Berita Terkini

Items filtered by date: November 2019

BACHOK November 24 I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) has made history as the first Public University (UA) to receive the ISO 45001: 2018 Occupational Health and Safety Management System (OHSMS) certification for the scope of Occupational Safety and Health (OSH) maintenance across all University organisations. Occupational Safety and Health Management Centre (CMeOSH).


The rating was received following an evaluation by the NIOSH Certification Auditors for the ISO 45001: 2018 Certification Phase 2 Audit held at UMK Bachok, Tangok, Kelantan, on November 24, 2019.


Director of CMeOSH, Prof. Ts. Ir. Dr. Hj. Ahmad Rasdan Ismail said the certification demonstrates the ability of UMK's top management to ensure the importance of occupational safety and health is a priority for all UMK staff.


He was also pleased with the commitment of the UMK Vice-Chancellor, Prof. Dato 'Ts. Dr. Noor Azizi Ismail is the Chairman of the UMK Parent Workers' Occupational Safety and Health Committee (JPKKPI) chairing the opening of second phase of the ISO 45001: 2018 OSHMS audit session at the Senate Meeting Room, UMK Bachok.


"The university has expressed its support and willingness to ensure the importance of OSH in every organisation in the university," he said.


Meanwhile, Prof. Ts. Ir. Dr. Hj Ahmad Rashdan expresses his gratitude to the PTKKPI UMK team from 26 PTj, UMK Industry Higen Expert Team, the ISO Internal Audit Team: 45001 UMK for all their efforts, full support and commitment in the journey of realising this dream (since July 2019).


He added that through the recognition of the SO 45001: 2018 OHSMS rating was a great inspiration for UMK to go further and to inspire UMK staff to excel in the future.


“This success has been a catalyst for the development of a more systematic OSH UMK as well as a great reference and example to other institutes and industries. The cooperation and attention of UMK community in this regard is very important to ensure that all UMK staff are safe and healthy,” he said.


UMK has also been awarded the 2018 Occupational Safety and Health Excellence Award for the Higher Education Institutions (IPT) for Occupational Safety and Health. Deputy Prime Minister, YAB Dato’ Sri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail at the Occupational Safety and Health gave out the award during Malam Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Award Night in Kuala Lumpur last 28 February.


By I UMK Corporate Communication Centre

Published in Latest News
IMG 20191125 WA0038
 
UMK UNIVERSITI AWAM PERTAMA TERIMA PENARAFAN ISO 45001/2018 BAGI SISTEM PENGURUSAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN (OHSMS)
 
BACHOK 24 November I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) mencatat sejarah sebagai Universiti Awam (UA) pertama menerima pensijilan ISO 45001:2018 Occupational Health and Safety Management System (OHSMS) untuk skop pengurusan dan penyelenggaraan sistem Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSH) di seluruh organisasi di Universiti melalui Pusat Pengurusan Persekitaran Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan (CMeOSH).
 
Penarafan itu diterima selepas penilaian oleh Juruaudit NIOSH Certification Bagi Audit Fasa 2 Pensijilan ISO 45001:2018 yang berlangsung di UMK Bachok, Tangok , Kelantan, pada 24 November 2019.
 
Pengarah CMeOSH, Prof. Ts. Ir. Dr. Hj. Ahmad Rasdan Ismail, berkata, pensijilan itu membuktikan keupayaan pihak pihak pengurusan tertinggi UMK dalam mewujudkan teras utama bagi memastikan kepentingan tahap keselamatan dan kesihatan pekerjaan kepada seluruh warga UMK.
 
Laporan dapatan positif Pasukan Audit dari NIOSH Certification Sdn Bhd ini juga menunjukkan bukti yang jelas merujuk kepada sokongan dan komitmen tinggi pihak pengurusan UMK iaitu Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail selaku Pengerusi Jawatankuasa Persekitaran Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Induk (JPKKPI) UMK dalam membina budaya keselamatan dan kesihatan pekerjaan di UMK.
 
