Berita Terkini

Items filtered by date: April 2020

WhatsApp Image 2020 05 01 at 6.07.25 AM

KOTA BHARU 30 April I Perjalanan operasi penghantaran pelajar Universiti Malaysia Kelantan (UMK) hari ini berjalan dengan lancar, kata Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli.

Beliau berkata, proses penghantaran itu melibatkan 128 pelajar UMK termasuk 11 pelajar bukan UMK yang berada di Zon Timur bermula jam 9.00 malam tadi melibatkan destinasi Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Jumlah tersebut sebahagian daripada 1,000 pelajar UMK yang berada lebih 40 hari di kampus UMK sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuatkuasa 18 Mac lalu.

“Proses penghantaran pelajar hari ini mematuhi setiap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Allhamdullilah, pihak kami telah mengambil langkah-langkah awal demi keselamatan proses semasa dan selepas sesi penghantaran pelajar,” katanya.

Menurut Prof. Ts. Dr. Zaliman, Pusat Kesihatan Universiti turut melakukan pemeriksaan suhu badan atau saringan kesihatan untuk memastikan pelajar pulang dengan selamat.

“Proses Pendaftaran dan pengisian maklumat diri pelajar hari ini juga berjalan lancar bagi pergerakan pulang kumpulan pelajar
dari ketiga-tiga kampus.

“Pihak UMK menyediakan sebanyak tujuh buah bas dan sebulan van untuk kumpulan pelajar fasa pertama bagi pergerakan ke destinasi masing-masing.

“Kita berharap perjalanan para pelajar dan para petugas selamat pergi dan kembali ke destinasi,” katanya.

Sementara itu, proses sanitasi bagasi yang dibawa pelajar turut dilakukan dengan oleh Pasukan Hazmat dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu sebelum bas-bas membawa pelajar bertolak ke destinasi.

Proses penghantaran pelajar pulang peringkat UMK melibatkan tujuh zon iaitu Zon Timur (30 April), Zon Tengah (2 Mei), Zon Utara (3 Mei), Zon Selatan (6 Mei) dan Zon Perak (10 Mei).

Manakala Zon Sarawak dan Zon Sabah akan dimaklumkan kemudian.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

WhatsApp Image 2020 05 01 at 6.07.23 AM

WhatsApp Image 2020 05 01 at 6.07.26 AM 1

Published in Latest News

WhatsApp Image 2020 04 30 at 9.04.20 AM

KOTA BHARU 30 April I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menerima sumbangan 400 bungkusan berupa makanan Iftar Ramadan daripada Jabatan Penjara Pengkalan Chepa untuk diagihkan kepada pelajar
di kolej kediaman UMK Kampus Kota Taman Bendahara,Pengkalan Chepa.

Sumbangan disampaikan oleh Pengarah Penjara Pengkalan Chepa, Penolong Kanan Komisioner Penjara, Encik Mat Yaacob kepada Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota Pengkalan Chepa, baru-baru ini.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Almuni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli dan Pendaftar UMK merangkap Komandan Kor Siswa Siswi Koreksional (SISKOR), Puan Mazula Sabudin.

Menurut Prof. Ts. Dr. Zaliman, sumbangan itu merupakan sebahagian daripada program khidmat sosial Jabatan Penjara Malaysia kepada pelajar UMK yang berada di kolej kediaman sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa.

Katanya, sumbangan ini amat bermakna dan pihak Universiti merakamkan ucapan terima kasih di atas kesudian menyampaikan sumbangan kepada para pelajar.

"Sumbangan ini selaras dengan matlamat UMK For Society yang komited untuk sentiasa menjalin hubungan rapat dengan komuniti termasuklah Jabatan Penjara Malaysia.

“Kerjasama ini juga dengan usaha komited Universiti menerusi penubuhan anggota Siswa Siswi Koreksional ( SISKOR ) UMK selaku entiti badan beruniform pelajar yang berorientasikan aktiviti-aktiviti koreksional yang melibatkan penjara,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

WhatsApp Image 2020 04 30 at 9.04.20 AM 1

Published in Latest News

IMG 20200424 WA0042

KONGSI KEPAKARAN DENGAN PENJARA PENGKALAN CHEPA BUKTI UMK KOMITED DENGAN UNIVERSITI UNTUK MASYARAKAT

 
KOTA BHARU 24 APRIL l 2020 l Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan memberi perhatian utama kepada inisiatif yang dapat menjana pembangunam masyarakat selaras dengan komitmen  UMK untuk menerajui inisiatif Universiti untuk Masyarakat atau University For Society yang sangat ditekankan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi.
 
