Berita Terkini

Items filtered by date: Oktober 2019

WhatsApp Image 2019 10 30 at 12.10.28 PM

KOTA BHARU I Graduan Ijazah Doktor Perubatan Veterinar, Dr. Katty Lau Kai Qi, 25,dinobatkan sebagai penerima Anugerah Kijang Emas 2019 pada Majlis Ikrar dan Pendaftaran Ikhtisas Kedoktoran Veterinar serta Anugerah Kecemerlangan Akademik yang diadakan di Kelantan Trade Centre, Kota Bharu, Kelantan, pada 22 Oktober 2019.

Dr. Katty Lau dipilih sebagai pemenang Anugerah Kijang Emas berdasarkan pencapaiannya yang cemerlang dengan memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) iaitu 3.93.

Beliau membawa balik hadiah wang tunai berjumlah RM5000 dan sijil kemenangan, hadiah adalah tajaan oleh Dato’ Dr. Sharifuddin Abdul Wahab (Ahli Jawatankuasa Penasihat FPVUMK). Pada majlis itu, Dr. Katty Lau juga turut diumumkan sebagai pemenang Anugerah Terbaik Paraklinikal (RM1000) dan Anugerah Terbaik Klinikal (RM2000). Jumlah keseluruhan wang tunai yang dimenangi adalah berjumlah RM8,000.

Lebih membanggakan, Dr. Katty Lau turut menerima Anugerah Pelajaran Diraja pada Istiadat Konvokesyen UMK Kali Kesembilan dan memenangi wang tunai berjumlah RM5,000.

Menurut Dr. Katty Lau, kunci kejayaannya adalah sentiasa memberi tumpuan dalam bilik kuliah serta fokus kepada syarahan dengan mencatat setiap fakta-fakta penting pada subjek yang diajar.

Beliau juga mengamalkan belajar secara berkumpulan dan kerap mengulangkaji pelajaran dan membaca buku selain menyertai aktiviti luar seperti bersukan, kelab dan program khidmat masyarakat .

"Saya juga berpeluang mendapat ilmu perubatan haiwan dengan menyertai kursus-kursus pendek untuk mendalami pendidikan haiwan melalui aktiviti –aktiviti kerja di lapangan,” katanya yang kini telah bekerja di sebuah syarikat swasta di Selayang, Selangor.

Beliau berhasrat dengan bekerja dapat memperoleh banyak pengalaman untuk peluang kerjaya yang lebih baik sebelum menyambung pengajian atau menceburi bidang keusahawanan khususnya dalam bidang veterinar.

Dr. Katty juga merakamkan ucapan terima kasih kepada keluarga, pensyarah dan staf FPV yang banyak menyokong kepada kejayaan yang diperolehinya dengan cemerlang pada hari ini.

“Saya amat berbesar hati dengan kejayaan yang diraih ini dan berharap pelajar-pelajar junior dapat memanfaatkan sebaik mungkin peluang belajar di UMK ini untuk terus mencapai kecemerlangan pada masa depan,” katanya.

Sementara itu, Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi berkata, pada tahun ini seramai 41 graduan Doktor Perubatan Veterinar berjaya menerima ijazah masing-masing.

Katanya, dengan majlis ikrar dan pendaftaran ikhtisas kedoktoran veterinar oleh 41 graduan pada hari ini sekaligus kelahiran kohort keenam FPV UMK ini berjaya menambahkan kuantiti verterinarwan yang terdapat di Malaysia. Perkara yang lebih utama ialah dapat melahirkan veterinarwan yang kompeten, berwibawa dan permintaan tinggi terhadap profesion ini.

Tambah beliau, bayaran gaji yang ditawarkan dalam perkhidmatan veterinar di Malaysia sangat memberangsangkan graduan dan ini memberi keselesaan dan pilihan yang kompetitif di dalam industri yang berkaitan veterinar.

“Namun, saya menyarankan agar graduan yang berminat untuk merancang menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi di dalam dan luar negara serta jadikan FPV UMK sebagai pilihan seterusnya. Kembali untuk berbakti sebagai pensyarah demi kesinambungan pengajaran dan pembelajaran perubatan veterinar di UMK,” katanya.

