Berita Terkini

Items filtered by date: September 2019

WhatsApp Image 2019 09 23 at 8.37.19 PM

BATU PAHAT 23 September I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) terus mengungguli bidang penyelidikan dan inovasi di peringkat antarabangsa selepas menghadiahkan lapan pingat emas , lima perak, dua gangsa dan satu anugerah khas pada Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (PECIPTA'19) di Dewan Sultan Ibrahim (DSI), Batu Pahat, Johor, hari ini.

Anugerah Khas The Pitch Winner daripada Malaysian Business Angel Network (MBAN) telah dimenangi oleh Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi Abdullah manakala dua produk inovasi rekaan beliau turut merangkul dua pingat emas menerusi produk BioChar Enriched Organic Planting MIX dan Activ-BioCarbon Enriched Personal Care Product.

Turut menyumbang emas adalah produk High Dielectric CCTO Capacitor oleh Prof. Madya Dr. Julie Juliewatty Mohamed, produk CORE Building OKU STEMpreneur oleh Prof. Dr. Raja Suzana Raja Kasim, produk inovasi Premium Multiblock : Multi Solution For Ruminants oleh Puan Nor Dini Rusli, produk rekaan Blok Batik Pointillisme oleh Encik Muhammad Najibul Muthiie Che Yaacob, produk pengajaran dan pembelajaran e-Siyahah An Interactive Platform to Learn Arabic Language for Tourism Purpose oleh Wan Ab Aziz Wan Daud dan rekaan inovasi Integrated Kenaf of Bio-Processing System Biozym Ultimate Debark Unit (B.U.D.U) oleh Dr. Mardawani Mohamad.

WhatsApp Image 2019 09 23 at 8.37.20 PM 1Pingat perak dimenangi oleh Prof. Madya Dr. Mohammad Amizi Ayob menerusi produknya bertajuk New Propagation Technique For Urban Agriculture, produk ciptaan Ts.Dr. Tan Tse Guan iaitu ARCOLAR - An Augmented Reality Colouring App With Book For Special Children Education, Dr. Nur Nabilah Shahidan menerusi produk Cationic P (DMA-CO-HEMA) for Biossay, Dr. Zubaidah Aimi Abdul Hamid dengan projek Application
Enhancement Efficiency of Silicone Based Antifoam dan Dr. Kamarul Ariffin Kambali @ Hambali melalui produk Anti Animal Trash Bin.

Manakala dua gangsa dimenangi produk inovasi batik Ayah Kob's Third Hand oleh Dr. Hanisa Hassan dan produk CE Mini-Bag and Cajuput Essential Oil – A sustainable natural Insecticide for Heritage Building oleh Dr. Suganthi A/P Appalasamy.

Hadia kepada para pemenang telah disampaikan oleh Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Dato’ Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir.

Turut hadir, Naib Canselor Universiti Tun Hussein Onn (UTHM), Prof. Dato’ Ts. Dr. Wahid Razzaly, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMK, Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah dan Pengarah Pusat Pengurusan dan Penyelidikan (RMIC) UMK, Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman.

Sementara itu, Prof. Ts . Dr. Ahmad Ziad berkata kejayaan ini adalah pencapaian terbaik kumpulan penyelidik UMK sepanjang penyertaan di PECIPTA anjuran Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Katanya, pada PECIPTA 2017 UMK hanya berjaya meraih tiga pingat emas, satu pingat perak dan empat gangsa menerusi lapan produk yang dipertandingkan.

“Allhamdulilah, pada pertandingan kali ini UMK mencipta kejayaan cemerlang berbanding sebelumnya. Untuk makluman, kesemua penyertaan 15 produk dan inovasi pada tahun ini ditanggung sepenuhnya oleh RMIC dan mendapat sokongan daripada pihak pengurusan tertinggi universiti,” katanya pada Majlis Penutupan dan Penyampaian Hadiah PECIPTA 2019 di Dewan Sultan Ibrahim UTHM, Batu Pahat, Johor, hari ini.

Tambah beliau, persediaan awal antara penyumbang utama kejayaan ini ialah pihak RMIC telah mengambil pendekatan dengan menilai terlebih dahulu setiap produk inovasi yang akan dipertandingkan di peringkat awal saringan.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 09 23 at 8.37.20 PM

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 09 23 at 9.02.03 AM

BATU PAHAT 22 September I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) mempertandingkan 15 produk penyelidikan di Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (PECIPTA'19) anjuran Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan dihoskan oleh Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), di Dewan Sultan Ibrahim (DSI), Batu Pahat, Johor, bermula hari ini hingga 23 September 2019.

Lebih 411 produk penyelidikan dan inovasi dari Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta (IPTA/S), industri, agensi kerajaan dan swasta dipamerkan pada PECIPTA 2019 yang berlansung selama dua hari.