Beliau yang juga telah mempengerusikan majlis mesyuarat pembukaan audit fasa 2 ISO 45001:2018 OSHMS di Bilik Mesyuarat Senat, UMK Bachok juga telah menyampaikan sokongan sepenuhnya pihak universiti dalam  perlaksanaan dan amalan OSH di setiap organisasi yang terdapat di universiti.
 
Sementara itu, Prof. Ts. Ir. Dr. Hj Ahmad Rasdan merakamkan ucapan penghargaan kepada  pasukan JPKKPI UMK dari 26 PTj, Pasukan Pakar Higen Industri UMK, Pasukan Audit ISO: 45001 Dalaman UMK di atas segala usaha, sokongan sepenuhnya dan komitmen dalam perjalanan merealisasikan impian ini iaitu sejak ianya dimulakan pada Julai 2019 hasil dari cetusan inspirasi dan semangat oleh Prof Dato Naib Canselor UMK yang telah mempengerusikan mesyuarat JPKKI UMK Bil 2 pada Julai 2019.
 
Tambah beliau, melalui pengiktirafan penarafan SO 45001:2018 OHSMS  menjadi inspirasi besar untuk UMK   melangkah lebih jauh dan menjadi pendorong dan semangat kepada warga UMK untuk lebih cemerlang pada masa hadapan.
 
“Kejayaan ini menjadi peransang kepada pembangunan OSH UMK yang lebih sistematik serta sekaligus menjadi rujukan dan contoh terbaik kepada institut dan industri yang lain”. katanya.
 
Untuk makluman, pihak UMK juga telah dinobatkan sebagai penerima Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan Negara Tahun 2018 bagi kategori Institusi Pengajian Tinggi (IPT) untuk Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan .
 
Anugerah itu telah disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri, YAB Dato’ Sri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail pada Malam Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di Kuala Lumpur pada 28 Februari lalu.
 
Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK
IMG 20191125 WA0041
Published in Latest News
IMG 20191124 WA0071
 
UMK TUAN RUMAH MAJLIS SAMBUTAN HARI INTERGRITI 2019
 
BACHOK I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menjadi tuan rumah sempena Majlis Sambutan Hari Intergriti 2019 yang berlangsung di Dewan Tuanku Canselor, UMK Bachok, Tangok, Kelantan, pada 21 November 2019.
 
Program satu hari itu dihadiri oleh 300 staf UMK termasuk wakil – wakil daripada Jabatan Negeri Kelantan dan Persekutuan, Badan berkanun, Institusi Pengajian di Negeri Kelantan dan pelajar.
 
Sempena sambutan itu, satu ceramah yang mengupas tajuk Wang, Anda dan Integriti telah disampaikan oleh Pengarah Urusan ELZAR Group, YBrs. Dr. Hj. Zaharuddin Hj. Abd Rahman. Manakala kemuncak program ialah forum bertajuk Integriti dan Hidup Tanpa Rasuah : Aspirasi Negara Bermaruah yang menampilkan Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), SPRM, Dato' Shamshun Baharin Mohd Jamil, Presiden Persatuan Fraud Bertauliah Malaysian (ACFE) Dato’ Sri Akhbar Satar dan Perunding dan Kaunselor, Prof. Dato' Dr. Hussin Mohamad Ab. Rahman Al Amudi.
 
Turut berlangsung ialah persembahan Bicara Berirama Integriti oleh pelajar Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW ) di bawah pimpinan Prof. Madya Dr. Andika Aziz Hussin. Selain itu, turut diadakan pameran integriti oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Lembaga Hasil Dalam Negeri, PDRM (Jenayah & Kepolisan Am), Hospital Raja Perempuan Zainab II (Bahagian Derma Darah, Kesihatan Mental dan Psikologi).
 
Majlis perasmian Sambutan Hari Intergiriti 2019 telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli.
Menurut Prof. Ts. Dr. Zaliman dalam ucapan beliau, pembudayaan intergriti dalam kalangan warga UMK dan masyarakat sekitar perlu dipupuk dan diperkukuhkan menerusi program-program pengukuhan yang dianjurkan secara berkala.
 