Dalam pada itu, Dekan FPV Prof. Dr. Mohd Azam Khan Goriman Khan berkata, Pengauditan dan Pengikitirafan program Doktor Perubatan Veterinar FPV UMK oleh pihak Majlis Veterinar Malaysia pada hari ini dapat menampung keperluan veterinarwan negara seterusnya melahirkan Doktor Veterinar yang pesat menabur bakti kepada masyarakat.

Katanya, keperluan kepada profesion veterinar begitu mendesak seiring dengan kehendak pengguna terhadap tahap kesihatan haiwan yang tinggi dan penghasilan makanan yang halal, suci dan bersih. Oleh itu, veterinarwan perlu melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan kepakaran teknologi terkini supaya dapat memenuhi kehendak semasa dengan lebih berkesan.

“Untuk membolehkan lebih ramai anak Malaysia yang sangat berminat untuk belajar dalam bidang perubatan veterinar, UMK berusaha supaya Kompleks Fakulti Perubatan Veterinar di Bachok yang dilengkapi dengan Bangunan Pengurusan dan Pengajaran, MakMal Pengajaran dan Hospital Pengajaran Veterinar dapat dibina dan digunakan dalam masa terdekat. Kami juga akan terus memastikan tenaga pengajar dengan kepakaran terkini mencukupi,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

WhatsApp Image 2019 10 30 at 12.10.26 PM

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 10 25 at 9.07.54 PM

BACHOK October 24 I Firefighters from Bachok District Fire and Rescue Station rescued eight trapped victims at the Universiti Malaysia Kelantan Chancellery Building (UMK) in a fire that occurred at around 9.44am on October 24, 2019.
Firefighting and rescue operations of all five victims were managed within a short period of time and were successfully evacuated at 9.49am, in a fire training operation involving 100 staff, cleaning workers and visitors.

According to the Director of the Environmental Occupational Safety and Health Management Unit (UPPKKP / EOSHMU), Prof. Madya Ir. Dr Ahmad Rasdan Ismail, simulated fire training @ Fire Drill was conducted to provide initial exposure and preparation to the Chancellor building staff for safety measures in the event of a fire.
He said training started at 9.44am with signs of fire and explosions beginning to appear on the left wing of the third floor. An alarm was first activated by the Bachok District Fire and Rescue Station at 0945am as soon as the emergency alarm sounded.

“The first occupants came out of the building at 0945am and arrived at the assembly point at 0945am. Meanwhile, the last occupants arrived at the assembly point at 0950 am,” he said.

He said the Bachok District fire station with 64 members and two engines and an EMRS rushed to the scene after receiving a distress call.
"Today's operation successfully educates and provides staff with insight into the rapid evacuation of building," he said.

The training is also to minimize the impact of accidents on staff and property.

By I UMK Corporate Communication Centre

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 10 25 at 9.08.40 PM

KUALA LUMPUR 24 Oktober I Lawatan Kerja Delegasi Universiti Malaysia Kelantan (UMK) ke Pejabat Microsoft Malaysia yang dianjurkan oleh Pejabat Jaringan Industri dan Komuniti Universiti, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan Inovasi), mampu memperkukuhkan hubungan kerjasama dengan syarikat teknologi multinasional itu.

Kerjasama itu dijangka diadakan dalam tempoh terdekat khususnya bagi memperkasakan penggunaan teknologi maklumat serta komunikasi berkaitan pengajaran dan pembelajaran (P&P).

Hubungan itu diharapkan dapat membuahkan hasil dari aspek potensi kandungan perisian teknologi baharu yang boleh digunakan untuk menambah baik sistem pendidikan bersumberkan Artificial Intelligence (AI) di dalam era Revolusi Industri 4.0. (IR4.0).

Microsoft merupakan pemain utama teknologi global pada hari ini dan melalui kerjasama itu, UMK akan dapat memanfaatkan kepakaran kuasa teknologi Microsoft bagi merealisasikan sasaran menjadi universiti keusahawanan nombor 1 di Malaysia pada tahun 2023, di peringkat Asean pada 2026 dan nombor 1 bagi peringkat Asia pada 2030.

Justeru, lawatan kerja ke pejabat Microsoft Malaysia di Menara Shell, Kuala Lumpur, pada 24 Oktober 2019 adalah langkah kehadapan UMK.

