Berita Terkini

Items filtered by date: Januari 2020

WhatsApp Image 2020 01 30 at 2.24.28 PM

PENGKALAN CHEPA 28 Januari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menerima peruntukkan geran pembiayaan penyelidikan bernilai RM2.6 juta daripada Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) bagi pelaksanaan Projek Usahawan Sosial atau UMK For Society Social Enterprise Project sebagai usaha meningkatkan sumber pendapatan dan ekonomi masyarakat di Negeri Kelantan.

Timbalan Menteri Kewangan Kementerian Kewangan, YB Dato’ Wira Hj. Amiruddin Hj. Hamzah berkata pembiayaan geran penyelidikan ini merupakan inisiatif kerajaan dalam meneruskan usaha yang dilaksanakan oleh kumpulan penyelidik UMK bagi mempertingkatkan keupayaan untuk pelaksanaan projek berasaskan sosial enterprais.

Beliau berkata, pembiayaan permulaan ini adalah komitmen Kementerian Kewangan bagi memastikan pelaksanaan projek berjalan dengan baik melalui platform yang disediakan oleh UMK dan akhirnya memberi impak besar kepada kumpulan sasar iaitu golongan B40 dan asnaf termasuk mahasiswa UMK untuk melaksanakan perusahaan atau perniagaan.

“Projek ini akan membantu para peserta untuk diberi latihan dan bimbingan bagi meningkatkan pendapatan keluarga. Contohnya ialah perusahaan pemerosesan Ikan Lunak dan Ikan Bekok yang telah pun dilaksanakan oleh Kumpulan Wanita Nelayan (KUNITA) di Tok Bali, Pasir Puteh Kelantan dan Kampung Genting, Tumpat, Kelantan.

“Bagi program ini, Kementerian Kewangan dan UMK bersama-sama untuk menjayakan agenda untuk menaikkan pendapatan rakyat serta mengeluarkan rakyat daripada kepompong kemiskinan menerusi projek-projek Bisnes Sosial dan akhirnya mereka ini dapat manfaat serta dapat menyumbang balik kepada orang lain,” katanya pada program Ministerial Talk Series bersama YB Dato’ Wira Hj. Amiruddin Hj Hamzah dan Majlis Penyerahan UMK-MOF Social Enterprise Project, di Dewan Eksprimental, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 28 Januari 2020.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, Pengerusi Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), YB. Dato’ Sri Mustapa Mohamed, Setiausaha Bahagian Perolehan Kerajaan Kementerian Kewangan Malaysia, Dato’ Zamzuri Abdul Aziz, Ahli Lembaga Pengarah UMK, En. Mohd. Nazri Mat Noor, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah dan Pengarah Institut Penyelidikan dan Pengurusan Kemiskinan (InsPeK), Prof. Dr. Wan Mohd. Amir Zal Wan Ismail.

Pada majlis itu, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi dan Dato’ Zamzuri menyempurnakan majlis Menandatangani Kontrak Projek UMK-MOF Social Enterprise. Manakala majlis Penyerahan Kontrak Geran MoF kepada 13 Ketua Penyelidik UMK disampaikan oleh YB. Dato' Wira Hj. Amiruddin.

Mengulas kerjasama itu, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi berkata, sehingga 2019, UMK telah melaksanakan 93 projek penyelidikan dengan geran sebanyak RM16, 134, 201.00 termasuklah program dalam bentuk perusahaan sosial atau Social Enterprise yang membina ekosistem kepada para pemegang taruh untuk bersama dalam membantu komuniti secara berimpak lestari.

Beliau percaya inisiatif ini adalah tepat dengan kepakaran yang ada pada UMK dan melalui usahasama ini UMK berusaha untuk bersama MOF menjayakan projek Social Enterprise selari dengan inisiatif yang dirangka oleh Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

“Pihak kementerian telah memberi kepercayaan sepenuhnya untuk melaksanakan program ini dan kejayaan projek ini mampu memberi manfaat besar kepada semua pihak,” katanya.

Sementara itu, Prof. Dr. Wan Mohd Amir Zal berkata, pelaksanaan UMK For Society Enterprise Project di bawah sekreteriat InsPeK ini melibatkan tiga kategori kluster iaitu Kluster Projek Khas (Inovasi UMK), Kluster Jeli Cottage Industrial Park dan Kluster Pembinaan Kapasiti Perusahaan Sosial.
Katanya, secara keseluruhan projek ini melibatkan kumpulan sasar seramai 3,445 peserta daripada komuniti kurang bernasib baik daripada B40 dan asnaf, komuniti Orang Asli dan mahasiswa UMK.

“Geran ini adalah program Pemindahan Ilmu (KTP) atau Knowledge Transfer Programme yang dirangka untuk mengalakkan pemindahan ilmu dan kepakaran universiti kepada sasaran komuniti atau usahawan.