Naib Canselor UMK Prof. Dato' Ts. Dr Noor Azizi Ismail berkata demikian sebagai mengulas perkongsian kepakaran rekabentuk label produk makanan bakeri dan kuih raya untuk Penjara Pengkalan Chepa yang telah dilancarkan baru-baru ini.
 
"Label yang cantik dan menarik salah satu faktor penarik  dan peningkatan jualan.  Kita mempunyai barisan pensyarah di Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) yang mempunyai kebolehan mencipta rekaan dengan kreativiti yang tinggi.  Penjara pula mempunyai rangkaian produk bakeri dan pasteri yang sedap-sedap.   Sumbangan kami ialah hanya  mencipta label baharu untuk memberi wajah yang lebih menarik kepada produk dapur itu.  Alhamdullilah, label yang dihasilkan oleh pensyarah Komunikasi Visual kami itu diterima dan dipakai oleh Penjara Pengkalan Chepa," katanya.
 
Menurut beliau kolaborasi dengan Penjara Pengkalan  Chepa bermula dengan berkongsi pola suit peralatan  perlindungan diri (PPE) untuk barisan hadapan dan tunjuk ajar jahitan.  Setelah mengetahui Penjara Pengkalan Chepa juga memiliki produk bakeri dan pasteri yang sedap dan berkualiti, UMK tidak keberatan untuk menyahut permintaan Penjara Pengkalan Chepa untuk menghasilkan label pula untuk produk bakeri dan kuih mereka itu.
 
"Kerjasama sebegini memberi peluang kepada UMK untuk menggerakkan inisiatif tanggu ngjawab sosialnya tetapi merapatkan hubungan antara agensi yang ada di negeri ini.  Bahkan para tenaga pengajar UMK juga dapat mengilat kepakaran dan kebolehan mereka dari semasa ke semasa.  
 
"Di bawah semangat universiti untuk masyarakat yang ditekankan oleh KPT, kami di UMK sentiasa membuka pintu kami untuk berkongsi kepakaran yang ada di UMK di mana yang sesuai dengan semua," katanya. 
 
 
Label produk ilham Encik  Md. Ariff Ariffin, Pensyarah Komunikasi Visual FTKW, bukan sahaja akan digunakan pada  produk pastri dan produk sejuk beku seperti kek lapis,biskut raya,roti,kek pelbagai dan pizza tetapi juga pada produk botol seperti sos dan  pencicah.    Majlis Pelancaran Reka Bentuk Label Pembungkusan Baharu untuk Kuih Raya Penjara Pengkalan Chepa itu turut dihadiri oleh Pengarah Kesihatan Negeri Kelantan, Dato’ Dr. Zaini Hussin selain  Dekan FTKW, Dr. Hanisa Hassan.
 
 
 “Kami juga menawarkan kepada mereka untuk menggunakan platform pemasaran digital kami iaitu platform perniagaan atas talian melalui Laman E Dagang UNIK19.com," katanya.
 
Penolong Kanan Komisioner Penjara, Tuan Ahmad Kamarudin Yaacob menyatakan rasa terharu beliau dan percaya dengan adanya rekabentuk dan pembungkusan baharu ia dapat membantu untuk mengkomersialkan lagi produk bakeri dan pastri Penjara Pengkalan Chepa.
 Rekabentuk dan pembungkusan yang digunakan sebelum ini hanya menggunakan ciptaan dalaman sahaja. Dengan kerjasama UMK dalam penghasilan label baharu ini akan dapat membantu memasarkan produk makanan keluaran Penjara Pengkalan Chepa ke pasaran yang lebih besar.
 
“Hasil pendapatan bengkel produk makanan bagi tahun 2019 adalah berjumlah RM 676,461 dan saya pasti angka ini akan meningkat pada tahun 2020 hasil dari pembungkusan yang lebih menarik ini,” katanya.
 
Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

IMG 20200424 WA0041

 
Published in Latest News

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.44.27 PM

BACHOK 21 April, The Islamic Centre of Universiti Malaysia Kelantan (PIUMK) is aiming to raise RM100,000.00 for the 1441H / 2020M Ihya’ Ramadan Fund to ensure the completion of the planned programme for Ramadan this year.