Katanya, ini kerana keupayaan program-program pengukuhan ini adalah bagi mempertingkatkan intergriti , rasa tanggungjawab pemimpin dan warga sesebuah organisasi dalam melaksanakan tugas mereka dengan penuh nilai-nilai murni iaitu amanah, jujur, ikhlas, sabar, telus, beretika dan bertanggungjawab serta mencegah diri daripada perlakuan jenayah, salah laku dan perbuatan tidak berintergriti.
 
Beliau memetik data statistik kes rasuah di laman sesawang SPRM menunjukkan peningkatan kes tangkapan setiap tahun. Daripada 409 kes pada tahun 2017 meningkat ke 418 kes pada tahun 2018 dan ianya terus meningkat kepada 463 kes tangkapan sehingga bulan September 2019.
 
“Ini merupakan isu intergriti yang menjejaskan imej perkhidmatan awam. Ianya juga memperlihatkan bahawa kerajaan amat komited untuk membenteras dan meghapuskan sepenuhnya amalan rasuah bagi mengembalikan kestabilan dan kepercayaan orang awam terhadap perkhidmatan awam dan juga kerajaan,” katanya.
 
Beliau berkata, bagi mendokong usaha yang dilaksanakan oleh kerajaan, UMK akan berusaha memacu ke arah peningkatan ketelusan dengan menerapkan prinsip intergriti di peringkat individu dan organisasi serta kebertanggungjawab dalam semua sistem dan prosedur bagi mengekang penyalahgunaan kuasa, menghapuskan penyelewengan dan kelemahan tadbir urus di peringkat UMK di setiap Pusat Tanggungjawab untuk memastikan setiap strategi yang telah dirancang dapat dilaksanakan.
 
“Warga UMK perlu menghayati dan memahami ketiga-tiga konsep ini agar menjadi satu rujukan dalam melakukan tindakan supaya nilai-nilai ketelusan, intergriti yang baik dilaksanakan secara konsisten. Intergriti individu ialah keselarasan di antara apa yang dikatakan oleh individu dengan apa yang diamalkan iaitu antara tindakan individu dengan prinsip moral, etika dan undang-undang serta di antara kepetingan diri dan kepetingan umum.
 
“Intergriti organisasi pula diselaraskan dengan pelaksanaan kod etika, piagam pelanggan, proses kerja serta pematuhan kepada amalan terbaik,” katanya.
 
Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK
Published in Latest News
Sabtu, 23 November 2019 19:13

PROTÉGÉ UMK DAPAT SAMBUTAN DILUAR DUGAAN

IMG 20191123 WA0103
PROTÉGÉ UMK DAPAT SAMBUTAN DILUAR DUGAAN  
 
PENGKALAN CHEPA I Dewan Keusahawanan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang pada awalnya sunyi sepi bertukar  gamat  apabila penyanyi terkenal Sufian Suhaimi, muncul membuat penampilan khas pada sesi Celebrity Motivation and Inspiration Talk sempena Program Entrepreneurship And Employability Awareness Day 2019 atau PROTÉGÉE.
 
Keterujaan terhadap penyanyi popular tanahair itu membuatkan dewan full house apabila 1,500 pelajar dan peserta hadir memeriahkan program PROTÉGÉ anjuran Kementerian Pembangunan Usahawan dengan kerjasama Pusat Pembangunan dan Pendidikan Keusahawanan(CEED), Pusat Keusahawanan UMK (UMKEI), Bahagian Pembangunan Kerjaya dan Alumni, Pejabat Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMK.
 
Penyanyi terkenal dengan lagu Di Mata Mu itu berjaya memukau dan menarik perhatian peserta untuk turut menyanyi lagu-lagu popular Sufian Suhaimi yang dinobatkan pemenang anugerah Persembahan Terbaik pada Juara Lagu 2018.
 
Sufian Suhaimi yang bertindak sebagai motivator jemputan  turut berkongsi pengalaman bagaimana beliau bangkit semula dan move on selepas mengalami kekecewaan dan berputus asa.
 
Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah berkata, program PROTÉGÉ Yang berlangsung  selama satu hari  adalah platform terbaik untuk membimbing pelajar atau graduan untuk merebut peluang mendapat kerjaya yang baik dan membina kerjaya dalam keusahawanan.
 