“Melalui 13 projek ini, golongan sasar dapat menjalankan aktiviti perniagaan dengan berkesan dan seterusnya dapat mengeluarkan produk yang boleh dibantu oleh enterprais sosial. Ini secara tidak langsung menjana pendapatan kepada isi rumah penduduk khususnya melibatkan komuniti nelayan dan Orang Asli,” katanya.

Projek Perusahaan Sosial ini melibatkan projek Enriched Organic Planing Mix Production Capacity Building For Social Enterprise Development oleh Ketua Penyelidik Prof. Madya Dr. Palsan Sannasi Abdullah, projek Design, Development and Testing of Commercial Scale Hybrid Solar Dryer For Drying Of Fish diketuai oleh Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah, program Latihan Keusahawanan Strategik Enterprais Sosial (Dr Anis Amira Ab. Rahman), Program Low Cost and Low Equipment Cultivation of Grey Osyter Mushroom by PSB Substrate to Contribute Nation’s Revenue ( Dr. Mst Laila Naher), Perekayasan Sosial (Social Re-Engineering ) Nelayan Melalui Laluan Kerjaya Berasaskan Ekosistem Perusahaan Sosial ( Prof. Madya Dr. Wan Ahmad Amir Zal Wan Ismail), Program Pembangunan Usahawan Nenas Melalui Kemahiran Nenas, Penghasilan Produk Hiliran Nenas dan Pemasaran Nenas (Dr. Raimi Mohamed Redwan), Program Pembangunan Usahawan Orkid Di Kalangan Graduan , Bakal Graduan dan Golongan Belia Tempatan Melalui Kemahiran Kultur Tisu , Penjagaan Nurseri dan Pemasaran Orkid (Prof. Madya Dr. Fatimah Kayat)

Selain itu, melibatkan program Pemerkasaan Ekonomi Perusahaan Sosial Melalui Penghasilan Sayuran Berkomersil Tinggi Menggunakan Teknologi Penanaman Vertikal (Dr. Norhafizah Md. Zain), Program Pemerkasaan Perusahaan Sosial Kumpulan Wanita Nelayan (KUNITA) Melalui Pemprosesan Ikan Lunak Sebagai Satu Keusahawanan Sosial (Dr. Nurhanan Abdul Rahman), Projek Inkubator Pelapis Usahawan Asas Tani (IPUAT) (Puan Tengku Halimatun Sa’adiah Abu Bakar), Program Pusat Pembangunan Kompleks Perusahaan Desa Jeli (Ts. Dr. Maryana Mohamad Nor), projek Superfood Sprilulina : Langkah Lestari Untuk Mengatasi Malnutrisi Komuniti (Ts. Dr. Mohamad Faiz Mohd Amin) dan Program Usahawan Sosial (Ikan Bekok) di Kampung Geting, Tumpat, Kelantan (Dr. Tengku Fauzan Tengku Anuar).

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

Published in Latest News

WhatsApp Image 2020 01 30 at 10.37.08 PM

PENGKALAN CHEPA 22 Januari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) meletakkan sasaran 90 peratus pencapaian kebolehpasaran graduan atau Graduate Employability (GE) termasuk menyasarkan 30 peratus jumlah graduan menceburi bidang keusahawanan menjelang 2030 sebagai Pelan Perancangan Kecemerlangan UMK sepanjang tahun ini.

Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, pada tahun 2019 UMK telah berjaya mencatat pencapaian membanggakan apabila lebih 88.82 peratus graduan mendapat pekerjaan selepas tempoh enam bulan sehingga satu tahun tamat pengajian di Universiti. Sekaligus menempatkan UMK di dalam kelompok lima tangga teratas (TOP 5) di antara Univesiti Awam.

Beliau berkata, UMK turut mencatat kejayaan demi kejayaan antaranya peningkatan kemasukan pelajar iaitu sebanyak 27 peratus, graduan usahawan yang pertama 9.8 peratus, mendapat hampir dua kali ganda geran penyelidikan iaitu sebanyak RM7.5 juta dan memenangi 30 pingat di dalam pelbagai penyertaan pertandingan.

“Pada tahun ini, UMK melakar kejayaan pertama memenangi kategori ‘Student-Driven Sustainability Project of the Year Award’ dan tempat ketiga bagi kategori ‘Entrepreneurial Leader of the Year Award’ di Majlis Penganugerahan Asia-Pacific Triple E Awards on Entrepreneurship and Engagement Excellence in Higher Education (ACEEU) 2020, di India.

“Harapan seterusnya, selaku Universiti Keusahawanan kita menyasarkan UMK menjuarai pertandingan Ministry of Education Entrepreneurial Awards (MEA) 2020, ” katanya pada Majlis Amanat Naib Canselor UMK Bagi Tahun 2020 bertemakan Nothing Is Impossible di Dewan Keusahawanan, Kampus Kota, pada 22 Januari 2020.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Rafi Yaacob, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah dan Pendaftar UMK, Puan Mazula Sabudin.