PECIPTA 2019 menjadi platform kepada penyelidik untuk meningkatkan aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) masing-masing.

Platform ini juga bertujuan menggalakkan jaringan dan kerjasama strategik antara IPT dengan pihak industri.

Pengarah Pusat Pengurusan dan Penyelidikan (RMIC) UMK, Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman, berkata kesemua produk penyelidikan inovasi yang dipertandingkan pada kali ini membuktikan universiti sentiasa menyokong usaha-usaha ke arah membudayakan penyelidikan khususnya kepada ahli akademik dan penyelidik di universiti.

Katanya, 15 produk yang mengambil bahagian ini adalah antara signature product ke arah pengkomersialan produk inovasi untuk di bangunkan kepada industri dan sekaligus dikembangkan kepada masyarakat sejagat.

Antaranya ialah New Propagation Technique For Urban Agriculture oleh Prof. Madya Dr. Mohammad Amizi Ayob, Premium Multiblock : Multi Solution For Ruminants oleh Puan Nor Dini Rusli, produk BioChar Enriched Organic Planting Mix dan Activ-BioCarbon Enriched Personal Care Product
oleh Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi Abdullah.

Turut dipertandingkan adalah produk Blok Batik Pointillisme oleh Encik Muhammad Najibul Muthiie Che Yaacob, produk Ayah Kob's Third Hand oleh Dr. Hanisa Binti Hassan, Augmented Reality in Special Preschool Education oleh Ts.Dr. Tan Tse Guan, produk E-Siyahah An Interactive Platform to Learn Arabic Language for Tourism Purpose oleh Wan Ab Aziz Wan Daud.

Manakala Prof. Dr. Raja Suzana Raja Kasim melalui produk CORE Building OKU STEMpreneurs, Prof. Madya Dr. Julie Juliewatty Mohamed menghasilkan produk High Dielectric CCTO Capacitor, Dr. Nur Nabilah Shahidan dengan produk Cationic P (DMA-CO-HEMA) for Bioassay dan Dr Zubaidah Aimi Abdul Hamid menerusi inovasi Application Enhancement Efficiency of Silicone Based
Antifoam

Turut bertanding ialah produk Integrated Kenaf of Bio-Processing System Biozym Ultimate Debark Unit (B.U.D.U) yang dihasilkan oleh Dr. Mardawani Binti Mohamad, produk Anti Animal Trash Bin
oleh Dr. Kamarul Ariffin Bin Kambali @ Hambali dan produk CE Mini-Bag and Cajuput Essential Oil – A sustainable natural Insecticide for Heritage Building oleh Dr. Suganthi A/P Appalasamy.

Sempena PECIPTA’ 2019, pelbagai aktiviti menarik diadakan seperti pameran 65 produk STEM, Pendidikan Khas dan IOT, Racing Fraunhofer Makethon dan IME Design Competition, Business pitching, Sesi Talk bersama Menteri, Ikon Usahawan serta Selebriti.

Turut berlangsung Seminar Inovasi Buluh Sebagai Sumber Ekonomi Baru bersama MTIB, sesi taklimat peluang meningkatkan produktiviti perniagaan melalui Bantuan Dana PPRN2.0 dan Food Truck serta Busking serta banyak lagi.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 09 23 at 9.02.02 AM

WhatsApp Image 2019 09 23 at 9.02.04 AM

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 09 20 at 7.28.15 AM

TUMPAT 17 September I Raja Muda Perlis, Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, berkenan mencemar duli ‘bergateh’ sejauh 20 kilometer bersama 1,500 pelumba Program Kayuhan Di Raja (Royal Ride) GenerasiKu Sayang (GKS) 2019, bermula di perkarangan Hospital Daerah Tumpat, baru-baru ini.

Turut berangkat mengiringi baginda ialah Tengku Temenggong Kelantan, YBM Tengku Tan Sri Dato’ Hj. Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz.

Sementara itu, Raja Puan Muda Perlis DYT Mulia Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil pula mencemar duli menyertai larian Fun Walk sejauh 8 kilometer bermula di perkarangan Hospital Daerah Tumpat. Turut mengiring baginda ialah Yang Terhormat Mulia Tengku Puan Temenggong Kelantan, Tunku Puan Sri Dato' Hajjah Noor Hayati Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

Hadir sama, Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah.

WhatsApp Image 2019 09 20 at 7.28.15 AM 1

Kayuhan Ria Diraja Royal Ride anjuran Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) dengan kerjasama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Persatuan Generasiku Sayang Kelantan diadakan bertujuan untuk mengumpul dana bagi kelangsungan pembangunan Rumah GenerasiKu Sayang yang menjadi rumah perlindungan kepada remaja dan wanita hamil serta bayi yang bakal lahir.