Beliau berkata, selain itu pelajar juga perlu melengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran lain yang boleh menjadi nilai tambah kepada mereka untuk menarik minat majikan. 
 
“Jangan terlalu hanya bergantung kepada sijil. Pelajar perlu mempunyai kombinasi iaitu kelulusan, kemahiran dan bakat untuk menempatkan diri dalam bidang pekerjaan. PIhak Universiti juga berharap pelajar tidak melihat peluang pekerjaan itu sekadar dalam sektor awam atau swasta kerana mereka harus berani mencipta peluang untuk menjadi usahawan yang kompetitif,” katanya pada perasmian Program Entrepreneurship & Employability Awareness Day 2019, di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, pada 21 November 2019.
 
Turut hadir, Ketua Sekretariat PROTÉGÉ, Kementerian Pembangunan Usahawan, Puan Hjh Norashikin Dato’ Haji Ismail, Pengarah Kanan CEED, Prof. Madya Dr. Mohammad, Ketua Pengarah Institut Koperasi Malaysia (IKM) Tuan Haji Ariffin Mamat dan Pengarah MOTAC Kelantan,En Mohd Aidil Afizie Daud.
 
Mengulas isu pengangguran di kalangan graduan lepasan Ijazah , Prof. Ts. Dr. Arham,  berkata UMK mengambil pendekatan dengan memberi tumpuan kepada pembentukan graduan kelas pertama agar menjadi rebutan pihak industri dengan membentuk tiga hala tuju utama, iaitu kebolehpasaran graduan, memperkasakan kesatuan dan pembangunan pelajar.
 
“Di UMK pelajar melaksanakan kursus dalam mod 2u2i iaitu di Fakulti Keusahawanan Perniagaan (FKP) yang menggabungkan pembelajaran akademik dan aplikasi pembelajaran sebenar di tempat kerja. Mod ini membolehkan pembelajaran berasaskan pengalaman di industri dipraktikkan. 
 
“Bukan setakat itu sahaja, UMK turut menyediakan sistem sokongan untuk merancakkan aktiviti keusahawanan pelajar dengan strategi bukan sahaja berjaya mencipta graduan yang berdaya saing dan berkolaboratif sifatnya, tetapi juga tetapi juga telah mencipta peluang pekerjaan untuk orang lain,” katanya.
 
Sempena program PROTÉGÉ di UMK, turut diadakan ceramah seminar We Are The Champion oleh Puan Hjh Norashikin, I Want to be Rich oleh Tuan Haji Ariffin Mamat( Pak Pin), Kerjaya dalam bidang Tourism Hospitality oleh En. Mohd Aidil Afizie, Jom Mula Business
Oleh SME Bank dan Klinik Resume dan Tips Temuduga oleh Pengurus Kebajikan Pekerja TH Plantations Berhad.
 
Pihak industri yang terlibat dalam sesi temuduga dan rundingcara adalah Maybank,  MRCB, CIMB, Permodalan Nasional Berhad (PNB), SME Bank dan Malaysian Global Innovation & Creativity Centre (Magic).
 
Oleh I Pusat Komunikasi  Korporat UMK
Published in Latest News
Selasa, 19 November 2019 13:01

KPDNHEP Food Bank Program Launched At UMK

WhatsApp Image 2019 11 19 at 5.47.00 AM 1

BACHOK November | Universiti Malaysia Kelantan (UMK) became the 21st University to benefit from the ' Siswa Food Bank ' programme to fulfil the target of participation of all 20 universities through initiatives by the Ministry of Domestic Trade and Consumer Affairs (KPDNHEP).

The UMK Siswa Food Bank programme is the brainchild of Home Trade and Consumer Affairs Minister Dato 'Seri Saifuddin Nasution Ismail, with the main objective of providing food assistance to needy students.

In line with that goal, Dato 'Seri Saifuddin Nasution today launched the UMK Siswa Pantri Food Bank located at the Laman Monsoon, UMK Bachok, Kelantan.

According to Dato 'Seri Saifuddin Nasution, 6,700 students came from the lowest 40 per cent (B40) households income involving 22 public universities (UA) benefited from the Siswa Food Bank programme launched at the Universiti Teknologi Mara (UiTM) earlier this year.