UMK Vice-Chancellor, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail said that every month of Ramadan, the Ramadan Ihya Fund is launched to facilitate activities throughout the month.

He said, as we know, this year's Ramadan celebration is a bit different because of the COVID-19 Movement Control Order (MCO) at UMK.

“This year, PIUMK is aiming for RM100,000.00 to cover various activities planned throughout the month of Ramadan. This monetary donation will be used solely for the preparation of Ramadan Iftar and pre-dawn meal for students who were still in residential colleges during the MCO period.

“Information on the fund has been distributed to all UMK members and the outside community to donate in conjunction with the approaching Ramadan month. I was informed by PIUMK that the donation of the Ihya’ Ramadan Fund could also be channelled online to ease donors,” he said at the Ramadan 1441H Arrival Special Speech and Launching of the Ihya’ Ramadan Fund and UMK COVID 19@Ramadan Zakat Relief, at the PIUMK Office, UMK Bachok, on 19 April 2020.

Also present were the Vice-Chancellor (Student Affairs and Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli and PIUMK Director, Assoc. Prof. Dr. Azhar Muhammad

At the same event, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi also presented the UMK COVID-19 @ Ramadan Zakat relief to UMK students who received Study Support Assistance and 20 contract staff who received Cleaning Staff Assistance.

According to Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, during the MCO period UMK staff as civil servants, are not affected with the basic needs as the government provided various incentives but imagine the people out there who are most affected by the COVID-19 virus situation.

“InshaAllah, with the sincere effort of launching the Ihya’ Ramadan Fund and the charity donations can ease the burden of the less fortunate.

“The fund is open until the end of Ramadan to encourage UMK and the community to contribute and celebrate the virtues of this blessed month,” he said.

In another development, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi also presented the contribution of the Sinar Ramadan Tour to the asnaf in the area of UMK Bachok.

By: Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.44.27 PM 1

Published in Latest News

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.43.16 PM

Pengkalan Chepa 21 April 2020 l Seramai 100 buah keluarga yang terdiri daripada golongan asnaf dan anak yatim menerima sumbangan zakat Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang diuruskan oleh Pusat Islam UMK.

Peruntukan sebanyak RM13,000 berupa barangan keperluan asas dan sumbangan wang tunai sebanyak RM100 kepada anak yatim telah disampaikan oleh Naib Canselor UMK Datuk Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail. Penyampaian sumbangan diserahkan kepada Penghulu Mukim Baung, En. Azehan Sulaiman.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor ( Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli dan Pengarah Pusat Islam UMK Prof Madya Dr Azhar Muhammad.

Menurut Naib Canselor UMK, sebanyak RM10,000 daripada jumlah itu disumbangkan kepada keluarga asnaf manakala RM3000 telah diperuntukkan kepada anak yatim.

“Sumbangan ini merupakan tanggungjawab sosial UMK yang dilaksanakan setiap tahun oleh Pusat Islam seperti tahun sebelumnya. Sumbangan ini kita berikan kepada penduduk di sekitar kampus kita iaitu UMK Bachok, Kampus Pengkalan Chepa dan Kampus Jeli," katanya.

Menurut Pengarah Pusat Islam Universiti, Prof Madya Dr Azhar Muhammad program Bantuan Khas Ramadhan ini adalah bagi meringankan beban kewangan masyarakat kategori asnaf sekitar UMK.

“Program ini membantu pihak yang kurang berkemampuan dalam persedian menyambut Ramadhan beberapa hari sahaja lagi dan bantuan ini juga merupakan rentetan dari siri bantuan khas yang diadakan menjelang Ramadhan 1440H serta sempena Perintah Kawalan Pergerakan akibat penularan Virus Covid-19," katanya.

Penghulu Mukim Baung merakamkan jutaan terima kasih kepada UMK di atas keprihatinan dan bantuan yang dihulurkan di saat-saat sukar seperti sekarang. Beliau percaya program sebegini akan mengeratkan lagi hubungan UMK dan komuniti.

Oleh: Pusat Komunikasi Korporat.