Kayuhan GKS 2019 ini menjadi platform terbaik memberi informasi berkesan kepada masyarakat dalam menanggani gejala sosial yang semakin meningkat dalam masyarakat.

Dalam pada itu, Prof. Ts. Dr. Zaliman menyampaikan rasa terharu diatas keberangkatan DYTM Raja Muda Perlis yang terkenal dengan sifat prihatin terhadap rakyat kerana sanggup berpanas dalam keadaan cuaca terik yang mencecah 32 darjah celcius semata-mata untuk menjayakan program kayuhan amal Royal Ride 2019 ini.

Katanya, baginda turut menzahirkan rasa gembira dan teruja dengan sambutan dan penyertaan ramai daripada rakyat Negeri Kelantan termasuk delegasi daripada Perlis dan Narathiwat. Baginda juga gembira kerana dapat menyelusuri keindahan perkampungan tradisional dan nelayan sepanjang laluan kayuhan tersebut.

“Program kayuhan amal ini terbahagi kepada dua kategori iaitu bagi acara terbuka sejauh 35 kilometer manakala untuk acara kehormat sejauh 20 kilometer. Dalam kategori kehormat, DYTM Raja Muda Perlis bersama-sama 300 peserta berkayuh ke beberapa buah rumah asnaf bagi menyampaikan bantuan dan barangan keperluan harian.

“Para peserta juga singgah di tempat pemerosesan ikan kering di Pantai Genting Tumpat sebelum meneruskan kayuhan ke Kampung Nelayan dan lokasi Rumah Generasiku Sayang sebelum tiba di garisan penamat di perkarangan Hospital Daerah Tumpat,” katanya.

Program Royal Ride 2019 turut dimeriahkan dengan aktiviti zumba/ funrobic, street soccer, liga penalti, busker, pameran kesihatan dan gerai jualan di perkarangan HospitaTumpat.
Baginda Tuanku Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra dan Raja Puan Muda Perlis DYT Mulia Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen turut berkenan menyempurnakan majlis penyampaian hadiah kepada semua pemenang acara Fun Walk dan Royal Ride bagi kategori terbuka.

Turut berlangsung ialah penyerahan mock cheque bagi aktiviti pembangunan rumah GenerasiKu Sayang yang melibatkan pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan, swasta, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Jabatan Kebajikan Masyarakat,” katanya.

Menurut Prof. Ts. Dr. Zaliman, kayuhan Royal Ride Peringkat UMK diteruskan pada sebelah petang dengan keberangkatan DYTM Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang telah berkenan menyertai kayuhan bersama pelajar, staf dan pengurusan kanan universiti sejauh 25 kilometer.

Katanya, kayuhan bermula di UMK Kampus Kota Taman Bendahara, Pengkalan Chepa melibatkan laluan ke Masjid Ar-Rahman yang tersergam indah di Pulau Gajah, di Sabak. Masjid tersebut adalah ikon pelancongan di Kelantan yang memiliki keunikan gabungan binaan rekabentuk seni bina Islam dan Melayu.

“Rombongan Raja Muda Perlis dan delegasi telah disambut oleh Dato’ Wan Ariff Wan Hamzah dan penduduk kampung dengan hidangan bubur Asyura dan kuih-muih tradisional sebelum menziarah dan mendengar tazkirah di masjid Ar-Rahman,” jelasnya.

Menurutnya lagi, peserta kemudian meneruskan kayuhan ke Tugu Peringatan Perang Dunia Kedua yang terletak di Pantai Sabak, Pengkalan Chepa iaitu lokasi bersejarah pendaratan tentera Jepun di Tanah Melayu, pada Disember 1941.

Kunjungan ke tugu ini bertujuan mendidik pelajar agar lebih peka kepada peninggalan sejarah dan menanam sifat patriotisme di kalangan generasi muda.

WhatsApp Image 2019 09 20 at 7.28.15 AM 2

“Kayuhan sepanjang 25 kilometer itu berjaya ditamatkan sekitar jam 7.30 malam. Kami di pihak pengurusan UMK amat gembira, kerana kita dapat mengenali lebih dekat DYTM Raja Muda Perlis iaitu seorang Raja yang amat prihatin kepada rakyat dan senantiasa dekat dengan rakyat.

“Keperibadian mulia baginda menjadi inspirasi kepada rakyat kerana riak wajah baginda langsung tidak keletihan atau kepenatan selepas bergateh pada waktu pagi dan petang dalam keadaan cuaca tidak menentu. Mewakili UMK, saya ingin merafak sembah terima kasih tidak terhingga di atas kehadiran Tuanku Baginda bersama kami semua,” katanya.