Pada majlis itu, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi dan Pengurusan Tertinggi UMK turut menyempurnakan Majlis Pelancaran Buku Promosi Akademik UMK. Turut berlangsung ialah persembahan lagu tema iaitu Nothing Is Impossible oleh Kumpulan Koir UMK.

Mengulas ucapan amanatnya, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, berkata Universiti akan memperhebat peranannya dengan meletakkan sasaran untuk tersenarai dalam kelompok 1,000 universiti terbaik di dunia mengikut penarafan QS World University Rankings selain menyasarkan memperoleh penarafan empat bintang dalam Penilaian Penyelidikan Malaysia (MyRA).

Katanya, penarafan empat bintang ini menjadi harapan universiti dalam mencapai sasaran menjadi antara 1000 universiti terbaik di dunia dan sebagai Universiti Keusahawanan Nombor satu di Malaysia, ASEAN dan Asia menjelang tahun 2030.

Ulasnya lagi, apabila merujuk kepada pencapaian UMK pada tahun 2019, sasaran itu bukan mustahil kerana adanya keupayaan dan kejayaan yang dicapai universiti sepanjang tahun 2019 termasuk dari aspek penyelidikan dan inovasi dengan memperoleh peningkatan jumlah geran penyelidikan berjumlah RM7.5 juta. Di samping itu, kita berjaya memperoleh 30 pingat emas dalam pelbagai pertandingan inovasi di peringkat nasional dan antarabangsa.

“Manakala, dalam memperkasakan tadbir urus penyelidikan dan inovasi ke arah dinamik dengan memperkenalkan lebih banyak insentif baru seperti Grant @ UMK, Sistem Pengurusan Penyelidikan, RMIC Coffee Talk, Teh Tarik Talk serta menjalankan penyelidikan yang relevan serta memberi impak besar kepada masyarakat dan industri,” katanya.
Sementara itu, UMK turut memperkenalkan dua program akademik baharu tahun depan di samping menambah bilangan program yang berasaskan Work-Based Learning dan meningkatkan inovasi Outcome Based Education Management System.

Sementara itu, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, berkata usaha untuk mewujudkan industri dalam kampus ini menunjukkan komitmen pihak universiti dalam mendukung keusahawanan berteraskan inovasi dengan mengukuhkan UMK sebagai entiti keusahawanan yang bereputasi tinggi selaras dengan Dasar Keusahawanan Negara (DKN 2030).

“Kita akan terus berusaha untuk membangunkan aktiviti keusahawanan dengan menyediakan ekosistem yang lengkap dengan sistem sokongan, pembiayaan, bimbingan dan latihan termasuk menumpukan kepada aspek keusahawanan berasaskan inovasi dan lain-lain. Kesemua ekosistem ini disokong oleh Pusat Keusahawanan UMK (UMKEI),” katanya.

Oleh:
Pusat Komunikasi Korporat

Published in Latest News

BACHOK 19 January I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) through the Occupational Safety and Health Management Centre (CMEOSH) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the National Occupational Safety and Health Institute (NIOSH) to raise awareness of occupational safety and health among workers in this country.

The signing of the MoU was signed by UMK Vice-Chancellor, Prof. Dato 'Ts. Dr. Noor Azizi Ismail while NIOSH is represented by NIOSH Executive Director, YB. Haji Ayop Salleh, at Seminar Room 2, Level 2, UMK Bachok Chancellery Building, on January 19, 2020.

The event was also attended by the Chairman of NIOSH, YB. Alice Lau Kiong Yieng and UMK Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah |

The signed MoU also takes into account the establishment of the NIOSH @ UMK Training Centre to enable the study of occupational safety and health in the country. At the event, NIOSH satellite office key giving ceremony was held at UMK City Campus, Pengkalan Chepa in early 2020.

Prof. Dato 'Ts. Dr. Noor Azizi said through the strategic cooperation of UMK-NIOSH the industry concept of the university will showcase UMK's strength and expertise in building industry and society while making UMK the first Entrepreneurial University in leading aspects of occupational safety and employee health among Institutions of Higher Education in the country.

He said the collaboration also provided an opportunity for UMK and NIOSH residents to collaborate in research related to the Occupational Safety and Health Programme (OSH) and to provide data, information and expertise for OSH-related publications.

"Both sides have agreed to work together to build the capacity of the DF's specialist through exchange and appointment of Visiting Technical Specialists as well as the development of future facilities including the construction of the NIOSH-UMK Collaborative Laboratory at the NIOSH East Coast Regional Office in Kerteh," he said.

He added that the UMK's success in the workers' safety and health programme began after receiving the National Occupational Safety and Health (Higher Institution Education Category) Award 2018, presented by the Deputy Prime Minister of Malaysia, YAB. Dato 'Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail, last year.

“UMK continues to step up and take on the challenge of gaining international recognition and on November 26, 2019, UMK has been certified with the ISO 45001: 2018 certification.

“Various challenges and sacrifices have been made in ensuring that UMK is the catalyst for best OSH practice among the Public Universities in Malaysia. This also shows that UMK is an organisation that practices occupational safety and health in accordance with international standards,” he said.