He said the implementation of the Siswa Food Bank programme had the support of 430 strategic partners from various companies that contributed to the various food-based and daily needs of the students.
“The initiative aims to provide food assistance to needy students while helping to ease the cost of living expenses borne by students. The programme also welcomes the involvement of students, especially student associations, in implementing the concept, "From Student to Student," he said after completing the Ministerial Lecture Series Programme and the launching of UMK Siswa Food Bank in collaboration with KPDNHEP, the Food Bank Foundation and the Food Aid Foundation.

Meanwhile, Deputy Vice Chancellor (Student Affairs and Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli said UMK Siswa Pantri Food Bank have been in operation since May 2019. The programme has benefited 200 UMK students from asnaf and B40 group who have been identified and are eligible for assistance from the programme.
He said the programme was a 3-in-1 strategy initiated by the Federal Government to ease the burden of the cost of living of the people, especially the less fortunate or the B40 group.

“The programme builds on the ecosystem that enables civil society and all parties to work together to address the issue of food insecurity in an organised and focused manner. In fact, the programme is a platform for governments, public universities, non-governmental organisations, communities and corporations to work together.
“Siswa Food Bank, in particular, is a medium for students to play the role of managing the Food Bank programme directly. In the context of UMK, I believe that UMK is able to manage the Siswa Food Bank programme well. UMK has a dedicated system that focuses on strengthening the Siswa Food Bank management system, although there is still room for improvement, ”he said.

According to Prof. Ts. Dr. Zaliman, this programme successfully addresses the issue of malnutrition, especially among students of low-income families. This will directly help them to focus on their study at the university.

In the meantime, UMK works with all parties, including KPDNHEP, to ensure that the programme truly benefits the target group.
Previously, through the "Gerobok Makanan" brand, UMK consistently provided food for low-income students in UMK. This effort was jointly made between the Islamic Centre, the Office of the Deputy Vice Chancellor of Student Affairs and Alumni, and the UMK Student Representative Council.

“Among the strategies that have been implemented is to place the necessary food in strategic areas, such as in the residential colleges of students and mosques. UMK also makes visits to student houses, either student rentals or to their family members' homes,” he said.

By I UMK Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2019 11 19 at 5.46.57 AM

Published in Latest News
Selasa, 19 November 2019 09:17

PROGRAM FOOD BANK KPDNHEP DILANCARKAN DI UMK

WhatsApp Image 2019 11 19 at 5.46.58 AM

BACHOK 18 November I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menjadi Universiti ke 21 mendapat manafaat dari program 'Food Bank Siswa' bagi melengkapkan sasaran penyertaan kesemua 20 universiti menerusi inisiaitif oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna ( KPDNHEP).

Program Food Bank Siswa UMK merupakan cetusan idea oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Seri Saifuddin Nasution Ismail, dengan objektif utamanya untuk menyalurkan bantuan lebihan makanan kepada penuntut yang memerlukan.

Selaras dengan hasrat tersebut , Dato’ Seri Saifuddin Nasution hari ini melancarkan Pantri Food Bank Siswa UMK bertempat di Laman Monsun, UMK Bachok, Kelantan.

Menurut Dato’ Seri Saifuddin Nasution, seramai 6,700 siswa daripada golongan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40) membabitkan 22 universiti awam (UA) menerima manfaat menerusi program program Food Bank Siswa yang mula dilancarkan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada awal tahun ini.

Beliau berkata, pelaksanaan program Food Bank Siswa ini telah mendapat sokongan daripada 430 rakan strategik penyumbang daripada pelbagai syarikat yang menyumbang pelbagai keperluan berasaskan makanan dan keperluan harian siswa.

