A- A A+
logoumk10tahun

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                            Foto  : Pejabat Pendaftar

KUMPULAN Medixin Pejabat Pendaftar, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) terus mempamerkan kecemerlangan apabila berjaya merangkul penarafan emas bagi kategori Pengurusan pada Konvensyen Inovatif dan Kreatif (KIK) peringkat Universiti Awam (UA) Kali Ke 13 bertempat di Dewan Ilmu, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Arau , Perlis, pada 3 Ogos 2017.

Pada pertandingan itu kumpulan Medixin mempertaruhkan projek inovasi  sistem E-Medical yang dibangunkan untuk memberi kemudahan kepada staf mendapatkan akses rawatan perubatan di mana-mana klinik panel UMK yang berdaftar dibawah universiti telah berjaya menarik perhatian pihak juri.

Turut mencipta kemenangan ialah Kumpulan Adhoc yang mewakili Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) yang berjaya mendapat anugerah penarafan perak untuk kategori Teknikal manakala Kumpulan Legasi 19  dan Adrenalin masing-masing mendapat penarafan gangsa.

Menurut Penolong Pendaftar Pejabat Pendaftar UMK, En. Mohd Zulfadli Mohd Hussin, pencapaian UMK pada konvensyen KIK  kali ini amat memberangsangkan kerana buat  pertama kalinya UMK menghantar empat kumpulan yang telah berjaya memberi reputasi yang membanggakan biarpun kali pertama menyertainya.

Beliau berkata, pihak universiti telah menghantar dua kumpulan bagi kategori pengurusan dan dua kumpulan bagi kategori teknikal.

“UMK telah berjaya membuktikan melalui penyertaan konvensyen ini bahawa komitmen dan perancangan ke arah menjadikan kumpulan staf kreatif dan berinovasi mencapat matlamat serta menyumbangkan hasil kreatif mereka dengan menerapkan idea dalam sistem yang berfungsi atau produk untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan dalam sistem penyampaian perkhidmatan.

“Pihak UMK, amat berbangga dapat menyertai Konvenyen KIK ini yang diadakan setiap tahun secara giliran dengan objektif utamanya untuk mencungkil idea rekabentuk dan inovasi di kalangan kakitangan UA selain menjadi platform percambahan idea dan segala ilmu pengetahuan serta letusan idea baharu di atas platform inovasi daya cipta unggul dengan memupuk nilai pengurusan yang berkesan,” katanya.

Majlis penyampaian hadiah dan penutup KIK UA 2017 telah disempurnakan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pendidikan Tinggi, Datuk Nik Ali Mat.

Pada pertandingan KIK 2017 itu, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah berjaya dinobatkan sebagai johan keseluruhan dengan menewaskan 39 pasukan yangn mempertandingkan projek KIK mereka pada konvensyen kali ini.

Antara UA yang terbabit ialah Universiti Teknologi MARA (UiTM) , Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Utara Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Universiti Malaysia Terengganu, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, UMK, Universiti Teknikal Melaka, Universiti Tun Hussein Onn, Universiti Islam Antarabangsa, UniSZA, dan tuan rumah UniMAP.

 Johan, naib johan dan tempat ketiga akan membawa pulang hadiah masing-masing berupa wang tunai RM6,000, RM4,000, RM2,000 bersama trofi dan sijil penghargaan.

Oleh  : Pusat Hal Ehwal Korporat                             Foto : Al Azam Razi

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) menjadi Universiti Awam (UA) pertama dilantik sebagai kumpulan perantis English Empowerment Programme anjuran Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia dengan matlamat utama untuk meningkatkan penguasaan asas Bahasa Inggeris di kalangan mahasiswa di Universiti Awam.

Program EEP yang menyasarkan 30 graduan UMK sebagai kumpulan sulung bagi mengikuti Program Pemerkasaan Bahasa Inggeris (EEP) di bawah projek khas KPT, Pejabat Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMK dan kerjasama Enfiniti Academy and Entertainment Arts.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dato’ Abdul Aziz Ab. Latif berkata, pelaksanaan program EEP adalah insiatif  KPT dan UMK dengan kerjasama Akademi Efinity bagi memberi pendedahan kepada peserta melalui kaedah pembelajaran yang lebih holistik dan bukan semata-mata memberi tumpuan kepada penguasaan Bahasa Inggeris.

Beliau berkata, program ini lebih memberi tumpuan kepada kemahiran berkomunikasi dimana pelajar diberi ruang dan peluang bertutur melalui kaedah dan elemen teater dibawah bimbingan barisan  tenaga pengajar daripada Akademi Enfiniti.