Meanwhile, YB Alice Lau Kiong Yieng said the collaboration was a very important platform to further enhance the research output of the OSH in this country, understood by UMK as a thriving public higher education institution, and active in conducting OSH-related research.

She said that in line with the initiatives implemented by NIOSH in the same field, this cooperation is very effective as it will also provide positive benefits to employers and employees especially in reducing the risk of workplace accidents.

“Through the sharing of expertise and ideas between NIOSH and the UMK, it also enables more effective OSH studies and solutions to be developed in accordance with the National Occupational Safety and Health Policy (DKKPN) aimed at protecting workers' rights in a safe, healthy and conducive work environment.

“I believe the MoU signed today will enable both parties to explore greater space and opportunities when the facilities and expertise in the OSH are shared. Combined with the skills and experience of the UMK academic staff and NIOSH specialists will be able to produce excellent results to increase the level of OSH and awareness of it and thus reduce employment accidents nationwide,” she said.

By I Corporate Communication Centre

Published in Latest News

WhatsApp Image 2020 01 19 at 5.52.13 PM

BACHOK 19 Januari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Pusat Pengurusan Persekitaran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (CMEOSH) menandatangani Memorandum Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan Institut Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) bagi meningkatkan tahap kesedaran mengenai keselamatan dan kesihatan pekerjaan di dalam kalangan pekerja di negara ini.


Pemeteraian MoU itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail manakala NIOSH diwakili Pengarah Eksekutif NIOSH, YB. Haji Ayop Salleh, di Bilik Seminar 2, Aras 2 Bangunan Canselori UMK Bachok, pada 19 Januari 2020.
Majlis tersebut juga disaksikan oleh Pengerusi NIOSH, YB. Puan Alice Lau Kiong Yieng dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMK, Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah.


MoU yang ditandatangani turut mengambil kira penubuhan Pusat Pengajaran Latihan NIOSH@UMK untuk membolehkan kajian bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan di negara ini dapat dijalankan. Pada majlis itu, turut berlangsung majlis penyerahan kunci pejabat satelit NIOSH yang berpangkalan di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa pada awal tahun 2020.


Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi berkata, melalui kerjasama strategik UMK-NIOSH berkonsepkan industri dalam universiti ini akan memperlihatkan kekuatan dan kepakaran UMK dalam membangun industri dan masyarakat sekaligus menjadikan UMK sebagai Universiti Keusahawanan pertama dalam peneraju aspek keselamatan dan kesihatan pekerjaan di kalangan Institusi Pengajian Tinggi di negara ini.


Beliau berkata, kerjasama ini turut membuka peluang kepada warga UMK dan NIOSH melaksanakan koloborasi dalam bidang penyelidikan berkaitan Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (KKP) selain menyumbang data, informasi dan kepakaran bagi tujuan penerbitan berkaitan KKP.
“Kedua- dua pihak telah bersetuju untuk bekerjasama bagi membina keupayaan tenaga pakar KKP melalui pertukaran dan pelantikan Pakar Teknikal Pelawat serta kerjasama pembangunan kemudahan masa hadapan termasuk pembinaan Makmal Perindustrian Kolaborasi NIOSH-UMK di Pejabat NIOSH Wilayah Pantai Timur, Kerteh,” katanya.


Tambah beliau, kejayaan UMK berkaitan program keselamatan dan kesihatan pekerja bermula selepas menerima penerima Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan (Kategori Institut Pendidikan Tinggi) 2018, yang disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia, YAB. Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail, pada tahun lepas.


“UMK terus melangkah dan menyahut cabaran untuk mendapatkan pengiktirafan di peringkat antarabangsa dan pada tarikh 26 November 2019, UMK telah di iktiraf dengan pensijilan ISO 45001:2018.


“Pelbagai cabaran dan pengorbanan telah dilakukan dalam memastikan UMK sebagai pencetus amalan OSH terbaik di antara Universiti Awam di Malaysia. Ini juga menunjukkan bahawa umk merupakan sebuah organisasi yang mengamalkan keselamatan dan kesihatan pekerjaan mengikut piawaian antarabangsa,” katanya.
Sementara itu, YB Alice Lau Kiong Yieng berkata, kolaborasi ini sebagai satu platform yang amat penting bagi meningkatkan lagi hasil penyelidikan dalam bidang KKP di negara ini dimana difahamkan UMK sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi awam yang sedang berkembang maju, dan aktif dalam menjalankan penyelidikan berkaitan KKP.


Katanya, selari dengan inisiatif yang dilaksanakan pihak NIOSH dalam bidang yang sama, jalinan kerjasama ini amat bertepatan kerana ia akan turut memberikan manfaat positif kepada pihak majikan dan pekerja khususnya dalam mengurangkan risiko kemalangan di tempat kerja.