Delegasi UMK yang diketuai oleh Naib Canselor, Prof . Ts. Dr. Noor Azizi Ismail telah disambut sendiri oleh Pengarah Urusan Microsof Malaysia, K. Raman, Ketua Sektor Awam Microsof Malaysia, En Sheikh Manzoor Ghani dan Ketua Perhubungan Awam Microsoft, Puan Khatijah Abu Samah, di Pejabat Microsof Malaysia.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah, Pengarah Kanan ,Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman.

Hadir sama, Pengarah Institut Kepintaran Buatan Dan Data Raya, . Prof. Dr. Mohd Saberi Tan Ah Chik @ Mohamad, Pengarah Pusat Komputeran dan Informatik, En Wan Mohd Azlee Wan Abdullah, Pengarah Pusat Kecemerlangan dan Pembangunan Akademi, Prof. Madya Dr. Suria Baba, Timbalan Dekan(Penyelidikan, Inovasi Dan Pascasiswazah), Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan, Ts. Dr. Tan Tse Guan sertaTimbalan Pendaftar, Pusat Jaringan Industri dan Komuniti (CUIC) Universiti, Puan Alifah Adnan.

Kedua belah pihak memanafaatkan pertemuan ini berbincang untuk melihat potensi kerjasama antara UMK dan Microsoft Malaysia. Kerjasama ini membolehkan kedua belah pihak membangunkan koloborasi bagi inovasi serta kemahiran teknologi bagi menjayakan hasrat Microsoft@UMK.

Pengalaman Microsof dalam teknologi mendorong UMK untuk menerima transformasi digital baharu selaras dengan saranan Kementerian Pendidikan Malaysia menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 bagi memanfaatkan ICT untuk meningkatkan kualiti pembelajaran di Malaysia.

Terdahulu, delegasi UMK telah diberi taklimat ringkas oleh Puan Khatijah Abu Samah, Ketua Perhubungan Awam Microsoft berhubung pengoperasian dan perkhidmatan serta lawatan ke pejabat operasi Microsoft Malaysia.

Lawatan diakhiri , majlis penyampaian cenderamata oleh Prof. Ts. Dr. Noor Azizi kepada wakil Microsoft Malaysia.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 10 25 at 9.08.35 PM

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 10 25 at 9.07.58 PM

BACHOK 24 Oktober I Kecekapan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Daerah Bachok berjaya menyelamatkan lapan mangsa yang terperangkap di Bangunan Canselori Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dalam satu kebakaran yang berlaku kira-kira jam 9.44 pagi, pada 24 Oktober 2019.

Operasi memadam kebakaran dan menyelamat kelima-lima mangsa ditanggani dalam tempoh singkat serta berjaya dikeluarkan lebih kurang jam 9.49 pagi, dalam satu operasi latihan kebakaran membabitkan 100 staf, pekerja pembersihan dan pelawat.

Menurut Pengarah Unit Pengurusan Persekitaran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (UPPKKP/EOSHMU), Prof. Madya Ir. Dr Ahmad Rasdan Ismail, simulasi latihan kebakaran@Fire Drill diadakan bertujuan memberi pendedahan serta persediaan awal kepada staf bangunan Canselori untuk langkah keselamatan sekiranya berlaku kebakaran.

Katanya, latihan bermula lebih kurang jam 9.44 pagi dengan tanda kebakaran dan letupan mula kelihatan di sayap kiri aras tiga bangunan. Penggera/loceng kecemasan mula diaktifkan kepada Balai Bomba Dan Penyelamat Daerah Bachok dibuat jam 0945pagi sejurus penggera kecemasan berbunyi.

“Penghuni pertama yang keluar menyelamatkan diri daripada bangunan pada jam 0945pagi dan tiba di tempat berkumpul jam 0945pagi. Manakala, penghuni terakhir sampai di tempat berkumpul pada jam 0950pagi,” katanya.

Tambah beliau, balai bomba Daerah Bachok dengan kekuatan 64 anggota dan dua buah jentera dan sebuah EMRS bergegas ke tempat kejadian selepas menerima panggilan.

“Operasi hari ini berjaya mendidik serta memberi kefahaman kepada staf berhubung langkah pengungsian bangunan dengan tindakan pantas,” katanya.

