jalan penyelesaian apabila Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT) melaksanakan projek penapis air bawah tanah yang menggunakan media Filtering Water (MFW) yang berasaskan bahan buangan kilang kelapa sawit.

Bahan yang digunakan daripada medium bahan buangan kelapa sawit ini ini diperoleh daripada kaedah pembakaran buah sawit dimana sisa daripada bahan yang terhasil itu dijadikan sebagai bahan asas media penapis yang dibangunkan oleh penyelidik UMK iaitu Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal Wan Ishak.

Menurut Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal, teknologi penapis air menggunakan buangan kelapa sawit ini adalah sebagai media asas yang boleh digunakan untuk memantau kualiti air berdasarkan parameter yang digunakan dalam menilai kualitinya.

Beliau  berkata, projek penapis air ini dihasilkan dengan bahan asas tersebut untuk merawat sumber air  bawah tanah yang terdapat di kawasan sekolah yang mengandungi air yang kurang kualitinya terutamanya daripada segi bau dan berwarna perang kekuningan.

2

“Projek yang dijalankan ini mampu merawat sumber air bawah tanah dimana kebiasaanya sumber air terdapat di Kelantan berbau dan memerlukan penapis yang sesuai untuk merawat.

“Sebelum pemasangan projek penapis air bawah tanah ini pihak komuniti sekolah menggunakan bekalan air alternatif dari sumber air bawah tanah dimana sumber air yang disedut terus ke tangki utama tidak melalui apa-apa proses pembersihan,” katanya.

Tambah Prof. Dr. Wan Mohd Faizal, lazimnya sumber air bawah tanah ini berbau dan berwarna perang kekuningan.

“Pihak komuniti sekolah terpaksa melalui hari persekolahan dengan sumber air yang tidak berkualiti kerana tiada pilihan tambahan pula keadaan menjadi lebih rumit apabila berlaku gangguan bekalan elektrik yang menyebabkan air tidak boleh dipam ke tangki utama.

“Bagi mengatasi kes kekurangan bekalan air bersih di SMKSID itu,  saya dan rakan-rakan mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan alumni dan pihak sekolah untuk mendapat persetujuan daripada pengetua dengan melancarkan dana waqaf bagi menampung perbelanjaan projek penapis air ini,” katanya.

6

Menurut Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal, yang merupakan anak kelahiran Kg. Tal Tujuh, Pasir Mas, memberitahu  projek pemasangan penapis air ini dibuat pada bulan Ogos 2017 dengan kos sekitar RM7,000 dengan mengubah suai barang-barang sedia ada di sekolah dan beberapa alatan tambahan.

Katanya, sistem penapisan WMF telah berjaya disiapkan dalam masa seminggu dan hasil yang di perolehi amat memberangsangkan.

“Dengan, kejayaan projek tersebut satu lagi khidmat masyarakat atau projek komuniti yang unik serta istimewa kerana sebelum pernah ini dilakukan.

“Hasil daripada projek penapis air bawah tanah itu dan ujian makmal yang dijalankan mengesahkan air yang ditapis itu selamat digunakan serta bebas kimia,” katanya.

Prof. Madya Dr. Mohd Faizal, air bersih yang di perolehi boleh terus diminum tanpa di masak kerana ianya telah  melepasi piawaian air minuman kebangsaan.

Katanya, sebelum ini telah memasang sistem ini di beberapa tempat seperti surau, ladang fertigasi, rumah pekerja ladang kelapa sawit, rumah persendirian dan juga sekolah agama rakyat.

4“Sistem ini amat sesuai untuk kawasan pedalaman dan kawasan-kawasan yang tidak menerima bekalan air kerajaan. Manakala dari segi aaiz dan kos adalah berbeza beza mengikut kapasiti air yang diperlukan,” katanya.

Pihak-pihak yang berminat untuk memasang sistem yang sama boleh menghubungi Prof. Madya Dr. Wan Faizal melalui email Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

UMK MENANG 1 PERAK DAN 4 GANGSA di SUKIPT 2018

Selasa, 13 Februari 2018 17:31

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat         Foto : Pusat Ko-Kurikulum, UMK

Sukipt4

Sukipt

PASUKAN Boling Padang Universiti Malaysia Kelantan (UMK) beraksi cemerlang dengan menyumbang sebutir pingat perak untuk acara sukan boling padang lelaki kategori Men Tripple di Kejohanan Sukan Institusi Pendidikan Tinggi (SUKIPT) 2018.

Atlet Boling Padang yang menunjukkan permainan sengit bagaimanapun tewas tipis kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) pada perlawanan akhir dengan hanya ketinggalan satu mata daripada pasukan lawan dengan keputusan mata 8 – 7.

Sukipt1

Atlet boling padang terdiri daripada Muhammmad Rafiuddin Mohd Rosdi, Muhammad Azim Abu Hassan Sha’ari dan Muhammad Najmi Mohd Nor.

Pencapaian cemerlang itu sekaligus menempatkan UMK pada tangga ke 41 pada Kejohanan SUKIPT 2018 yang berlangsung di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, Selangor, bermula 2 hingga 10 Februari 2018.

Ketua Urusetia SUKIPT, En.Wan Ahmad Khairul Wan Ahmad Najib, pasukan UMK menunjukkan peningkatan dengan meraih satu perak dan empat gangsa pada kejohanan SUKIPT 2018.

Sukipt2

Beliau berkata, empat pingat gangsa yang dimenangi adalah menerusi acara sukan iaitu Taekwondo, Pencak Silat Putera G, Tenis dan Basikal.

“Ini adalah pencapaian terbaik pasukan UMK dengan kedudukan rangking 41 daripada 52 Universiti Awam (UA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta termasuk penyertaan daripada Thailand, Indonesia dan India.

“Kami mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada Ketua Kontigen UMK, Dr. Mohd Nazri Muhayiddin buat atlet, pengurus pasukan, jurulatih dan para atlet di atas usaha keras serta telah berjaya memberikan kilauan pingat walaupun kita mensasarkan pingat emas pertama UMK pada tahun ini,” katanya.

Sukipt3

Tambah Wan Ahmad Khairul selaku Pegawai Belia dan Sukan UMK, UMK akan memantapkan lagi pemilihan atlet bagi persediaan dua tahun lagi pada kejohanan SUKIPT dan juga penambahan acara sukan lain yang boleh diketengahkan berdasarkan kepada unjuran pelajar yang semakin aktif dalam sukan.

“Kita tidak nafikan, faktor penaiktarafan kemudahan sukan di Kompleks Sukan UMK Kampus Bachok adalan suntikan utama kepada pencapaian cemerlang yang dipamerkan pada SUKIPT 2018 pada kali ini.

“Insha Allah, dengan pendekatan terbaik beberapa bintang acara sukan lain dapat ‘dilahirkan’ di sini,” katanya.

Untuk rekod, seramai 87 pelajar terlibat pada kejohanan SUKIPT 2018 dengan menyertai 11 acara iaitu Badminton, Bola Tampar, Boling Padang, Taekwondo, Pencak Silat, Tenis, Petanque, bola jaring, skuasy, berbasikal dan karate-do.

Halaman 1 dari 20

Apa kata pelajar kami?

Kemaskini Terakhir: 22 Februari 2018

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
Beg Berkunci No 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000

UMK Helpdesk
Enquiry/Suggestion

 

Search