“Melalui perkongsian kepakaran dan idea di antara NIOSH dan UMK ini juga membolehkan lebih banyak kajian dan penyelesaian KKP yang efektif dibangunkan selaras dengan Dasar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (DKKPN) yang bertujuan untuk melindungi hak pekerja dalam persekitaran kerja yang selamat, sihat dan kondusif.


“Saya percaya MoU yang ditandatangani pada hari ini akan membolehkan kedua-dua pihak meneroka ruang dan peluang yang lebih besar apabila kemudahan dan juga kepakaran dalam bidang KKP dapat dikongsi bersama. Dengan gabungan kemahiran dan pengalaman kakitangan akademik UMK dan tenaga pakar NIOSH akan dapat membuahkan hasil yang cemerlang demi meningkatkan tahap KKP dan kesedaran mengenainya dan seterusnya mengurangkan kemalangan pekerjaan di seluruh negara,” katanya.


Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

Published in Latest News
IMG 20200117 WA0026
 
 
PENGKALAN CHEPA 15 Januari Pusat Pendidikan Luar UMK (UMKCEE) mengambil pendekatan terkini dengan mempromosikan Program Pengajian Sarjana Muda secara Separuh Masa di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan mengadakan sesi penerangan dan taklimat tentang peluang pengajian separuh masa khususnya kepada agensi kerajaan dan badan berkanun di Kelantan.
Pengarah UMKCEE, Prof. Madya Ts. Dr. Zuraimi Abdul Aziz berkata, program pengajian di peringkat ijazah sarjana muda itu menyediakan syarat kemasukan secara mudah dan membuka peluang kepada mana-mana individu yang berminat menyambung pelajaran di peringkat ijazah pertama tanpa pendidikan formal.
Katanya, ini adalah salah satu usaha yang dijalankan oleh pihak UMKCEE bagi membantu mereka yang berminat untuk melanjutkan pengajian peringkat ijazah terutama kepada mereka yang sedang bekerja.
“Siri taklimat ini juga untuk memberi maklumat terkini dan lebih jelas kepada penjawat awam atau kakitangan badan berkanun bagi meningkatkan kelayakan akademik di peringkat Ijazah untuk peningkatan kerjaya yang lebih baik.
“Inisiatif  UMKCEE ini adalah selaras dengan komitmen dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM-PT) 2015-2025 dengan merealisasikan Lonjakan ke-3 bagi menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat,” katanya selepas sesi Taklimat Pengajian Ijazah Separuh Masa kepada 80 kakitangan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Kelantan di Bilik Mesyuarat Sekebun Bunga, pejabat KPDNHEP Kota Bharu, Kelantan, pada 14 Januari 2020. 
Turut hadir, Pengarah KPDNHEP Kelantan, Tuan Adnan Hj Abd Rahman.
Tambahnya, penawaran program secara separuh masa (sambilan) ini adalah untuk menggalakkan pembelajaran berterusan di kalangan pekerja  yang tidak berkesempatan melanjutkan pengajian sebelum ini ke peringkat Sarjana Muda. 
“Syarat kemasukan dan keperluan khas program adalah dengan kelulusan STPM, STAM, matrikulasi, sijil yang diiktiraf oleh MQA, diploma atau lulus ujian sijil Apel A. Manakala tempoh pengajian yang dijalankan adalah minimun selama empat tahun dengan kelas kuliah diadakan pada setiap hujung minggu serta pengambilan jumlah kredit yang fleksibel.
“Sebanyak 4 program pengajian ditawarkan iaitu Sarjana Muda Keusahawanan (Perdagangan) Sarjana Muda Keusahawanan (Logistik dan Perniagaan Pengedaran),
Sarjana Muda Keusahawanan (Peruncitan)
 dan Sarjana Muda Keusahawanan (Pelancongan).
 
Misi jelajah penerangan ini akan diteruskan di seluruh negara dengan negeri Terengganu menjadi tempat kedua untuk disantuni. 
 
Oleh: Pusat Komunikasi Korporat
 

IMG 20200122 WA0013

 
Published in Latest News

82871980 2782768328444517 3443485317988876288 n

JELI 13 Januari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan menyediakan kepakaran dan kemahiran teknologi khususnya dalam industri pertanian serta penternakan bagi membantu membangunkan ekonomi Orang Asli menjana sumber pendapatan untuk menyara kehidupan seharian.

Sehubungan itu, UMK dengan kerjasama Pusat Khidmat Ahli Parlimen Jeli dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) telah mengagihkan 2,000 ekor baka ayam organik kepada 100 keluarga Orang Asli sempena program Universiti Bersama Masyarakat atau UMK4SOCIETY anjuran Pejabat Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) bersama Komuniti Orang Asli di Sekolah Kebangsaan Sungai Rual, Jeli pada 13 Januari 2020.