Tambah beliau, pada sebelah malam delegasi DYTM Raja Muda Perlis telah beri sambutan dengan jamuan istimewa di kediaman ahli perniagaan terkenal Kelantan, Dato’ Wan Ariff yang terletak di Kampung Sabak,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

WhatsApp Image 2019 09 20 at 7.28.14 AM

Published in Latest News
Jumaat, 20 September 2019 10:43

UMK SEMARAKKAN SAMBUTAN HARI MALAYSIA

WhatsApp Image 2019 09 20 at 7.28.10 AM

KOTA BHARUI Kontingen Universiti Malaysia Kelantan (UMK) telah mengambil bahagian dalam perbarisan sempena sambutan Hari Malaysia 2019 bertempat di Dataran Stadium Sultan Muhammad Ke IV, Kota Bharu, Kelantan, pada 16 September 2019.

Seramai 22 staf daripada Bahagian Keselamatan (BK) memeriahkan Sambutan Hari Malaysia Peringkat Negeri Kelantan Kali Ke 62 anjuran Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Kelantan yang disempurnakan perasmian oleh Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan) Kelantan Datuk Tengku Azmi Tengku Jaafar.

Majlis sambutan bermula kira-kira pukul 7.45 pagi itu turut disertai 62 kontinjen daripada pelbagai agensi termasuk Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam dan agensi kerajaan negeri.

Kontingen UMK hadir dengan pakaian seragam berwarna biru gelap membawa Jalur Gemilang bagi meraikan semangat penyatuan dan perpaduan.

Bagi menyemarakkan suasana Hari Malaysia, satu pentomin yang dipersembahkan oleh Kelab Jihad Putera Jeram Pasir Puteh berjaya mencuri tumpuan hadirin yang membawakan sejarah perjuangan Haji Mohd Hassan Munas atau lebih dikenali sebagai Tok Janggut menentang penjajah British di Pasir Puteh.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat
Foto I Bahagian Keselamatan, Pejabat Pendaftar

WhatsApp Image 2019 09 20 at 7.28.09 AM

Published in Latest News

3 1

PENGKALAN CHEPA 12 September I Festival Anak Muda (FAM) 2019 kembali dengan konsep lebih segar dan moden, hipster dan penuh warna - warni bakal menjadi tarikan utama pengunjung terutamanya generasi muda mengisi masa dengan aktiviti berfaedah dan sihat.

Program anjuran Sekretariat Rakan Muda Universiti Malaysia Kelantan (UMK) itu diadakan selama tiga hari bermula 19 hingga 21 September 2019 dengan sasaran kehadiran 10,000 pengunjung.

FAM 2019 itu melibatkan penyertaan mahasiswa UMK dan 20 Institut Pengajian Tinggi di Malaysia serta masyarakat setempat dengan pelbagai aktiviti menarik sepanjang tiga hari berlangsung di UMK Kampus Kota, Taman Bendahara, Pengkalan Chepa, Kelantan.

2Menurut Pegawai Belia dan Sukan Pejabat Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni), En. Wan Ahmad Khairul Wan Ahmad Najib berkata, berkata program itu turut disertai Kementerian Belia dan Sukan melalui program inisiatif Rakan Muda bermatlamatkan untuk memberi impak positif kepada golongan belia dan masyarakat setempat melalui pelbagai program yang akan dijalankan.

Beliau berkata, penganjurannya diatur sepenuhnya oleh pimpinan mahasiswa melalui gabungan badan ko-kurikulum UMK iaitu kelab dan persatuan yang terdapat di universiti di bawah Hal Ehwal Pelajar dan Alumni.

“Melalui festival ini juga sekaligus dapat melahirkan pemimpin dan mahasiswa UMK yang mempunyai kualiti tersendiri,” katanya pada sesi taklimat Festival Anak Muda, semalam.

Turut hadir, Pengarah Program FAM 2019, Muhammad Farid Aidy Ismail.

Katanya antara pengisian yang akan diadakan antaranya ialah Pancaragam Sekolah Kolej Sultan Ismail, CEO Talk dengan Lazada’, E-Sport PUBG, pameran Rumah Berhantu, selain jemputan daripada kalangan artis tempatan seperti Ismail Izzani selain penceramah jemputan iaitu PU Azman dan juga Ustaz Haslin Bollywood.

Teks dan Foto I Pusat Komunikasi Korporat

4 1

Published in Latest News

03552c60 498a 472a a27b 33bb0a681765

KOTA BHARU I Ratusan pelajar sekolah teruja bercampur 'gempar' dengan kemunculan tidak diduga adiwira terkenal dunia Spiderman dan kumpulannya di SMK Padang Enggang.

Spiderman diiringi oleh Kamen Rider dan Deadpool muncul sebagai memenuhi acara UMKVengers yang bertujuan untuk menyemarakkan minat pelajar di bidang sains, teknologi, matematik dan inovasi.