“Inisiatif ini bertujuan menyalurkan bantuan makanan kepada mahasiswa yang memerlukan dan pada masa yang sama membantu meringkan bebanan kos sara hidup yang ditanggung oleh mahasiswa. Program ini juga mengalu-alukan penglibatan mahasiswa terutamanya persatuan pelajar sebagai pelaksanan program dengan berkonsepkan “Daripada Mahasiswa Kepada Mahasiswa,” katanya selepas menyempurnakan Program Siri Syarahan Kementerian dan Majlis Perasmian Food Bank Siswa UMK hasil kerjasama KPDNHEP, Yayasan Food Bank dan Food Aid Foundation.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli berkata, Pantri Food Bank Siswa UMK telah pun bermula operasinya sejak Mei 2019. Program ini telah berjaya memanfaatkan 200 pelajar UMK dari golongan asnaf dan B40 yang telah dikenal pasti serta layak menerima bantuan daripada program ini.

Katanya, program ini merupakan strategi 3 dalam 1 yang diinisiatifkan oleh Kerajaan Persekutuan untuk meringankan beban kos sara hidup rakyat, terutamanya golongan yang kurang berkemampuan atau kumpulan B40.

“Program ini membina ekosistem yang membolehkan masyarakat sivil dan semua pihak untuk terlibat sama dalam menguruskan isu ketidakcukupan makanan secara tersusun dan berfokus. Malah, program ini menjadi platform kepada pihak kerajaan, Universiti Awam, badan bukan kerajaan, masyarakat dan pihak korporat untuk menguruskan secara bersama.

“Food Bank Siswa khususnya, menjadi medium kepada pelajar untuk berperanan menguruskan program Food Bank secara langsung. Dalam konteks UMK, saya percaya bahawa UMK mampu untuk menguruskan program Food Bank Siswa dengan baik. UMK mempunyai sistem khusus yang menumpukan kepada pemerkasaan sistem pengurusan Food Bank Siswa, meskipun masih ada ruang yang perlu ditambah baik,” kelas beliau.

Menurut Prof. Ts. Dr. Zaliman, menerusi program ini berjaya mengatasi isu ketidakcukupan makanan berkhasiat, khususnya dalam kalangan pelajar dari keluarga yang berpendapatan rendah. Ini secara langsungnya dapat membantu mereka untuk dapat memberi tumpuan kepada pengajian di universiti.

Dalam pada itu, UMK bersama dengan semua pihak, termasuklah dengan KPDNHEP, untuk memastikan program ini benar-benar memberi manfaat kepada kumpulan sasaran.
Sebelum ini, melalui jenama “Gerobok Makanan”, UMK secara konsisten menyediakan makanan untuk pelajar berpendapatan rendah di UMK. Usaha ini telah dilakukan secara bersama antara Pusat Islam, Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, dan Majlis Perwakilan Pelajar UMK.

“Antara strategi yang telah dilaksanakan adalah menempatkan makanan yang diperlukan di kawasan strategik, seperti di kolej kediaman pelajar dan masjid. Juga pihak UMK membuat kunjungan ke rumah pelajar, sama ada rumah sewa pelajar UMK ataupun ke rumah ahli keluarga mereka,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 11 19 at 5.47.00 AM

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 11 16 at 2.47.27 PM

ARAU 16 November I The Chairman of the Board of Directors, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) who is also the Managing Director of Karangkraf Group Sdn Bhd, Dato’ (Dr.) Hj. Hussamuddin Hj. Yaacub, was awarded an honorary Doctor of Philosophy (Management) in conjunction with the University of Perlis (UNIMAP) 14th Convocation Ceremony today.

The award ceremony was presented by UNIMAP's Tuanku Chancellor, DYTM, Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Putra Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, in honour and recognition of Dato '(Dr.) Hussamuddin for his outstanding contribution to the publishing and printing industry in the country.

Dato '(Dr.) Hussamuddin who was trusted as the Chairman of UMK Board of Directors on November 1st, 2018 is a native of Kelantan and received his education in Economics from Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Dato '(Dr.) Hussamuddin received an Honorary Doctorate in Business Administration from Universiti Tun Abdul Razak in October 2010.

He also received an acknowledgement from Universiti Selangor (UNISEL) in Doctor of Philosophy (Communication) in November 2017.
The Board of Directors of the University, the University's Highest Management and the entire Universiti Malaysia Kelantan expressed their gratitude upon the award.

By that recognition, YBhg. Dato’ (Dr.) is able to support the University's goal of producing quality graduates in order to boost the marketability of graduates and to strengthen UMK governance.