Latihan ini juga bagi meminimumkan kesan kemalangan ke atas staf dan harta benda.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 10 25 at 9.07.56 PM

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 10 24 at 2.06.48 PM

BACHOK 23 Oktober I Dua Ahli Senat Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Sdr. Muhammad Ikhram Ahmad Shafri dan Cik Intan Noor Shaziera Ridzuan meluahkan rasa bangga selepas diberi peluang berada dalam barisan senat universiti di pentas utama Istiadat Konvokesyen Kesembilan 2019 di Dewan Tuanku Canselor, UMK Bachok, baru-baru ini.

Kedua-duanya adalah Barisan Exco Tertinggi Ahli Majlis Perwakilan Pelajar UMK Sesi 2018/2019, telah diberi penghormatan untuk menyertai barisan Ahli Senat UMK sebagai pemerhati sekaligus melayakkan mereka untuk bersama menyertai perarakan ahli senat yang lain pada majlis konvokesyen pada tahun ini.

Dalam temuramah baru-baru ini, Muhammad Ikhram melahirkan kekaguman beliau dengan majlis konvokesyen UMK yang diadakan yang mengikut adat istiadat dan penuh protokol terutamanya dengan keberangkatan tetamu diraja, Tuanku Pro Canselor, Yang Maha Mulia Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Almarhum Sultan Ismail Petra dan isteri, YBhg. Cik Puan Sofie Louise Johansson serta Pro-Canselor UMK, YBM Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz.

Katanya,peluang yang diberikan oleh UMK adalah satu penghormatan besar kepada kami berdua dengan mamakai jubah konvokesyen dan menyertai perarakan masuk bersama ahli senat dan tetamu.

“Ini adalah pengalaman manis dan hebat. Ianya cukup bermakna dan terima kasih kepada pihak pengurusan universiti. Pertama kali dapat merasai debaran berada di dewan mulia ini sebaris dengan ahli senat sebagai satu penghargaan besar yang tiada galang gantinya.

“Meremang bulu roma sebaik sahaja lagu Detik Ini berkumandang di dalam dewan besar menambah lagi debaran untuk menjejak langkah kakak dan abang kami yang berjaya bergelar graduan hari ini,” katanya selaku Yang Di Pertua Majlis Perwakilan Pelajar UMK.

Manakala Cik Intan Noor Shaziera selaku Setiausaha Agong MPPUMK berkata ini satu adalah pengalaman manis kerana mendapat peluang besar yang jarang-jarang diperolehi.
“Saya juga berasa seronok dan gembira kerana tidak semua pelajar dapat peluang sebagai tetamu kenamaan. Dengan peluang ini, saya dapat melihat secara langsung rakan-rakan yang menerima skroll ijazah di depan mata.

“Selepas dilantik Ahli Senat, saya sudah kali ketiga menghadiri mesyuarat senat di ketiga –tiga kampus. Melalui peluang ini kita melontar masalah-masalah dan isu-isu membabitkan pelajar di kampus,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

Published in Latest News
Khamis, 24 Oktober 2019 08:53

UMK TAWAR DUA PROGRAM BAHARU SEMESTER DEPAN

73274204 2611676615726146 4511556423653523456 n

BACHOK 22 Oktober I Dua program baharu, Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dan Ijazah Teknologi Maklumat Dengan Kepujian bakal ditawarkan oleh Universiti Malaysia Kelantan (UMK) bermula semester tahun depan.

Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi B. Ismail berkata, penawaran dua program itu selari dengan usaha UMK untuk memperkasakan program pengajian yang sedia.

"Dua program ini sedang menunggu kelulusan di peringkat Kementerian Pendidikan Malaysia dan saya percaya tidak akan ada masalah mengenainya. Program baru ini akan menambah baik program akademik yang ditawarkan dan relevan dengan keperluan industri. Program baru ini juga akan meningkatkan jumlah pelajar di universiti ini.”

Pengumuman ini selari dengan kenyataan beliau sebelum ini berhubung kesediaan UMK untuk terbuka dengan perubahan program yang ditawarkan oleh universiti untuk kekal relevan.

Noor Azizi yang ditemui setelah selesainya Istiadat Konvokesyen ke 9 yang diadakan di UMK BACHOK turut memaklumkan mengenai Fakulti Senibina dan Ekisitik (FAE) bakal menerima graduan sulung pada Istiadat Konvokesyen UMK Ke 10 pada tahun hadapan bagi program pengajian Ijazah Sarjana Muda Sains Senibina, Ijazah Sarjana Muda Senibina Dalaman dan Ijazah Sarjana Muda Senibina Landskap.