“Selain daripada penggunaan bahasa Inggeris,  elemen persembahan teater juga amat bermanfaat  kerana para pelajar turut sama belajar pelbagai kemahiran tatacara sebuah drama pentas  dengan menjalani latihan intensif selama lapan jam sehari dalam tempoh 10 hari bermula pada 11 hingga 20 julai 2017,” katanya pada  Program Kemuncak English Empowerment Program (EEP) Universiti Awam (UA), di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, baru-baru ini.

Turut hadir, Ketua Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Pembangunan Mahasiswa Unit Pembangunan Nasional, Dato’ Barkhiya Shahiruddin, Mantan Pengarah Pusat Ko-Kurikulum,  En. Mohammad Nizamuddin Abdul Rahim, Ketua Pentadbir  Hal Ehwal Pelajar, Puan Alifah Adnan dan Pengetua Kolej Kediaman, Encik Mohd Firdaus Mohd Nasir.

Menurut Prof. Dato’ Abdul Aziz, program ini dilaksanakan sebagai medium bagi meningkatkan dan memantapkan keyakinan dikalangan mahasiswa untuk berucap dikhalayak ramai disamping para pelajar dapat mengukuhkan keupayaan diri melalui kemahiran insaniah dengan kaedah pembelajaran yang lebih seronok ketika berkomunikasi dan seterusnya dapat meningkatkan kebolehpasaran graduan.

Katanya, Pihak Enfiniti Academy and Entertainment Arts iaitu sebuah syarikat dibawah naungan Puan Seri Tiara Jacquelina telah diberi kepercayaan untuk mendidik mahasiswa tentang keseronokan penggunaan Bahasa Inggeris menerusi seni persembahan teater.

“Kaedah ini terbukti keberkesanannya dengan melihat beberapa kes pelajar yang mempunyai masalah membaca, menulis dan berkomunikasi dalam bahasa antarabangsa tersebut telah berjaya mengatasi kelemahan itu sebaik sahaja menamatkan program ini selama 10 hari,” katanya.

Tambah Prof. Dato’ Abdul Aziz, dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 pada lonjakan satu yang menyampaikan aspirasi untuk melahirkan graduan holistik bercirikan keusahawanan dan seimbang berasaskan peningkatan kualiti pengajaran dan pembelajaran.

“Oleh itu, pemantapan dan penguasaan bahasa Inggeris amat penting untuk melahirkan graduan keusahawanan yang seperti yang dihasratkan,” jelas beliau.

Sementara itu, Dato’ Barkhiya berkata, pelaksanaan Program EEP di UMK adalah program pertama anjuran Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia sebagai pilot test bagi melihat keberkesanan dan kejayaan sebelum diteruskan kepada Universiti Awam (UA) lain.

Beliau berkata, KPT menawarkan program itu kepada pelajar tahun kedua dan ketiga  dengan mengguna pakai kaedah kemahiran insaniah dengan cara lebih seronok semasa berkomunikasi dan seterusnya dapat meningkatkan kebolehpasaran graduan.

“UMK dan KPT serta Enfiniti Academy and Entertainment Arts iaitu sebuah syarikat dibawah naungan Puan Seri Tiara Jacquelina bekerjasama memberi inspirasi dengan mendidik mahasiswa tentang keseronokan penggunaan Bahasa Inggeris menerusi seni persembahan teater.

“Seperti kita maklum, sebelum ini pelbagai program yang menonjolkan Bahasa Inggeris namun dengan inisiatfi KPT telah mencipta pendekatan baru di mana program ini ke arah memperkasakan Bahasa Inggeris secara dinamik menerusi seni persembahan untuk menggalakkan peningkatan keyakinan berkomunikasi dalam berbahasa Inggeris,” katanya.

Link Galeri : http://emedia.umk.edu.my/gallery/index.php?/category/402

Link Galeri : http://emedia.umk.edu.my/gallery/index.php?/category/401

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                                      Foto : Al Azam Razi

SEMINAR Start Your Business (SYB) edisi Kelantan adalah platform terbaik jalinan kerjasama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Fizo Omar Channel (FOC) dalam usaha menyerlahkan potensi para usahawan atau bakal usahawan dengan menyediakan peluang pemasaran yang lebih luas dalam dunia bisnes menerusi siri pengkongsian pengalaman Ikon Usahawan selebriti tanah air yang tersohor iaitu Fizo Omar.