By I Corporate Communication Centre

Published in Latest News
IMG 20191116 WA0042
PENGERUSI LEMBAGA PENGARAH UMK, DATO’ (DR.) HUSSAMUDDIN TERIMA IJAZAH KEHORMAT DOKTOR FALSAFAH (PENGURUSAN) UNIMAP
 
ARAU 16 November I Pengerusi Ahli Lembaga  Pengarah Universiti Malaysia Kelantan(UMK) yang juga Pengarah Urusan Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd, Dato’ (Dr.) Hj.  Hussamuddin Hj. Yaacub, dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan) sempena Istiadat  Konvokesyen Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP)  ke-14, hari ini.
 
Majlis penganugerahan tersebut telah disampaikan oleh Tuanku Canselor UNIMAP, DYTM, Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Putra Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada Dato’ (Dr.) Hussamuddin diatas sumbangan besar beliau di dalam industri penerbitan dan percetakan di dalam negara.
 
Dato’ (Dr.) Hussamuddin yang diberi kepercayaan sebagai Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah UMK pada 1hb November 2018 yang lalu
merupakan anak kelahiran Kelantan dan mendapat pendidikan di dalam bidang ekonomi  dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).
 
Dato’ (Dr.) Hussamuddin pernah menerima Ijazah Kehormat Doktor Pentadbiran Perniagaan Dalam Keusahawanan dari Universiti Tun Abdul Razak pada Oktober 2010.
 
Beliau juga turut  menerima  pengiktirafan dari Universiti  Selangor (UNISEL)  Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Komunikasi) kepada beliau pada November 2017.
 
Justeru, Ahli Lembaga Pengarah Universiti, Pengurusan Tertinggi Universiti dan seluruh Warga Universiti Malaysia Kelantan menzahirkan ucapan syabas dan setinggi-tinggi tahniah diatas penganugerahan tersebut. 
 
Melalui pengiktirafan tersebut, YBhg. Dato’ (Dr.) mampu  mendukung matlamat Universiti untuk melahirkan graduan yang berkualiti bagi melonjakkan lagi kebolehpasaran graduan serta memperkasakan tadbir urus UMK.
 
Oleh I Pusat Komunikasi Korporat
Published in Latest News
Jumaat, 15 November 2019 11:58

2ND AMERICAN CORNER AT UMK

WhatsApp Image 2019 11 15 at 9.04.45 AM

BACHOK I The American Corner, located at the new Main Library Building at Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Bachok, will serve as a major reference point for students and local communities accessing information on teaching, learning, research and publishing about the united nations, in particular culture and community values in the United States.


The establishment of the American Corner with the cooperation from UMK and the US Embassy was completed by the United States Ambassador to Malaysia, H.E Kamala Shirin Lakhdir and UMK Vice-Chancellor, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail in conjunction with the launching of the Beyond The Moon Program and the MyTreeVolution Program, at the Office of Library and Knowledge Management at UMK Bachok, Tangok, on November 7, 2019.


Also present were Deputy Vice-Chancellor (Academic and International), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Deputy Vice Chancellor (Student Affairs and Alumni) Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli, Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. No. Dr. Arham Abdullah, Chief Librarian of UMK, En. Azman Hashim and US Embassy Cultural Relations Officer Sarah Talalay.


According to Prof. Ts. Noor Azizi, a spacious 54 x 28 square foot space known as the American Corner, houses a wide range of reading materials such as picture books and entrepreneurial books, encyclopaedias, magazines and journals from recent donations from the United States for student and public reference.


He said the space was also equipped with technology equipment such as the iPad, iMac, 3D Printer, VR technology equipment and more.


“UMK is the second public university to have a spacious and the largest American Corner space under the initiative of the University4Society project by UMK in collaboration with the US Embassy. This facility will provide students and the public access to available technology, expertise and reference materials to be used optimally as one of the key components of the University for Society idea,” he said.


In addition, he hopes that students and the public will take this opportunity to gain knowledge on industrial revolution 4.0 (IR4.0) that uses new technologies in entrepreneurship such as robotic use, technology and artificial intelligence (AI).