Upacara penyampaian ijazah telah disempurnakan oleh Pro-Canselor UMK, YBM Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz.

Menurut Prof. Ts. Dr. Noor Azizi, istiadat Konvokesyen pada sidang keempat dan kelima meraikan seramai 885 graduan dari Fakulti Perubatan Veterinar, Fakulti Hospitaliti, Pelancongan dan Kesejahteraan serta fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW).

Beliau berkata, ketiga-tiga fakulti ini sentiasa komited untuk menghasilkan graduan yang diperlukan industri dan didamba oleh komuniti.

“Fakulti Perubatan Veterinar atau FPV, pada tahun 2019 merupakan genap satu dekad penubuhannya. FPV mempunyai 187 orang alumni dan bertambah kepada 228 orang alumni pada Majlis Konvokesyen UMK kali ini.

“Lebih membanggakan adalah peratus kebolehpasaran graduan FPV UMK yang melebihi 85 peratus dan ini antara tertinggi di peringkat nasional. Alhamdulillah. Kejayaan ini adalah merupakan pelaksanaan strategi yang tepat oleh pihak pengurusan FPV UMK dengan memberi tumpuan kepada usaha mempertingkatkan kualiti akademik dan membangunkan potensi sahsiah pelajar selaras dengan keperluan revolusi industri 4.0,” katanya.

Sementara itu, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi berkata, Fakulti Hospitaliti, Pelancongan dan Kesejahteraan atau FHPK pula proaktif membangunkan potensi pelajar berasaskan keperluan masa hadapan dan terkini FHPK telah membangunkan dua infra-makmal, iaitu Makmal Pelancongan dan Makmal Kecergasan bagi memastikan pelajar mempunyai pengalaman pembelajaran secara terus.

Katanya, FHPK turut mengambil inisiatif mendorong pelajar menimba pengalaman di peringkat antarabangsa. Justeru, seramai 10 orang pelajar FHPK terpilih menjalani latihan industri berkredit selama 1 tahun di Singapura.

Manakala, pada sidang kelima sebelum Istiadat Konvokesyen melabuhkan tirainya seramai 440 graduan dari Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan atau FTKW menerima ijazah masing-masing pada konvokesyen tahun ini. FTKW sentiasa komited untuk menghasilkan graduan yang diperlukan industri dan menepati standard rakan kongsi.

“Bagi merealisasikannya, FTKW memperkenalkan Program Pengajian Struktur 3+1 atau PS 3+1 yang mana telah membantu meningkatkan kebolehpasaran pelajar dengan menggalakkan pelajar terlibat dalam aktiviti keusahawanan berasaskan teknologi kreatif dan warisan.

“Usaha ini diselarikan pula dengan penubuhan pusat keusahawanan, iaitu Creative Accelerator Center atau CAC dengan memfokuskan penubuhan syarikat Pemula Siswa. Melalui program ini secara langsung mendapat kerjasama erat daripada Malaysia Digital Economy Corporation atau MDEC.

Kemuncaknya, FTKW menerima pelbagai pengiktirafan seperti Anugerah Khas Menteri Pendidikan Malaysia: Rekabentuk Kurikulum dan Penyampaian Inovatif atau AKRI 2018,” katanya.

Dalam pada itu, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi merakamkan ucapan syabas dan tahniah kepada semua graduan yang menerima ijazah masing-masing pada Istiadat Konvokesyen Kesembilan yang bermula pada 19 hingga 21 Oktober 2019.

Katanya, konvokesyen ini telah diadakan di dewan baharu UMK yang dikenali sebagai Dewan Tuanku Canselor. Majlis juga berjalan lancar tanpa provokasi atau kejadian yang tidak diingini daripada mahasiswa.

“Saya menzahirkan ucapan penghargaan kepada Tuanku Canselor UMK, Yang Maha Mulia Dr. Tengku Muhammad Faiz Petra ibni Almarhum Sultan Ismail Petra yang mencemar duli menyampaikan ijazah pada sidang pertama Istiadat Konvokesyen dan diteruskan dengan keberangkatan Pro Canselor UMK, Yang Berhormat Mulia Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam yang mencemar duli menyempurnakan penganugerahan ijazah untuk sidang kedua hingga kelima.