Penganjuran seminar siri jelajah SYB di Kelantan dengan kerjasama UMK selaku tuan rumah ini memberi nafas baharu kepada usahawan untuk mendalami teknik-teknik perniagaan yang diformulasikan beliau  sendiri  sepanjang menceburi pelbagai bisnes dari tepi jalan sehinggalah tertubuhnya lima syarikat.

Menurut Pengasas dan Pemilik FOC, Fizo Omar,  siri jelajah SYB di Kelantan mendapat sambutan hangat dengan jumlah kehadiran di luar dugaan kerana hampir 600  peserta memenuhi dewan.

“Pihak FOC amat berpuas hati dengan penerimaan masyarakat di Kelantan khususnya berkaitan program keusahawanan dan seminar bisnes yang meliputi konsep, cabaran serta metodologi perniagaan dalam arus dunia keusahawanan melalui kaedah yang lebih segar.

"Saya berharap SYB siri jelajah Kelantan ini dapat mencipta fenomena tersendiri dengan permulaan yang sangat baik melalui kerjasama baik yang diberikan oleh pihak UMK dengan menyediakan kemudahan tempat dan penyertaan 50 pelajar UMK,” katanya pada Program Bersama Usahawan Fizo Omar: SYB di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 5 Ogos 2017.

Dalam pada itu, Fizo yang pernah dianugerahkan sebagai Ikon Belia Malaysia (2012 & 2013), Usahawan Muda Muncul (2014)  dan  Ikon Belia Keusahawanan (2015)  berkata,  pihak FOC dan UMK bercadang meneruskan program yang sama pada masa hadapan berikutan sambutan rakyat Kelantan yang mencatatkan kehadiran tertinggi pada program SYB.

Beliau berkata, misi utama SYB adalah program Tanggung Jawab Sosial (CSR) oleh pihak FOC untuk menggalakkan orang ramai menceburi bidang keusahawanan yang kemudiannya menyumbang semula kepada masyarakat dalam bentuk wang ringgit, tenaga dan ilmu.

“Ini kerana pihak kami tidak ada kepentingan politik dan secara peribadinya dengan sedikit sumbangan kami ini dalam dunia keusahawanan ini dapat membawanya lebih dekat kepada Maha Pemurah dan pemberi rezeki yang luas.

“Kami juga membuka peluang perniagaan kepada mereka yang benar-benar berminat, selain latihan pengendalian sebagai persediaan kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan dan harapan saya kepada  mereka ialah semangat serta minat,” katanya pada sesi seminar SYB yang dikendalikan oleh Personaliti TV dan Pakar Motivasi, En. Abu Talib Husin selaku moderator yang memberi peluang kepada para peserta berinteraksi dan bertanyakan soalan kepada Fizo Omar.

Dalam ceramahnya, Fizo Omar berkata ciri-ciri seorang usahawan yang berjaya ialah apabila membuat sesuatu bisnes jangan takut untuk berkongsi idea dan ilmu kepada orang lain.

Katanya, seorang usahawan perlu mempunyai pemikiran yang tajam serta bijak mengolah idea dan mencari peluang di depan mata selain peniaga perlu kenalpasti bisnes yang hendak dijalankan dan siapa pembeli atau pelanggan produk yang kita jual.

“Contohnya untuk memulakan bisnes produk pakaian bayi atau kanak-kanak  mesti kena tahu siapa sasaran kita kerana kebiasaannya citarasa untuk pemilihan baju adalah bergantung kepada naluri seorang wanita atau ibu kepada bayi serta kanak-kanak itu.

“Selain itu, semangat untuk berniaga harus ada dalam diri anak-anak muda zaman kini dan apa-apa jua perniagaan yang mahu dilakukan ialah niat kita, kejujuran dan keikhlasan dalam melakukan sesuatu perkara. Insya Allah bisnes kita akan berjaya,” katanya.

SYBFizo2Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd Hassan Mohd Osman berkata, program SYB  adalah inisiatif UMK dan FOC berkolaborasi dengan tujuan utama adalah untuk memberi pendedahan berkaitan perniagaan dan keusahawanan kepada 50 pelajar UMK yang terlibat dalam penganjuran Pesta Konvokesyen UMK (PESKO Jaya) pada bulan Oktober nanti.

Beliau berkata, seminar ini adalah satu peluang kepada mereka untuk belajar tentang  perancangan dan pengurusan dalam mengendalikan sesuatu majlis atau aktiviti yang memerlukan mereka berfikir cara seorang usahawan untuk menjana pendapatan.