3Mereka tidak keberatan menarik perhatian ratusan para pelajar yang hadir dengan mempersembahkan tarian ‘flash mob’ di Dewan Uthmaniah, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Enggang.

Kemunculan watak 'superheroes' tersebut adalah sempena gimik pelancaran perasmian projek tanggungjwab sosial UMKVengers@School yang diselaraskan oleh Pusat Jaringan Industi dan Komuniti (CUIC), Pejabat Pusat Komunikasi Korporat, Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) dan kerjasama semua PTj di Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Pengarah CUIC, Prof. Madya Dr Wan Mohd Faizal Wan Ishak, berkata secara ringkasnya program UMKVengers@School melibatkan ceramah atau taklimat ringkas berkenaan kepakaran dan pengalaman penyelidik UMK untuk memberi ceramah dan berkongsi kepakaran di dalam slot khas yang diberi nafas baharu serta menyeronokkan.

Katanya, terdapat tiga segmen utama dimana pejabat CUIC akan mengenalpasti wakil-wakil penyelidik dan pentadbir daripada PTj di UMK yang memiliki kepakaran untuk memberi ceramah dan berkongsi kepakaran atau pengalaman mereka pada program ini.

“Selain itu, untuk segmen kedua membabitkan wakil atau duta-duta yang terdiri daripada siswa/siswi UMK ini mereka akan tampil dengan membuat persembahan flashmob atau senamtari dalam suasana yang santai dan menghiburkan sesuai dengan citarasa golongan muda iaitu pelajar sekolah sebagai sasaran audien utama projek UMKVengers@School.

“Manakala segmen ketiga membabitkan penglibatan wakil-wakil daripada pelajar UMK yang dipilih sebagai fasilitator untuk membantu sepanjang program ini berlangsung,” katanya selepas menyempurnakan majlis perasmian Program Jalinan Kerjasama Bersama Masyarakat “University for Society” UMK Vengers@School, di SMK Padang Enggang, baru-baru ini.

Sempena majlis itu, turut berlangsung aktiviti Demostrasi Seni Mempertahankan Diri(TKD), Flashmob dan Gimik serta sesi Latihan Dalam Kumpulan (LDK).

Menurut beliau lagi projek UMKVenger@school ini UMK akan mengenalpasti sekolah-sekolah samada di peringkat negeri Kelantan mahupun seluruh Malaysia dan luar negara.

Katanya, menerusi program ini pihak CUIC akan mempromosikan dan mengenali UMK sebagai Universiti Keusahawanan serta memberi motivasi kepada pelajar sekolah untuk bercita-cita ke menara gading terutamanya memilih UMK sebagai Universiti Pilihan Utama skaligus memilih program aliran Sains dan Teknologi.

“Selain itu, program ini juga selaras dengan hasrat dan saranan hasil daripada ucapan Menteri Pendidikan semasa amanat tahun 2019 iaitu ’Sekolah Untuk Komuniti, Universiti Untuk Masyarakat’ atau sering disebut melalui tagline UMK #UniversityForSociety.

Teks dan Foto I Pusat Komunikasi Korporat

4

Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 09 11 at 7.08.37 PM

PENGKALAN CHEPA 10 September I Kerjasama strategik Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Weststar Aviation Services Sdn Bhd dijangka memberi manfaat besar kepada kedua-dua pihak bukan sahaja dari segi jaringan hubungan malah keterlibatan universiti dalam industri cari gali dan petrokimia.

Ini sekaligus akan melonjakkan komitmen UMK dalam pasaran industri petroleum menerusi kerjasama dengan syarikat Weststar Aviation iaitu pengendali penyedia pengangkutan menggunakan udara helikopter bertaraf antarabangsa dalam sektor perindustrian minyak dan gas di Malaysia.

Pengarah Pusat Pengurusan Persekitaran, Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan (CMeOSH) Prof. Madya Ts. Ir. Dr. Hj. Ahmad Rasdan Ismail berkata, melalui kerjasama ini kedua-dua pihak akan bersama menjalankan khidmat perundingan dan kepakaran, aktiviti khidmat kemasyarakatan aktiviti dan program tanggungjawab sosial korporat, perundingan lain melalui rakan kongsi syarikat minyak dan gas, rundingan bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan.

WhatsApp Image 2019 09 11 at 7.08.40 PM“Menerusi koloborasi ini UMK akan manfaatkan sebaik-baiknya khususnya memberi pendedahan kepada kemahiran dan kepakaran terdapat di UMK khususnya dalam bidang kajibumi, keselamatan dan kesihatan pekerjaan,” katanya pada lawatan Kolaborasi Industri ke Weststar Aviation Services Sdn Bhd, Pengkalan Chepa, Kelantan, semalam.