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.43.16 PM 1

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.43.15 PM

Published in Latest News

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.18 PM

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.18 PM 1

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.19 PM

PENGKALAN CHEPA, 22 APRIL: Dalam suasana tuntutan pelajar tempatan yang menunggu-nunggu peluang untuk kembali kepada keluarga masing-masing, berlainan pula dengan pelajar antarabangsa Universiti Malaysia Kelantan. Mereka memutuskan untuk terus tinggal di sini. Berikutan wabak Covid-19, kerajaan Malaysia telah mengeluarkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang kini memasuki fasa ketiga sejak mula dikuatkuasakan sejak 18 Mac yang lalu. Ekoran PKP ini telah menghalang hampir seramai 80,000 pelajar di pelbagai universiti awam di seluruh negara untuk kembali ke rumah masing-masing. PKP ini dilaksanakan sebagai salah satu langkah menyekat penularan wabak ini.

Sanjay Kumar, pelajar pengajian Doktor Falsafah (PhD) UMK yang berasal dari India dan kini di Kampus Jeli berkata beliau tiada masalah dengan PKP yang dikuatkuasakan oleh kerajaan Malaysia ketika ini. Peluang itu digunakan oleh beliau dan rakan-rakan yang lain untuk memberi tumpuan kepada kertas kajian masing-masing.

"Fokus saya ketika ini kepada kajian akademik saya. Saya memang rindu pada keluarga saya tetapi kita semua tahu wabak ini sedang berada di mana-mana sahaja. Jadi apa bezanya sama ada terus berada di sini atau pulang ke India?" katanya.

Pandangan Sanjay ini dipersetujui oleh rakan-rakannya yang lain.

Beliau berkata, majoriti mereka tiada masalah dengan PKP yang dikuatkuasakan oleh kerajaan Malaysia pada ketika ini dalam mengekang penularan pandemik COVID-19 yang berlaku di peringkat global.

“Fokus saya ketika ini ialah untuk menumpukan kepada kajian akademik saya. Saya memang rindu pada keluarga saya tetapi kita semua tahu wabak ini sedang berada di mana-mana sahaja. Jadi apa bezanya sama ada terus berada di sini atau pulang ke India?" katanya.

Menurut beliau kumpulan pelajar antarabangsa UMK tetap kuat dan positif. Mereka memahami dan menyokong sepenuhnya arahan Kerajaan Malaysia dan kaedah penjarakkan sosial dalam tempoh sukar ini kerana ini adalah cara terbaik untuk melemahkan Covid-19.

Tambah Sanjay, beliau bersama rakan-rakannya PhD yang lain seperti Abdul Halim Sheikh dari Bangladesh dan Ferid Abdulhafiz Kemal dari Habsyah, menzahirkan penghargaan dan terima kasih atas bantuan yang diberikan oleh Pejabat Hal Ehwal Pelajar dan Alumni yang menyediakan bantuan makanan berkhasiat seperti roti, minuman tenaga, buah-buahan, air dan makanan harian sepanjang tempoh PKP.

Sementara itu, Samsidine Aidara dari Senegal yang menyewa rumah berhampiran UMK Kampus Jeli berkata sebagai pelajar dan guru bahasa sambilan di UMK juga memanfaatkan kaedah Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) atas talian sepanjang tempoh PKP ketika berada di rumah.

Katanya, dalam tempoh tersebut beliau juga menggunakan kaedah mesyuarat dalam talian menerusi telesidang video untuk terus berhubungan dengan rakan sekerja dan pelajarnya.

“Ya betul, PKP bukan tempoh 'bulan madu' dan jangan ambik kesempatan kerana PKP. Biarpun, sudah dekat sebulan tidak ada kuliah secara bersemuka tetapi semua pelajar tetap diberi kerja rumah dan kuiz untuk dilakukan dengan pemantauan supaya mereka dapat terus belajar bahasa Perancis," katanya.

“Sebenarnya banyak manfaat ketika berada dalam tempoh PKP ini untuk digunakan sebaik-baiknya oleh kami. Saya berharap kita semua menyokong usaha kerajaan Malaysia untuk tinggal di rumah dengan berdoa memohon perlindungan Allah SWT dengan bersungguh-sungguh kerana dengan ini sahaja cara terbaik untuk mengakhiri krisis pandemik ini,” katanya.

Pandangan Samsidine ini dipersetujui oleh Ainnur Shahirah Hashim, pelajar Ijazah Sarjana dari Indonesia, yang bersetuju untuk tidak kembali negara asal dan memilih untuk berada di Kelantan bersama rakan-rakan.