UMK dengan kerjasama beberapa pihak ini akan bersama-sama membantu Komuniti orang asli dengan kepakaran yang ada daripada kalangan ahli akademik UMK, terutamanya daripada Fakulti Industri Asas Tani (FIAT) di UMK Kampus Jeli.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli, berkata, sebanyak 20 baka ayam organik termasuk reban dan makanan ayam turut diagihkan kepada 100 peserta yang terdiri dari Ketua Isi Rumah (KIR) di Rancangan Kampung Baru (RKB) Sungai Rual untuk meningkatkam pendapatan tambahan kepada Orang Asli di perkampungan berkenaan.

Katanya, inisiatif ini merupakan salah satu usaha yang melibatkan semua pihak untuk menyumbang kepada pembangunan masyarakat.

“Justeru, berbagai elemen pembangunan yang kita lihat banyak melibatkan masyarakat telah digabungkan dalam pelaksanaan inisitif ini bagi membantu meningkatkan ilmu, kemahiran serta hubungan baik dalam komuniti yang mana merupakan faktor penting dalam konteks pembangunan komuniti,” katanya selepas Program Penerangan dan Bimbingan Penternakan Ayam Organik kepada Orang Asli, di SK Sungai Rual, Jeli, pada 13 Januari 2020.

Turut hadir, Guru Besar SK Sungai Rual, En. Mohd Zamzuri Anuar Che Zainal, Pegawai Khas Ahli Parlimen Jeli, Ustaz Dr. Mohd Nasir Mohd Nor dan Ketua Unit Penyelidikan dan Inovasi Politeknik Jeli, En. Mohd Sumazlin Mohamed.

Pada sesi taklimat itu, seramai 100 peserta diberi penerangan ringkas berkenaan asas penternakan ayam organik, demonstrasi cara melalui bimbingan pengurusan penternakan ayam organik oleh pensyarah FIAT tentang pengendalian penternakan ayam organik dan latihan pengurusan termasuk jadual rutin penjagaan ayam.

UMK4SOCIETY merupakan program CSR oleh warga HEPA bagi mendekati komuniti Orang Asli termasuk program motivasi serta aktiviti sukan kepada pelajar Orang Asli yang melibatkan keseluruhan Seksyen/Bahagian/Pusat di Bawah Pejabat HEPA.

Pelbagai aktiviti menarik sempena majlis ini diadakan antaranya acara sukan bersama pelajar orang asli, pengendalian modul kaunseling, aktiviti mewarna serta melatih pelajar Orang Asli teknik memanah serta sepak takraw dengan tunjuk ajar staf Unit Sukan UMK. Manakala pada sebelah petang turut diadakan aktiviti gotong-royong di kawasan perkelahan Lata Janggut.

Menurut Prof. Ts. Dr. Zaliman, penganjuran program ini bukan sahaja mengeratkan hubungan kami sendiri di kalangan staf UMK malah ianya dapat membentuk keperibadian dan memahami konsep kerjasama serta tolong menolong antara satu dengan yang lain.

Beliau menyifatkan sumbangan yang diberikan bukan berdasarkan wang ringgit namun lebih kepada sumbangan dalam bentuk tenaga, pengetahuan serta kemahiran untuk dikongsikan bersama.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

Published in Latest News

angkasa

PENGKALAN CHEPA 15 Januari I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menjadi universiti pertama di kalangan Institusi Pengajian Tinggi melancarkan Program Barang Asas (BA) 100 bagi membantu mengurangkan kos sara hidup masyarakat terutamanya kepada golongan B40.

Pelaksanaan Program BA 100, itu diurus oleh Coopmart Koperasi UMK Berhad dengan kerjasama Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) yang menawarkan pelbagai barangan keperluan harian asas pada harga antara 10 hingga 20 peratus lebih murah berbanding produk lain.

Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, pemilihan UMK sebagai universiti pertama dalam kalangan IPT Malaysia dan pertama di Kelantan yang menawarkan Program BA 100 adalah bertepatan dengan konsep universiti untuk masyarakat khususnya untuk membantu meringankan kos sara hidup masyarakat di kawasan sekitar Kampung Hujung Repek dan Bachok amnya.

Katanya, penglibatan Koperasi UMK Berhad dalam bidang peruncitan adalah langkah untuk menaik taraf hidup Warga koperasi dan masyarakat dengan hasrat menggalakkan ahli-ahlinya terlibat dalam aktiviti keusahawanan.

“Ini merupakan satu lonjakan dan perancangan jangka panjang untuk mengalihkan kebergantungan koperasi tidak lagi hanya menyediakan kemudahan pinjaman pengguna semata-mata kepada ahli.

“Bidang Peruncitan merupakan salah satu daripada fokus perancangan Koperasi UMK Berhad untuk tahun ini disamping servis kredit pengguna, latihan dan konsultasi, projek penternakan, hartanah, dan projek pengkomersialan,” katanya pada Majlis Pelancaran Program Barang Asas 100 (BA 100) Peringkat IPT Malaysia, di CoopMart Koperasi UMK Berhad, Bachok, Kelantan, hari ini.