Turut hadir pada lawatan itu, Pengarah Pusat Jaringan Industri UMK, Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal Wan Ishak, Pengarah Bahagian Pengurusan Penyelidikan, Dr. Abdul Hafidz Yusoff, Encik Wan Azlee Bin Hj. Wan Abdullah (Pusat Strategik Universiti), Cik Rosmawati Che Hassan (Pusat Komunikasi Korporat) dan pasukan Cmeosh.

Kunjungan hormat ini, disambut mesra oleh Delegasi Weststar iaitu Capt Wan Hamdi Mohamad- Acting Base Manager OS1, KBR, Mohd Fathi Bin Bahador- Base & Ground Operations Manager OS2 serta pasukan kerja Weststar Aviations.

Antara syarikat industri “O&G” antarabangsa yang menggunakan khidmat Weststar Aviation Kelantan Based adalah seperti Carigali Hess, Hess, Petronas dan Repsol bagi membawa tenaga kerja ke beberapa pelantar minyak diperairan Kelantan-Thailand (Cakrawala, Hess dan sebagainya)

Pada lawatan itu, pihak Weststar Aviation juga bersetuju memberikan peluang kepada pihak UMK untuk membuka booth UMK secara percuma pada program OSH Day Weststar Services pada 6hb Oktober 2019 bertempat di Hangar Weststar Aviation Services Pengkalan Chepa.

Program ini turut disertai pemain besar industri petroleum dan rakan-rakan syarikat-syarikat minyak dan gas antarabangsa seperti Carigali Hess, HESS, Repsol, Petronas dan sebagainya.

Teks dan Foto I Pusat Komunikasi Korporat UMK

WhatsApp Image 2019 09 11 at 7.08.38 PM

Published in Latest News
 
IMG 0026
 
Rekaan batik “Rhytm of Perfection” oleh En. Sairu Azwan Shafii  bagi kategori Kemasan Lembut dan produk batik bertajuk The Flora  oleh kumpulan The Flowers masing-masing berjaya meraih hadiah saguhati dengan membawa balik hadiah kemenangan berupa wang tunai sebanyak RM1,000 dan piala.
 
IMG 0041Turut mencuri perhatian ialah produk  “Ready To Go”yang dipertandingkan bagi kategori kraftangan oleh  pensyarah FTKW yang diketuai oleh Cik Nawwal  Abdul Kadir, Dr. Tengku Fauzan Tengku Anuar, Puan Nur Athmar Hashim dan Cik Siti Aishah  Attaullah.
 
Lebih membanggakan, Kumpulan Lance Lines berjaya menjadi finalis bagi kategori fesyen  untuk bersaing dengan 12 kumpulan yang bertanding bagi kategori tersebut. Pasukan Lace Lines diketuai oleh Puan Sarah Wahida Hasbullah, En Mohd  Zaimmudin Mohd Zain, Puan Mosalihah Mohamod dan Puan Wan Nor Azah  Wan Khairul Asri.
 
PSE 2019 adalah anjuran Yayasan Budi Penyayang Malaysia (Penyayang) edisi ke-16 itu menawarkan sebanyak tiga kategori iaitu fesyen, kraftangan dan kemasan lembut.
 
Finalis PSE 2019 menawarkan hadiah lumayan iaitu wang tunai RM30,000 bagi pemenang pertama, RM10,000 untuk pemenang kedua, manakala pemenang ketiga mendapat RM5000 serta lima hadiah saguhati bernilai RM1000 bagi setiap kategori.
 
Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum AlMutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj, telah berkenan mencemar duli berangkat menyampaikan hadiah kepada pemenang bagi setiap kategori yang dipertandingkan pada Pertandingan Rekaan Batik PSE 2019. 
 
Turut berangkat anakanda, Yang Amat Mulia Tengku Puteri Raja Tengku Afzan Aminah Hafizatullah binti Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan 
Yang Amat Mulia Tengku Puteri Raja Tengku Jihan Azizah 'Athiyatullah binti Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah
 
Hadir sama, Pengerusi Yayasan Budi Penyayang Malaysia (Penyayang) Nori Abdullah dan Ketua Juri Pertandingan PSE Prof Datuk Dr Mohamed Najib Ahmad Dawa.
 
Pada acara kemuncak itu, kumpulan Lace Lines memperagakan sebanyak empat set pakaian pada pertandingan Piala Seri Endon  selepas berjaya mara ke peringkat Top 12 dari 22 kumpulan yang bertanding bagi kategori fesyen.  
 
IMG 0029Kumpulan Lace Lines  tampil dengan rekaan bermotifkan “KUNTUM MERAH” dengan mempamerkan elemen eksklusif bunga raya bercirikan warna merah dan putih yang mewakili bunga kebangsaan Malaysia. 
 