“Sejak fasa pertama PKP, platform digital E-kampus memudahkan komunikasi dua hala atas talian antara pensyarah dan pelajar termasuk penyampaian kuliah, kuiz, penyiaran video, dan banyak lagi.

“Saya berharap semua menyokong usaha kerajaan untuk tinggal di rumah dengan selamat bersama keluarga. Kami juga berterima kasih kepada barisan hadapan Malaysia kerana melindungi dan menyelamatkan banyak nyawa dalam menghadapi pandemik koronavirus ini,” katanya yang tinggal serumah di Kampung Ketereh bersama Ainnur, Khadija Ali Elmi dari Somalia.

Pelajar antarabangsa UMK terkini berjumlah seramai 48 orang dari 18 buah negara.

Oleh : Pusat Komunikasi Korporat

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.19 PM 1

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.20 PM

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.20 PM 1

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.20 PM 2

Published in Latest News

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.18 PM 1

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.18 PM

PENGKALAN CHEPA, 22 APRIL: In the wake of the demands of local students waiting for the opportunity to return to their families, it is different from the international students of Universiti Malaysia Kelantan. They decided to stay here. Following the COVID-19 outbreak, the Malaysian government has issued a Movement Control Order (MCO) which is now entering its third phase since its enforcement since 18 March. The MCO has prevented nearly 80,000 students from various public universities across the country from returning home. The MCO is implemented as one of the measures to curb the spread of the pandemic.

Sanjay Kumar, a UMK doctoral (PhD) student from India and now at Jeli Campus, said he had no problem with the MCO being enforced by the Malaysian government at this time. The opportunity was used by him and other colleagues to focus on their respective research papers.

"My focus is now on my academic studies. I miss my family but we all know the pandemic is everywhere. So what's the difference between staying here or returning to India?" he said.

This view of Sanjay was agreed upon by his other friends.
He said most of them had no problem with the MCO being enforced by the Malaysian government at the moment to curb the spread of the COVID-19 pandemic globally.

According to him, the UMK international student group remains strong and positive. They fully understand and support the orders from the Malaysian Government and the methods social distancing during these difficult times as this is the best way to weaken COVID-19.

Sanjay added that he, along with his fellow PhD students such as Abdul Halim Sheikh of Bangladesh and Ferid Abdulhafiz Kemal from Ethiopia, expressed appreciation and gratitude for the assistance provided by the Student Affairs Office and Alumni who provided nutritious food such as bread, energy drinks , fruits, water and daily food throughout the MCO period.

Meanwhile, Samsidine Aidara from Senegal who rented a house near the Jeli Campus UMK said as a part-time language learner and teacher at UMK, he also utilised the Teaching and Learning (T&L) method online throughout the MCO period while at home.

He said during that time he also used online meetings through video conferencing to keep in touch with colleagues and students.

“Yes, the MCO is not a 'honeymoon period' and do not take the advantage because of the MCO. However, for almost a month there is no face-to-face lecture but all students are given homework and quizzes to be monitored so that they can continue to learn French, " he said.

“There are actually many benefits during the MCO period for our best use. I hope we all support the efforts of the Malaysian government to stay home by praying solemnly for the protection of Allah Almighty as this is the only way to end this pandemic crisis,” he said.

Samsidine's views were agreed upon by Ainnur Shahirah Hashim, a graduate student from Indonesia, who agreed not to return home and chose to remain in Kelantan with friends.

“Since the first phase of the MCO, the E-campus digital platform has facilitated online two-way communication between lecturers and students including lectures, quizzes, video broadcasts, and more.

“I hope everyone supports the government's efforts to stay home safely with our families. We are also grateful to the Malaysian frontliners for protecting and saving many lives in the face of this coronavirus pandemic,” she said, living in Kampung Ketereh with Ainnur, Khadija Ali Elmi of Somalia.

The current number of UMK international students are 48 from 18 countries.

By: Corporate Communication Centre

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.19 PM

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.19 PM 1

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.20 PM

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.20 PM 1

WhatsApp Image 2020 04 22 at 1.42.20 PM 2

Published in Latest News
Ahad, 19 April 2020 15:17

UMK GELAM FOREST RESERVE IS ON FIRE

IMG 20200419 WA0008

UMK GELAM FOREST RESERVE IS ON FIRE

 
BACHOK 19 April  I The swift action of members of the Bachok Fire and Rescue Department and Tok Bali successfully prevented a fire from spreading in the Gelam forest area of Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Bachok, in the early morning of 18 April 2020.
 