Majlis pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh Presiden ANGKASA, Dato’ Haji Abdul Fattah Haji Abdullah.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr. Arham Abdullah dan Pengerusi Koperasi UMK Berhad, Prof. Madya Dr. Mohammad Ismail, Naib Presiden ANGKASA, Dr. Mohd Azlan Yahya dan Penasihat Korporat ANGKASA (Sektor Kerajaan), Datuk Ahmad Jamil Hashim.

Dalam pada itu, Dato’ Hj. Abdul Fattah berkata, program Pembekalan Barangan Asas 100 atau lebih dikenali sebagai BA100 merupakan satu program bersepadu yang diperkenalkan oleh ANGKASA dalam usaha berterusannya untuk menggerakkan perniagaan koperasi terutama membantu dan menawarkan penjualan barangan asas dengan harga berpatutan.

Katanya, program Barang Asas 100 (BA 100) diperkenalkan dengan menyasarkan golongan berpendapatan rendah (B40) khususnya penduduk di bandar dan luar bandar. Program ini berteraskan E-dagang yang akan mengumpulkan belian barang asas secara pukal mengikut permintaan kira-kira 3,000 koperasi runcit di seluruh negara.

Sementara itu, pada satu majlis lain yang berlangsung di Bangunan Canselori, UMK Bachok. Pihak ANGKASA dan UMK telah bersetuju untuk menjalinkan kerjasama bagi memperkasa kualiti pengurusan sumber manusia dan meningkatkan kemampanan industri koperasi melalui kerjasama penyelidikan dan khidmat nasihat.

Melalui kerjasama itu membolehkan UMK sebagai pusat rujukan pertama berkaitan dengan pengurusan koperasi sekaligus berupaya melestarikan peranan UMK selaku Universiti Keusahawanan.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

angkasa2

Published in Latest News

82215216 2782767895111227 5901586902120660992 n

HELPING TO GENERATE THE ORANG ASLI ECONOMY PROVES UMK CARES


JELI 13 January| Universiti Malaysia Kelantan (UMK) will provide technical expertise and skills in the agriculture and livestock industry to help the Orang Asli economy develop a source of income to support everyday living.


UMK is ready to provide advice and guidance on agricultural management and livelihood through proper guidance through the expertise of academicians and lecturers at the Faculty of Industrial Industries (FIAT) in Jeli.


In this regard, UMK in collaboration with the Jeli Parliamentary Service Centre and the Aboriginal Development Department (JAKOA) distributed 2,000 organic chickens to 100 Indigenous families in conjunction with the Universiti Bersama Masyarakat Programme or UMK4SOCIETY organised by the Student Affairs & Alumni Office (HEPA) with the Orang Asli Community at Sekolah Kebangsaan Sungai Rual, Jeli on 13 January 2020.


Deputy Vice-Chancellor (Student Affairs and Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli said a total of 20 organic chicken breeds including coop and feed were distributed to 100 participants, including the Head of Household (KIR) at the Rancangan Kampung Baru (RKB) Sungai Rual, to raise additional income for the Orang Asli in the village.


He said the initiative was one of the efforts that involved all parties to contribute to community development.


"Thus, various elements of development that we see in many communities have been incorporated into the implementation of this initiative to help improve knowledge, skills and good relationships in the community, which is an important factor in the context of community development," he said after the Organic Chicken Breeding Information and Guidance Programme to Orang Asli, at SK Sungai Rual, Jeli, on 13 January 2020.


Also present was SK Sungai Rual Headmaster, En. Mohd Zamzuri Anuar Che Zainal, Jeli Member of Parliament, Ustaz Dr. Mohd Nasir Mohd Nor and Head of Jeli Polytechnic Research and Innovation Unit, En. Mohd Sumazlin Mohamed.


During the briefing, a total of 100 participants were given a brief presentation on the basis of organic chicken farming, and a demonstration through the guidance of organic chicken husbandry management by FIAT lecturers on organising organic chicken farming and management training including routine chicken care schedule. UMK4SOCIETY is a CSR programme by HEPA staff to reach out to the indigenous Orang Asli community including motivational programmes and sports activities for Orang Asli students involving the entire Section / Division / Centre under the HEPA Office.


Various interesting activities were held including sports events with Orang Asli students, counselling module administration, colouring activities and training of Orang Asli students in archery techniques and sepak takraw with the guidance of UMK Sports Unit staff. In the afternoon, there is also a gotong-royong activity in Lata Janggut picnic area.


According to Prof. Ts. Dr. Zaliman, organising this programme not only strengthen our own relationships with UMK staff but also builds character and understands the concept of cooperation and helping one another.


He said the contributions were not based on money but rather on contributions in the form of energy, knowledge and skills to share.


By I Corporate Communication Centre

Published in Latest News

IMG 20200111 WA0014

 
UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN GLORIOUS TRIUMPHANT AT ASIA PACIFIC TRIPLE E AWARDS 2020
 
Jan 10, 2020
Kochi, India
 
 
Universiti Malaysia Kelantan achieved significant milestone by winning three titles at Asia Pacific Triple E Awards 2020, the Premier Awards for Entrepreneurship and Engagement Excellence in Higher Education. The award ceremony was held in Kochi, India. This marks a great beginning for year 2020. ??
 