Menurut Puan Sarah Wahida, koleksi  “Kuntum Merah”adalah relevan untuk menyerlahkan bunga kebangsaan  (bunga Hibiscuss) dengan memberi rasa baru tenaga dan corak batik yang lebih moden yang bersesuaian dengan semua peringkat.
 
Katanya, rekaan batik eksklusif  ini bersesuaian untuk lelaki atau wanita dengan menyasarkan golongan pertengahan dan korporat.
 
"Pertandingan kali ini, kami telah membuat persediaan selama dua bulan untuk menghasilkan keempat-empat rekaan dengan  membahagikan tugas antara satu sama lain dengan gabungan pereka batik dan pereka fesyen bagi menyiapkan koleksi kami untuk dipersembahkan pada pertandingan akhir ini,” katanya.
 
Sementara itu, Pensyarah Kanan Jabatan Rekabentuk dan Teknologi Kreatif, Cik Nawwal berkata PES 2019 ini adalah platform terbaik untuk memartabatkan industri batik di Malaysia disamping medan melahirkan lebih ramai potensi-potensi kreatif dan berbakat dalam bidang fesyen kerana ia adalah satu karier yang sangat popular.
 
"Tahniah di ucapkan pada pereka, pelajar  dan pensyarah FTKW-UMK kerana berjaya ke  acara kemuncak pertandingan ini. Ini adalah penyertaan terbesar bagi pasukan UMK dimana setiap kategori kita berjaya ke pusingan akhir dan dua produk kategori kemasan lembut menerima hadiah saguhati.
 
“Sekalipun, kita tidak meraih hadiah utama namun pengalaman daripada pertandingan kita juga berjaya menjalinkan hubungan baik dengan pelbagai pihak termasuk syarikat dan industri terlibat dalam industri batik,” katanya.
 
Teks dan Foto I Pusat Komunikasi Korporat UMK
 

IMG 0025

 
Published in Latest News

WhatsApp Image 2019 09 02 at 12.16.45 PM

PENGKALAN CHEPA 1 September I Universiti Malaysia Kelantan (UMK)menerima kemasukan 2,599 calon dari lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi/Diploma/Setaraf bagi mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda Semester September Sesi Akademik 2019/2020 di ketiga-tiga kampus UMK.

WhatsApp Image 2019 09 02 at 12.16.43 PM 1Daripada jumlah itu, UMK mencatat jumlah kemasukan sebanyak 98.52 peratus dengan seramai 1552 pelajar baharu di UMK Kampus Kota, 707 pelajar di UMK Bachok manakala di Kampus Jeli pula seramai 340 orang.

Jumlah tersebut dijangka terus meningkat sehingga tempoh rayuan berakhir bagi sesi pendaftaran kemasukan yang berlangsung pada 18 September 2019.

Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Rafi Yaacob berkata, peratusan pelajar baharu yang telah bersetuju untuk menerima tawaran menyambung pengajian di UMK menunjukkan peningkatan berbanding sesi lepas.

Beliau menyifatkan jumlah itu menunjukkan kepercayaan bermakna yang diberikan kepada UMK sebagai Universiti Keusahawanan di negara ini.

Katanya, pada tahun ini UMK menawarkan tempat sebanyak 3625 bagi menyambung pelajaran di lapan fakulti bagi 32 program peringkat Ijazah Sarjana Muda dengan kepujian selama empat tahun.

“Kesemua pelajar yang mendaftarkan diri ini akan mengikuti pelbagai program akademik yang ditawarkan oleh lapan (8) fakulti iaituFakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP), Fakulti Hospitaliti, Pelancongan dan Kesejahteraan (FHPK), Fakulti Perubatan Veterinar (FPV), Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW), Fakulti Senibina dan Ekistik (FAE), Fakulti Industri Asas Tani (FIAT), Fakulti Sains Bumi (FSB) dan Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT),” katanya pada hari pendaftaran pelajar dan Minggu Mesra Mahasiswa (3M) di UMK Bachok, Tangok, Kelantan, semalam.

Proses pendaftaran pelajar baharu program turut diadakan di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa dan UMK Kampus Jeli serentak.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor ( Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli berkata, proses pendaftaran pelajar baharu berjalan lancar hari ini dengan Sistem Pengurusan Maklumat Pelajar atau dikenali dengan nama SMIS kendalian Pusat Komputeran dan Informatik (CCI) UMK telah digunakan bagi melancarkan sesi pendaftaran.

Katanya, sistem SMIS ini digunakan daripada awal pelajar baharu tiba ke UMK, mereka hanya perlu mengimbas barcode yang terdapat di surat tawaran bagi mendapatkan kunci bilik dan cenderahati.WhatsApp Image 2019 09 02 at 12.16.43 PM

“Menerusi sistem ini, proses pembahagian bilik dapat dilakukan sepenuhnya sebelum hari pendaftaran setelah pelajar diaktifkan terlebih dahulu oleh bahagian akademik melalui Sistem Kemasukan Pelajar.