UMK Head of Security, En. Wan Salman said a team from Tok Bali Fire and Rescue Station (Pasir Puteh) arrived at the scene at 11.30 after receiving an emergency call at 11:15 am.
 
He said a fire engine with the strength of eight firefighters from the Tok Bali Fire and Rescue Station managed to control the fire from spreading into the larger forest area at the UMK Bachok campus.
 
“The incident was spotted around 10.20am by the Patrol Unit Head Shift after seeing smoke in the area near the UMK deer farm.
 
“Fire fighting operations were later joined by the Bachok Fire and Rescue team with 12 firefighters and two fire engines. The operation to extinguish and control the fire took about five hours and the fire was extinguished at 6.30pm,” he said.
According to En. Wan Salman, the cause of the incident is still under investigation. The incident, however, did not involve any buildings near UMK as the fire was successfully controlled from spreading.
 
He said firefighters and the UMK Security Unit were still monitoring to ensure the fire was completely extinguished.
 
“During the operation, we were informed that there are some obstacles to putting out fires because of the fire incident took place deep in the forest," he said.
 
Meanwhile, En. Wan Salman called for the cooperation of the villagers in UMK Bachok area together to protect the environment, especially the Gelam forest.
 
“This is important because these Gelam trees areas retain the much needed human and environmental resources. This Gelam forest area is also important in the agricultural sector in Bachok area,” he said.
 
UMK Bachok is 776 acres and is predominantly Gelam Forest Reserve. The presence of this jungle gives UMK a unique edge because it does not exist in any other public university. The area involved in the fire is approximately 8 acres.
 
"The Gelam forest is home to many species of birds as well as herbs for traditional medicine. There are also beehives that we believe have attracted certain people to enter this UMK forest area secretly. We hope for the public to take care of the environment and appreciate the uniqueness of this Gelam forest as it is hard to find anywhere else. "
 
According to him, the fire incident was the worst in UMK Bachok's history as it’s constantly facing fire threat from open burning activity by outsiders.
 
By: Corporate Communication Centre

IMG 20200419 WA0011

IMG 20200419 WA0012

 
Published in Latest News
Ahad, 19 April 2020 15:14

HUTAN SIMPAN GELAM UMK TERBAKAR

IMG 20200419 WA0007

HUTAN SIMPAN GELAM UMK TERBAKAR

 
BACHOK 19 April I Tindakan pantas anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Bachok dan Tok Bali  berjaya mengawal kebakaran dari merebak dalam satu kebakaran di kawasan hutan pokok gelam   Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Bachok, pada awal pagi 18 April 2020.
 
Ketua Keselamatan UMK, En. Wan Salman berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tok Bali, Pasir Puteh  tiba di tempat kejadian pada jam 11.30 selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 11.15 pagi.
 
Katanya, jentera bomba  dengan kekuatan lapan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Tok Bali telah berjaya mengawal kebakaran api dari merebak ke kawasan hutan yang lebih luas di kampus UMK Bachok.
 
“Kejadian tersebut mula dikesan  kira-kira jam 10.20 pagi  oleh Ketua Syif Unit Rondaan selepas melihat kepulan asap di kawasan berhampiran ladang ternakan rusa UMK.
 
“Operasi memadam kebakaran  kemudian turut disertai oleh pasukan Balai Bomba dan Penyelamat Bachok dengan kekuatan 12 anggota dan dua jentera bomba. Operasi memadam dan mengawal kebakaran mengambil masa lebih kurang lima jam dengan api berjaya dipadam pada jam 6.30 petang,” katanya.
 
Menurut En. Wan Salman, punca kejadian masih dalam siasatan pihak bomba.  Insiden tersebut  bagaimanapun tidak melibatkan mana-mana bangunan berhampiran UMK kerana api berjaya dikawal daripada merebak.
 
Katanya, pihak bomba dan Unit Keselamatan UMK masih membuat pemantauan bagi memastikan api padam sepenuhnya.
 
“Dalam operasi tersebut, pihak kami dimaklumkan bahawa 
terdapat beberapa halangan dalam memadamkan kebakaran kerana kejadian kebakaran berlaku di kawasan tengah hutan," katanya.
 
Sementara itu, En. Wan Salman memohon kerjasama penduduk kampung di kawasan UMK Bachok bersama-sama menjaga alam sekitar terutamanya kawasan hutan gelam tersebut.
 