According to the Chair of Accreditation Council For Entrepreneurial and Engaged Universities (ACEEU), Prof Dr Thorsten Kliewe, the organizer received more than 300 submissions from 50 over higher education institutions in Asia Pacific region competing for 12 categories in Triple E Awards. The competition was intense and community votes were garnered through social media to promote publicity and visibility for the finalists. 
 
Out of the seven submissions, three entries by UMK were shortlisted in last December 2019 as one of the top five entries, in the category of Entrepreneurial Leader Award, Entrepreneurship Educator Award and Student-Driven Sustainability Project Award. 
 
At the award ceremony, Social Enterprise for Economic Development (SEED) Program of Universiti Malaysia Kelantan, presented by Assoc. Prof. Dr Wee Yu Ghee, Director of UMK International, won the first place and SEED was hailed as the best 'Student-Driven Sustainability Project of the Year'. Meanwhile, Prof. Dr. Nik Maheran Nik Muhammad, Senior Director, UMK Entrepreneurship Institute won third prize in the category of Entrepreneurial Leader of the Year Award and Ts. Dr. Muhammad Ashlyzan Razik, a finalist for Entrepreneurship Educator of the Year Award. 
 
In conjunction with the Asia Pacific Triple E Awards Ceremony, the 3rd International Conference on Sustainable Globalization took place at the same venue from January 9 to 13, 2020. Prof. Dr. Nik Maheran presented an academic paper entitled Entrepreneurial Literacy and Entrepreneurship Education for Future Society: The Malaysian Perspective and participated in pecha kucha best practices whereby she pitched six minutes on UMK Entrepreneurship Education Model.
 
With this accomplishment, UMK is on its way to attain ACEEU accreditation, a route to championing entrepeneurship education and affirming its status as an entrepreneurial university. 
Published in Latest News
IMG 20200111 WA0014
UMK MULAKAN LANGKAH BERGAYA TAHUN 2020 MENANG ANUGERAH AKADEMIK DI INDIA
 
10 Jan 2020
Kochi, India
 
Universiti Malaysia Kelantan terus mengungguli kecemerlangan dalam bidang keusahawanan di peringkat antarabangsa setelah memenangi tempat pertama bagi kategori 'Student-Driven Sustainability Project of the Year Award' yang dibentang oleh Prof. Madya Dr Wee Yu Ghee, Pengarah Pusat Antarabangsa UMK, melalui Projek 'Social Enterprise for Economic Development (SEED)', di Majlis Penganugerahan 2020 Asia-Pacific Triple E Awards on Entrepreneurship and Engagement Excellence in Higher Education  yang diadakan di Kochi Marriott Hotel, India pada 10 Januari 2020.
 
UMK turut memenenangi tempat ketiga bagi kategori 'Entrepreneurial Leader of the Year Award' yang dimenangi oleh Prof. Dr. Nik Maheran Nik Muhammad, Pengarah Kanan,  Institut Keusahawanan UMK. 
 
Penganugerahan tersebut telah disampaikan oleh Prof. Dr. Thorsten Kliewe, Pengerusi Accreditation Council For Entrepreneurial and Engaged Universities (ACEEU) yang merupakan penganjur utama Asia Pacific Triple E Awards 2020. Menurut Prof Dr Thorsten, pihak penganjur menerima melebihi 300 penyertaan daripada 50 lebih universiti di rantau Asia Pasifik untuk 12 kategori penganugerahan.
 
Antara 7 kategori penyertaan yang dihantar,  UMK melalui Institut Keusahawanan UMK (UMKEI), Pejabat Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi telah tersenarai sebagai finalist bagi tiga kategori:  Entrepreneurial Leader of the Year Award yang diwakili oleh Prof. Dr. Nik Maheran Nik Muhammad, Student-Driven Sustainability Project of the Year Award yang diwakili oleh Prof. Madya Dr Wee Yu Ghee dan Entrepreneurship Educator of the Year Award yang diwakili oleh Ts. Dr. Muhammad Ashlyzan Razik
 
Bersempena Majlis Penganugerahan ACEEU Awards, turut diadakan ialah 3rd International Conference on Sunstainable Globalization bermula 9 hingga 13 Januari 2020. UMK yang diwakili oleh Prof Dr. Nik Maheran binti Nik Muhammad, telah menyampaikan pembentangan bertajuk Entrepreneurial Literacy and Entrepreneurship Education for Future Society: The Malaysian Perspective.
 
UMK berbangga dengan pencapaian di rantau Asia Pasifik khususnya dalam bidang keusahawanan dan ini memulakan titik permulaan yang merangsang bagi penerajuan ke peringkat global.
 
Published in Latest News
Halaman 1 dari 2

Apa kata pelajar antarabangsa kami?

Kemaskini Terakhir: 11 Januari 2020

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • PENERBITAN