“Selain itu, seperti kita maklum Fizo Omar merupakan seorang ikon usahawan seleberiti yang terkenal dan melalui kerjasama ini juga dapat membantu memperkenalkan UMK kepada pihak umum bahawa universiti ini adalah sebuah Universiti Keusahawanan,” katanya.

Manakala bagi Timbalan Presiden Sekretariat Pesko Jaya, Mohd Taufik Mohd Nazri, berkata, melalui seminar ini para peserta khususnya pelajar UMK dapat berinteraksi dengan ikon usahawan dalam satu jaringan ekosistem yang khusus.

“Selain itu, seminar ini banyak memberi impak yang positif kepada mahasiswa untuk mendapat tips dan panduan untuk mencari penajaan bagi penganjuran program PESKO Jaya 2017.

“Saya juga berbangga diberi peluang menyertai seminar SYB yang mendapat sambutan memberangsangkan daripada para peserta  yang teruja untuk mendalami ilmu bisnes dan keusahawanan di peringkat awal dan seterusnya mencipta kejayaan,” katanya.

raya1

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                   Foto : Al Azam Razi

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) disaran memainkan peranannya sebagai pusat ilmu, pemikiran dan penyelidikan dengan menjalankan kajian terhadap produk seni warisan serta makanan tradisional yang terdapat di negeri ini untuk diketengahkan dan dikomersialkan.

Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, melalui kepakaran UMK yang ada maka lebih banyak kajian bersifat pengkomersialan terhadap warisan budaya masyarakat Melayu dan makanan tradisi boleh memberi sumber baharu untuk menambah pendapatan masyarakat setempat.

raya2

Beliau berkata, antara warisan yang boleh dikomersialkan ialah makanan tradisional seperti nasi kerabu, nasi dagang dan pelbagai kuih-muih yang unik dan menarik terdapat di negeri Kelantan.

"Justeru, kajian yang dihasilkan itu boleh dikomersialkan supaya lebih menarik dan tahan lebih lama serta mampu bersaing di pasaran sekurang-kurangnya di dalam negara.

“UMK memiliki pelbagai kepakaran termasuklah penubuhan Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan serta Fakulti Hospitaliti,  Pelancongan dan Kesejahteraan yang membolehkan pelbagai kajian dijalankan untuk memberi nilai tambah kepada peningkatan pendapatan penduduk tempatan,” katanya pada Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri UMK 2017 anjuran Kelab Kebajikan Staf Universiti (KKSU) dengan kerjasama semua PTj, bertempat di Laman Monsun, UMK Kampus Bachok, Kelantan, pada 20 Julai 2017.

Turut hadir, Ahli Lembaga Pengarah UMK, Dato’ Azmi Mohd Ali, En Zulkifli Mohd Zan, Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Pendaftar UMK, Mejar (K) Pauzi Pak Chu, Penyelaras Parlimen Bachok, Dato’ Dr. Ilias Husain dan Presiden KKSU, Mohd Adzwan Kamaruzaman.

raya3

Dalam pada itu, Prof. Dato’ Dr. Mortaza berkata, sambutan Hari Raya Aidilfitri peringkat universiti itu  membabitkan kerjasama jabatan dan fakulti dengan menghidangkan juadah yang berbeza bagi menyemarakkan kemeriahan Syawal.

“Penganjuran majlis ini  dapat mengukuhkan hubungan warga kampus, agensi kerajaan persekutuan dan negeri serta masyarakat setempat yang sentiasa memberi sokongan dan kerjasama kepada UMK selama ini,” katanya.

Sementara itu, Mohd Adzwan berkata, seramai 1,000 tetamu hadir memeriahkan majlis Aidilfitri UMK 2017 yang menyajikan 15 menu juadah termasuklah hidangan 'Rusa Golek' oleh Fakulti Perubatan Veterinar (FPV).

Majlis berkenaan turut diserikan dengan kehadiran beberapa pemimpin setempat dan pelbagai agensi kerajaan di sekitar daerah Bachok.

distinctlegacy

Oleh : Pusat Hal Ehwal Korporat                                Foto : Al Azam Razi

UNIVERSITI Malaysia Kelantan (UMK) melakar sejarah tersendiri menjadi Universiti Awam (UA) pertama menandatangani perjanjian persefahaman (MoA) dengan Distinct Legacy Sdn. Bhd. (DLSB), sebuah syarikat makanan dan minuman terkemuka yang berteraskan gaya oriental ‘kopitiam’ bagi melaksanakan pelbagai program kerjasama melibatkan pelbagai bidang akademik dan keusahawanan.