“Ini penting kerana kawasan pokok gelam ini menyimpan sumber ekosistem yang amat di perlukan oleh manusia dan alam sekitar. Kawasan hutan gelam ini juga penting dalam sektor pertanian di kawasan sekitar Bachok,” katanya.
 
Keluasan UMK Bachok ialah 776 ekar dan sebahagian besarnya adalah Hutan Simpan Gelam.   Kehadiran hutan gelam ini memberi keunikan kepada UMK kerana tiada di universiti awam yang lain.  Kawasan yang terlibat dalam kebakaran berkenaan anggaran 8 ekar.
 
"Hutan gelam ini menjadi habitat pelbagai spesis burung dan juga tumbuhan herba untuk perubatan tradisi.  Di dalamnya juga terdapat sarang sarang lebah dah kita percaya hal ini telah menarik perhatian orang tertentu untuk memasuki kawasan hutan UMK ini secara sembunyi-sembunyi.  Kita mengharapkan orang awam bersama-sama menjaga alam sekitar dan menghargai keunikan  hutan gelam ini kerana ianya sukar ditemui ditempat lain."
 
Menurut beliau lagi kejadian kebakaran ini adalah yang paling teruk dalam sejarah UMK Bachok yang sentiasa berhadapan dengan ancaman kebakaran akibat dari aktiviti pembakaran terbuka oleh pihak luar.
 
Oleh : Pusat Komunikasi Korporat
Published in Latest News

Kota Bharu 12 April I In an effort to curb the spread of the COVID-19 outbreak, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) has opened its doors to its citizens from all levels of management to come forward with any new products that the Frontliners could use. This opportunity also opens up to existing product innovations that are not only aimed at improving the quality of the product but also furthering the creativity element among the UMK people.

The Centre for Research and Innovation Management (RMIC) leading the development of this innovative idea welcomes any suggestions to be made to the university in developing the best mechanism to support the current needs of Frontliners personnel in responding to COVID-19 transmission.

UMK Vice-Chancellor, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail said UMK has developed five products made by its citizens including design and technology as well as technical expertise.

He said UMK had worked with the Non-Governmental Organization (NGO) to assist health workers and security agencies.

"This is UMK's on-going commitment to establishing shared expertise of the university, including all staff and students to come up with any new ideas and innovations that will benefit in flattening the COVID -19 virus transmission chain," he said.
Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi said that with this initiative, UMK with the cooperation of the Faculty of Creative Technology and Heritage (FTKW) and the Office of Library and Science Management have produced 818 3D Face Shield Visor and Self-Defense Equipment (PPE) including head coverings (5220 units), feet coverings (540 units) and isolation gowns (1046 units) have been distributed to several agencies for frontliners use.

He said that in addressing the scarcity of hand sanitizer supplies in the local market, UMK has successfully produced this product with the expertise of researchers in the Faculty of Bio-Engineering and Technology (FBKT) and Faculty of Earth Sciences (FSB).

"To date, a total of 1816 units have been distributed to over 10 agencies across Kelantan," he said.

At the same time, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi said UMK has also developed an application called 'Smart Tracking' that serves as a communication and monitoring tool for COVID-19 infections among staff and students.

“The invention was created by the Computer and Information Centre (CCI) to track the location of employees and students based on GPS coordinates and health status according to the COVID-19 epidemic chain (category A-E) during the period of the Movement Control Order (MCO) in force.

“In addition, the Movement Control (MCO) Order has extended for another two weeks, until April 28, 2020. UMK through the Vice Chancellor's Office (Academic and International) has coordinated teaching schedule and virtual teaching or e-Learning to facilitate all the students,” he said.

In this regard, all UMK citizens are invited to submit a thoughtful and fast-moving proposal that can be implemented quickly and quickly.

If you have any suggestions, please send them to Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

By I Corporate Communication Centre

Published in Latest News
Halaman 1 dari 3

Apa kata pelajar antarabangsa kami?

Kemaskini Terakhir: 11 Januari 2020

E-Community 

Hubungi

Universiti Malaysia Kelantan
16300 Bachok,
Kelantan

Tel: +609-771 7000/ +609-779 7400/ +609-779 7000

 

Search

  • UMUM
  • PRASISWAZAH
  • PASCASISWAZAH
  • PENTADBIRAN
  • AKADEMIK
  • PENERBITAN