“Ini telah menjimatkan masa pada hari pendaftaran tersebut dan pelajar begitu bersemangat untuk memulakan pengajian.
Selain itu, kerjasama Serketariat Sukarelawan Siswa 3M, urusetia, semua staf dan pengurusan universiti berjaya melancarkan proses pendaftaran.

Menurut Prof. Ts. Dr. Zaliman, sempena hari pendaftaran pelajar baharu ini satu taklimat kepada ibu bapa telah diadakan di Dewan Keusahawanan oleh pihak pengurusan UMK dan fakulti untuk berkenaan universiti dan pelaksanaan proses pembelajaran dan pengajaran di UMK.

“Pelbagai aktiviti telah dirangka dan akan dijalankan sepanjang minggu Minggu Mesra Mahasiswa (3M), bermula 1 hingga 5 September 2019, untuk membantu pelajar baharu mengenali dan menyesuaikan diri dengan suasana di kampus,”katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat
Foto I Al Azam Razi & Ab Halim Hafiz Ab Aziz

WhatsApp Image 2019 09 02 at 12.16.46 PM

Published in Latest News
Ahad, 01 September 2019 12:57

UMK SAHUT SEMARAK SAMBUTAN KEMERDEKAAAN

WhatsApp Image 2019 08 31 at 8.32.10 PM

BACHOK 31 Ogos I Dewan Tuanku Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK) buat julung kalinya bergema dengan laungan keramat Merdeka! Merdeka! Merdeka! bagi meraikan Hari Kebangsaan Ke-62, tepat jam 12 tengah malam tadi.

WhatsApp Image 2019 08 31 at 8.32.13 PMLebih 500 warga UMK terdiri daripada staf, pelajar dan komuniti setempat turut bersama -sama meriahkan sambutan bagi menzahirkan rasa cinta dan jati diri sebagai anak Malaysia.

Bagi menwarnai acara pada malam tadi, lagu Tanggal 31 Ogos dan Jalur Gemilang menjadi kemuncak sambutan dengan kesemua tetamu VIP termasuk Timbalan Naib Canselor ( Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli, Timbalan Naib Canselor ( Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr Arham Abdullah dan hadirin bersama-sama menyanyikan lagu tema sambil mengibar bendera Malaysia diringi dengan 600 das percikan bunga api.

Terdahulu, Program Sambutan Ambang Merdeka 2019 itu telah bermula seawal jam 9.00 malam dengan persembahan deklamasi sajak oleh Aimi, Le Waris bertajuk Bangsaku dan diikuti persembahan oleh pelajar SMK Dato’ Perdana (Naib Johan Peringkat Kebangsaan).

Sambutan diteruskan dengan persembahan hiburan bertemakan semangat patriotisme dengan lagu
Gemuruh, Warisan, Dirgahayu Tanah Airku, Harimau Asia, Sayangi Malaysiaku dan Standing In the Eyes Of The World.

Turut membuat persembahan ialah En Mohd Hafiz Rosli yang mendeklamasi syair bertajuk Syair Citra Merdeka.

Kemeriahan program diteruskan dengan persembahan tarian flashmob oleh fasilitator 3M serta sekretariat PESKO. Tidak ketinggalan adalah persembahan dikir barat patriotik oleh Poyie Gasi dan Him Rinting Mas Yang berganding dengan kumpulan Dikir Barat UMK.

WhatsApp Image 2019 08 31 at 8.32.11 PM 1Turut mencuri perhatian hadirin ialah Persembahan Sketsa Kemerdekaan bertajuk “DEKON 'KONFRONTASI 13' arahan Pensyarah Kanan Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan, Prof. Madya Dr. Andika Aziz Hussin, yang menampilkan pelakon Gerak Khas
Z. Zamrie, Issey Fazlisham dan Kelab Teater Pusaka UMK.

Teater itu yang mempersembahkan makna sebenar perpaduan dari sudut pandangan seorang tua bernama Kahar dan Ah Hong. Kisah dua orang sahabat baik sejak kecil, berlainan agama dan bangsa. Terpisah akibat kerakusan keinginan oleh pihak tertentu yg tidak bertanggungjawab, membawa kepada kekacauan dalam negara sehingga tercetusnya konflik berdarah antara dua kaum terbesar iaitu Melayu dan Cina iaitu 13 Mei 1969.

Oleh I Pusat Hal Ehwal Korporat
Foto I Al Azam Razi & Ab Halim Hafiz Ab Aziz

WhatsApp Image 2019 08 31 at 8.32.11 PM

Published in Latest News
Halaman 1 dari 2

Apa kata pelajar antarabangsa kami?

Kemaskini Terakhir: 11 Januari 2020

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • PENERBITAN