“Alhamdullilah, Pro Canselor juga telah mencemar duli untuk beramah mesra dengan ibu bapa dan pelajar setiap kali tamatnya sidang,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

Published in Latest News
Rabu, 23 Oktober 2019 17:25

UMK BENTARA WOWS CONVOCATION GUESTS

WhatsApp Image 2019 10 23 at 5.06.23 PM

BACHOK, OCTOBER 20, Convocation is the main attraction of any university in the world. It is a moment of anticipation not only for graduates but parents, loved ones and those who have sacrificed so much for a degree.


Therefore, the reception is well planned, not wanting anything to go wrong. Convocation ceremonies and performances are also unique to any university. This uniqueness will inject special and exclusive elements.


For example, Universiti Malaysia Kelantan Convocation appeared in its own unique way by showcasing a Bentara (mace bearer) carrying a cokmar (mace) as the Chancellor marched into the convocation hall.


The bentara will be in front of the Chancellor as he carries the cokmar on his right shoulder. The cokmar itself brings the sense of power and glory to the ceremony.

The Bentara clothing holds a traditional Malay warrior concept consists of 5 parts, namely tanjak/ dastar (cloth headgear), selepih shoulder cloth, baju Melayu cekak musang, sampin and trousers. Handmade leather capal ( slippers) enhance the appearance of the Bentara. The UMK logo is woven especially on the Bentara’s selepih shoulder cloth and shirt.


The Bentara will lead the Chancellor’s procession entering and leaving the hall at the convocation ceremony making UMK Convocation Ceremony unique and exclusive.


Since UMK welcomed its first convocation in 2011, the Bentara's presence has become a mandatory routine at every Convocation Ceremony.

By:
Corporate Communication Centre
Universiti Malaysia Kelantan
21st October 2019

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 10 21 at 12.28.11 PM

BACHOK 20 Oktober I Pro-Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz, berkenan berangkat ke Istiadat Konvokesyen kali Ke-9, bertempat di Dewan Tuanku Canselor, UMK Bachok, Tangok, Kelantan, hari ini.

Baginda Pro-Canselor yang merupakan Tengku Temenggong Kelantan turut berkenan menganugerahkan skrol Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian kepada 779 graduan UMK pada sidang kedua dan sidang ketiga yang berlangsung pada pagi dan sebelah petang.

Daripada jumlah itu seramai 339 graduan adalah dari Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP), 132 graduan dari Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT), 151 graduan dari Fakulti Industri Asas Tani (FIAT) dan 151 dari Fakulti Sains Bumi (FSB).

Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, secara khususnya FKP telah menyediakan sistem sokongan untuk merancakkan aktiviti keusahawanan pelajar.

Katanya, melalui strategi ini bukan sahaja telah berjaya mencipta graduan yang berdaya saing dan berkolaboratif sifatnya, tetapi juga telah mencipta peluang pekerjaan untuk orang lain.

“Manakala graduan FBKT, FIAT dan FSB yang berpengkalan di UMK Kampus Jeli sentiasa komited untuk menghasilkan graduan yang bersedia untuk berhadapan dengan realiti industri termasuklah keperluan dalam revolusi industri keempat.

“Secara naratifnya, FBKT menumpukan usaha untuk menghasilkan insan yang holistik, berkemahiran teknologi dan bercirikan keusahawanan demi kesejahteraan global. Justeru, FBKT banyak merangka program bersifat antarabangsa seperti program mobiliti inbound dan outbound. Usaha ini melibatkan institusi pendidikan tinggi luar negara seperti University of Miyazaki, Jepun; Universitas Gadjah Mada, Indonesia; King Mongkut University Thonburi of Technology, Thailand dan banyak lagi,” katanya.

Tambah beliau, FIAT antara fakulti terawal yang ditubuhkan di UMK pula memberi tumpuan kepada pengajaran dan pembelajaran di luar kampus dengan memperkenalkan subjek baharu berimpak tinggi, seperti subjek pengembangan pertanian.

“Subjek ini menumpukan pengalaman pelajar untuk menyelesaikan masalah kumpulan sasar di luar kampus,” katanya.

Manakala FSB menekankan elemen antarabangsa dalam pengajaran dan pembelajaran bagi memastikan pelajar mempunyai peluang untuk belajar lebih luas dan seterusnya meneroka pasaran kerja luar dari Malaysia.