Prof. Ts. Dr. Noor Azizi said more than 300 students from schools across Kelantan benefited from various activities under American Corner initiatives such as English Camp, Young Maker Challenge @ American Corner (YMC @ AC), English Teaching Assistant (ETA), Kelantan Art Road Trip, Drones Workshop and so on.


"I hope that from this (American Corner) space, it will be an important source for UMK and the community to gain more information and knowledge about the united nations, especially society, education, socioeconomic, cultural and values," he said.


The event also marked the 50th anniversary of Apollo's first human landing event of the moon (Neil Armstrong) and the launch of MyTreeVolution by H.E Kamala Shirin Lakhdir, who planted a tree as a symbolic opening of a green project under a unique programme of knowledge transfer and community service transformation through CEO @ Faculty program.


MyTreeVolution aims to transform tree planting methods and forest conservation through active involvement of the University through initiatives in crop inventory applications, public awareness, involvement of many parties, public data management and consistent implementation of the Malaysian Forest Recovery Plan.


Meanwhile, H.E Kamala Shirin Lakhdir, commenting on the establishment of the American Corner, said the programme was part of the US Embassy's initiative to share information, technology, and expertise for full access to students through the university as a platform to provide a network of access to the business world and greater knowledge to the community, especially the younger generation.


"Through this collaboration, the embassy provides US-related services and reference materials in the American Corner located in the university library for the young generation to help them prepare for future challenges, especially in the face of technological boom.


"As such, we provide many new technological facilities such as 3D printing and so on," she said.
By I Corporate Communication Centre

Published in Latest News

IMG 20191115 WA0041

PASIR PUTEH November 9, Student of Faculty of Creative Technology and Heritage (FTKW), Brother Kiruban a/l Aliges and student of Faculty of Agro Based Industry (FIAT), Sister Nur Syafiqah Mat Zain were honoured recipients of the Anugerah Tokoh Siswa Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Award 2018 /2019 held at a hotel in Pasir Puteh, Kelantan, on November 7, 2019.

The two recipients expressed their gratitude for winning the award and won a RM500 cash prize, a trophy and a certificate of appreciation. They will also bring the UMK mission for the nomination of the Tokoh Anugerah Siswa 2019 at the national level.
Brother Kiruban, the award-winning Tokoh Siswa Lelaki Award, is an active student in Entrepreneurship under the Creative Accelerator Centre programme of FTKW's student company, KK Solutions.

According to him, this recognition has been a huge success over his years of doing charity work and social service organised by the associations and clubs he takes part in.

He also acknowledged that the candidates at tonight's awards were competitive and the main challenge to the success of this prestigious award.

Meanwhile, the recipient of the Anugerah Tokoh Siswa(Female), Sister Nur Syafiqah has wide experience and achievements at the national and university level and has put UMK under the spotlight.

Choosing her was the right choice because Nur Syafiqah is a very active student and has held various senior positions in clubs and associations at UMK.

Meanwhile, Prof. Ts. Dr. Zaliman said 14 award categories were contested at the 2018/2019 Anugerah Tokoh Siswa Award in recognition of the outstanding roles and contributions of students this year.

He said the award was an initiative by UMK to reward students who are actively involved in co-curricular activities such as sports, arts and culture, leadership, volunteering and, in turn, honoured the University.

"This is part of an effective encouragement and stimulation for students to polish their talents and highlight their potential in a variety of constructive, positive and value-adding fields for their peers to follow," he said at the opening of the 2019 Anugerah Tokoh Siswa Award night.

Also present were the Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof.Ts. Dr. Arham Abdullah and UMK Corporate Communication Director, Pn, Jamilah Taib.

The event is also aimed at realising the Ministry of Education's agenda of empowering students.

According to Prof. Ts. Dr. Zaliman, UMK is always ready to ensure its students are competitive and active in any field other than academic.

"Various programmes and events have been created to capture the involvement of UMK students in the organising and management of certain events / programmes in building the identity and leadership that exists within the students," he said.

By I UMK Corporate Communication Centre

Published in Latest News
Halaman 1 dari 2

Apa kata pelajar antarabangsa kami?

Kemaskini Terakhir: 11 Januari 2020

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • PENERBITAN