Majlis memeterai MoA itu ditandatangani oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMK,  Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar manakala Distinct Legacy Sd. Bhd., diwakili oleh Pengarah Urusan Kumpulan DLSB, Dato’ Dr. Ahmad Ramzi Mohamad Zubir.

Turut hadir, Penasihat Undang-Undang UMK, En. Nor Azli Ahamed, Ketua Unit Khas Perniagaan UMK, En. Rooshihan Merican Abdul Rahim Merican, Timbalan Dekan (Pembangunan Pelajar dan Keusahawanan) Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP) UMK, Dr. Mohd Nazri Zakaria dan Pengarah DLSB, En. Muhamad Zaki Muhamad Nor.

Prof. Dato’ Dr. Ibrahim berkata, dengan kerjasama ini membolehkan FKP memainkan peranan strategiknya dalam konteks menjayakan agenda keusahawanan universiti dalam konteks kerjasama dengan pihak industri.

distinctlegacy2Beliau berkata, syarikat DLSB selaku pemegang francais induk Killiney Kopitiam di Malaysia dan memiliki outlet di sembilan buah negara  akan memberi peluang kepada program penempatan pelajar untuk mengikuti program latihan industri (Internship Programme) selama satu semester untuk memberi pendedahan mengenai suasana sebenar alam pekerjaan.

“Selain itu, kerjasama ini turut melibatkan program 2u2i dan 3+1 untuk membimbing pelajar supaya lebih kompetitif, berdaya saing dan meningkatkan kebolehpasaran graduan.

“Kerjasama dua hala ini bukan sahaja melibatkan latihan kepada pelajar malah turut memberi peluang kepada peningkatan staf FKP khususnya dalam pembangunan pembelajaran, penyelidikan dan bidang perundingan dalam perkara-perkara berkaitan industri,” katanya selepas majlis menandatangani perjanjian MoA tersebut di Galeri Pembangunan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 24 Julai 2017.

Menurut Prof. Dato’ Dr. Ibrahim, syarikat DLSB adalah sebuah syarikat pelaburan yang berpengalaman serta mempunyai kemahiran serta berkepakaran dalam pengoperasian restoran makanan dan minuman di peringkat global telah dipilih sebagai ahli Majlis Action Group for Entrepreneurship (AGE) di peringkat  FKP berkuatkuasa 1 Mei 2016 sehingga 30 April 2019.

Katanya, kerjasama ini juga akan menyediakan peluang perniagaan kepada pelajar untuk memiliki syarikat sendiri melalui peniagaan Harumi Chiken yang dimiliki oleh Distinct Legacy Sdn Bhd, melalui bantuan kewangan daripada agensi kerajaan yang berpotensi.

“Kiosk Harumi adalah jenama produk ayam goreng tempatan yang telah dilancarkan pada bulan April lepas dengan 100 kiosk di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur dan Johor.

“Dalam pada itu,  pihak DLSB  telah bersetuju menyediakan peruntukan untuk pertandingan pelan perniagaan pelajar (Student Business Plan) dimana  pemenang untuk pertandingan ini akan menerima pembiayaan kewangan berjumlah RM 50,000 bagi dijadikan modal permulaan perniagaan kepada pelajar,” katanya.

Sementara itu, Dato’ Dr. Ahmad Ramzi berkata tujuan kerjasama ini  adalah untuk membantu bagi melahirkan lebih ramai pemberi kerja (job creator) berbanding pencari kerja (job seekers) terutamanya graduan universiti yang terpaksa berdepan dengan cabaran utama mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian.

Beliau berkata, pihaknya juga berhasrat untuk menjayakan jihad ekonomi dengan penglibatan ramai  usahawan muslim menerusi pengembangan bisnes yang bukan sahaja di peringkat Negara malah di peringkat antarabangsa.

“Ini selaras dengan konsep dalam Islam itu sendiri bahawa perniagaan merupakan satu bidang yang mempunyai 9/10 daripada sumber rezeki. Oleh itu, kerjasama ini amat mengalu-alukan pelajar menyertai bidang perniagaan bagi memberi lebih banyak kesedaran bahawa cabaran utama graduan tidak bergantung kepada pekerjaan di sektor awam pada masa hadapan,” katanya.

Halaman 1 dari 60

HOT TOPIC