“Antara inisiatif yang dilaksanakan ialah mewujudkan Program Mobiliti Antarabangsa Berkredit dan menggalakkan pelajar terlibat dalam pertandingan diperingkat antarabangsa,” jelas beliau lagi.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 10 21 at 12.28.12 PM

Published in Latest News
Selasa, 22 Oktober 2019 12:01

UMK GRADUATE MARKETABILITY INCREASES

WhatsApp Image 2019 10 23 at 10.59.44 AM

BACHOK October 19 I Graduate tracking data shows that 80 percent of Universiti Malaysia Kelantan (UMK) graduates are getting jobs after graduation compared to 70 percent in 2018, ”explained UMK Vice-Chancellor, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail


He said the 2019 graduate employability (GE) data includes UMK graduates who are doing their own work, continuing their studies, improving their skills and waiting for job placement.


“This data shows the percentage of marketability of UMK graduates is already working. This number is expected to increase once all graduates fill out the data. This shows that UMK graduates have always met the needs of industry players in the country as well as the ability to create their own jobs, ”he said at the Ninth Annual Convocation Ceremony, at the Dewan Tuanku Canselor Hall, here today, in UMK Bachok.


The ceremony was officiated by the Kelantan Crown Prince as the Chancellor of UMK, YTM Dr Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Almarhum Sultan Ismail Petra.


Today's First Convocation Session celebrates 316 postgraduate graduands from the Faculty of Entrepreneurship and Business (FKP) who receive their degrees.


According to Prof. Ts. Dr. Noor Azizi, FKP has ensured that they are ready to join the industry by implementing various strategies including implementing courses in the form of 2u2i mode that integrates academic learning and real learning applications in the workplace.


He said this mode enables experiential learning in the industry to be practised. Not only that, but FKP has also provided a support system to boost student entrepreneurship with the strategy of not only creating competitive and collaborative graduates but also creating employment opportunities for others.


Meanwhile, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi said UMK is also focusing on the formation of first-generation graduates to become the industry's leading-edge in shaping three key directions, namely marketability, empowerment and student development.


He said in order to realize this, UMK had spent RM513, 320.00 to carry out an intervention programme involving six major programmes where UMK had students required to attend special programmes before graduating.


"In addition, UMK has also doubled its student involvement in academic management. For the first time in its history, UMK has appointed two student representatives as observers at the UMK Senate meeting," he said.


By I UMK Corporate Communications Centre

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 10 21 at 10.13.07 AM

BACHOK 20 Oktober I Kegembiraan jelas terpancar di wajah 20 anak-anak yatim dari rumah Puteri Harapan Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kelantan (Yaatim) Taman Uda, Kelantan apabila bertuah menjadi tetamu khas pada sidang kedua Istiadat Konvokesyen Kali Kesembilan yang berlangsung di Dewan Tuanku Canselor, UMK Bachok, hari ini.


Istiadat Konvokesyen Kali Kesembilan UMK yang diadakan pada 19 hingga 22 Oktober 2019 meraikan 2,062 graduan untuk menerima ijazah masing-masing.


Guru Pengiring YAATIM, Pn. Nurmaslina Mohd Noor, objektif program ini untuk menyuntik semangat anak-anak ini supaya berusaha dalam bidang pelajaran serta berjaya satu hari nanti.


Beliau menzahirkan ucapan penghargaan kepada pihak pengurusan universiti kerana telah menjemput kami untuk bersama-sama memeriahkan lagi majlis konvokesyen pada tahun ini.


“Ternyata anak-anak ini teruja dapat menyaksikan sendiri majlis ini yang penuh bermakna buat kami. Kehadiran anak-anak ini juga sebagai motivasi kepada mereka untuk mengikuti jejak abang dan kakak yang telah berjaya menamatkan pengajian pada hari ini. Impian mereka ialah untuk sama-sama berada di dalam dewan ini untuk menerima segulung ijazah.


“Program seumpama itu bukan sahaja memberi kegembiraan pada anak-anak tetapi mereka cukup teruja melihat buat pertama kalinya dapat hadir ke dalam dewan yang besar dan indah untuk merasai suasana sebenar majlis konvokesyen,” katanya.
Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

Published in Latest News
Halaman 1 dari 4

Apa kata pelajar antarabangsa kami?

Kemaskini Terakhir: 11 Januari 2020

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • PENERBITAN